Eredeti karikás ostorok fóruma

Whips in the world

Ha szeretne hozzászólni,
jelentkezz be itt!
2016.nov.13 10:14 | #1
sztifi 2014. ápr. 30. 06:04 | Válasz | #8
Bakonyi karikásostor új cím

sztifi 2011. szept. 19. 13:43 | Válasz | #7
Bakonyi karikásostor,ostorkészítő

váradi tamás 2011. márc. 31. 17:53 | Válasz | #6
jó lehet már ! nem?

© Szűcs Vendel 2007. nov. 19. 17:32 | Válasz | #5
IV. LEVÉL

Keds Mr. Morgen

Bocsánat, hogy nem írtam hamarabb, de egy csomó dolgom van az egyetemen.
A múltkori leveledben nem értettem mindent pontosan. A fonással kapcsolatba írtakat kifejtenéd kicsit érthetőbben?
Az ostor közepe fele ahogy láttad vastagabbak a szálak. A bőrcsíkok alatt egy kenderkötél van. Az ostorkészítő fonás közben könnyen ki tud szedni pár szálat a kötélből, így le tudja vékonyítani a fonást. A kendőt amit a pásztor a szeretőétől kap, rácsavarja a kötélre és úgy fonja rá a bőrt. Ez egy fajta jel a lánytól hogy szereti a fiút.
A vastagításnak az ostor járásában van jelentősége. Amelyik ostor kígyóderekú, azzal könnyebb csergetni.
Magyarországon még senki sem írt ostorokról könyvet. De van egy terv. Decemberbe, vagy januárban valószínű meg fog jelenni egy könyv az ostorokról. Sajnos Magyarországon elég körülményes kiadni egy könyvet.
Légyszi írj a könyveidről, illetve magadról.

Válaszodat várom

Üdvözlettel
Vendel.

-------------------

VÁLASZ:

Kedves Mr. Szűcs

Köszönöm a pontosítást a kötéllel és a kendővel kapcsolatban.
Elküldtem a könyvemet, amiből minden ki fog derülni az ostorfonással kapcsolatban.
Ha kiadják azt a könyvet küldenél belőle nekem egy példányt?
Itt nálunk elég könnyű kiadni egy könyvet, ha az nagy olvasottságnak örvend. A kiadó áll minden költséget ő osztja szét a pénzt is. Minden eladott könyv után ad a szerzőnek egy kis járulékot. A legnagyobb probléma meggyőzni a kiadót, hogy adja ki a könyvet.
A www.davidmorgen.com- on megnézheted, hogy mi mivel foglalkozunk.
Te fontál már ostort?

Üdvözlettel

David Morgen© Szűcs Vendel 2007. nov. 19. 16:21 | Válasz | #4
III. LEVÉL

Kedves Mr. Morgen

Megkaptam az emailodat. Ürülök, hogy van pár kérdésed az ostorainkkal kapcsolatba.
Megpróbálok válaszolok rájuk.

A leggyakrabban használt fonásmód a 8-as. Ezt a legegyszerűbb elkészíteni. De persze van jó néhány másik fonásfajta is: http://www.karikasostor.hu/keptar/fonasok/index.html Itt láthatsz 10-féle fonástípust, megpróbálom bemutatni őet
1. 6-os kockafonás: 6 szálból fonva a mintázata kockához hasonlít
2. 8-as fonás ………
.
.
.
10. ( Mindegyikről írtam neki pár szót)

A fonás végén zárásként van egy másikfajta szorító kötés: http://www.karikasostor.hu/keptar/ostor_keszites/A_hortobagyi_karikas_ostor/slides/_POR3532.html
A bőrpillangó díszítés egy ehhez hasonló szorítókötéssel van lekötözve: http://www.karikasostor.hu/keptar/ostor_keszites/A_hortobagyi_karikas_ostor/slides/_POR3531.html
A pásztorok általában 6, 8, 10, 12, esetleg 16 ágú ostort használnak munkára. A 20, 24 ágú már nem jó munkára, mert a vékony szálak könnyen elpattanhatnak. A múzeumainkban van pár ostor, amit 32, 36 ágra fontak. Van olyan is, amit nem engedtek befejezni, hogy mindenki megszámolhassa a szálakat.
A hortobágyi ostorok olyanok, mint a kígyóderék, először keskenyebb, aztán vastagabb, és a végére teljesen elvékonyodik: http://www.karikasostor.hu/keptar/ostor_keszites/A_hortobagyi_karikas_ostor/slides/_POR3534.html
Régen a pásztorok belefonták az ostorba a babájuktól kapott kendőt.
Itt van pár jó kép: http://www.karikasostor.hu/keptar/ostor_keszites/index.html
Itt pedig van egy fonásos videó: http://www.karikasostor.hu/index.html (klikkelj a galérián és az első videó) Egy öreg csikós Szabó Gábor 16 szálból fonja az ostort.
A másik kérdésedre a válasz:
A szálakat egy különös szerszámmal vágjuk. Ez a bőrhasogató egy kis darab fa, amelyen különböző szélességű rések vannak, amik elé valamilyen éles bicskát, vagy kést rögzítünk. Néhány pásztor nem használ ilyen szerszámot, aki már tapasztalt, az csak egyszerűen kézzel, egy éles késsel vágja és ha kell akkor szelesíti a bőrcsíkot, ha kell, pedig vékonyítja azt. www.karikasostor.hu (klikkelj a galerián és a 3. videó) Egy öreg csikós Garai Lajos egy szikével timsós bőrt vág. Itt van még pár fotó is: http://www.karikasostor.hu/keptar/ostor_keszites/index.html
Az ostorok Magyarország különböző területein eltérnek egymástól. Van jónéhány ostortípus, amit a honlapon látsz az csak az egyik fajta. A Hortobágyon a pásztorok ilyen ostorokat készítenek, az ország más vidékein másféle ostorokat készítenek. A legelterjedtebb ostortípus a hortobágyi.
Milyen fonásokat használtok az ostoraitokhoz, hány fonásfélét ismertek, hogy készítitek az ostoraitokat az USA-ban?

Válaszodat várom!

Üdvözlettel Vendel

----------------------

VÁLASZ:

Kedves Szűcs Úr

Köszönöm a vasárnapi leveledet és a hasihasogatós videólinket, fényképeket. Mi is egy hasonló, de valamivel egyszerűbb vágóeszközt használunk egyenes bőrcsíkok vágására. A szálakat késsel vágjuk amit a hüvelykujjunkkal vezetünk meg.
A fonáshoz növényi cserzésű kengurubőrt használunk. Az elég erős, ugyanakkor könnyen vágható.
Az egyszerű fonás az általában 8-as, a szebbek 20-24-ek A legtöbb kengurubőrből font ostor 12-es. A fonat 4 rétegű a szálak….. (nem tudtam pontosan lefordítani…. Majd még rákérdek)

Az ország egyes részein állatterelésre használják az ostorokat, A kaszkadőrök szoktak filmekben ostorral bánni, Kutyaversenyeken a versenyeztetők szokták még használni, hogy nagy zajt keltsenek vele. Rengeteg ember pedig sportból csapkod ostor az országba.

Egész jól megértem az „angolodat”
Csodálkozom amit írtál, hogy a pásztor belefonta a szeretője kendőjét az ostorba. Úgy tűnik, hogy az ostor a közepe fele vastagszik és olyan, mintha, valamilyen gyapjúszálat használnátok a fonás közepén. Az ostor így könnyebben készíthető, mint ha bőrt használnátok, de nehezebb vele csergetni, vagy kicsapni. Légy szíves írj az ostor közepéről.

Írt már valaki könyvet ostorokról Magyarországon? A témáról érdemes lenne egy jó könyvet írni.

Üdvözlettel:

David Morgen
© Szűcs Vendel 2007. nov. 13. 00:15 | Válasz | #3
II. LEVÉL

Kedves Mr. Morgen

Köszönöm, hogy válaszoltál a levelemre. Bocsánat, a helyesírási hibákért, mint már említettem nincs valami jó angol tudásom.
Érdekelnének az ostoraitok és azok kultúrája. Mi Magyarországon nem igen használjuk azt az ostorfajtát és csak az Indiana Jones-os és Zorrós filmekből ismerjük azokat. Mi máshogyan használjuk az ostort. Magyarországon a „cowboyok” folyamatosan előre csergetnek, úgy hogy az ostor nem vált irányt. (www.karikasostor.hu klikkelj a galérián és a második videót nézd meg, a többit állítsd le) Mi viszont valamit nem tudunk megcsinálni olyan könnyen, amit a korbácsotokkal ti könnyedén megcsináltok. A ti nyeletek egybe van fonva az ostorral. A mi nyelünk külön van választva a fonástól. És vagy bőr, vagy fémkarikák kötik össze a kettőt.
Régen a pásztorok, akik a pusztában terelték az állataikat főleg maguknak készítették az ostoraikat. A szabadidejükben berakással, bőrpillangókkal ón, ólom beöntéssel, faragással díszítették, szépítették az ostornyelet, néha többel is egyszerre. http://www.karikasostor.hu/keptar/ostordiszito_elemek/hortobagyi_tipusok/index.html
Ez elég időigényes munka volt, ezért általában több hétig is eltartott egy ostor elkészítése.
Az ostor volt a pásztor címere és mindenki büszke volt a sajátjára.
Léteznek olyan történetek, hogy a pásztorok nem mutatták meg a másiknak a díszítés, készítés technikáját, azt titkolták. Féltek, hogy a másik ellopja a technikát. Így mindig újabb dolgokat találtak ki. Ez az oka, hogy a magyar ostorok ilyen szépek és változatosak. Az ostorok nem csak használati tárgyak, hanem díszek is.
Ha érdekel amiket írtam a magyar ostorokról még írhatok ha szeretnéd.
Légy szíves írjál te is az amerikai ostorokról.

Üdvözlettel:

Vendel

-------------------

VÁLASZ:

Kedves Mr. Szűcs

Köszönöm az információkat a magyar ostorokról és a linkeket is. Az ostornyelek nagyon díszesek és különbözőek. Nálunk a cowboyok marhaterelésre díszítetlen ostorokat használtak. Azokat csak eszközként használták. Leggyakrabban gyárakban és nagy vállalatokban készítették az ostorokat amiket eladtak nekik.
Néhányat egyedileg készítettek a barátaiknak.
A pásztorok itt nem gyakran hordják magukkal az ostorukat és nem használják annyira, mint amennyire Ausztráliában. Floridában használnak inkább ostort, de ott is főleg arra, hogy jeleznek vele és a kutyák erre a jelre terelik a nyájat. Az ostorok itt régiónként különbözőek.
Van többfajta variációja az ostorfonásnak nálatok? Érdekel, hogy, hogy készül a „szíjfonat” és hogy, hogy vágjátok a szálakat a fonathoz stb.
Ha elküldöd a postacímedet, szívesen küldenék neked egy könyvet az amerikai ostorokról a könyv címe: „Whips of the West”

Válaszodat várom!

Üdvözlettel, David Morgen


© Szűcs Vendel 2007. nov. 13. 00:06 | Válasz | #2
I. LEVÉL

Kedves David Morgen

Szűcs Vendel vagyok, Magyarországon élek. Sajnos nem beszélem a nyelveteket túl jól. Érdekelnek az ostorok. Tudom, hogy milyen típusú ostorokat használnak az amerikaiak. Magyarországon is használunk ostorokat, de a kettő között van némi különbség!
Láttam az új könyvedet: Whips and whipmaking (ostorok és ostorkészítés) az előlapi fotó egy magyar ostor. Az az ostor egy tipikus olyan ostor, amit Magyarország egyik tájegységén, a Hortobágyon készítenek. Az irodalomjegyzékben mongol ostorokról írsz. Az ostor a könyvborítón nem egy mongol ostor. Az egy tipikus magyar ostor, ami különbözik a mongol ostoroktól. A magyar ostor „karikásostor” egy tradicionális ostor, ugyan úgy, mint USA-ban a „bullwhip”. A borítón lévő ostor tényleg nagyon szép. Hasonlóan szép ostorokat találhatsz a www.karikasostor.hu honlapon. Csak nézd meg a honlapot! Találsz jónéhány ostorkészítőt akik igazi magyar ostorokat készítenek: http://www.karikasostor.hu/keptar/Ostorkeszitok/hortobagyi_ostorok/index.html
Klikkelj valamelyike és „hortobágyi ostorokat” láthatsz, amelyek nagyon hasonlítanak a könyvborítón lévőhöz.
Légyszi írj a borítón lévő ostorról. Nagyon érdekel.

Válaszodat várom!
Üdvözlettel

Vendel
--------------------------------------

VÁLASZ:

Kedves Mr. Szűcs

Köszönöm az emailt és a linkeket a magyar ostorokról.

A magyar ostorok valóban különböznek a mongol ostoroktól, azonban néhány szempontból némi hasonlóságot fedezhetünk fel a két ostor között.

Nem túl sok mindent tudok a könyvborítón lévő ostorról. Az unokaöcsém feleségének az egyik rokonától szereztem. Ő magyar, de Kanadában született. Ez egy csodaszép ostor, ezért választottam borítónak.

Szép tőled, hogy érdekelnek az országod ostorai. Úgy látom az ostorkészítők nálatok rengeteg időt töltenek az ostornyél állatfigurákkal történő berakásos díszítésével, illetve bőrdíszítéssel. Az amerikai ostorkészítők nem nagyon díszítik az ostorait és a legtöbb ostort (bullwhip) gépek fonták. A jobb ostorokat kézzel készítették vékony szálakból leggyakrabban szarvasbőrből.

Üdvözlettel:

David Morgen
© Szűcs Vendel 2007. nov. 12. 23:57 | Válasz | #1
Szerbusztok!

Mint már említettem az ostorkávézóban felvettem a kapcsolatot David Morgennel.
Az egész ott kezdődött, hogy nézegettem a YouTube-os amcsis korbácscsapkodós videókat. Aztán elkezdtem keresgélni interneten, hogy mit kell tudni az amerikaiak ostorkészségéről. Náluk az ostort, amit nálunk főleg korbácsként ismernek „bullwhip”-nak hívnak whip=ostor bull=bika a fordítást mindenkire magára bízom. Szóval náluk elég sokan foglalkoznak bullwhip készítéssel és rengeteg készítőnek van honlapja is (főleg üzleti jellegűek) . Van egy központi honlap: www.bullwhip.org itt szinte minden megtalálható amit az ostoraikról tudni kell. Itt le vannak írva a „csergetési” módszerek is. Az ostorkészítők is listába vannak véve. Erről a honlapról majd még később érdemes lesz beszélni….
Aztán ahogy keresgettem a google-ban egyszer csak kidobott egy szép könyvet, aminek a címe: „whips and whipmaking” (ostorok és ostorkészítés) Nézzétek csak meg hogy milyen ostor van a borító oldalon? http://www.davidmorgan.com/product_info.php?products_id=79 Nicsak nicsak egy amerikai könyv borítóján egy szép hortobágyi ostor figyel. Megnéztem a tartalomjegyzékét és az írója: David Morgen mindenféle mongól ostorokról írt. Külön fejezet van a könyvben a mongól ostorokról. Na ezen kicsit felháborodtam, hogy a tartalomjegyzékben mongól ostor szerepel, holott a képen egy szép magyar kivertnyelű karikás van. Írtam is az írónak egy emailt. Azt hittem nem fog válaszolni, de válaszolt. Azóta már két email ment oda-vissza. Egyébként ő több könyvet is írt az amerikai ostorokról. USA-ban és Ausztráliában feltűnően sok irodalma van ennek az ostorozásnak és van jó néhány DVD is, amikből meg lehet tanulni „ostortcsapkodni” .
Mr. Morgennek írtam a magyar ostorokról ő pedig az ő ostoraikról írt.
A következőkben bemásolom a leveleket. Előre is bocsánat a magyartalan mondatokért. Nem tudok valami jól angolul, ezért az oda-vissza fordításból született némi magyartalanság. Szerencsére amiket írtam neki mindent megértett és én is le tudtam fordítani amiket ő írt nekem.
Péterrel azt találtuk ki, hogy nyissunk egy topicot, ahova külföldiek is írhatnak. Ezért lett angolul a cím. Majd megpróbálom ráveszem a David Morgent, hogy írjon ide és akkor azt majd lefordítjuk. A levelekhez a véleményeiteket majd talán inkább az ostorkávézóba írjátok le, ezt a rovatot hagyjuk meg a külföldieknek.