Növényvédelmi, előrejelzési fórum, megyénként

Előrejelzés

Ha szeretne hozzászólni,
jelentkezz be itt!
2020.okt.18 18:51 | #84
Károsítóhelyzet alakulása
Zala megye, 2020.10.05.-10.12.

Időjárás:

A múlt héten folytatódott az esős és kissé hűvösebb időjárás. Újabb 48-50 mm-nyi eső hullott a megye területén, melynek következtében a talajok feláztak, sok helyen a betakarítási, vetési munkálatok elakadtak. A hőmérséklet tovább csökkent (az előző héthez képest), a minimum hőmérsékletek 2,5-7,7 fok, a maximumok: 7,7-19,5 fok között alakultak (átlag: 4,7-12,8).

REPCE

Növényfenológia: 4-(6) leveles állapot.

Repcében a repcedarázs imágóinak a száma továbbra is alacsony, (2-3 db imágó/csapda/3 nap). A tojásrakás észlelési szintű. Egyértelmű kártétel csak nagyon kevés táblán látható (a repcedarázs álhernyójának jelenlétével). Néhány állományban láthatók kisebb-nagyobb mértékű rágásnyomok de ezek inkább bagolylepke hernyók kártételei. A levéltetvek fertőzöttsége változatlan, gyenge mértékű.
A repceperonoszpóra tünetei nem növekedtek a fertőzöttség egy-egy növényen legfeljebb gyenge fokozatú.
A 4-6 leveles fejlettségű állományok regulátorozására fel kell készülni.


GABONA-FÉLÉK

Őszi árpa: 1-3 leveles.
Őszi búza: talaj előkészítések folyamatban, vetés kezdete.

Az 1-3 leveles őszi árpa táblákon folytatódott (még ha mérsékelten is) a levéltetvek felszaporodása, a fertőzöttség gyenge mértékű. Szárnyas és szárnyatlan egyedek is megfigyelhetők. Észlelési szinten megjelentek valószínűleg a levélbetegségek első kis foltjai (nagyon kezdetleges tünetek ezért a betegség beazonosítása még bizonytalan). (1. fotó)1. fotó: Levéltetvek kis kolóniái és levélbetegségek észlelési szintű tünetei őszi árpán

KUKORICA

A kukorica betakarítása részben megkezdődött a megyében. A felázott talajra a kombájnokkal sok esetben szinte lehetetlen rámenni. A víztartalom még magas, 26-28 % körül alakul.


SZŐLŐ

Fenológia: egy-egy táblán a késői fajták még fent vannak.

Szőlőben betegségek vonatkozásában nem történt változás. A kisebb ültetvényekben, érzékeny fajták levelein közepes lisztharmat és peronoszpóra fertőzöttség nyomai láthatók. A lisztharmat termőtestek érésének azonban a jelenlegi időjárás nem kedvez, így ha hasonló marad az időjárás a továbbiakban is, akkor nagymértékű áttelelésre nem kell számítanunk. A peronoszpóra lombfertőzöttsége minden (kisebb-nagyobb) ültetvényben jelentősebb, az ún. mozaikos foltok nagy gyakorisággal fordulnak elő a leveleken. Az áttelelő fertőző anyag mennyiség adott, számottevő, de az áttelelés sikerét majd a téli időjárás határozza meg.
A muslicák előfordulása továbbra is jellemző az ültetvényekben, jelenlétüknek azonban növényvédelmi vagy borászati szempontból már nincs jelentősége (DROSSU: 120-150 db imágó/csapda/hét, a hímek 90-95 %-os arányával a nőstényekkel szemben).


Zalaszentlőrinc, 2020. október 13.


Tüh Annamária
előrejelző
2020.okt.18 18:51 | #83
2020.okt.18 18:51 | #82
https://magyarnovenyorvos.hu/upload/images/tuh20201013.jpg
2020.okt.11 16:02 | #81
Károsítóhelyzet alakulása
Zala megye, 2020.09.28.-10.05.

Időjárás:

A múlt héten eleinte kissé szárazabb majd újra csapadékosabb időjárás alakult a megyében. Mindössze 2 nap alatt 20-40 mm-nyi eső esett a megye területén egyenlőtlen eloszlásban. A minimum hőmérsékletek 5,3-11,2 fok között alakultak, az éjszakák kifejezetten hűvösek voltak. A nappali felmelegedés mérsékelt volt (maximumok: 19,-22,4 fok), a hét vége felé emelkedett a hőmérséklet.

REPCE

Növényfenológia: (2-) 4 leveles állapot.

Repcében sok változás nem történt a károsító helyzetet illetően. A később vetett és egyenlőtlenül kelt állományoknak „életmentő” volt az eső. Azokon a területen szintén, ahol preemergens, vagy korai posztemergens de talajon keresztül is ható készítményeket használtak gyomírtás gyanánt. A gyomok kelése folyamatos de a hűvösebb idő miatt kissé lassult.
A 2-4 leveles repcében továbbra is megfigyelhetők a levéltetvek, a fertőzöttség változatlan, továbbra is gyenge mértékű. Sárgalappal csapdázhatók (észlelhetők) a különböző kabóca-fajok, népességük alacsony. Több táblán figyelhetők meg a káposztamoly egyedei és kismértékű (jelentéktelen) kártétele. A lárvakelés megfigyelhető a levélfonákon.
A repcedarázs imágóinak a száma alacsony, nem emelkedett (4-5 db imágó/csapda/3 nap). A tojásrakás észlelési szintű.
A repceperonoszpóra tünetei gyakoribbá váltak az érzékeny állományokban de a fertőzöttség egy-egy növényen legfeljebb gyenge fokozatú.


GABONA-FÉLÉK

Őszi árpa: vetés folyamatban, már soroló állományok is láthatók

A soroló őszi árpa táblákon a megjelentek a levéltetvek első egyedei. Számuk egyelőre még alacsony, de több növényen előfordulnak. Felmelegedéssel számítanunk kell a felszaporodásukra.

A talaj előkészítések folyamatosak az őszi búza alá, habár az esőzések jelenleg félbeszakították a munkákat.


ALMA, KÖRTE, CSONTHÉJASOK (KAJSZI, SZILVA, CSERESZNYE, MEGGY), DIÓ

Növényfenológia:

Alma, körte: szüret folyamatos
Cseresznye, meggy: betakarítás utáni állapot; szilva: betakarítás vége
Dió: betakarítás.

Almában a szüret folyamatos. Egy-egy ültetvényben (rothadásra érzékeny fajtában) jelentős a termések rothadása. Nemcsak a sérüléseken hanem valószínűleg a lenticellákon keresztüli fertőződés is jellemző (látszólag ép gyümölcs). Ahol megspórolták a tárolási betegségek elleni védekezést, az esős időjárás miatt számottevő kárra lehet számítani.

Házikertben a cseresznye-és meggy fákról intenzív a lombhullás, több fán 80-90 %-os. A blumeriellás levélfoltosság erős mértékű felszaporodása volt jellemző szinte mindenütt, ezért a lomb összegyűjtése (ha van lehetőség) és a lemosó permetezések indokoltak.

Dióban észlelési szintű a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása, 1-2 db imágó/csapda/hét fogással a csapdákban. Az újabb esők és a viharos szél miatt még több termés hullott le, a lárvák talajba húzódása azonban nagyrészt már megtörtént. Az imágók száma érdekes módon fekete dió állományban növekedett (a korábbi fogásokhoz képest), a kártétel ennek ellenére alacsonyabb a közönséges dióhoz viszonyítva.


SZŐLŐ

Fenológia: szüret még tart, a késő fajták még fent vannak.

Szőlőben a termés nagy része betakarításra került. A lisztharmat (gyenge) közepes fertőzöttsége nem változott a múlt héthez képest. A betegség terjedéséhez és az újabb termőtestek képződéséhez az esős napok nem kedveznek. Az eddig képződött, érett kazmotéciumok lemosódása folyamatos a fás részekre, számuk (a viszonylag lassú képződés miatt) egyelőre csak az érzékeny fajták levelein jelentős. A szüret utáni lemosó permetezések megkezdhetők (10 fok felett) és célszerű is mihamarabb elvégezni, növelve ezzel is a készítmények hatékonyságát (még jelentős az éretlen és/vagy félig érett termőtestek aránya).
Az esős, párás napok továbbra is kedveznek a muslicák felszaporodásához, azonban szemmel láthatóan kisebb a népesség mint a korábbi időszakban (160-250 db imágó/csapda/hét-DROSSU).
A fitoplazmás tőkék jelölése, kivágása még mindig időszerű. A lombozat színeződése, hullása ugyan folyamatos (különféle okokból), de a fitoplazmás tőkéken a háromszög alakban besodródott levelek tovább a vesszőkön maradnak.

Egyéb: A szántóföldi-gyümölcs kultúrákban a mezei pocok népessége viszonylag alacsony, főleg a tábla széleken figyelhetők meg a járatok.


Zalaszentlőrinc, 2020. október 5.


Tüh Annamária
előrejelző
2020.okt.11 16:01 | #80
2020.sze.30 21:44 | #79
Károsítóhelyzet alakulása

Zala megye, 2020.09.21.-09.28.Időjárás:A múlt héten eleinte folytatódott a szárazság, majd a hétvégére megérkezett az eső. Megyeszerte 35-58 mm közötti csapadék hullott ~2-3 nap alatt. A hőmérsékleti értékek tovább csökkentek, az éjszakai hőmérsékletek 1,6-11,2 fok között, a nappali hőmérsékletek 13,3-23,9 fok között alakultak (átlag: 8,1-16,4 fok). A páratartalom továbbra is magas volt 80 % feletti. Jelentős volt a páralecsapódás.REPCENövényfenológia: szik-2-4 leveles állapot.A repcének (is) nagyon jól jött a csapadék, a napokban lendületes fejlődésre számíthatunk.

A szik-kétleveles és a korábban vetett 4 leveles repcében szinte mindenütt megfigyelhetők a levéltetvek egyedei. A fertőzöttség továbbra is gyenge mértékű, nem emelkedett (Banks-féle skála 1-es fokozat).

A repcedarázs imágóinak a száma csökkent a csapdafogások alapján, 2-6 db imágó/csapda/3 nap egyedszámmal. A tojásrakás nyomait továbbra is nagyon kell keresni, észlelési szintűek.

Megjelentek az érzékeny hibrideken/fajtákon a repceperonoszpóra tünetei, a levélfonákon már sporuláló foltokkal. A csapadékos, párás időjárás kedvez a betegség terjedésének.

A korai posztemergens gyomirtások továbbra is aktuálisak.ALMA, KÖRTE, CSONTHÉJASOK (KAJSZI, SZILVA, CSERESZNYE, MEGGY), DIÓNövényfenológia:Alma, körte: szüret folyamatos

Cseresznye, meggy: betakarítás utáni állapot; szilva: betakarítás vége

Dió: betakarítás.Dióban még észlelhető a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása, 1-3 db imágó/csapda/hét fogással a csapdákban. A mostani esőkkel újabb nagyobb mennyiségű termés hullott le a fákról.

A dió lombhullása is jelentős a kezeletlen fákon. A nagymértékű, idő előtti lombhullást a helyenként erős mértékű gnomóniás-és baktériumos betegségek okozzák elsősorban. Ahol lehetséges a lomb összegyűjtése, komposztálása javasolt.

SZŐLŐFenológia: szüret folyamatosSzőlőben az elmúlt héten a lisztharmat erősödése volt megfigyelhető az érzékeny fajták levelein. A kazmotéciumok érése folyamatos.

A botrítisz fertőzésveszélye a későbbi fajtákon még jelentős lehet, ezért ahol még lehet, javasolt a védekezés.

A szárazabb napokon a muslicák száma kissé csökkent, de jelenleg újra növekedés látszik a csapdafogások alapján.

A ESCA-s és fitoplazmás szőlőtőkék még jól felismerhetők az ültetvényekben, ezért ezeket célszerű megjelölni (ha elégséges akkor csonkolni) és a lehető leghamarabb kivágni (a fitoplazmás tőkéket).

Zalaszentlőrinc, 2020. szeptember 28.Tüh Annamária

előrejelző
2020.sze.30 21:44 | #78
Károsítóhelyzet alakulása
Zala megye, 2020.09.21.-09.28.

Időjárás:

A múlt héten eleinte folytatódott a szárazság, majd a hétvégére megérkezett az eső. Megyeszerte 35-58 mm közötti csapadék hullott ~2-3 nap alatt. A hőmérsékleti értékek tovább csökkentek, az éjszakai hőmérsékletek 1,6-11,2 fok között, a nappali hőmérsékletek 13,3-23,9 fok között alakultak (átlag: 8,1-16,4 fok). A páratartalom továbbra is magas volt 80 % feletti. Jelentős volt a páralecsapódás.REPCE

Növényfenológia: szik-2-4 leveles állapot.

A repcének (is) nagyon jól jött a csapadék, a napokban lendületes fejlődésre számíthatunk.
A szik-kétleveles és a korábban vetett 4 leveles repcében szinte mindenütt megfigyelhetők a levéltetvek egyedei. A fertőzöttség továbbra is gyenge mértékű, nem emelkedett (Banks-féle skála 1-es fokozat).
A repcedarázs imágóinak a száma csökkent a csapdafogások alapján, 2-6 db imágó/csapda/3 nap egyedszámmal. A tojásrakás nyomait továbbra is nagyon kell keresni, észlelési szintűek.
Megjelentek az érzékeny hibrideken/fajtákon a repceperonoszpóra tünetei, a levélfonákon már sporuláló foltokkal. A csapadékos, párás időjárás kedvez a betegség terjedésének.
A korai posztemergens gyomirtások továbbra is aktuálisak.ALMA, KÖRTE, CSONTHÉJASOK (KAJSZI, SZILVA, CSERESZNYE, MEGGY), DIÓ

Növényfenológia:

Alma, körte: szüret folyamatos
Cseresznye, meggy: betakarítás utáni állapot; szilva: betakarítás vége
Dió: betakarítás.

Dióban még észlelhető a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása, 1-3 db imágó/csapda/hét fogással a csapdákban. A mostani esőkkel újabb nagyobb mennyiségű termés hullott le a fákról.
A dió lombhullása is jelentős a kezeletlen fákon. A nagymértékű, idő előtti lombhullást a helyenként erős mértékű gnomóniás-és baktériumos betegségek okozzák elsősorban. Ahol lehetséges a lomb összegyűjtése, komposztálása javasolt.


SZŐLŐ

Fenológia: szüret folyamatos

Szőlőben az elmúlt héten a lisztharmat erősödése volt megfigyelhető az érzékeny fajták levelein. A kazmotéciumok érése folyamatos.
A botrítisz fertőzésveszélye a későbbi fajtákon még jelentős lehet, ezért ahol még lehet, javasolt a védekezés.
A szárazabb napokon a muslicák száma kissé csökkent, de jelenleg újra növekedés látszik a csapdafogások alapján.
A ESCA-s és fitoplazmás szőlőtőkék még jól felismerhetők az ültetvényekben, ezért ezeket célszerű megjelölni (ha elégséges akkor csonkolni) és a lehető leghamarabb kivágni (a fitoplazmás tőkéket).


Zalaszentlőrinc, 2020. szeptember 28.

Tüh Annamária
előrejelző
2020.sze.30 21:43 | #77
2020.sze.26 18:33 | #76
2020.sze.16 21:25 | #75
2020.sze.10 21:56 | #74
2020.sze.08 16:12 | #73
A múlt héten az alábbi lényegesebb megfigyeléseket tettem:

- kukoricában az érés felgyorsult; a korai fajták teljes érésben vannak, a későiek is elhagyták a viaszérés fenológiát. A gyapottok-bagolylepke szinte minden csőben megtalálható, a vándorló egyedek utódai a helyben fejlődőkkel együtt lakmároznak a csövekben. A károsítás helyén a rágcsálékon és ürüléken a Fusarium spp. gomba fejlődik és termeli a mikotoxinokat. Aspergilus flavus-t nem láttam. A kukoricamoly is egyre több helyen rág, a kukoricabogár peterakása folyamatos. Több levéltetű telepet láttam (múlt héthez képest), de több a takácsatka is.

- a napraforgó betakarítása folyik, vagy a lombtalanítása (erősen gyomos területen) történik. A fertőzöttség az utóbbi héten nem változott.

- szójában (másodvetés) a gyapottok-bagolylepke és gamma-bagolylepke hernyói nagy pusztítást végeznek (mivel mindkét faj vándor, eredeti élőhelyükön az inszekticid hatóanyagokkal szemben rezisztensek), a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező Mospilan 20 SG ismételt kezelése is hatástalan volt ellenük,

- szőlőben az érés a nyári időjárás hatására ütemesen halad, a korai fajták szürete megkezdődött. A lisztharmat a felső lombszintre szorult, miként a szőlő-levélatka is. A kígyóaknás szőlőmoly 4. nemzedékű lepkerajzása megfigyelhető.

- útmenti sorfákon az amerikai fehér medvelepke hernyófészkei szaporodtak, a hernyók L3-L5 fejlettségűek, rövidesen szétmásznak.

- a vadgesztenyék lombhullása a végéhez közeledik, elkeserítő képet mutatnak a vöröslő, kopaszodó díszfák.

A szexferomon-csapdák fogási eredményei (db/csapda/hét):

almamoly: 0

keleti gyümölcsmoly: 9

barackmoly: 0, 0

szilvamoly: nincs adat

lombosfa-fehérmoly: 0

am. keleti cseresznyelégy: 3, 6

nyugati dióburok-fúrólégy: 36, 29

tarka szőlőmoly: 0, 0

nyerges szőlőmoly: 0, 0

Üdvözlettel: Vörös Géza

Tolna Megyei KH NTO
2020.sze.05 08:17 | #72
Károsítóhelyzet alakulása
Zala megye, 2020.08.25.-08.30.

Időjárás:

A múlt héten meleg, többnyire száraz időjárás volt a megyében. Eső legfeljebb csak nyomokban hullott. Az éjszakai hőmérsékletek kissé csökkentek, (minimum: 9,8-15,3 fok; maximum: 23,6-29,6 fok; átlag: 17,3-21,8 fok). A páratartalom viszonylag magas volt (75 % felett!), valamint az éjszakai alacsonyabb hőmérséklet miatt továbbra is jelentős volt a páralecsapódás.REPCE ÁRVAKELÉS, REPCE

Repce árvakelés: 4-(6) leveles állapot, kissé visszafogott a fejlődésük.

A repce árvakeléseken továbbra is gyenge létszámú a bolhák és a repcedarázs népessége. A kártétel sem növekedett, maradt gyenge mértékű. Ettől függetlenül mind az árvakelések, mind a keresztesvirágú másodvetések környezetében a fővetésű repcetáblákon fokozottabban érdemes figyelni a fiatalkori kártevőkre (csávázás mellett is).
A repce alá a talajelőkészítések folyamatosak, jó minőségben elvégezhetők. A vetés időjárástól függően szintén folyamatban van. A preemergens gyomirtások a vetést követő 4 napon belül aktuálisak.


KUKORICA

Növényfenológia: viaszérés.
A kukorica érése kissé felgyorsult. A táblaszéleken és a sülevényes, gyenge talajokon az alsó (1-3) levelek teljesen felszáradtak.

A kukoricamoly rajzása észlelési szintű a fénycsapdákban. Az állományokban már megfigyelhető a kártétel következményeként a szártörés, de egyelőre csak ~1 % körüli.
A kukoricamoly, vadak és egyéb kártétel, sérülés nyomán a fuzáriumos csőfertőzöttség állományszinten növekedett, a betegség a csövek ~1 (2) %-án látható. A fertőzöttség maradt gyenge fokozaton. Egyes táblákon a fuzáriumos fertőzöttség a szár alsó harmadában is megfigyelhető a szárat ölelő levélhüvelyen (~1-2 %). A kórokozó felszaporodása növeli a csövek fertőzésveszélyét.
A kukoricabogár imágóinak rajzása folyamatos, kissé csökkent de továbbra is tömeges a monokultúrás táblákon! A kombinált csapdában a fogás 450-580 db imágó/csapda/hét volt! A bogarak tojásrakása folyamatos a talajba.
A vadak kártétele fokozódott az erdősült területek közelében.

NAPRAFORGÓ

Növényfenológia: érés-állományszárítás.

A napraforgó állományok jó része elbarnult, részben a természetes érés (vagy állományszárítás) részben a betegségek károsítása következtében. A parlagfűvel fertőzött területeken –ahol még nem tették- célszerű az állományszárítás mellett dönteni, mert az ellenőrzések folyamatosak és emellett a betakarítást is könnyíti.


ALMA, KÖRTE, CSONTHÉJASOK (KAJSZI, SZILVA, CSERESZNYE, MEGGY), DIÓ

Növényfenológia:

Alma, körte: színeződés, korai fajták szürete
Cseresznye, meggy: betakarítás utáni állapot; szilva: érés, betakarítás
Dió: korai fajtáknál burok felrepedés

Almában a varasodás fertőzöttség újabb kisebb levélfoltjai figyelhetők meg, de jelentősen nem növekedett a betegség (a rendszeresen kezelt ültetvényekben). A lisztharmat fertőzöttség nem változott a múlt héthez képest.

Az almamoly rajzása az ültetvények többségében leállt, legfeljebb észlelési szintű.
Hasonlóan az almalevél-aknázómolyhoz, amely 3-5 db hím/csapda/3 nap fogással észlelhető a csapdákban. Védekezés már nem indokolt ellenük.

Házikertben helyenként a körte csipkéspoloska okoz a lombon szemmel láthatóan jelentős kárt. A szüret miatt védelem már nem javasolt.

Szilvában a szilvamoly rajzása folyamatos, alacsony számú 6-12 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel.

Csonthéjasokban a keleti gyümölcsmoly rajzása szintén folyamatos, kissé csökkenő, 23-30 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel a feromon csapdákban.

Dióban folyamatos, enyhén csökkenő a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása. A táplálék attraktáns csapdák fogása (többször kezelt ültetvényben) 120-150 db imágó/csapda/hét mennyiség között alakult. A tojásrakás még tart, a lárvakelés és károsítás folyamatos. A termések barnulása, hullása folyamatos.
Kezeletlen szórvány és házikerti fákon fokozódott a lomb száradása, hullása. A gnomóniás foltosság az érzékeny fajtákon erős mértékben szaporodott fel, mely jelentősen hozzájárul a korai lombvesztéshez. A baktériumos fertőzésből eredő fertőzöttség is jelentős mely nagyobb részt a lombozatot, kisebb részt a termést érinti.


SZŐLŐ

Fenológia: korai fajták érése, szürete (pl. Irsai olivér).

Szőlőben a peronoszpóra fertőzöttség a párás, meleg napokkal növekedett. A kevésbé intenzíven kezelt kertekben a betegség következményeként a lombhullás megkezdődött, jelenleg ~5-10 %-os.
A lisztharmat újabb tünetei az érzékeny fajták levelein láthatók elsősorban. Gyenge-közepes a fertőzöttség (2-3-as skála, 6-25 %), nem változott számottevő mértékben. A kazmotéciumok képződése folyamatos, de lassú.
A botrítisz tüneteinek növekedése várható az érő, elvékonyodott héjú bogyókon, emellett a darazsak (és a muslicák) kártétele, jelenléte is általánossá vált, amely növeli a betegség fertőzésveszélyét.
Fokozódtak az edénnyaláb-és a fitoplazmás betegségek tünetei az ültetvényekben. A fertőzött tőkéket célszerű megjelölni, majd csonkolni (részleges fertőzés esetén), vagy teljes fertőzés és a fitoplazmás betegségek esetén azonnal távolítsuk el.


Zalaszentlőrinc, 2020. augusztus 25.

Tüh Annamária
előrejelző
2020.sze.05 08:17 | #71
2020.aug.28 22:15 | #70
2020.aug.28 22:08 | #69
Károsítóhelyzet alakulása
Zala megye, 2020.08.16-08.25.

Időjárás:

A múlt héten meleg, mérsékelten csapadékos időjárás volt a megyében. Eső 3 nap esett, ~8-10 mm mennyiségben. Az éjszakai hőmérsékletek kissé csökkentek, valamint két nap a nappali felmelegedés is mérsékelt volt (minimum: 11,2-15,7 fok; maximum: 23,6-30,0 fok; átlag: 17,4-21,5 fok). Végig magas volt a páratartalom (80 % felett!), valamint az éjszakai alacsonyabb hőmérséklet miatt jelentős volt a páralecsapódás is. A levélnedvesség időtartamok hosszan alakultak (4-19 óra).GABONA-FÉLÉK, REPCE

Őszi árpa árvakelés: ~5-7 leveles állapot.
Repce árvakelés: 4 leveles állapot.

Őszi árpa és repce árvakeléseken a bolhák alacsony népessége továbbra is gyenge mértékű, nem növekedett. Árvakelésű repcén a repcedarázs álhernyók népessége alacsony, a kártétel gyenge mértékű.


KUKORICA

Növényfenológia: viaszérés.

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű de folyamatosan észlelhető a fénycsapdákban, 1-2 db imágó/csapda/hét mennyiséggel.
A kukoricabogár imágóinak rajzása folyamatos, és tovább növekedett a monokultúrás táblákon! A kombinált csapdában (hímeket, nőstényeket vonzó) a fogás 550-680 db imágó/csapda/hét volt! A bogarak párosodása, tojásrakása folyamatos, melyhez kedvezőek a talajfeltételek is.
A rágott, sérült csővégeken egyre több esetben figyelhető meg a fuzáriumos csőfertőzés tünete. A fertőzöttség még gyenge mértékű (1-es skála, 1-5 %), de állományszinten növekvő. A csapadékos, párás időjárás kedvez a gomba fertőzéséhez ezért a betegség további terjedésére kell számítani.
A rozsda fertőzöttség a leveleken (az érintett állományokban) tovább növekedett (2-3-as skála, 6-25 %), de a betegség (további erősödés esetén) a termésre már nem lesz jelentős hatással.

NAPRAFORGÓ

Növényfenológia: citromérés vége (állományszárítás).

Napraforgóban az időszak elején megkezdték a megyében az állományszárításokat. Azokban az állományokban azonban ahol ez még nem történt meg, a betegségek terjedése jelentőssé vált.

Az idei évben a domináns betegség az állományokban az alternáriás foltosság, melynek tünetei tovább fokozódtak a leveleken, szárakon és a tányéron is. Több táblán közepes-erős mértékű fertőzöttség (4-5-ös skála, 26-75 %) is megfigyelhető (ezek az állományok rendszerint egyáltalán nem vagy legfeljebb egy fungicides állománykezelésben részesültek).
A diaportés betegség levél-és szártünetei is súlyosbodtak, bár sok esetben nehéz már a betegségeket elkülöníteni. Általában közepes mértékű a fertőzöttség (4-es skálafokozaton). Szártörés aránya a levélfertőzöttséghez, annak gyakoriságához viszonyítva alacsony szintű. A tányérfertőzöttség legfeljebb 1-3 %-os (gyenge-közepes mértékben, 6-25 %).
A szklerotíniás fertőzések is növekedtek, elsősorban már a tányérok fertőződésével (1-2 %). Közepes mértékű a fertőzöttség.

Napraforgóban a táblaszéleken az ázsiai márványos poloska lárvái helyenként nagy tömegben láthatók a tányérokon (2-4 db egyed/tányér).


ALMA, KÖRTE, CSONTHÉJASOK (KAJSZI, SZILVA, CSERESZNYE, MEGGY), DIÓ

Növényfenológia:

Alma, körte: színeződés, szüret kezdete (pl. Gála)
Cseresznye, meggy: betakarítás utáni állapot; szilva: érés

Almában a varasodás fertőzöttség lombon nem növekedett (a rendszeresen kezelt ültetvényekben). A lisztharmat fertőzöttség ellenben az új hajtásokon újra erőre kapott, a korábbi tünetekkel közepes mértékű a betegség fellépése.

Az almamoly rajzása észlelési szintűre csökkent, 1-2 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel a csapdákban. Befejeződött az almalevél-aknázómoly rajzása. A kártétel legfeljebb gyenge mértékben látható az ültetvényekben (2-es skála, 6-10 %).

Szilvában a szilvamoly rajzása folyamatos, de alacsony számú 4-8 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel. A gyümölcsök hullása folyamatos, a fertőzöttség növekedett ~3-8 %.

Szilvában a moniliás gyümölcsrothadás a sérült és érő gyümölcsökön növekvő. Erős a fertőzöttség a termés ~2-10 %-án.

Csonthéjasokban a keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, csökkenő, 35-48 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel a feromon csapdákban.

Dióban folyamatos és a fertőzött ültetvényekben továbbra is tömeges a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása. A táplálék attraktáns csapdák fogása (többszöri kezelés mellett) 200-210 db imágó/csapda/hét mennyiség között alakult. A tojásrakás, lárvakelés és károsítás folyamatos. A termések barnulása, hullása a fertőzött fákról fokozódott, helyenként közepes-erős mértékű a fertőzés gyakorisága!
Növekedett a baktériumos és gombás (elsősorban a gnomónia) betegségek fellépése is. Intenzív a lombsárgulás, száradás, hullás.SZŐLŐ

Fenológia: korai fajták érése, ~9-16 cukorfok.

Szőlőben a peronoszpóra fertőzöttség az esős, párás, meleg napokkal növekedett. A hajtásvégi levelek fertőzöttsége erős mértékű (5-ös skála, 51-75 %). Az idősebb leveleken növekedett az (áttelelő) mozaikos foltok gyakorisága.
A lisztharmat tünetei az érzékeny fajtákban erősödtek, gyenge-közepes fertőzöttséggel a leveleken (2-3-as skála, 6-25 %). A kazmotéciumok képződése folyamatos.
A különböző rothadásos betegségek (elsősorban a botrítisz) tünetei tovább erősödtek, különösen az érő bogyójú fürtökön ahol a darazsak kártétele is jelentőssé vált.
A megelőző védelem nagyon fontos az élelmezés egészségügyi várakozási idők betartása mellett.


Zalaszentlőrinc, 2020. augusztus 25.

Tüh Annamária
előrejelző
2020.aug.12 21:58 | #68
2020.aug.08 18:51 | #67
Hely: Fejér Megye.
Téma: Károsító megfigyelés.
Időszak: 2020.07.28 – 2020.08.04.
Rövid áttekintés:
Fejér megyében az elmúlt időszakban nyári, kánikulai idő uralkodott. Az aszály tünetei kezdtek jelentkeztek
a növényeken. Az időszak végére hideg fronttal csapadékosra váltott és néhány fokkal a hőmérséklet
is csökkent. Az eső 10-20 mm között hullott záporral, zivatarral. A maximumok 35 C-fok alatt
alakultak, míg a minimumok 20 fok körül.
Szántóföldi kultúrák:
1., Őszi búza:
 fenológia: tarló
 Gyomosodás megfigyelhető: SORHA, CHEAL, AMBEL, gyenge mértékben
 Mezei kabócák jelenléte erős
2., Őszi árpa:
fenológia: tarló
A gyomosodás hasonló mértékű, de fejlettségben erősebb
3., Tavaszi árpa:
fenológia: tarló
4., Őszi káposztarepce:
 fenológia: tarló
 Gyomosodás elindult , erős árvakelés
5. Napraforgó:
• fenológia: citromérés előtti állapot
• Mezei poloska: gyenge létszámban találhatók, de jelenlétük általános
• Szklerotinia és botritisz: tányérfertőzés kockázata nő az utóbbi esők által, védekezés
ajánlott továbbra is
6. Kukorica:
• fenológia: szemkitelítődés
• Levéltetvek: fertőzöttség nem mérhető
• Kukoricamoly: rajzásuk leállt, befurakodás megtörtént, mértéke alacsony , nem nőtt, 5%
körüli
• Kukoricabogár: imágók létszáma továbbra is gyenge, bibekártétel gyenge mértékben
észlelhető
• Gyapottok bagolylepke: imágók létszáma igen erős, lárvakártétel erős, a csővégeken, L2-
L5 lárvák találhatók, mértékük egyes táblákon eléri az 60%-ot.

Kertészeti kultúrák:
1. Alma:
 fenológia: érés kezdete
 Lisztharmat: erős a fertőzöttség továbbra is , a védekezés indokolt
 Varasodás: tünetek nem láthatók
 Vértetű: a telepek száma újra erősödött, védekezést folytatni kell
 Almalevél aknázómoly: levélfertőzöttség nem mérhető
 Almamoly: rajzásuk folyamatos, gyümölcsfertőzöttség megfigyelhető, de továbbra is
gyenge mértékű a védekezéseknek köszönhetően

2. Meggy :
 fenológia: rügydiferenciálódás vége
 Levélbetegségek: nem találhatók továbbra sem
3., Szilva:
 fenológia: érés
 Szilvamoly: rajzásuk folyamatos, gyümölcskártétel kissé erősödött
 Keleti gyümölcsmoly: rajzásuk folyamatos
5., Kajszibarack:
 fenológia: szüret utáni állapot
 Levélbetegségek: nem találhatók

6. Szőlő:
• fenológia: zsendülés
(Irsai Olivér , Palatina : szüret előtti állapot)
• Gubacsatka: erősödőek a tünetek a vitorlán
• Lisztharmat: fürtön észlelési szinten található
• Peronoszpóra: a fertőzési nyomás nőtt a lehullott nagymennyiségű csapadékkal, olajfoltok
gyenge mértékben megfigyelhetők
• Szőlőlevélatka: levéltünetek gyenge mértékűek
• Amerikai szőlőkabóca: imágók még nem jelentek meg
• Tarka szőlőmoly: fürtkártétel nem jelentkezett

Kápolnásnyék,2020. 08. 04. Timár István
Növényvédelmi szakmérnök
2020.júl.26 23:16 | #66
2020.júl.26 23:13 | #65
Károsítóhelyzet alakulása
Zala megye, 2020.07.19-07.26.

Időjárás:

A múlt héten időnként folytatódott a mérsékelten meleg időjárás a megyében. Az időjárási események közül a csapadék volt a legmeghatározóbb az időszak végén, amikor is 40-120 mm mennyiségű eső esett (24 óra alatt) a megye területén egyenlőtlen eloszlásban. A hét többi napján egy-egy zápor fordult elő, amely a betakarítási munkálatokat nem hátráltatta jelentősen. A hőmérsékleti értékek hasonlóak voltak a korábbi időszakhoz, de a nappali felmelegedés valamivel nagyobb volt. A páratartalom 75 % felett volt mindvégig.


GABONA-FÉLÉK, REPCE

Az őszi árpa betakarítása jórészt befejeződött. Az őszi-és tavaszi búza aratása folyamatban van, amelyet sok esetben a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső félbeszakított. A még lábon álló állományokban a kalászon a korompenész felszaporodása helyenként jelentős. A mielőbbi betakarítás fontos a további minőségromlás megakadályozása érdekében.
A gabona-tarlók többsége gyommentes, a tarlóhántásokat az idén a legtöbb gazdaságban már elvégezték vagy folyamatosan végzik (az aratást követően rövid idő múlva). A hántott tarlókon a meleg és a sok eső miatt lendületes és (táblánként eltérő mértékű) nagy tömegű gyom kelésre lehet számítani. A hántás utáni tarlókezelésekre fel kell készülni.


KUKORICA

Növényfenológia: ~virágzás vége, kötődés, szemfejlődés kezdete.

A kukoricamoly rajzása észlelési szintű a fénycsapdákban. A lárvák lefelé vándorlása a szárban folyamatos, már a cső alatt is látható kijárati nyílás.
A kukoricabogár imágóinak rajzása folyamatos és tömeges a monokultúrás területeken. Napsütéses napokon a bogarak száma nem változott, átlagosan 1-1,5 db imágó/tő mennyiségben figyelhetők meg, a kombinált csapdában (hímeket, nőstényeket vonzó) a fogás 100-110 db imágó/csapda/hét volt. A bogarak levél-és bibe kártétele továbbra sem volt számottevő, a csövek még a monokultúrás területeken is szépen kötődtek. A védekezést legfeljebb azokon a területen érdemes megfontolni, ahová jövőre is kukoricát szánnak.


NAPRAFORGÓ

Növényfenológia: ~virágzás vége-magképződés

Napraforgóban az alternáriás foltosság tünetei továbbra is a levélen láthatók, jelentős változás nem történt a múlt hét óta (gyenge fertőzöttség 6-10 %, 2-es fokozat). Száron és tányéron nem láthatók tünetek.
A diaportés betegség levéltünetei fokozódtak, a fertőzöttség az állomány ~10-20 %-án közepes mértékű (3-as skála, 11-25 %) az alsó leveleken. Az alsó 2-4 levél a legtöbb esetben felszáradt (vagy az előbb említett mértékben fertőződött), mely részben a betegség, részben a korábbi szárazság miatt következett be. A száron és tányéron a kezeletlen állományokban sem találtunk ez ideig tünetet.
A párás, meleg időjárás következtében a szklerotíniás betegség tipikus tünetei tömegesen váltak láthatóvá. A micélium nagy tömege és már a szkleróciumok is megjelentek a szár alapi részénél.


BURGONYA

Növényfenológia: gumónövekedés

A burgonyavész és az alternáriás fertőzöttség és az állományokban tovább növekedett. A tünetek közepes mértékűek (3-as skála, 11-25 %).
A burgonyabogarak második nemzedékének népessége alacsony (a védett táblákon észlelési szintű).


ALMA, KÖRTE, CSONTHÉJASOK (KAJSZI, SZILVA, CSERESZNYE, MEGGY), DIÓ

Növényfenológia:

Alma, körte: gyümölcsnövekedés, színeződés
Cseresznye, meggy: betakarítás utáni állapot; szilva: gyümölcsfejlődés, színeződés, érés

Almában a lisztharmat és a varasodás fertőzöttség nem változott (gyenge (közepes) fertőzöttség (2-3-as skála, 6-25 %) a lombon, gyümölcsfertőzöttség észlelési szintű). A magas páratartalom és a meleg, csapadékos időjárás a betegségek fokozódásának kedvez, ezért további megelőző védelem javasolt.

Az almamoly rajzása folyamatos, újra növekvő, 7-18 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel a csapdákban. Védekezés indokolt.

Almalevél-aknázómoly rajzása újra észlelhető, 22-44 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel. A kártétel nem növekedett (gyenge mértékű, 1-2-es skála).

Szilvában a szilvamoly rajzása folyamatos, de csökkenő tendenciájú 8 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel.

Csonthéjasokban a keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, újra erősödő, 48-57 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel a feromon csapdákban.

Dióban fokozódott a betegségek megjelenése az arra érzékeny fajtákban (gnomóniás levélfoltosság, baktériumos foltosság). Lombon közepes mértékű a fertőzöttség (3-as skálafokozat, 11-25 %), újabb, kezdetleges tünetekkel, a gyümölcsök fertőződése (gyakoriság és mérték is) fokozódott.
Folyamatos és a fertőzött ültetvényekben tömeges a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása. A tojásrakás, lárvakelés folyamatos. A táplálék attraktáns csapdák fogása 30-55 db imágó/csapda/hét mennyiségű.

SZŐLŐ

Fenológia: fürtzáródás, korai fajták színeződés kezdete.

A párás, meleg időjárás kedvezett az újabb peronoszpóra fertőzéseknek, de a fertőzöttség még így is gyenge mértékű a lombon (2-es skála, 6-10 %). A foltok tömegesen sporulálnak ezért a lombozat védelme most nagyon fontos. A fürt fertőzöttség nem jelentős (legfeljebb gyenge mértékű fertőzöttség látható, 1-2-es skála, főleg virágzáskori fertőzésből adódóan).
A feketerothadás betegség levéltünetei az idősebb/kezeletlen ültetvényekben gócszerűen közepes mértékűre erősödtek, de általában legfeljebb gyenge mértékű maradt a levélkárosodás. A fürttünetek megjelenésének gyakorisága és mértéke is növekedett. A nagyobb/intenzív növényvédelmű ültetvényekben jellemzően csak egy-egy bogyó fertőzött (de sok esetben a fürtök ~10-20 %-án), de a kisebb ültetvényekben kiterjedtebb fürttüneteket is látni (közepes fertőzöttség, 3-4-es skála, 11-50 % fürtfelület fertőzöttség). A védekezéseket folytatni kell!
A lisztharmat fertőzöttség nem változott jelentősen, érzékeny fajtán közepes mértékű fürtfertőzöttség figyelhető meg (3-4-es skála, 11-50 %).
Az amerikai szőlőkabóca lárvafejlődése folyamatos, a lárvák fejlődési fokozatai a következőképpen alakulnak: L1: 0 %; L2: 5 %; L3: 15 %; L4: 18 %, L5: 62 %. Az imágók rajzása gyenge intenzitású.


Zalaszentlőrinc, 2020. július 26.

Tüh Annamária
előrejelző
2020.júl.20 20:10 | #64
2020.júl.20 20:06 | #63
Károsítóhelyzet alakulása
Zala megye, 2020.07.12-07.19.

Időjárás:

A múlt héten mérsékelten meleg időjárás volt jellemző a megyében. Csapadék mindössze 4-10 mm hullott, 1-2 nap alatt. A nappali felmelegedés „visszafogott” volt, 19,8-25,4 fok között, ahogy az éjszakai lehűlés is jelentősebb volt mint az ilyenkor megszokott, 6,5-11,9 fok között alakult (átlag: 14,4-17,0 fok). A páratartalom 75 % felett volt mindvégig.KUKORICA

Növényfenológia: ~virágzás.

A kukoricamoly rajzása nem észlelhető a fénycsapdákban. A kártételek nem növekedtek, a tőfertőzöttség 2-6 % közötti. A lárvák a növények felső szakaszán (címervirágzat) károsítanak a szár belsejében.
A kukoricabogár imágóinak rajzása folyamatos és növekvő a monokultúrás területeken (talajfertőtlenítés ellenére is). A bogarak száma a napsütéses napokon jelentős nagyságú, átlagosan 1-1,5 db imágó/tő mennyiségben figyelhetők meg (monokultúrás állományban 2-4 db bogár is előfordul!). A bogarak levél-és bibe kártétele továbbra sem számottevő.


NAPRAFORGÓ

Növényfenológia: ~virágzás közepe

Napraforgóban a poloskák száma csökkent, legfeljebb átlagosan 0,5 db/virágzat mennyiségben fordulnak elő. A növényeken a szúrásnyomok száma sem nőtt.
Az alternáriás foltosság tünetei továbbra is a levélen láthatók, kismértékű növekedés mellett (gyenge fertőzöttség 6-10 %, 2-es fokozat). Száron és tányéron nem láthatók tünetek.
A diaportés betegség tünetei is fokozódtak a leveleken, habár az alsó levelek élettani (szárazság) eredetű felszáradása mellett sok esetben kétséges a betegség elkülönítése (féloldalas vagy teljes sárgulás). A fertőzöttség gyenge-közepes mértékű (2-3-as skála, 11-50 %) az alsó 2-4 levélen. Száron és tányéron ez esetben sincs tünet.
A szklerotíniás betegség újabb tünetei nem jelentek meg, az eddig fertőzött tövek jórészt már elszáradtak.


BURGONYA

Növényfenológia: gumónövekedés

Házi kertben a lombozat összeroskadása már sok helyen megfigyelhető részben a csapadék hiánya, vírusbetegségek, alternária és a burgonyavész megjelenése okozza a komplex károsodást.

A burgonyavész fertőzöttség a múlt héten növekedett. A tünetek gyenge-közepes mértékben jelentkeztek (2-3-as skála, 6-25 %). A betegség terjedését az éjszakai alacsonyabb hőmérséklet kissé visszafogja, de a megelőző védelem továbbra is javasolt.
Az alternáriás levélfoltosság tünetei nem nőttek érzékeny (és permetezetlen) állományokban közepes fertőzöttség (11-25 %) jellemző.
Rovarkártételek jelenleg nem láthatóak.


ALMA, KÖRTE, CSONTHÉJASOK (KAJSZI, SZILVA, CSERESZNYE, MEGGY), DIÓ

Növényfenológia:

Alma, körte: gyümölcsnövekedés, ~90 %-os gyümölcsméret, színeződés
Cseresznye, meggy: betakarítás vége; szilva: gyümölcsfejlődés, színeződés, érés

Almában a lisztharmat és a varasodás fertőzöttség kissé növekedett, a leveleken újabb tünetek jelentek meg. Az intenzíven védett kertekben a betegségek gyenge (közepes) fertőzöttséggel (2-3-as skála, 6-25 %) vannak jelen a lombon. A gyümölcsök fertőzöttsége legfeljebb észlelési szintű ültetvény szinten és csekély mértékű.

Az almamoly rajzása folyamatos, de csökkenő, 3-4 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel a csapdákban. Védekezés indokolt. A fertőzött gyümölcsök hullása folyamatos, házi kertben kissé növekvő (ahol van termés…), ~1-3 %-os.

Almalevél-aknázómoly 2. nemzedékének rajzása észlelési szintű a csapdákban. A kártétel nem növekedett (gyenge mértékű, 1-2-es skála).

Szilvában a szilvamoly rajzása folyamatos, csökkenő tendenciájú 16-18 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel. A gyümölcsök hullása helyenként intenzív, az eddigi gyümölcskártételek 1-5 % között változnak.

Csonthéjasokban a keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, csökkenő, 16-38 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel a feromon csapdákban.

Meggyben kissé mérséklődött a lombsárgulás, lombhullás (amely részben élettani eredetű is), de a blumeriellás betegség terjedését továbbra is célszerű a lomb kezelésével megakadályozni.

Szilvában és őszibarackban a sztigminás levéllyukacsosodás levéltünete maradt gyenge mértékű (2-es skála, 6-10 %), nem erősödött.

Dióban fokozódott a gnomóniás levélfoltosság terjedése a betegségre fogékony fajtákban. Lombon közepes mértékű a fertőzöttség (3-as skálafokozat, 11-25 %), újabb, kezdetleges tünetekkel. A levélfonákon a gomba konídiumai is megfigyelhetők, tehát ahol lehetőség van, ott a korai lombvesztés megakadályozása érdekében további védelem javasolt.
A baktériumos foltosság tünetei szintén növekedtek az érzékeny dió fajták lombján, de ott a fertőzöttség gyenge mértékű. Ezzel szemben a termésfoltosság közepes mértékű fellépése jellemző (érzékeny fajtákon, 3-as skálafokozat, 11-25 %) a termések fokozott mértékű hullása mellett (amely részben élettani okokra vezethető vissza).
Folyamatos és mostanra már tömeges a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása. A tojásrakás megkezdődött. A táplálék attraktáns csapdák fogása 25-70 db imágó/csapda/hét mennyiségű.


SZŐLŐ

Fenológia: fürtzáródás kezdete.

Szőlőben, ahol nem sikerült a védekezéseket megfelelően időzíteni, a betegségek szinte egyik hétről a másikra „robbanásszerűen” jelentek meg. Az ültetvények egészségi állapota első ránézésre sok szőlőskertben megtévesztő, ugyanis a lombozat többnyire egészséges.
A leveleken legfeljebb gyenge mértékben peronoszpóra tünetek láthatók, főleg a hónaljhajtások levelein és a hajtásvégi fiatal leveleken. A foltok tömegesen sporulálnak, tehát az újabb, most már elsősorban lombfertőzések kialakulásának az esélye fokozott mértékű. A bogyók fertőződésének a kockázata folyamatosan csökken, azok fejlettségének előrehaladtával (csökken a gázcserenyílások száma), de a fiatal bogyók és a későbbi fajták fürtjei még érzékenyek a betegségre.
A feketerothadás elleni védekezések sem sikerültek maradéktalanul. A betegség levéltünetei legfeljebb gyenge mértékig szaporodtak fel, ezzel szemben a fürttünetek megjelenésének gyakorisága és mértéke is jelentősen növekedett. Jelenleg több (elsősorban kisebb) ültetvényben közepes mértékű a fürtfertőzöttség (3-4-es skála, 11-50 % fürtfelület fertőzöttség), mely megfelelő védelem hiányában tovább fog erősödni (zsendülésig) ezért a védekezéseket folytatni kell!
Az idei évben a lisztharmat levéltüneteit nagyon kell keresni az ültetvényekben, ellenben a fürttünetek mostanra fokozódtak. Érzékeny fajtán közepes mértékű fürtfertőzöttség is megfigyelhető (3-4-es skála, 11-50 %).
A betegségek ellen a védekezések továbbra is indokoltak.
A fertőzött ültetvényekben folyamatosan jelennek meg a különböző edény-nyaláb betegségek (pl. ESCA, EUTYPA) illetve a fitoplazmás betegségek tünetei.
Az amerikai szőlőkabóca lárvafejlődése folyamatos, a lárvák fejlődési fokozatai a következőképpen alakulnak: L1: 0 %; L2: 12 %; L3: 12 %; L4: 36 %, L5: 40 %. Észlelési szinten megjelentek az imágók. Az imágók megfigyelésére az ültetvényekben célszerű kihelyezni a sárgalapokat.


Zalaszentlőrinc, 2020. július 19.

Tüh Annamária
előrejelző
2020.júl.07 23:01 | #62
2020.júl.07 22:56 | #61
Károsítóhelyzet alakulása
Zala megye, 2020.06.28-07.05.

Időjárás:

A múlt hét 1-2 esős nappal kezdődött, majd szárazabbra váltott a megyében az időjárás. Az eső mennyisége 15-18 mm között változott.
A hőmérsékleti értékek hasonlóak voltak mint az előző héten. Az átlaghőmérséklet 14,1-22,1 fok között alakult.
A páratartalom 75 % körül volt mérhető, a betegségek számára továbbra is kedvező tartományban. A levélfelületi nedvesség időtartama 0-7 órára csökkent.

ŐSZI BÚZA, ŐSZI ÁRPA, TAVASZI BÚZA

Növényfenológia:

Őszi árpa: betakarítás;
Őszi búza: sárgaérés, érés kezdete;
Tavaszi búza: késői tejesérés-viaszérés.

Az őszi árpa betakarítása folyamatban, csupán egy-két esősebb nap szabott gátat a munkáknak.
Őszi búza: A fuzáriumos kalászfertőzés tüneteinek megjelenése a technológia függvényében változó. Általában 2-8 %-os fertőzöttség tapasztalható, közepes fokozaton (3-4-es skála, 11-50 % kalászfelületi fertőzöttség). A korompenész nagyobb arányú megjelenése a megdőlt és/vagy valamely okból károsodott kalászú állományokban jellemző.

Tavaszi búza: A korábban észlelt betegségek (lisztharmat, vörösrozsda) terjedése minimálisra szorult vissza, ellenben a kalászfuzáriózis tünetei fokozódtak. Természetesen a technológia ez esetben is nagyon sokat számít, így a fertőzöttség állomány szinten változó, 1-5 % között tapasztalható, gyenge-közepes mértékben (2-4-es skála; 6-50 % kalászfelületi fertőzöttség).


KUKORICA

Növényfenológia: ~5-7 szárcsomós állapot.

A fénycsapda (Nagykanizsa) fogása alapján a kukoricamoly rajzása továbbra is elhúzódó, szakaszos 0-1 db lepke/csapda/3 nap mennyiséggel. A tojásrakás, lárvakelés, fejlődés folyamatos, L1-L4-es lárvafokozatok jellemzőek. A védekezések továbbra is aktuálisak és a megye több részén indokolt a tojások és lárvák ellen is ható készítményekkel. A lárvák által okozott tőfertőzöttség növekedett, állományszinten 1-6 % között változik.
Megjelentek az állományokban a kukoricabogár imágói. Jelenleg mind a csapdákban mind a növényeken csak hím egyedeket látni, a tavalyi évhez képest most úgy tűnik jóval nagyobb tömegben. A bogarak levélkártétele is megfigyelhető már, de egyelőre nem jelentős.
Kukoricában az alsó 1-2 levélen erős mértékű az atkák (közönséges kétfoltos takácsatka) és a tripszek kártétele. Egyedszámuk magas (atkák: 25-35 db/levél; tripsz: 8-10 db/levél), a tojásrakás folyamatos. A levelek részleges, vagy teljes sárgulása is megfigyelhető.

NAPRAFORGÓ

Növényfenológia: teljesen elkülönülő virágzat-virágzás kezdete

Napraforgóban a poloskák száma és kártétele nem nőtt, a múlt héthez képest. A kártevők jó része a virágzatban található (alapos szemrevételezés szükséges), ezért a védekezési döntés előtt érdemes ezekre koncentrálni (a virágzatok fertőzöttsége góc-szerűen 0,5-1 db poloska/növény).
Az alternáriás foltosság tünetei az alsó leveleken továbbra is gyenge mértékűek (1-2-es skála, 1-10 %), egy-egy táblán belül a növények növekvő, ~40-50 %-án.
A szklerotíniás betegség újabb tünetei figyelhetők meg az állományokban. A tőfertőzöttség nőtt, (technológiától függően) ~1-2 %-os.
A napraforgó állományok virágzáskori permetezése a fenti növényegészségügyi és a betegségek számára kedvező időjárási körülmények miatt javasolt, a tövek-és a tányér védelme érdekében.


BURGONYA

Növényfenológia: bogyófejlődés-gumónövekedés

A burgonyabogarak lárvái (elsősorban idősebbek) a korábban védett állományokban megtalálhatók, de a kártételek legfeljebb gyenge mértékűek.
A párás, meleg időjárás a továbbiakban is kedvez a burgonyavész fertőzési folyamatainak, amennyiben nem emelkedik a nappali hőmérséklet tartósan 30 fok fölé. Az inkubációs idő a meleg miatt 4-6 napra is csökkenhet, ezért esős időjárás esetén a védekezést folytatni kell.
Az alternáriás levélfoltosság tünetei fokozódtak, a nekrotikus foltok már néhány felsőbb levélen is megfigyelhetők. A betegség előfordulása gyenge-közepes fertőzöttség mellett jellemző (2-3-as skála, 6-25 %).


SZÓJA

Növényfenológia: levélfejlődés (első virágok megjelenése)

A múlt heti meleg, párás időjárás továbbra is kedvezett a szója károsítóinak.
A takácsatkák felszaporodása folytatódott, a kártevő tábla belseje felé irányuló terjedése megfigyelhető. A tábla széleken közepes-erős a fertőzöttség, míg a tábla belseje felé ez gyenge fertőzöttségre csökken. Az atkák növényen belüli felfelé irányuló terjedése is látszik. A táblák szemrevételezése a virágzás előtt mindenképp javasolt.
A tripszek száma továbbra is jóval alacsonyabb, ellenük külön védelem nem valószínű, hogy szükségessé válik.
A poloskák népessége egyelőre viszonylag alacsony, de meleg, száraz időjárás esetén nagyobb számban betelepedhetnek a táblákba, ezért létszámukat célszerű nyomon követni.
Az érzékeny fajtákban erősödött a peronoszpóra fertőzöttség. A meleg, párás időjárás miatt a foltok sporulálása és az újabb fertőzések kialakulása folyamatos. A betegség következtében az alsó levelek sárgulása is megfigyelhető. Csapadékos időjárás esetén a védekezés javasolt.


ALMA, KÖRTE, CSONTHÉJASOK (KAJSZI, SZILVA, CSERESZNYE, MEGGY)

Növényfenológia:

Alma, körte: gyümölcsnövekedés, ~70 %-os gyümölcsméret, színeződés, hajtások záródása
Cseresznye, meggy: betakarítás vége; szilva: gyümölcsfejlődés

Almában a lisztharmat és varasodás fertőzöttség nem változott, a további védelem mindkét betegség ellen javasolt. A lisztharmat elleni védelem folytatásával - hajtások záródása miatt – a jövő évi fertőzési nyomást jelentősen befolyásolhatjuk.
A tároláskor fellépő betegségek, élettani károsodások megelőzése céljából K, Ca tartalmú lombtrágyák alkalmazása javasolt.

Az almamoly rajzása folyamatos, emelkedő számú, tömeges, 18-30 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel. Védekezés indokolt.

Almalevél-aknázómoly rajzása a múlt héten beindult, emelkedő számú 60-70 db hím/csapda/3 nap fogással.

Almában a kaliforniai pajzstetű lárva rajzása folyamatos, a pajzsok ~50-70 %-ából rajzottak ki a lárvák. A védekezés aktuális.

Almában az atkák felszaporodása folyamatos. A közönséges kétfoltos takácsatka és a piros gyümölcsfa takácsatka kártétele egy-egy fajtán (ültetvényben) tömeges. Védekezés javasolt.

Szilvában a szilvamoly rajzása folyamatos, emelkedő tendenciájú 20-40 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel.

Csonthéjasokban a keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, növekvő, 47-80 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel a feromon csapdákban. A hajtáskártételek fokozódtak őszibarackon. Védekezés javasolt.

Szilvában és őszibarackban a sztigminás levéllyukacsosodás fellépése, erősödése látható. A gyümölcsök fertőzöttsége helyenként közepes mértékű.


SZŐLŐ

Fenológia: borsó nagyságú bogyók.

Szőlőben a csapadékos, párás, meleg időjárás kedvez a kórokozók fertőzésének, ennek ellenére tömeges tünetek eddig mégsem láthatók. Az elmúlt időszakban több peronoszpóra fertőzési ciklus indult el az esőzések hatására, mostanra a beteg foltok sporulálása is általános. Ennek következményeként, kedvező feltételek mellett a lefűződő konídiumok tovább növelik a betegség fertőzési nyomását. A betegség fellépése a védett ültetvényekben észlelési szintű, de kevésbé intenzív védelem mellett már gyenge-közepes fertőzöttség is előfordul (2-3-as skála; 6-25 %). A tünetek fürtön legfeljebb gyenge mértékűek.
Több ültetvényben találkozhatunk újabb – kisebb mértékű - feketerothadás levéltünettel (krémszínű folt). A korábbi fertőzésből származó nekrotizálódott foltokon tömegesen megjelentek a piknídiumok, melyek tovább növelik a fertőzésveszélyt. Sajnos most már nemcsak a levelek károsodása figyelhető meg, ugyanis a fürtökön (~4-5 mm átmérőjű bogyókon) is láthatók a betegség rothadásos tünetei, a besüppedő, világosbarna foltokkal. A jelenlegi fertőzöttség még legfeljebb gyenge mértékű, de a tünetek fokozódására számíthatunk.
A lisztharmat tüneteket – szerencsére – továbbra is nagyon kell keresni, a kezelt ültetvényekben eddig nem jellemző a betegség fellépése, ennek ellenére a további intenzív védelem javasolt ellene.
Számos ültetvényben – az eddig megszokotthoz képest valamivel korábban – láthatóvá váltak a fitoplazmás betegség(ek) jellegzetes tünetei a tőkéken. A tüneteket mutató fertőzött növényeket mihamarabb vágjuk ki, távolítsuk el az ültetvényből, hogy megakadályozzuk ezzel is a betegség továbbterjedését. Az amerikai szőlőkabóca lárvafejlődése folyamatos, a korábbi évekhez viszonyítva lassúbb, vontatottabb. A lárvák fejlődési fokozatai a következőképpen alakulnak: L1: 23 %; L2: 31 %; L3: 31 %; L4: 15 %. Az L3-L4-es lárvafokozatok ellen a védekezések megkezdése javasolt!


Zalaszentlőrinc, 2020. július 5.

Tüh Annamária
előrejelző
2020.júl.03 08:22 | #60
Károsítóhelyzet alakulása
Zala megye, 2020.06.21-06.28.

Időjárás:

Az elmúlt egy hét, 1-2 esős nappal kezdődött, majd szárazabbra váltott a megyében az időjárás. Az eső mennyisége általában kevés volt, 6-10 mm mennyiség hullott megyeszerte.
A hőmérsékletek emelkedtek éjszaka és nappal is. A minimum hőmérsékletek 8,4-14,9 fok, a maximumok 16,5-28,9 fok között alakultak (átlag: 13,4-22,1 fok).
A páratartalom kicsit csökkent, de még mindig a kórokozók számára optimális tartományban mozgott (75 % körül). A levélnedvesség időtartama szintén csökkent, 0-9 óra között változott. Több napon erős/viharos erejű szél fújt, melynek következtében néhány gabona tábla részlegesen (foltszerűen) megdőlt.

ŐSZI BÚZA, ŐSZI ÁRPA, TAVASZI BÚZA

Növényfenológia:

Őszi árpa: betakarítás kezdete;
Őszi búza: viaszérés;
Tavaszi búza: tejesérés-késői tejesérés.

A gabona állományok érési folyamatai felgyorsultak a múlt hét időjárási körülményei között.

Őszi búza: A fuzáriumos kalászfertőzés tünetei nem növekedtek számottevően (legalábbis már nehéz vizuálisan nagy biztonsággal elkülöníteni). Technológiától függően 2-5 %-os a kalászfertőzöttség, közepes fokozaton (3-4-es skála, 11-50 % kalászfelületi fert.).

Tavaszi búza: Az állományok alsó részén a száron és a leveleken a lisztharmat fertőzöttség nem erősödött. Gyenge fokozat (6-10 %, 2-es skála) mellett jellemző a betegség.
Ellenben a vörösrozsda (a múltkori előrejelzésemben tévesen sárgarozsdának írtam az akkor még kevés sporuláló telep miatt) jelentősen felszaporodott már a zászlós leveleken is. A fertőzöttség közepes-erős mértékű (4-5-ös skála, 26-75 %) egy-egy táblán belül gócszerűen. A kalászokon észlelési szinten egy-egy levéltetű egyedet lehet látni, de ezen kívül más károsító nem jellemző rajt.


KUKORICA

Növényfenológia: ~9-13 leveles állapot, a megye nyugati részén fejlettebb állományok.

A fénycsapda (Nagykanizsa) fogása alapján a kukoricamoly rajzása elhúzódó, szakaszos 0-3 db lepke/csapda/3 nap mennyiséggel. A tojásrakás ennek megfelelően folyamatos, többségében L1-L3-as (L4) lárvafokozatok jellemzőek. A védekezések aktuálisak a tojások és lárvák ellen is ható készítményekkel.
A levéltetvek kisebb kolóniái továbbra is megfigyelhetők egy-egy táblán belül szórványosan (Banks-féle skála: 1-2-es fokozat).NAPRAFORGÓ

Növényfenológia: csillagbimbós állapot-virágzat elkülönülése, kiemelkedése

Napraforgóban a poloskák száma és kártétele nem nőtt, sőt a megfigyelt táblákon (védekezés nélkül) inkább csökkenés látszik. Az újabb/frissebb szúrásnyom minimális. A fertőzöttség gyenge mértékű.
Az alternáriás foltosság tünetei alsó leveleken tovább terjedtek állományszinten. A betegség továbbra is gyenge mértékű (1-2-es skála, 1-10 %), ellenben a fertőzés gyakorisága nőtt (egy-egy táblán belül a növények ~30-40 %-a fertőzött).
Megjelentek a szklerotíniás betegség tünetei az állományokban. A jelenlegi tőfertőzöttség (technológiától függően) ~1 %-os.


BURGONYA

Növényfenológia: virágzás vége-bogyófejlődés

A burgonyabogarak újabb betelepedése a védett táblákra nem tapasztalható.
A párás, meleg időjárás kedvezett a burgonyavész fertőzési folyamatainak és az első tünetek megjelenésének. A védett állományokban a betegség legfeljebb gyenge mértékű fellépése figyelhető meg. A fertőzésveszély a csapadékos, párás napokon a továbbiakban is magas és a hőmérséklet emelkedésével növekszik. Az intenzív védekezéseket folytatni kell.

Az alternáriás levélfoltosság tünetei fokozódtak az alsó leveleken, gyenge fertőzöttség mellett figyelhető meg a betegség (2-es skála, 6-10 %).


SZÓJA

Növényfenológia: levélfejlődés

A meleg (párás) időjárás a szója károsítóinak kifejezetten kedvezett.
A szokásosnál korábban jelentek meg az állományokban a takácsatkák. A fajtától és a tábla fekvésétől függően, többnyire a tábla széleken közepes-erős fertőzöttség alakult ki a leveleken. Az atkák az alsó és a felső leveleken is károsítanak, átlagosan (!) 15-20 db atka/levél mennyiségben, tömeges tojásrakás mellett (atka: 40%; tojás: 60 %).
Az atkák jelenlétéről a lombozat „kopogtatásával”, az alá tartott fehér papírlap segítségével is meggyőződhetünk (vagy 10-szeres nagyítású nagyítóval), ha nincs lehetőség mikroszkópos vizsgálatra. A növényvédőszeres beavatkozást a kártételi küszöbérték elérésekor, vagyis ~13 db egyed/levél értéknél javasolt megkezdeni.
Az atkák mellett a tripszek jóval alacsonyabb száma (~1-4 db tripsz/hármas levél) is megfigyelhető. A fertőzöttség nem jelentős, gyenge mértékű (védekezési küszöb: ~8 db tripsz/hármas levél, a lombozat ~75 %-án).
Az érzékeny fajtákban megjelentek a peronoszpóra első tünetei, egy-egy térségben a fertőzött foltok sporulálása is megfigyelhető. Csapadékos időjárás esetén a védekezésre fel kell készülni.ALMA, KÖRTE, CSONTHÉJASOK (KAJSZI, SZILVA, CSERESZNYE, MEGGY, DIÓ

Növényfenológia:

Alma, körte: ~60-70 %-os gyümölcsméret, színeződés, hajtásnövekedés
Cseresznye, meggy: érés; szilva: gyümölcsfejlődés

Almában újabb lisztharmat tünetek nem jelentek meg (a védett kertekben). A betegség fertőzöttsége gyenge mértékű (2-es skálafokozat, 6-10 %).

A csapadékos napok kedveztek a varasodás fertőzésnek, melynek következményeként kezeletlen állományban újabb levéltüneteket lehet látni (közepes fertőzöttség, 3-4 skála). Ugyanitt a gyümölcsfertőzöttség gyenge mértékű.
Intenzíven védett ültetvényben a betegség legfeljebb gyenge fertőzöttséggel van jelen, vagyis a betegség fertőzési nyomása emiatt ott kisebb. Amennyiben szárazabbra fordul az időjárás, a későbbiekben már a kontakt védelem is elegendő lehet (ahol viszont erősebb fertőzöttség van, célszerű még felszívódót is használni).

Az almamoly rajzása folyamatos, emelkedő számú, 9-14 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel.

Almalevél-aknázómolyt most nem fogtak a csapdák.

Almában a kaliforniai pajzstetű lárva rajzása folyamatos, jelenleg a pajzsok ~30-40 %-ából rajzottak ki a lárvák. A védekezés aktuális.

Almában az atkák felszaporodása figyelhető meg. A közönséges kétfoltos takácsatka még viszonylag alacsony egyedszámban (1-3 db atka/levél + tojások) található, de a meleg időjárás a későbbiekben kedvez a kártételekhez, szaporodáshoz egyaránt.
A piros gyümölcsfa takácsatka felszaporodása egy-egy fajtán (ültetvényben) tömeges. Ültetvényen belül gócokban 15-20 db atka/levél mennyiségben található a kártevő a tojások nagy száma mellett! Védekezés javasolt.

Körtében a körtelevélbolha különböző lárvafokozatai (L1-L5) figyelhetők meg a hajtások végein. Védelem javasolt.

Körtében a varasodás levél tünetei nem erősödtek, a betegség gyenge fertőzöttség (1-es skála, 1-5 %) mellett jellemző, levélen és gyümölcsön egyaránt.

Az erwiniás elhalás hajtástünetei tovább fokozódtak körtén és almán is! A fertőzött hajtások folyamatos eltávolítása és réz tartalmú készítmények használata továbbra is javasolt.

Szilvában a szilvamoly rajzása folyamatos, növekvő 9-17 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel. A termések károsodása alacsony mértékű (~1 %-os).

Csonthéjasokban a keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, növekvő, 21-38 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel a feromon csapdákban.

Fokozódott a moniliás gyümölcsrothadás cseresznyében és meggyben is, 5-8 %-os fertőzöttség jellemző.
Dióban megjelentek a gnomóniás levélfoltosság tünetei a leveleken.


SZŐLŐ

Fenológia: kötődés – borsó nagyságú bogyók.

Az esős napok a peronoszpóra és feketerothadás fertőzésnek kedveztek. Több ültetvényben jelentek már meg az első „olajfoltok” a leveleken, valamint a kötődött bogyók fertőzöttsége is látható, de mindkettő alacsony szinten. A fertőzött foltok sporulálása nem általános.
A feketerothadás újabb levéltünetei figyelhetők meg a leveleken (krémszínű folt), de a lombfertőzöttség általában így sem jelentős (csak házikertben, vagy kevésbé intenzíven permetezett tőkéken látható közepes fertőzöttség).
Lisztharmat tüneteket továbbra sem találtunk a kezelt ültetvényekben, de amennyiben szárazabbra fordul az időjárás (magas páratartalommal), a betegség fertőzésveszélye fokozódik. A fürtök érzékenysége miatt a betegségek ellen intenzív megelőző védelem javasolt.

Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése folyamatos, a lárvafokozatok a következő képpen alakulnak: L1: ~26 %; L2: ~53 %; L3: ~19 %. A védekezésre fel kell készülni, azt az L3-L4-es lárvastádiumban javasolt elvégezni.


Zalaszentlőrinc, 2020. június 28.

Tüh Annamária
előrejelző
2020.júl.03 08:22 | #59
2020.jún.24 22:41 | #58
Fejér megye - Tímár Mihály:
Hely: Fejér Megye.
Téma: Károsító megfigyelés.
Időszak: 2020.06.16 – 2020.06.23.

Rövid áttekintés:
Fejér megyében az elmúlt időszak kissé hűvösebb és szelesebb volt. A csapadékhajlam csökkent, de záporok, felhőátvonulások, borult időszak jellemezte a hetet. A maximumok 22 C-fok körül alakultak, míg a minimumok 16-18 fok körül.

Szántóföldi kultúrák:

1., Őszi búza:
• fenológia: viaszérés (a koraiak érése előrehaladott)
• Gabonalisztharmat: mentesek a zászlós levelek
• Vörösrozsda: nem erősödött, de csak elvétve jelentkezik egyes táblákon
• Kalászfuzáriózis: nem figyelhető meg tünet
• Gabonaszipoly : gyenge a létszámuk
• Levéltetvek: kalászfertőzöttség gyenge mértékű

2., Őszi árpa:
fenológia: érés az állományok zöme leszáradt levélzetű


3., Tavaszi árpa:

fenológia: tejesérés
• Levélfoltosságok: kissé erősödtek a tünetek


4., Őszi káposztarepce:

• fenológia: érés
• Lisztharmat és Alternária is megjelent a becőkön ,még zöld levélzeten
5. Napraforgó:
• fenológia: csillagbimbós állapot

• Levéltetvek: kártétel mérséklődött, skála 1.
• Mezei poloska: erős létszámban találhatók a kis tányérkezdeményekben(30 %)
• Szklerotinia: a tövek megbetegedése elkezdődött, gyenge mértékben, ami tányérfertőzés kockázatát előre vetíti
6. Kukorica:
• fenológia: 10-12 leveles állapot

• Levéltetvek: betelepedés, skála 1.
• Kukoricamoly: rajzásuk folytatódik, de levélkártétel még nem látható
• Vetésfehérítő: az új imágók megjelentek, gyenge létszámban a leveleken


Kertészeti kultúrák:

1., Alma:
• fenológia: gyümölcs növekedése
• Lisztharmat: erős a fertőzöttség továbbra is , a védekezés indokolt
• Vértetű: erős a fertőzöttség, a védekezés indokolt továbbra is
• Almalevél aknázómoly: a rajzásuk újra elindult gyenge mértékben(25 imágó/hét)
• Almamoly: rajzásuk gyengült, de folyamatos 18-28 db/hét

2., Meggy, cseresznye:
• fenológia: érés
• Cseresznyelégy: imágók létszáma gyenge, fertőzött gyümölcs kevés
• Gyümölcsmonília: a kártétel cseresznyén teljesnek mondható házi kertekben, meggyen gyenge mértékű

3., Szilva:
• fenológia: hajtásnövekedés
• Szilvamoly: rajzásuk gyengült, gyümölcskártétel is gyenge mértékű
• Keleti gyümölcsmoly: rajzásuk folyamatos
• Levéltetvek: skála 2-3 egyes fajtákon, házikertben erős

5., Kajszibarack:
• fenológia: gyümölcs színeződés ( ahol nem fagyott el teljesen a termés)


6. Szőlő:
• fenológia: virágzás vége

• Tarka szőlőmoly: fürtfertőzés nem erősödött, a táblák zöme mentesnek mondható
• Gubacsatka: erősödő tünetek egyes fajtákon
• Lisztharmat: fertőzés veszélye magas, tünetek nem figyelhetők meg
• Peronoszpóra: fertőzés kockázata erős, tünetek nem jelentek még meg
• Amerikai lepkekabóca: nem erősödött a létszámuk
• Szőlőlevélatka: egyes fajtákon(Chasselas) erősödő tünetek jelentkeztek
• Amerikai szőlőkabóca: lárvák létszáma erősödött L1-L2 stádiumok találhatók a levélfonákon
2020.jún.24 22:14 | #57
Takács Attila:
Fénycsapda: almamoly, lucernamoly, napraforgómoly, akácmoly, kukoricamoly, puszpángmoly, felkialltojeles bagolylepke, c betűs és gyapottok bagolylepke számos egyede repült a csapdákba.

Feromon:almamoly 2. Gen. Vadgesztenye aknázómoly 2 gen.

Kéregmoly extra erős rajzás.

Barackmoly közepes rajzás.

Cseresznye legyen beindultak.

A kukoricamoly és kukoricabogár lárvák már kárositanak.

Sok a pattanóbogar is a fénycsapdákban. A levéltetvek sok gondot okoznak mindenhol.
2020.jún.24 21:57 | #56
2020.jún.24 21:57 | #55
Károsítóhelyzet alakulása
Zala megye, 2020.06.14-06.21.

Időjárás:

A múlt héten folytatódott Zalában is a csapadékos, változékony, szeles időjárás. Szinte majdnem minden nap hullott valamennyi eső (összesen: 36-40 mm között), amely megnehezítette a mezőgazdasági és növényvédelmi munkákat.
Gyakoriak voltak a szeles időszakok is emellett, amely helyenként a gabonák megdőlését okozta.
A minimum hőmérsékletek 11,6-14,1 fok, a maximumok 18,7-26,4 fok között alakultak (átlag: 14,2-19,4 fok).
A páratartalom továbbra is magas volt, sőt emelkedett, szinte mindvégig 80 % felett mérték a készülékek. A levélnedvesség időtartama a csapadékos napok körül 2-17 (!) óra között változott. A reggeli és esti órákban jelentős volt a páralecsapódás.

ŐSZI BÚZA, ŐSZI ÁRPA, TAVASZI BÚZA

Növényfenológia:

Őszi árpa: sárgaérés.
Őszi búza: viaszérés kezdete-viaszérés.
Tavaszi búza: virágzás-korai tejesérés.

Őszi búza: A múlt héten már Zalában is megjelentek a fuzáriumos kalászfertőzés tünetei, technológiától függően 2-4 %-os kalászfertőzöttség mellett. A párás időjárásban a fertőzött kalászok fehéres-rózsaszínes elszíneződése is szembetűnő.
A helyenként felázott talaj és a gyakori szeles időszakok miatt a gabona állományok megdőlése látható több táblán. Ez jelenleg és később is kedvez a fuzárium és a korompenész fertőzésének, felszaporodásának az állományok alsó páradús környezetében.
A két betegség (melyeket több kórokozó is előidézhet) előfordulása nemcsak a megdőlt hanem a még lábon álló állományokban is jellemző, ezért ha marad a csapadékos, párás időjárás, akkor komoly fertőzések és ebből kifolyólag jelentős minőségromlás alakulhat ki a betakarításig!
A legalább viaszérés állapotú gabonákban a betegségeknek elsősorban felületi fertőzöttsége következhet be. A magas fertőzési nyomás ellenére újabb védekezés mégsem javasolt, részben a kijuttatandó hatóanyagok korlátozott szállítódása, részben az engedélyezett készítmények hosszú élelmezés egészségügyi várakozási ideje miatt.

Tavaszi búza: Az állományok alsó részén a száron és a leveleken erősödött a lisztharmat fertőzöttség. Gyenge fokozat (6-10 %, 2-es skála) mellett jellemző a betegség, de a párás időjárás kedvez a fertőzésnek, terjedésnek ezért ahol esetleg még nem tették, a védekezéseket haladéktalanul el kell végezni.
A sárgarozsda kezdeti és sporuláló levéltünetei is megfigyelhetők az állományokban (a védettekben észlelési szinten). A kalászok egészségesek.

KUKORICA

Növényfenológia: ~7-11 leveles állapot
Az eső hatására a kukorica állományok lendületes fejlődésnek indultak.

A megyében kihelyezett fénycsapda Nagykanizsa környékén jelezte a kukoricamoly rajzását 2-4 db lepke/csapda/3 nap mennyiséggel.
A megye északi részén (annak ellenére hogy az ottani csapdák nem fogtak molyt), észlelési szinten megfigyelhetők a fiatal lárvák által rágott lyukak és a lárvák a leveleken (csak egy táblán találtam). A védekezési döntéshez a rajzási adatok figyelemmel kísérése mellett, fontos a táblák folyamatos szemléje!
Észlelési szintű a levéltetvek jelenléte a kukorica állományok alsó részén (Banks-féle skála: 1-es fokozat).
A megye középső területein, néhány táblán a vörösnyakú árpabogár nagy tömegét és kártételét lehet megfigyelni a leveleken.

Betegségek közül észlelési szintű a sérült szárakon a golyvásüszög megjelenése.


NAPRAFORGÓ

Növényfenológia: csillagbimbós állapot

Napraforgóban a múlt héten megkezdődött a poloskák betelepedése. Mostanra számuk kissé növekedett, a fertőzöttség gyenge mértékű, átlagosan 1 db imágó/növény mennyiség jellemző. Jelentősebb felszaporodásuk, betelepedésük száraz, meleg időben várható.
Az alsó leveleken megjelentek az alternáriás foltosság tünetei a permetezetlen állományokban. A fertőzöttség gyenge mértékű (1-2-es skála, 1-10 %).


BURGONYA

Növényfenológia: virágzás-virágzás vége

A burgonyabogarak minden fejlődési fokozata megfigyelhető az állományokban, de jelenlétük károsításuk a védekezések miatt csökkenő mértékű.

A párás, meleg időjárás kedvezett a burgonyavész fertőzési folyamatainak. Az újabb esőkkel, újabb fertőzési ciklusok elindulására van esély, ezért az intenzív védekezéseket folytatni kell. A betegség lappangási ideje, egy-egy csapadékos napot követő 6-7 nap körül alakul a jelenlegi hőmérsékletek alapján.

Az alternáriás levélfoltosság tünetei fokozódtak az alsó leveleken, gyenge fertőzöttség mellett figyelhető meg a betegség (1-2-es skála, 1-10 %).


ALMA, KÖRTE, CSONTHÉJASOK (KAJSZI, SZILVA, CSERESZNYE, MEGGY

Növényfenológia:

Alma, körte: ~50-60 %-os gyümölcsméret, színeződés, hajtásnövekedés
Cseresznye, meggy: érés; szilva: gyümölcsfejlődés

Almában a lisztharmat tünetei nem fokozódtak az elmúlt héten, a védett kertekben gyenge fertőzöttség jellemző (2-es skálafokozat, 6-10 %).

A csapadékos időjárás (a tartós levélnedvességgel) a varasodás konídiumos fertőzésének kifejezetten kedvez (kedvezett), ezért a jelenlegi gyenge (2-es skála, 6-10 %) fertőzöttség növekedésére számíthatunk. A múlt heti közepes-erős fertőzési fokozatok következményeként a napokban várható a tünetek megjelenése lombon.
A gyümölcsök fertőzöttsége nem változott a védett ültetvényekben, gyenge fokozatú (1-es skála, 1-5 %), de azok még fogékonyak a fertőzésre. Intenzív védelem javasolt.

Az almamoly rajzása folyamatos, viszonylag alacsony, 3-6 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel.

Az almalevél-aknázómoly rajzása gyenge létszámú 6-12 db hím/csapda/3 nap fogással a csapdákban.

Almában a vértetvek gócszerű erős fertőzése továbbra is megfigyelhető. A csapadékkal jól ellátott (vagy öntözött) ültetvényekben erőteljes a hajtásnövekedés, amely a kártevő felszaporodásához kedvez. A védelem indokolt.

Almában a észlelési szinten megkezdődött a kaliforniai pajzstetű lárva rajzása. A védekezések megkezdése ~50 %-os lárva rajzás esetén válnak esedékessé, időjárástól függően ~1-1,5 hét múlva.

Körtében a varasodás levél tünetei nem erősödtek jelentősen, a betegség gyenge fertőzöttség (1-es skála, 1-5 %) mellett jellemző, levélen és gyümölcsön egyaránt.

Az erwiniás elhalás hajtástünetei azonban tovább fokozódtak körtén és almán is! A fertőzött hajtások folyamatos eltávolítása és réz tartalmú készítmények használata továbbra is javasolt.

Szilvában a szilvamoly rajzása folyamatos, de alacsony népességű (3-8 db hím/csapda/3 nap).

Csonthéjasokban a keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, kissé csökkenő, 16-28 db hím/csapda/3 nap mennyiséggel a feromon csapdákban.

Cseresznyében a cseresznyelégy rajzása alacsony szintű, a kártétel azonban növekedett, 1-4 % cseresznyén és meggyen.

Fokozódott a moniliás gyümölcsrothadás cseresznyében és meggyben is, 2-5 %-os fertőzöttség jellemző. A betegség fertőzésveszélye a csapadékos napok megléte és a gyümölcsök érése miatt tovább nő. Védekezés már csak a kései fajtákban javasolt.

SZŐLŐ

Fenológia: virágzás – kötődés - 2-3 mm-es bogyók.

Az esős napok elsősorban a peronoszpóra fertőzésnek kedveztek. Megjelentek az első „olajfoltok” a leveleken, valamint a kötődött bogyók fertőzöttsége is látható, egyelőre sporuláció nélkül.
Lisztharmat tüneteket továbbra sem találtunk a kezelt ültetvényekben, de amennyiben szárazabbra fordul az időjárás (magas páratartalommal), a betegség fertőzésveszélye fokozódik. A betegségek ellen intenzív védelem javasolt.

Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése folyamatos, többségében L2-es lárvafokozatok figyelhetők meg (észlelési szinten L3). A védekezéssel még célszerű várni, azt az L3-L4-es lárvastádiumban javasolt elvégezni.


Zalaszentlőrinc, 2020. június 21.

Tüh Annamária
előrejelző
 123