Eredeti karikás ostorok fóruma

Hogyan szakadnak szét barátságok.

Ha szeretne hozzászólni,
jelentkezz be itt!
2017.máj.06 00:58 | #1
A történet eleje ott kezdődik, amikor Hortobágyon tanultam az ostorkészítést Szabó Gábor hortobágyi csikósnál.

Ahogy ott fontam az ostort, megkérdeztem Gábor bácsit, hogy hány tanítványa volt eddig.
Elmesélte, hogy volt már néhány, de kettőre nagyon haragszik, mert mióta megtanította őket ostort készíteni, azóta letagadják, hogy tőle tanultak, pedig ott kilincseltek többször is a portán, hogy tanulhassanak. Meg is beszéltük, hogy vannak még szarházi emberek. Reméltem, hogy én nem járok így vagy hasonló képen, de tévedtem.
A történet a következő:
Egyszer, úgy 2009 tájékán csörög a telefonom, egy srác mutatkozik be rajta, hogy ő Hasznos János, látta a honlapomat, és nagyon szeretne megtanulni igazi hortobágyi ostort készíteni. Beengedtem a házamba, boldogan vitte haza valami boton a megkezdett kötözést, hogy el ne felejtse. Még párszor eljött ide, össze is barátkoztunk. egyre ügyesebb lett, közben eljárt Hortobágyra Garai Lajos bácsihoz is, és a végére már elég jó ostorokat készített.
Időközben, összefutottam az edzőteremből ismerős Kurtics Attilával is, akiről kiderült, hogy a Népi Bőrműves szakmát tanulja a békéscsabai szakiskolában. Mondta, hogy őt is érdekli az ostor, meg is mutatta, hogy ő milyet készít. Mutattam neki én is és látta, hogy hát nem egy kategória a kettő. Ő is elkezdett hozzám járni,. A végére ő is megtanulta nálam az ostorkészítés minden csínnyát-bínnyát. 2012-ben a javaslatomra Hasznos Jani belépett a Békés Megyei Népművészeti Egyesületbe (BMNE), ahol Kurtics Attila és én már tagok voltunk. Folyamatosan zsűriztettünk, míg végül mindhárman Népi Iparművészek lettünk. Attilával elkezdtünk néptáncolni, itt ismerkedtünk meg Szűcs Attilával, aki legényes táncokat tanított nekünk. Igazi jó barátok lettünk, heti egy tánc összehozott minket. Ha alkalom adódott, jókat főztünk ilyen olyan népi rendezvényeken, vagy csak a magunk kedvére.
Közben Kurtics Attila elkezdte Szűcs Attilát a népi bőrművességre tanítani, aki új remény lett a BMNE berkein belül mint fiatal kézműves.
2015 év őszén sikerült pontot tenni a Guzsalyas egyesület hányadtatására. Bejegyzett minket a Gyulai Törvényszék. Én lettem az elnök, Kurtics Attila és Szűcs Attila meg az alelnökök.
Ez idáig mind szép volt és jó!
Ezután kezd a dolog érdekessé válni.
2015 őszén, amikor Debrecenbe a Déri Múzeumba mentünk Hasznos János, Kurtics Attila, Szűcs Attila és Póka György társaságával ostorokat fényképezni, egyszer megszólal hátul Hasznos, hogy milyen jók lesznek ezek a képek a konferencián! Mikor rákérdeztem, hogy milyen konferencián eléggé megfagyott a hangulat a hátsó ülésen, érezhető volt,hogy elszólta magát. Aztán Hasznos kinyögte, hogy őt felkérték hogy tartson egy előadást Budapesten a Hagyományok Háza-ban, ő meg szólt Kurticsnak hogy van egy ilyen lehetőség amiért persze pénzt is kapnak. Mikor rákérdeztem, hogy miért nem szólt nekem is, akkor az volt a válasz, hogy Kurtics jutott az eszébe. Persze kérdeztem tőle, hogy amikor nem tudta az ostort elkészíteni, miért nem Kurticshoz ment, erre nem tudott válaszolni, de mondta, hogy én is jöhetek. Ott voltam, persze csak mint néző.
Még 2015 elején, mikor még csak próbáltam megmenteni a Guzsalyas egyesületet, szó volt arról, hogy ha majd gatyába rázzuk, jó lenne tartani egy ostorkészítő tábort.
A fentebb említett konferencia 2016 februárjában volt és már nyár elején megjelent a XXVI. Dél-alföldi regionális népművészeti tábor programfüzetébe, hogy karikás ostor készítő csoport indul Kurtics Attila és Hasznos János oktatókkal.
Szóltam, Kurtics Attillának, hogy mi ez, mert arról volt szó, hogy majd a Guzsalyassal csinálunk egy ilyen tábort. Ő erre azt mondta, hogy ő a BMNE táborban fogja ezt oktatni, igazából el is felejtette, hogy a Guzsalyas létezik és hogy volt ilyen tervünk. na ezen majdnem össze is vesztünk, de túllendültünk rajta, a barátság visszazökkent a régi kerékvágásba.
2016-ban a BMNE és a Guzsalyas is meghírdette a Karikás ostor készítő tábort de elegendő jelentkező hiányában egyik sem valósult meg.
Közben felhívott 2016 húsvét körül egy haverom, hogy a faterja kiárulja az órás szerszámait, vannak bőrök is, nézzem meg.
nagy lelkesen, bár egy kicsit érezve azt,hogy ebből is kimaradtam felhívtam Kurtics Attilát, hogy van egy ilyen lehetőség. A válasz nagyon már meg sem lepett. Attila közölte, hogy már 2015 telén voltak ott Szűcs Attilával, de nekem azért nem szóltak, mert előbb látni akarták, hogy van-e ott valami, és ha igen, akkor akartak szólni.
Idén februárban ismét eszembe jutott az ostorkészítő tábor. Föl is hívtam Hasznos Jánost és Kurtics Attilát, hogy benne vannak-e, mert szerintem egy tök jó tábort lehetne csinálni.
A válasz az volt, hogy előbb megkérdezik a BMNE-t, hogy ott lesz-e tábor, mert ha igen, akkor ők oda mennek, mert ott még sokra vihetik és amit az egyesület mond annak ők eleget is tesznek. Próbáltam elérni azt, hogy a BMNE és a Guzsalyas egyesület közösen csinálja meg a nyári ostorkészítő tábort. A BMNE elnök asszonya azt mondta, hogy álljunk elé mindhárman,Hasznos, Kurtics és én és döntsük el mi legyen ezzel a táborral.
Még aznap délután felhívott Kurtics Attila , hogy el van döntve, 10 főig ő és Hasznos vezetik a tábort, 10 fő fölött már én is tagja lehetek az oktatóknak. Nem tudom ki döntötte ezt el, de sem én, sem Hasznos nem volt ott a megbeszélésen. Hasznossal többször is beszéltem erről, aki már azt is mondta, hogy inkább el sem megy a táborba, nehogy a barátság rovására menjen, nem ér annyit az egész.Később olvasható lesz, hogy mekkora álszent!
Ez a 10 fős határ nekem nem felelt meg, így megbeszéltük Kurtics Attilával, hogy akkor én a magam útját fogom járni.
És itt kezdődik az amikor az ember elgondolkodik azon, hogy milyen embereket tartott a barátainak.
Készítettem egy plakátot

Három napra rá Hasznos is feltett egy plakátot a táborukról, amit nem is ők szerveznek, csak előadók akik egy ostorkészítő csoportot vezetnek. Ráadásul a BMNE-nek nincs hivatalosan ilyen plakátja, ezt ő csinálta csak azért, hogy nehogy már én hamarabb elkezdjem hirdetni a tábort.Felhívtam Hasznost, hogy ne Karikás ostor készítő táborként hirdesse, mert ilyen tábora nincs a BMNE-nek, hanem írja ki, hogy XXVII. Dél-alföldi regionális népművészeti tábor ,karikás ostor készítő alap és továbbképző csoport indul. Hiába hívtam fel, semmi változtatás nem történt. Pedig a cím annyira megtévesztő volt, hogy sokan azt hitték, hogy az általam hirdetett tábor és a Hasznos által hirdetett tábor egy és ugyanaz. Hozzá kell tennem, hogy a BMNE tábor felhívása hivatalosan 2017.04.24-én jelent meg, Hasznos meg már egy hónappal előtte nyomta neki a reklámot, hogy engem háttérbe szorítson.
Ezután nem sokkal Kurtics Attila és Szűcs Attila is kilépett a Guzsalyas egyesületből, azzal, hogy ez nem vezet jóra ha mindkét helyen tagok, Szűcs Attila még azt is mondta, hogy ő pártatlan akar maradni.
Ezután az én plakátom mintájára elkészítették a második plakátjukat, amit ( mint később kiderült ) Szűcs Attila felesége készített. Ezen egy, az internetről lelopott kép tündököl illusztráció gyanánt. Azt az ostort Gy. Molnár István szentendrei festőművész készítette.

Ezen már szerepel az én ötletemhez hasonlóan a 16 éves korhatár, így én levittem 14 évre, hogy ne legyen egyforma!
Közben én megbeszéltem néhány előadóval, hogy színesítsék a táborom programját, erre most látom, hogy elkészült a harmadik plakátjuk, amin már szintén van meghívott vendég.


A meghívott vendéget "volt hortobágyi csikós"-nak titulálják, holott az illető ezt írja önmagáról ebben a fórumban a bemutatkozó topikban:
"1979-80 nyarán az akkori Hortobágyi állami gazdaságban Mátán dolgoztam/ még 16 voltam akkor / "Az a két nyár egy életre meghatározta további viszonyomat a pusztával az ott élő és dolgozó emberekkel."

Én ismerem a vendégüket, jobban mint ők. Sőt! Valamikor jóban is voltunk. Azért két nyár még nem tesz valakit hortobágyi csikóssá.40 év már igen!
Itt most nem a meghívottat akarom ledegradálni, hanem megint jön a félrevezetés, mint az előző plakáton a nem az általuk készített ostor!
Hozzá kell tegyem, hogy nem találkoztam sem kályhással, sem szövővel , és semmilyen más mesterséget űzővel sem, aki saját plakátot készített volna azért, hogy a XXVII. BMNE tábort reklámozza Hasznoson meg Kurticson kívül. Igazából ha a hivatalos BMNE felhívást reklámoznák, nem is érdekelne dolog, de ez már undorító!

Mondjuk, azt továbbra sem értem, hogy miért XXVIII. -nak írják, hiszen ha tavaly a XXVI. tábor volt, akkor most a XXVII. következik. Ez áll a hivatalos BMNE tábor felhívásában is.


Szóval ezt az ellenkampányolást és sorozatos ötletlenyúlást, utánzást már nem tudta befogadni a gyomrom, így közöltem az urakkal, hogy eddig tartott a barátság!