Eredeti karikás ostorok fóruma

Virtuális ostorfonás

Ha szeretne hozzászólni,
jelentkezz be itt!
2016.nov.13 10:22 | #12
© karikasostor 2015. dec. 12. 22:01 | Válasz | #950
Szerintem jobb elutazni olyanhoz, aki meg tudja mutatni, mint itt megpróbálkozni azzal, hogy úgy leírni, hogy tudd mit is kell majd csinálni!
Válasz 'Németh Dániel' üzenetére (#949)

Németh Dániel 2015. dec. 11. 00:37 | Válasz | #949
Jó estét! Segítséget szeretnék kérni. A nyél azon kötését szeretném megtanulni amit az ezen az oldalon látható ostorokon használtok. Erről egy rövid leírást videót vagy bármilyen segítséget tudnátok nyújtani nekem? Előre is köszönöm

tobo 2015. dec. 09. 08:18 | Válasz | #948
Amikor a kemény bőrt puhítjátok sót tesztek-e a vízbe?Ha igen mennyit?

© karikasostor 2015. nov. 30. 09:17 | Válasz | #947
Kedves Ihász-Nagy!
Remélem még olvassa az oldalt, még ha nem is ír!!!

Ön ezt írta:
és eddig még csak dicsérték munkáimat. Jellemző, hogy az 1800-as évekből származó karikásaimat minden alku nélkül vette meg gyűjteménye számára Bohos úr, pedig tudomásom szerint csak a hortobágyi ostorokban utazik.

Az egyik amit nem értek, hogy az ön munkáinak ( ha van egyáltalán) mi köze ahhoz, hogy valakinek eladott néhány ostort, amit más csinált? Ráadásul állítólag olyan régieket, amit még múzeumban is ritkán látni.

A másik az hogy most beszéltem Bohos úrral, és nem tud arról, hogy lenne az 1800-as évekből származó ostora!
Azt mondta, hogy egyszer vett egy hagyatékból ostorokat ( valami 9 darabot ) de mint kiderítette,az 1970-es években készítette őket egy gödöllői bácsi, és nem munkára való ostorok, minőségük messze áll egy hortobágyi karikástól.


Ettől kezdve eléggé sántít a története!

© karikasostor 2015. nov. 28. 10:58 | Válasz | #946
Ezt az ostort másolta le a rajzoló bőrös szakember.
Az ostorderék valószínű 24 ágú, amiben megpattant egy szem, és a használója vagy a készítője próbálta menteni a menthetőt és egy lekötéssel megstoppolta a derekat!

Ennyit a rajzokról.A csapót illetően tessék írni a néprajzi múzeumnak, hogy a leltári kartonokon a csapó rosszul van írva, mert az sudár!
Pedig biztos megkérdezték a pásztorokat amikor gyűjtötték, de hát lehet azok is rosszul tudták!

Lehet, hogy tudomása szerint Bohos úr a hortobágyi ostorokban utazik, de ha annyira ért az ostorokhoz, hogy nem látja, hogy Bohos úr által készített ostorok nem hortobágyi ostorok?


Utóiratként még annyit, hogy a tisztelet nem kor kérdése, azt ki lehet (ki kell) érdemelni!

© karikasostor 2015. nov. 28. 00:32 | Válasz | #945
Én nagyon szivesen válaszolok, úriemberhez méltón, ha a másik fél is úriember!
Amiket leír a hortobágyi ostor hibáinak, és ismerne, tudhatná, hogy az általam készített ostorok hatására térnek vissza sokan a szaru és csontberakásokhoz.
Ha megnézi az ostoraimat, egyben sincs műanyag csak csont és szaru meg persze réz!

A ringlis ostor régen is készült, a múzeumi ostorokon is látható, de én nem tartom jó irányvonalnak!
Tamás bácsit jól ismerem, tegező viszonyban vagyunk, miután volt nem egy közös kiállításunk!
Válasz 'Ihász-Nagy' üzenetére (#942)

© karikasostor 2015. nov. 28. 00:23 | Válasz | #944
Nem azzal volt a baj, amit írt, hanem azzal, hogy hogyan!
Válasz 'Ihász-Nagy' üzenetére (#942)

© karikasostor 2015. nov. 28. 00:22 | Válasz | #943
Tisztelt Ihász-Nagy!

Én nem sajnálom Székely Pétert, mert nem tudom ki az!

Úgy gondolom nem én kezdtem a számonkérést, a kioktatást és a becsmérlést!

Először is talán be kellene mutatkoznia!

Ezután szívesen elolvassuk, amit leír, de az ne kioktató legyen, hogy ennek meg ennek ez a neve, és jegyezzük meg, mert lehet hogy amit ott úgy hívnak azt itt másképp!

Köszönöm a rajzokat, bár ezeket én is ismerem, nem tartom hitelesnek.
Mégpedig aki rajzolta az egyáltalán nem font még ostort.Ez onnan derül ki, hogy mindkét képen a fonott derékra rárajzolta azt a javítást, mint az ostor részét amit az eredetin a használója utólag rákötött javítás gyanánt, mert megpattant neki a fonás egyik szála!

A csapó kérdése:
http://karikasostor.hu/keptar/regi%20ostorok/neprajzi%20muzeum/slides/100_7227.html

http://karikasostor.hu/keptar/regi%20ostorok/neprajzi%20muzeum/slides/100_7215.html

http://karikasostor.hu/keptar/regi%20ostorok/neprajzi%20muzeum/slides/100_7266.html
Válasz 'Ihász-Nagy' üzenetére (#940)

Ihász-Nagy 2015. nov. 27. 23:57 | Válasz | #942
Most akkor az alapokat nézve, változatlanul azt állítja, hogy a sudár és a csapó azonos?

Több kezdő is kérdezte, miért csavarodik el a fonása? Nekik is
szólt a tanácsom, hogy feszes legyen a kötél fonás közben. Ez így a legjobb.

Darázskötés is létezik, de nem csak a magyar kultúrában hívják így ezt a nemzetközileg is mert kötésformát, de a kozákok nagajkáin is így hívják.

Én azért írtam erre a fórumra, mert a karikás ostort úgy látom, hogy kisajátították, mint hortobágyi ostort. Ezek az ostorok egyre jobban eltávolodnak az ősi magyar ostortól, és a nyeleken megjelenő kárpitosszegek, színes műanyag berakások nagyon rossz útra viszik ezt a fajta pásztor eszközt. Mi az Ön véleménye pl. a színes cipőipari fűzőkarikákkal (ringli) "kidíszített" sallangokról?
Példának hozom fel Keczer Tamás úr munkásságát, aki felderíti az egyes tájegységekre jellemző ostor típusokat, és gyűjteménye számára elkészíti. Ráadásul ezt a gyűjteményt ismeretterjesztő szándékkal igyekszik minél több helyen bemutatni.
Kérem, gondolkozzon el ezen!
Ezzel elhagyom ezt az oldalt, mert tapasztaltam, hogy Ön nem viselkedik úriemberként. Bízva a változásokban, remélem, hogy látókörük a jövőben kibővül.

Ihász-Nagy 2015. nov. 27. 23:31 | Válasz | #941

Ihász-Nagy 2015. nov. 27. 23:29 | Válasz | #940
Sajnálom Önt, Székely Péter, hogy mást sem tud, mint engem sértegetni. Mindentudó ember nincs, de elhihetné, hogy 65 évesen, és az ősi pásztormúltból fakadóan tudnák Önnek hasznos tanácsokat adni - és eddig még csak dicsérték munkáimat. Jellemző, hogy az 1800-as évekből származó karikásaimat minden alku nélkül vette meg gyűjteménye számára Bohos úr, pedig tudomásom szerint csak a hortobágyi ostorokban utazik.
Az interneten több helyen elolvashatja, és megnézheti- de mint magyar embernek tudnia is kkellene, mi a vitézkötés:
A vitézkötés paszományból készült, hagyományos magyar eredetű díszítés, a huszárok csizmanadrágján, s a gyalogsági posztónadrágon, továbbá a huszárcsákón.
A zsinórozás először a nemesi és huszárnadrágon tűnt fel a 17. sz.-ban.
A ma is viselt székely harisnyát vitézkötések díszítik.
Más: az interneten is látható, színes oktató ábra

© karikasostor 2015. nov. 27. 19:31 | Válasz | #939
Szia! Na, majd megpróbálom!

Csak utálom, ha valaki ajtóstól ront be a házba!Aztán se szó se beszéd elkezdi becsmérelni meg kioktat mindenkit!

Viszont ilyenkor jó a nézettség, úgyhogy nem is bánom!
Válasz 'laci1983' üzenetére (#938)

laci1983 2015. nov. 27. 19:25 | Válasz | #938
néha benézek ide és azt látom, hogy a "turáni átok" az 1 valódi átok.
itt valóban nincsen összetartás, megértés, csak utálat, ellenszenv és agresszivitás.

ez vonatkozik ihász-nagyra és karikásostorra is egyformán.

ismerem én is a mondást, hogy: amilyen az adjin Isten, olyan a fogadj Isten. de ha van benned egy csöppnyi tolerancia a másik ember iránt akkor próbálj meg felül kerekedni az érzelmeiden és mint egy okos apa a buta fiához úgy próbáld meg elmagyarázni az álláspontodat.
hidd el ez a fajta hozzáállás nekem az életben ez már sokszor segített.

és lehet hogy akkor megtudod győzni a saját álláspontodról, míg ha ellenségesen állsz hozzá akkor "az erőszak erőszakot szül" elv érvényesül és tuti hogy nem fogjátok megérteni egymást.

© karikasostor 2015. nov. 27. 07:16 | Válasz | #937
Kedves Ihász-Nagy! Vagy szólítsam Jánosnak?

Ne csodálkozzon a barátságtalan fogadtatáson, mikor mindenféle bemutatkozás nélkül megjelenik itt és konkrétan számon kér, majd kioktat mindenkit, ráadásul úgy, hogy a tudása is hiányos!
Továbbá itt senki nem ócsárolta a bakonyi vagy somogyi ostorokat, maga viszont a földbe tiporta a hortobágyi ostort, az öreg csikósokat meg "tudós"-oknak nevezte, azért mert ők másképp hívnak valamit, amiről maga még nem hallott! Ez a maga szegénységi bizonyítványa!
Lehet hogy a családja 1700 óta pásztorkodik,őrzi a hagyományait, de úgy látom az illem, az nem öröklődött!De hát nem lehet mindenki pásztor, van aki megmarad parasztnak!

Ezt az óriási tudást alá tudja támasztani, olyan ostorral amit valóban maga készített? Mert sokan kíváncsiak lennének, hogy áll-e technikai tudás a lexikális mellett!

"de az nem valami autentikus eljárás, hogy az Ön ostorain kivágószerszámmal gyártott pillangókat láttam, ráadásul olyan kemény bőrből, mint a bádog."

Nem tudom az ostoraimat hol látta (ráadásul olyan sokat, hogy általánosítani tudjon), és milyen szakértői véna vezérelte arra a megállapításra, hogy én kiütő szerszámot használok?
Mire az én pillangóm elkészül, 8 fázison megy keresztül minden egyes darab.Azaz, először vágok egy hosszú, széles csíkot, majd ezeket feldarabolom háromszögekre, majd ráütök a cakkozóval, ezután ütök rá lyukasztóval 3 lyukat, majd késsel két vágást ejtek a sarkokon, hogy a cakkozó vágta ív látható legyen! Ez minden egyes pillangónál így van!
Egyformának tűnik? Irigylésre méltó a szemmértékem!


A hortobágyi bácsik nem tudósok, hanem ízzig-vérig igazi pásztor emberek voltak, és nem csak afféle hobbi lovasok!

A másik, hogy a csapó és a sudár az ugyan az, csak van aki így hívja, van aki úgy!Ez a történet ugyan így van a rugóval, tőcsapóval vagy tűcsapóval.Sőt, hogy tovább menjek, lehet, hogy a Tűcsapó is tőcsapó, csak aki leírta, az olyan embert kérdezett meg, akinek elég rendes tájszólása volt.

"akkor lesz jó a fonat, ha két deszka között rávasaljuk a kötélmagra."

Én nem azt mondtam, hogy a mángorlásra nincs szükség, hanem azt, hogy a ha nincs az ostor elég feszesre fonva, akkor azt a bőrt nem lehet rámángorolni a kötélre!

Az egyik hozzászólásában azt írja, hogy :-ciromhasiból vágott bőrszálat okvetlenül jól áztassuk be majd egy másik hozzászólásában,hogy :-"A nedvesített - nem ronggyá áztatott! - bőr "!

A kettő eléggé üti egymást!

"sőt a fonat készítésénél fontos, hogy a derekunkra kötött mag mindig feszes maradjon, mert különben elcsavarodik a fonat."


A fonat nem attól csavarodik el, hogy laza a kötél, hanem, ha nem egyforma erővel húzza az ember a jobb ill. bal oldali szálakat!

Ami a darázskötést illeti, vajon miért nem hallott róla Malonyai?

Malonyai Dezső : A magyar nép művészete
"Az ostor testére néhány szíjgyűrűt kötnek. Ez a díszkötés, vitézkötés, címerkötés, lekötés."Hogy ismét magát idézzem:
-" Egyet viszont ajánlhatok, ha az igazi, ősi karikás ostort meg szeretné ismerni, akkor ne csak a Hortobágyra járjon, hanem nézze meg a múzeumok kincseit is."


Erről van szó!Miért nem azt mondja, hogy keressem meg ezt és ezt a bakonyi,nógrádi vagy szabolcsi ostorkészítőket? A Hortobágyon még él az ostorkészítés, van még akitől meg lehet tanulni, mit hogyan!A bakonyit , nógrádit vagy a somogyit már csak múzeumban lehet látni! Ennyire vigyáztak az értékeikre az 1700-as évek óta pásztorkodó ősei! Szépen elvesztették mindet és már csak a múzeumok őrzik!

Válasz 'Ihász-Nagy' üzenetére (#936)

Ihász-Nagy 2015. nov. 27. 00:10 | Válasz | #936
Tisztelt karikásostor Úr!
Előzetesen annyit, hogy a családom már az 1700-as évektől űzi a pásztor mesterséget, ezért a sértésnek szánt "szakértő Úr" megnevezésem talán nem is áll olyan távol a valóságtól. Azt biztosan kijelenthetem, hogy sokkal több karikás ostort készítettem, mint Ön! Nem dísznek készültek, hanem mind pásztor emberekhez került.
Felveszem a "kesztyűt", és válaszolok Önnek:
A három szíj összevarrásával indító csapó elejét, tövét értelem szerint "tőcsapónak" nevezik. Az, hogy a hortobágyi tudós bácsik miért hívják "rugónak", az legyen az ő titkuk, értelme nincs.
A csapó egy szálra csökkent végére kötjük a "sudarat", az durran az ostorcsapáskor.
A cserzetlen bőrszálból "darázsolással" készül a "darázskötés".
Ezzel kötjük fel a pillangókat az ostorderékra, valamint ezzel a kötéssel kapcsoljuk össze az ostorderekat a tőcsapóhoz.
A nedvesített - nem ronggyá áztatott! - bőr a kiszáradása során annyira összezsugorodik, hogy örökre szóló erős kötést hoz létre.
Az ostorderék laza fonásáról én nem írtam, sőt a fonat készítésénél fontos, hogy a derekunkra kötött mag mindig feszes maradjon, mert különben elcsavarodik a fonat.
Az ostorderék végső mángorlására most is állítom, hogy szükség van.
Az igazi karikás része a "vendégnyak", melyek részeit hívják "párnáknak", vagy "vánkosnak" is, mivel mindkét szó ugyan azt jelenti. Erre olyan nehéz volt rájönnie?
Az hogy a bőrpillangók nedves szélét minek a lángjánál kapatjuk meg, szerintem akár gyertyalángot, vagy olajmécsest is lehet - de az nem valami autentikus eljárás, hogy az Ön ostorain kivágószerszámmal gyártott pillangókat láttam, ráadásul olyan kemény bőrből, mint a bádog. Másrészt PB-palackot már mindenki használhat.
Szerettem volna megosztani ismereteimet a bakonyi, és a nógrádi fémöntéses ostornyelek készítéséről, a jellegzetes és !ősi! mintákról, a faragószerszámokról, stb. de a barátságtalan fogadtatása miatt erről leteszek. Egyet viszont ajánlhatok, ha az igazi, ősi karikás ostort meg szeretné ismerni, akkor ne csak a Hortobágyra járjon, hanem nézze meg a múzeumok kincseit is.
Üdv.

© bardil 2015. nov. 26. 17:55 | Válasz | #935
A bőrt szerzik, ahogy lehet; némely pásztor a kóbor, veszedelmes, gazdátlan kutyát megfogja s felakasztja. Sajnálja ugyan a szegény állatot, de hát hisz a más ember bőrszükséglete is csak az állatokról kerül le valahogy.

Épen azért, mivel sajnálja a szegény állatot, nem üti agyon, hanem könnyebb halált szán neki. Agyonlőni nem szabad, mert akkor lyukas lesz a bőre. Így jut a jámbor, kötélre...

A marha kecske, disznó és a borjú bőrét is pácolják.

Nem mindenik pásztor szeret ilyenformán bánni a kutyával, macskával.

Varga András szentmiklósi juhász azt mondja, hogy neki az ilyesmit nem veszi föl a természete, nincs hozzá étvágya... Legény korában egyszer fejtett egy kutyát, de úgy megcsömörlött, hogy fél évig feküdt betegen.

Az bizonyos, hogy ilyen piszkos munkára nem igen született a magyar ember; de azért akad egy-egy elszántabb kedvű, erős gyomrú pásztor-timár, aki gondoskodik bőrről a jó embereinek is!

Mert ilyen bőr nélkül, hol vennék a jófajta ostort! (298, 308).

A kanász, csordás, csikós főszerszáma, legnagyobb dísze pedig az ostor. De csak a szíj-ostor, a hátraszóló ostor, a díszes, rövid nyelű s amelyet a vállra akasztva, vállra dobva hordanak úgy, hogy vágás után rácsapódik a bal válra, jobb hónalj alatt pedig átveszik s az ostor végét visszavetik a balvállra.

A juhásznak ostor nem kell.

A kocsis, a béres kezében is ostor van, ez azonban nem az a pompás pásztorszerszám, amelyről itt szólni akarunk.

Az igazi pásztor-ostor készítése ősi mesterség.

Rendesen szilvafából két arasz hosszú hengerded nyelet faragnak. Csak a két arasztos nyél a legalkalmasabb. Ennek közepét szépen kicifrázzák. Az a rész, amelyet a kéz fog, díszítés alá nem kerül, mert úgy nem esnék jó fogás rajta. A nyél felső részét sem díszítik, mert az vékonyabb, a faragás kivenné az erőből a nyelet, erős vágásnál eltörnék.

A nyél legalsó részére lombot, rózsát faragnak. A legtöbb karikás-nyél cínezett. A cínezést később írjuk le.

A nyél felső végét szív-, sarokalakokra bemetélik. Azután a felső vég lapját kifúrják. Ebbe egy réz-csirt, sasóká-t tesznek, amelyet cínöntéssel erősítenek beléje. Ez a cín tartja az ostort. Balatonvidékén az ilyen cínes ostornyelek a legszokottabbak, ott az ilyen ostort szereti legjobban a magyar pásztor. A csírt sokszor a nyélből magából faragják ki azok, akik nem tudnak a «kiöntés»-hez.

Vannak olyan nyelek is, melyeknek felső végén gyűrűsen körülfutó árkot mélyítenek, vagyis a nyél felső végén egy gombfej van. Az ostort az ilyen nyélre úgy hurkolják, telekölik rá, cigánycsattal erősítik oda. Az ilyen ostor rá van a nyelére fejelve. Ezt is azok csinálják, akik nem tudnak cínnel önteni. Ilyen ostort használnak a szláv és német pásztorok. Elvétve azonban Somogyban is találunk ilyen ostorokat; Zalában egyátalán nem készítenek ilyeneket. Ha akad is egy-kettő, azok is Somogyból kerültek valahogyan át, de azokat is «elmásítják» Zalában csiros ostorra.

Az ostornyelek díszítése is rendkívül változatos. Legjobban szeretik a 298. képünkön látható ostort, hornyolt díszítésű, kivágásos, kimetélt, pikkelyes nyéllel. Gyakoriak az olyanok is, amelyeket virágpántlikák futnak körül, vagy a melyeket a pásztoréletből vett jelenetek tarkítanak (299).

Aki nem törődik azzal, hogy könnyű ostora legyen, hanem inkább a díszeset szereti, az az ostornyél minden alkalmas helyét bőven ékesíti cínöntésekkel, s a nevét, az ostoralkotás évszámát is belevágja.

Nézzük most már, mint készítik az ostort? Legelőször is kenderből meg kell fonni az ostor töltelékét, belsejét.

Legtöbb pásztor a kígyóhasas ostort szereti, vagyis amelynek teste hasonlít a kígyóéhoz: a közepén vastag, a feje felé, tűben vékonyabb, a farknál egész vékony. Sok pásztor azt tartja, hogy csak az ilyen ostornak van jó esése, csak ez nem ránt, csak ezzel lehet rendesen vágni, dolgozni; az ilyen ostor «esetesebb», jobban jár.

Sok pedig a sudaras, az egyivású, sudár ostornak a hive, vagyis amelynek a fejes vége a legvastagabb s azontúl lefelé vékonyodik.

Az ilyen sudaras ostor bélésének jó egy szál bolti szíjkorbács is.

Az ostort vékony szíjpántlikákból fonják; a pántlikát kutyabőrből hasítják. Ostornak legjobb a kutyabőr, de csak négy-öt éves érett kankutyáé. A nőstény kutya bőre gyönge, törik, szakad. Kinyulad akár tűvastagságra. A nőstény kutya bőrének csak a nyaka erős. A kutyabőr pedig azért jó, mert azt mindig veri a zsír.

A birkabőr ugyanis gyenge, a macskabőr pedig kicsiny, kevés. Egy közönséges házi kutyából három jó ostor telik, olyan is, amelyiknek nyolc-tizenkét ága van.

A marhabőr, szarvasbőr és másféle bőr is jó ugyan, de azt boltban adják, pénzért...Ha szerencséje van a pásztornak, talál az erdőben hullott szarvast, vagy amit «rábsiccok» lőttek le; húsa már ugyis romlott, a bőrével pedig nem sokat törődnek az urak...

A kikészített kutyabőrt ollóval, késsel körös-körül metszik, körülkerítik. Az így nyert bőrpántlikából lesz az ostor egy-egy ága. Ostort fonhatnak négy ágból is, de az csak aféle kisbojtárnak, pattogtatni való ostor. Legszebb a tizenhat ágas ostor. Minél több ág van az ostorban, annál vékonyabbnak kell egy-egy ágnak lennie s annál sűrűbb a fonás. Tizenhat ágúnál nem igen lehet több az ostor, mert akkor igen vékony bőrpántlikát kellene metélni. Fonhatnak azonban huszonkét ágú ostort is, ha épen tetszik. A sokágú ostor fonása olyan, mint a takács-szövés. A sokágú ostor mutatósabb, s az az igazán szeretni való ostor!OSTOR. (298)OSTORSZEMEK. (298 a)

A több ág nem ád vastagságot. Az ostor teste hengeralakú vagy négyszögletes lehet; azonban a négyszegletes ostor csak bolti, gömbölyű korbácsbőrből kerül ki, mert ez nem lapulhat rá a bélre.

Az ostor fonása úgy történik, hogy legelőször egy karikát otthon, vagy künn, deleléskor, ráérő időben felakasztanak egy szegre, faágra. Ha tizenhatágú ostort akarnak fonni, akkor csak nyolc bőrszalagot vesznek elő, amelyeket a karikába húznak úgy, hogy közepük essék a karikára. Így tehát innen is nyolc ág lóg le, meg túlfelül is. A bőrszalagok számánál kétszerte több az ágak száma, mert minden szalagnak két ága van így.

Következik most már a fonás maga! (298 a).

A sudaras ostor hegye felé az ágak számát kevesbítik, hogy vékonyabb legyen az ostornak ez a része.

A kígyótestű, vagy az egész végig egyenlő szárú ágakból álló ostor alsó részénél az ágakat egy kis darabon nem fonják össze, hanem bakló-szerűen különválva hagyják, úgy, hogy jól megolvashatjuk, hány ágból van az ostor. Az egyik ággal az ostorvéget kötik össze. Ezért ezt az ágat ki kell hagyni a számításból. Azt különben, hogy hány ágú az ostor, a pásztor megmondja, ha csak egy szempillantást vet az ostorra.

Megtudjuk tőle, hogy ahány szemet tudunk egymás mellett összeolvasni az ostoron körös-körül, annyi ágból áll ki az ostor.

Vagyis a fonásban a hengeralakú ostornak világosabb szemeit olvassuk össze. Az alább, fölebb eső szemeket az olvasásnál ki kell kerülni. Az ilyen összeolvasás csak a hosszúszemes, búzaszemes korbácsfonásnál megbizható, a «felszedett» ostornál nem, mert a sűrű szemek nem esnek épen egymás mellé.

A tizenhatágú ostor fonását össze kell tömni, amiért négyszögletes fonásszemek keletkeznek.

Az ilyen ostor szemei hasonlítanak a tusán lévő kukoricaszemekhez. Azért a fonást kukoricaszemesnek nevezik.

Vers Sándor, keszthelyi kanász, többedmagával azonban ezt a fonást pacalos-nak mondja. A levesbe az asszony ugyanis Cifra pacalt metél, ami négyszögletes, kockás tészta. Vers Sándor tehát a négyszögletes szemet a pacalhoz hasonlítja.

Ezt a fonást felszedett fonásnak, az ostort szedetes ostornak is nevezik, mert fonás közben az ágakat mindig fölfelé kell nyomni, hogy a szemek négyszögletesek, sűrűk legyenek, mint a vászon szövése.

Az ostorfonás másik módja a már említett hosszúszemes, amelyet úgy kell fonni, mint az aprószentek korbácsát, amelylyel Aprószentek napján az ismerősöket jó kivánatok mellett megütlegelik a Balatonmellékén.

Az ilyen ostort alának szedik, szemei hosszúak, mert lefelé esnek, azért hosszú fonásnak, fuló fonásnak is nevezik. Ezt sokkal könnyebb fonni, mint a fölszedett ostort. Az utóbbival négy órahosszat is elbabrálnak s mindenki nem is ért hozzá. Vidékekkint vannak híres ostorfonó pásztorok. A futó fonásos ostort egy óra alatt megfonhatja akárki könnyen. Ha a fölszedett ostor egy ága használat közben elszakad, nem baj, mert alatta van mindjárt a másik szem, a fonás nem bomlik föl. Legfölebb egy kis bőrgyűrűvel, vitézkötéssel lefogják. A hosszúszemes ostor hamarabb felbomlik; ennek szemei hasonlítanak a búzaszemhez. Az ostor olyan, mint mikor a búzakalászon ülnek a szemek. Ezért búzaszemes fonásnak is mondják az ilyent (298 a).TARSOLY KÁROLY VÁROSI CSIKÓS OSTOR NYELÉNEK DISZÍTÉSEI. (299)

Az ostor testére néhány szíjgyűrűt kötnek. Ez a díszkötés, vitézkötés, címerkötés, lekötés.

Megkészülvén így az ostor teste, akkor kerül aljára a csapószíj. Ez csapja meg az állatot. A csapószíjat külön bőrből erősítik oda, de hogyha az ostor béle bolti szíj, akkor a csapószíj ennek a folytatása.

A csapószíj aljára jön a sudár, a durrantó. A sudár borzas végét pihének nevezik.

A sudárt kenderből, lófarokból, újabban - óh változó idők - raffiából fonják. Lószőrhöz bajosabban jut a pásztor. Kendertermelés sincs mindenütt. A kender is drága. A raffiát a boltban olcsón, hamar megvehetik. A kender nem is olyan jó, mint a raffia, mert hamar szakad, ha kicsit vizes, rátekeredik az ostorra, s azon megakad. Az ostor egész hosszusága mintegy két méter. Egyik kanász valamivel rövidebb, másik hosszabbra veszi, aszerint, a mint alacsonyabb vagy magasabb ember, erősebb vagy gyöngébb a karja.

Már most következnék az ostornak nyélre akasztása.

Az ostornak csak úgy van jó esete, vágása, ha az ostor teste és a nyél között vánkosok, karikák vannak.

A vánkos egy-egy többrétű bőr-izületben van meg a karikán, amelyen az ostor fordul. A vánkos több rétét vagy összevarrják, vagy címerkötéssel, vitézkötéssel tartják össze. Ez a kötés finom bőrágakból készült gyűrű s így tartósabb, értékesebb, szebb, nem bomlik föl olyan hamar. A vánkos előálló végét sallangosra metélik ki (298). Nem mindenki tudja megcsinálni; a rezi kanász, mikor katona volt, két liter bort fizetett a katona-szatyler legénynek, amiért megtanította rá.

Az a legszebb ostor, amelyen a fejkarikával együtt hat karika és négy vánkos van.

Van olyan ostor is, amelyen egymás mellett párjával vannak a vánkosok és a karikák. Két-három karikát egy vánkosba egymás alá is tesznek, ha az ostor teste nehéz, húsos. Ilyenkor a vánkosoknak is húsosabbaknak kell lenniök, hogy jobban játszhassanak az ostor testével.

E karikák legtöbbször csillogó rézből vannak, amit boltban vesznek.

Sok pásztor szaruból metszi ezeket is. A régi pásztor meg épen nem ment boltba pénzt adni a karikákért.

Sok vidéken e karikákról nevezik az ostort karikás-ostornak, vagy csak karikásnak, nem pedig azért, mert a pásztor karikába kötve hordja a vállán.

A balatonvidéki pásztor azonban a karikás szót meg sem érti, annyira nem, hogy mikor szóltunk egy-egy pásztornak, adná ide a karikását: nem tudta, voltaképen mit is akarunk tőle.

A karikáknak és a vánkosoknak is sudarasodni kell az ostor fejétől a nyél felé, vagyis az alsóbb karikák nagyobbak, mint a felsők.

Az így kiegészített ostort többrétű szíjszalaggal: a telek-kel erősítik a nyél csírjához.

Van aki a karikákat elhagyja; a vánkosokat csak szíjhurokkal kapcsolja egymáshoz, mert a karika eszi, rágja, váslítja az ostort, meg nehezebbé is teszi. A karika miatt nem győzi az ember telekkel az ostort, ezért hagyják el sok vidéken a nyél csírját is.

A karikák tehát csak cifraságok, díszítések az ostoron. Az ostor fejére sallangokat akasztanak.

Végül az egész ostort faggyúval jól bekenik, bedörgölik, hogy a vizet ne vehesse be, hogy tovább tartson.

A magyar karikás-ostor nyilván a földkerekség legszebb, legdíszesebb pásztorszerszáma. Mennyi szeretettel készítik fonják, díszítik!...

A karikásnak szerepe volt a magyar szabadságharcban is. A pörgekalapos, lobogó kék inges, bőgatyás, posztó- mándlis, fehér szűrös szabad-csapatok fegyverzete: nehéz kard, pisztoly és a félelmes karikás, melynek végén ólomgolyó volt...Pásztor nép volt az, jó magyar valamennyi, ha egy kicsit tilosba tévedt is azelőtt. Életét vitte a haza oltárára, -bocsánat minden bűniért! Az «1848»-ban olvassuk vitézségüket.

... Nincs az az arabs- és kozáklovas, aki ügyességben és vakmerőségben vetekedett volna velük. Ha égy lovasra rácsördítettek, az ostor köríje fonódott, lerántották s árkon, bokron keresztül hurcolták. Nem volt az a ló, mely meg ne vadult volna, mikor a karikás ólomgolyója az orrára koppintott.

A jámbor svalizsér lovagol nagy keményen. Mögötte száguld szilaj paripán a volt pásztor, akiből honvéd lett. Lebontja rezes karikását. Lova összetanult már vele. Érti még a gondolatját is. A paripa lehajtja fejét, a pásztor csördít egyet ostorával, a karikás óriási suhogója süvít a levegőben, körül kapja a vasast, rátekerőzik s egy szempillantás alatt leszedi a vitézt a nyeregből. Védekezni nem tud a furcsa szerszám ellen. Ha a betyár meglódítja az ostorát balról, a lovag parirozza balról s az ostor megcsípi az orcáját jobbról. A magyar kivágja a suhogót jobbfelől, a vasas elébe vág jobbfelől. Egy szempillantás és véres a bal arca; ha egyszer beleakadt az ostorba, nincs menekvés. A magyar összelövi ellenségét a földön. Ha sok az ellenség, gyorsan a lovak orrára koppingat, a ló attól megvadul, s maga gondoskodik róla, hogy levesse lovagját...

Ilyen katonasága egy nemzetnek sem volt a világon, csak a magyarnak.

A karikást hátraszóló ostornak is mondják, mert ha durrantani akarnak vele, akkor, mielőtt előre emelik, hátrafelé kell rántani. Csak így durranik nagyot. Ha előre csapják, nem lehet vele erőset durrantani.

Van előszóló ostor is. Ennek a nyele hosszú, az ostora pedig négy ágból van fonva.

Olyan, mint a kocsis ostora. Sok pásztor ha a mezőn őriz, ezt az ostort használja, mert gyorsabban lehet vele vagdalózni, könnyebben elsuttyolódik, könnyebben visszatartja a disznót. A két ostor tekintetében is nézeteltérések vannak a kanászok között. Domján Péter alsózsidi kanász például azt mondja, hogy neki semmiért sem kellene a hosszúnyelű ostor, mert azt csak olyan ember használja, aki szereti a disznót suprálni, aprétani, ütni, kínozni; az előszóló ostorral muszáj ráütni a disznóra, de a másik ostorral ha csak fölötte durrant, vág el egyet, akkor már a szele is hajtja a disznót, a durrantástól is megijed.

Őrzés közben mindig csapkolódni kell. Ehhez, más kanász szerint, a karikás, egész nap, erős szerszám lenne. Azzal a malacot agyon is vághatnák, ámbár a kanász vigyáz, hogy az ostornak csak a csapószíja suvadjék az állat testére.

Ahol a kanász nem kürttel figyelmezteti a falut kihajtásra, ott, mint már említettük, karikás ostorral durrogat, amely akkorát szól, mint a puska.

Ezért kell tehát az előszóló ostor mellett, a karikás ostor is. Ahol azonban kürtöl a kanász, ott is a vállára veti a karikást, mert az a kanász dísze

© bardil 2015. nov. 26. 17:50 | Válasz | #934
http://mek.oszk.hu/01600/01671/html/index.html?00000.htm&00000.htm

Kugli Roland 2015. nov. 26. 09:09 | Válasz | #933
Szép Napot!

Tisztelettel kérdem, hol kapok timsós bőrt Simontornyán kívül?

Hasznos 2015. nov. 26. 08:45 | Válasz | #932
A ciromozás nem a szironyozás népi elnevezése, cirom igenis létezett. Idézek a mondvacsinált ostorkészítők lexikonából: "Cirom. A Nagykunság jellegzetes háromlábú futómadara. Mérete közepes, nagy vagy kicsi. Csak hím egyedekkel rendelkezik, így szaporodása nehézkes. Begye nincs, de pocakja hatalmas (ciromhas), ennek köszönhető, hogy a kihalás széléig vadászták a pásztorok ciromránggal. Násztánca a cirmogás, február 41-től 58-ig tart. Ekkorra már a tavalyi fiókák elvetik ciromfogaikat és megkezdik a rondulást."


Az a baj az internetről összegereblyézett tudással, hogy sokszor hiányos vagy téves!Kár erre a fórumra nagy "alapigazságokat" beírni, pláne úgy, hogy nem vagyunk tisztában a szavak jelentésével, mint pl.: ciromhasi.
Az én mesterem,még csak hírből sem hallott a darázsfészek kötésről vagy a pillangófonnyasztásról.De hát ő sem az internetről tanult ostort készíteni!

© karikasostor 2015. nov. 26. 07:19 | Válasz | #931
Tisztelt szakértő Úr vagy Hölgy!
Ha a rugóról nem hallott, talán el kellene utaznia a Hortobágyra, mert ott mindenki így hívja!Szabó Gábor bácsi is így hívta, és így hívja Garai Lajos bácsitól kezdve, az összes ostorkészítő, aki Hortobágyon és környékén tanulta az ostorkészítést!Valószínűnek tartom, hogy így hívta R.Tóth István is és Nádasdi István is, akiktől az előbb említettek tanultak!

darázsolás

ráncolások díszes, mintás levarrása. Tulajdonképpen az → átcsavarás egy fajtája. A lerakott ráncok mindegyikét két olyan hosszú függőleges öltéssel erősítik le, mint amilyen a tervezett minta szélessége. Ezek az öltések adják azt az alapot, amelyet átcsavarnak, hol a legegyszerűbb átcsavarással, hol úgy, hogy több szálat fognak át egyszerre, ezáltal hosszabb öltés keletkezik. Az átcsavarás lehet lépcsős is. Különböző szélességű sávok készülnek belőle.Megtalálható a kalotaszegi szőtteseken!
Magyar Néprajzi LexikonOlyan nincs, hogy ciromszál!!!

szironyozás, cirmozás

szőrtelenített bőrből hasogatott 2–3 cm színesre festett bőrszalagokkal (szirony) való díszítő varrás, fonás, hímzés. A pásztorok bőrből készült használati tárgyaikon, a szűcsök pedig a bőrruházaton alkalmazták. Ősi díszítésmódunk, ezt a szó török eredete is mutatja. Használatát a varrásból származtatjuk, amikor a kiszabott bőröket szíjakkal, bőrszalagokkal erősítették, kötözték, varrták össze. A pásztorok a készítetlen bőrrel, a hasival való hurkoló varrást (pl. erszényeken, hüvelyeken), vagy az ostor nyelének, fejének díszes befonását kötésnek nevezték. Ugyanezzel a pergamentszerű hasival való egy vagy több ágú lapos fonást; a virágmotívumok hímzésszerű kivarrását, ha a bőrszalagokat ecetbe áztatott rézporos lével zöldre vagy kocsinyíllal, újabban anilinnal pirosra, ill. gallessal, berzsennyel feketére festették, már szironyozásnak nevezték. A szironyozás és a hasival való fonottas varrás és díszítő jellegű kötés között nincs éles különbség, sokszor a szóhasználat is azonos. A debreceni szűcs céh 1598. évi árszabásában fordul elő: „Ha az mál gereznát meggallérozza, az virágát kiketezi (kikötözi), negyedfél forintot adjon”, ami azt jelenti, hogy régen a szűcsök is kötésnek nevezték a szironnyal való díszítést. A kezdeti praktikumot szolgáló szironnyal való varrásból, kötésből a díszítés igen változatos formái alakultak ki. A szűcsök szironya csávázott bőrből is készült. Ezzel varrták le a szegőirhákat és irhavirágokat. A fedő irhákat piros, zöld, sárga fonottas szironyozással tagolták, mintázták, és – mint a szűcskönyv is említi – virágokkal is kikötözték, azaz „hímeztek” vele. De nemcsak síkdíszítményként használták, különösen remekeltek a különböző alakú gombok, nyakkötők, átalvetők, dohányzacskók sallangjainak bekötésével, fonásával. A szironyozással díszített ködmönök, bundák a legutóbbi időkig fennmaradtak. Egyes szűcsök, különösen a Felvidéken a rátét mellett csak szironyozással díszítették a ruhadarabokat. A szíjgyártók a kulacsok, lószerszámok, kolomp- és csengőszíjak díszítésére alkalmazták a szironyozást. Pávatollból hasogatott szirony szálakkal is szironyoztak kisebb díszítéseket, pl. szűrcsatokat (→ még: bőrmunka, → szűcshímzés) – Irod. Ecsedi István: A Hortobágy-puszta és élete (Debrecen, 1914); Bátky Zsigmond–Györffy István–Viski Károly: A magyarság néprajza (I–II., Bp., 1941–43).
Magyar Néprajzi Lexikon


Ha a lekötésekhez használt hasit jól beáztatjuk, akkor az olyan szinten fog nyúlni, hogy lehetetlen vele dolgozni, és a keményre hagyott vége is felpuhul a második öltés után!

"Egyébként a darázsfonás valójában nem fonás - mivel egy szálból készül - hanem kötés."


Az ostorderék és a rugó találkozásánál a lekötés 2 szállal történik.Egy szállal a nyelet kötjük!Én csak lekötésnek hívom, , ha mégis adok neki nevet csak azért van, hogy az ittlévők tudják mire gondolok, de konkrétan ennek nincs is neve!


Még annyit, ha a fonás laza és nincs rendesen megfonva az ostor, akkor azt a büdös életbe nem "vasalja" rá a kötélre senki fia!
A mángorlással vagy hengerléssel,csak a fonás egyenetlenségeit lehet kiigazítani és szebb, kerekebb lesz az ostorderék!

"Amennyiben cakkozott szélű bőrpillangókat használunk, nedvesítsük meg a széleket és gázlángon gyorsan húzzuk át."

Ez aztán az igazi pásztorművészet!


Még egy dolog, ami a szakkifejezéseket illeti!
A párna, amire nem volt könnyű rájönnöm, nem párna, hanem VÁNKOS!

vendégnyak:
két része van: karika és vánkos, ezek ismétlődhetnek és tovább könnyítik az ostor járását.

Még annyit fűznék hozzá, hogy a csapó nem bőrből készül, hanem régen lószőrből,manapság rafiából, vagy műrafiából sodorják és cserélhető!


Szerintem maga soha életében nem készített még ostort!
Válasz 'Ihász-Nagy' üzenetére (#930)

Ihász-Nagy 2015. nov. 25. 22:49 | Válasz | #930
Bőrtárgyak készítésénél nagyon fontos feladat a bőr nedvesítése!
Már az ostorfonásnál is érdemes a bőrszálakat enyhén megnedvesíteni, mert a nedves bőr jól formázható, és akkor lesz jó a fonat, ha két deszka között rávasaljuk a kötélmagra. Nem csak szép lesz, hanem a bőr kiszáradva összehúzódik, nagy erővel ráfeszül a magra.
Nagyon fontos tudni, hogy a lekötésekhez darázsfészek fonásnál használt ciromhasiból vágott bőrszálat okvetlenül jól áztassuk be, mert a kiszáradásakor jelentősen összezsugorodik, ettől lesz biztos a kötés. A ciromszál elejét kb. 2 cm hosszon hagyjuk szárazon, és ezzel a kemény véggel tudjuk fűzni a szálat. Egyébként a darázsfonás valójában nem fonás - mivel egy szálból készül - hanem kötés. Ehhez a bőrfajtához nehéz hozzájutni, ezért kenderzsineggel is elkészíthető a darázsolás, az is összezsugorodva erős kötést hoz létre, de valójában nem szép.(Jegyezzük meg, a lekötés helyes nevét, mert itt a fórumon hibásan pásztorkötésnek, netán vitézkötésnek is hívták. A vitézkötés pl. a magyar nadrág zsinórzata.)
Darázsfonás készítéséhez egyesek rugalmas acéllemezből készített kb. 4 cm hosszú, nagyjából 0,5 mm vastag fűzőtűt használnak.
Csodálkozom a "rugó" elnevezésen, sehol máshol nem találkozni ezzel, csak itt a fórumon. Ez az alkatrész a csapónak hagyományosan "tőcsapó" nevű, három bőrszíjból álló része. Ennek a szónak itt értelme is van.
Van, ahol a csapó szíjait az összevarrás előtt fagyöngyből főzött főzött ragasztóval megkenték, mert ez kiszáradása után is hajlékony marad. Fagyöngy még a nagyvárosok parkjaiban is megtalálható, a fákon élősködő növény. A csapó három szíját lapos árral átszurkáljuk, a lyukakon átfűzött, megnedvesített ciromhasi fogja majd össze, kiszáradása után szorosan.
Amennyiben cakkozott szélű bőrpillangókat használunk, nedvesítsük meg a széleket és gázlángon gyorsan húzzuk át.
Nem fognak kiszálasodni, és szépen megdomborodnak.

Kiss Attiláné 2015. máj. 08. 09:26 | Válasz | #929
Különleges gyerek,az biztos.Gyűjti a régiségeket,gyönyörűen rajzolja a matyó mintákat,az apjával készítetett egy kis széket azt festi(jelenleg),ha a számítógép elé ül ő a régi filmeket néz vagy azt,hogy készül az ostor.Van már neki három,de most egy nyélberakásost szeretne.

© Nagy Tibor 2015. máj. 07. 16:15 | Válasz | #928
Ugyan már már...itt nem arról van szó hogy egy 8 éves gyerek felnőtt ostort akar készíteni kivert nyéllel! Gondolom az alapokat szeretné megtanulni,lekicsinyítve az ő képességeihez hogy mire már bírja a keze megtudja csinálni.
Van egy 6 éves fiam...mit nem adnék ha 2 év múlva nem a "pokémont" nézné a tv-ben hanem ostort szeretne készíteni.

© karikasostor 2015. máj. 04. 20:38 | Válasz | #927
Az a helyzet, hogy egy ostor elkészítése nem csak a fonásból áll, mert az még nem lesz ostor!
Véleményem szerint egy 8 éves gyereknek nincs olyan fizikai ereje, hogy meg tudjon küzdeni a feladattal! Konkrétan, mikor az árral át kell szúrni 3 réteg vastag csapószíj anyagot, az azért nem piskóta!A fűzéshez is kell fizikai erő, mert ha nem húzza meg az ember a szálakat, laza lesz az egész!
Válasz 'Kiss Attiláné' üzenetére (#925)

© Oláh Miklós 2015. máj. 04. 17:13 | Válasz | #926
Sajnos ezekről a dolgokról nincs szakirodalom, ilyen formában. Talán érdeklődjenek szintén ennek a fórumnak egy aktív tagjánál, Bárdi Lászlónál, ő talán tud segíteni szakirodalom ügyben.

Kiss Attiláné 2015. máj. 04. 09:56 | Válasz | #925
Segítséget szeretnék kérni.Kisfiam 8 éves ostort szeretne megtanulni fonni.Hónapok óta keresgélek olyan embert aki megtanítaná,de sajnos nem sok sikerrel.Tudnak esetleg olyan könyvet amiből az alapokat megtanulhatná?Köszönöm

András 2015. márc. 29. 19:30 | Válasz | #924
Tudna valaki rajzot, videót vagy leírást adni vagy megmutatni, hogyan kell a vitézkötést (amivel a karikás derekát a végén lekötik meszes bőrrel) megcsinálni? Egyéb ötlet is érdekel, hol, kitől lehetne megtudnom?
Érdekelne bármilyen irodalom, video stb. karikás készítés témában, persze azokon kívül amit a karikásostor.hu oldalon találok.
Köszönettel!

© Oláh Miklós 2015. márc. 13. 20:51 | Válasz | #923
Sok sikert hozzá!
Válasz 'József' üzenetére (#922)

József 2015. márc. 13. 16:49 | Válasz | #922
Igen. Értem. Tehát igazából az lett volna a másik kérdésem hogy ugye az első két szálon át vagy alatt. De mivel leírtad így értem. Akkor első kettő jön , következő kimarad, és ez így végig. Rendben köszönöm. Akkor majd ha készen lesz felrakok ide egy képet.

© Oláh Miklós 2015. márc. 13. 15:55 | Válasz | #921
nos nem tudom máshogy mondani én sem, ugyan az a technika csak két oldalon nem 6-6 szál van hanem 12-12.Fogod az egyik oldal utolsó szálát és a másik oldalon első kettő felett át ,következő kettő alatt el,következő kettő felett,következő kettő alatt,...felett...alatt és így vissza az eredeti oldalára, ugyan az a technika csak többször kell alatt felett elvinni.Ennél jobban sajnos nem tudom leírni .
Tehát ugyan azt kell tenned mint ha 8 ast fonnál kétfelé veszed a szálakat teszem azt 8-8 szál mindkét oldalt és ugyan azt csinálod kettő felette kettő alatta s így tovább míg el nem készül smiley

József 2015. márc. 13. 15:08 | Válasz | #920
Köszönöm a választ.
Hát... konkrétan én is hallottam ezt az "ugyan úgy kell, mint a" de igazából egy ilyen kis rajzra vagy akármire..tehát, hogy a tizenkettes az ugye úgy van, hogy az első két szálat lefogom a 3. és a 4. szál kimarad 5. és 6. szálat lefogom és a másik oldalról az első szálat pedig ráhajtom. Most ha így belegondolok, én úgy tudnám elképzelni, hogy akkor ugye egy oldalon van 12 szálam. Abból ugye az első kettőt lefogom 3. 4. szál kimarad és ez így végig. Utána ráhajtom az első szálat a többire? Tehát konkrétan egy ilyen válaszra lennék kíváncsi. Ha lehet írásban, de ha van rá lehetőség akkor egy ilyen magyarázó képet vagy valami ilyesmit. Előre is köszönöm.

© Oláh Miklós 2015. márc. 13. 07:26 | Válasz | #919
Ugyan úgy kell fonni azokat is mint a 8asat vagy a 12eset. Annyi a különbség ,hogy vékonyabbak a szálak, keskenyebbek és több.De a technika ugyan az, akár zabszem ,búzaszem akár kukoricaszem fonásról legyen szó.Konkrétan mire gondolsz tehát miben kellene segítség?
De sok sikert hozzá, ha elkészült egy ilyen darab szívesen megnézném!
Válasz 'József' üzenetére (#918)

József 2015. márc. 12. 16:42 | Válasz | #918
Üdv néktek. Évek óta karikásokat gyártok.
Viszont szeretném megtanulni a 20,24,32 ágú fonásokat. (vagy legalább a 24-est.) Mivel hogy nagyapámnak születésnapjára valami különlegeset szeretnék adni.Ha valaki tudna nekem segíteni, nagyon örvendenék. Üdv: József.

© Oláh Miklós 2015. feb. 06. 20:47 | Válasz | #917
Üdvözöllek,Hová valósi vagy?
Válasz 'mészáros jános' üzenetére (#916)

mészáros jános 2015. feb. 04. 09:44 | Válasz | #916
Először is üdv a Mestereknek.Szeretném el sajátítani az ostor készítés alapjait.Mi kell hozzá,hol tudom beszerezni:anyag,szerszám,meg ami még kell hozzá.Sokat jártam Anno Tóth Abonyi mester nyereg készítő műhelyében,de az már régen volt.Ha más nem is de a bőr illata még ma is itt van a levegőben.Tehát ha valaki tudna segíteni meg köszönném.Tisztelettel:M.J.

Németh Dániel 2014. nov. 20. 18:47 | Válasz | #915
Küldtem emailt
Válasz 'bardil' üzenetére (#908)

tibo 2014. nov. 10. 08:52 | Válasz | #914
Ez igaz ezt én is meg tudom erősíteni,mivel én is sokat tanúltam Tőlük.Ezuttal is köszönöm.Én egy cigányembertől tanúltam meg a fonást.és boldogan szaladtam haza,hogy tudok ostortfonni,pedig csak a fonást tudtam semmi egyebet.Kiderűlt még nagyon sok kell ahhoz,hogy igazán jó ostort tudjak fonni.Itt sokat tanúltam,főleg Bárdi Lacitól.

Pitju 2014. nov. 08. 07:55 | Válasz | #913
Sziasztok! Itt is szeretném megköszönni Oláh Miklósnak és Bardilnak a segítségüket! Mind a ketten segítőkész ,korrekt emberek!

tibo 2014. nov. 04. 09:29 | Válasz | #912
Az ostorfonás nem egyszerü történet.Bárdi Laci tud neked segíteni,itt eléred.Biztos van egy könyve számodra.

Nagy 2014. okt. 23. 18:48 | Válasz | #911

Nagy Lajos 2014. okt. 23. 18:43 | Válasz | #910
Tudna valaki segíteni?

Lajos 2014. okt. 23. 18:38 | Válasz | #909
Szeretnék megtanulni ostort fonni.

© bardil 2014. okt. 13. 15:18 | Válasz | #908
A nevemre kattintva küldhetsz e-mailt innen.
Válasz 'Németh' üzenetére (#907)

Németh 2014. okt. 10. 18:42 | Válasz | #907
Egy elérhetőséget kérhetnék esetleg ?
Válasz 'bardil' üzenetére (#906)

© bardil 2014. okt. 09. 21:00 | Válasz | #906
Úgy látom megoldódott...
Válasz 'Németh Dániel' üzenetére (#905)

Németh Dániel 2014. okt. 07. 17:50 | Válasz | #905
Üdvözlök mindenkit! Bárdi László urat keresem (őt ajánlották) szironyozáshoz és varráshoz szeretnék bőrt vásárolni tőle

Németh Dániel 2014. szept. 18. 18:35 | Válasz | #904
Köszönöm
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#903)

© Oláh Miklós 2014. szept. 18. 16:24 | Válasz | #903
ÜDv! Nem tudom ad e el így külön de van rá esély, keresd Bárdi Lászlót, itt a fórumon megtalálod és írj neki.
Válasz 'Németh Dániel' üzenetére (#902)

Németh Dániel 2014. szept. 17. 19:46 | Válasz | #902
Kedves mindenki ! Érdeklődnék h valakinek lenne e egy komplett ostorra való bőre ( csapóra és lekötés valóval együtt) elöre is köszönöm a segitséget!

TIB 2014. szept. 07. 10:53 | Válasz | #901
Kedves László!
Állítólag neked van egy könyved amelyben az ostorkészítés fortélyai vannak. Fonások, lekötözések technikái. Hogyan lehet ehhez hozzájutni, vagy elektronikus formában is fent van esetleg?
Válasz 'bardil' üzenetére (#844)

tibo 2014. szept. 05. 08:50 | Válasz | #900
Bárdi Lacinak van egy könyve ott minden le van írva.Itt eléred.

bartha timea 2014. szept. 04. 16:05 | Válasz | #899
Sziasztok segitseget szeretnek kerni tud valaki ojan oldalt ajanlani ahol lepesrol lepesre mutassa az ostorfonas kesziteset?

tibo 2014. júl. 25. 15:19 | Válasz | #898
Mobilodat nem tudom.

tibo 2014. júl. 25. 15:18 | Válasz | #897
Engem érdekelne attól függ milyen nagy ,lehet-e fonni belőle egy ostort,ha annyira kicsi akkor nem érdemes foglalkozni vele.

Papp 2014. júl. 25. 14:18 | Válasz | #896
Ha érdekel valakit bőr-megmaradt szivessen odaadom keressetek mobilon.

© Oláh Miklós 2014. júl. 24. 21:49 | Válasz | #895
Küldtem egy malit.
Válasz 'Pitju' üzenetére (#894)

Pitju 2014. júl. 23. 19:18 | Válasz | #894
sziasztok! Egy kis segítséget kérnék.. Érdeklődnék ,hogy mennyibe kerülne egy tizenkét ágú ostorra a bőr.Komplett érdekelne csapóval,és a fonatok elkötésére szolgáló bőrrel együtt. Sima ,nem színezett,világos barna bőrre gondoltam.Esetleg ,ha valaki tudna nekem küldeni ,természetesen kifizetem.


Válaszodat előre is Köszönöm.

tibo 2014. júl. 01. 13:11 | Válasz | #893
Nem tudom megfelel-e neked,én meg tudom javítani,csak egy kis időbe fog telleni,mivel én kisvárdi vagyok,de a fiam a Dreher sörgyárban dolgozik.Minden hónapban jön hazatl:06303281097 Ádi.Meg kell vele beszélni.Nem írtad kell-e hozzá anyag.Amig itthon lesz megjavítom.

Kulcsár Bálint 2014. jún. 24. 10:15 | Válasz | #892
Kedves Mindenki!

Kölcsönkaptam egy ostort és a sok pattogtatásba elszakadt a vége. Tudtok pesten olyan helyet ahol javitanak ostort.?

© Hardi sándor 2014. jún. 24. 09:56 | Válasz | #891
na mindegy nem tudom fel tenni már megint.....

© Hardi sándor 2014. jún. 24. 09:54 | Válasz | #890

© Hardi sándor 2014. jún. 24. 09:51 | Válasz | #889
nem a legjobb meg rövid is de én ezt a fajtát ismerem....

© Oláh Miklós 2014. jún. 23. 18:43 | Válasz | #888
Amivel az ostorra kötöd a pillangót ugyan azzal kell a bicskatokot is.
Válasz 'Hardi sándor' üzenetére (#887)

© Hardi sándor 2014. jún. 23. 11:28 | Válasz | #887
Szép jó napot érdeklődnék hogy hány bicskatok kötési fajta van?? mert én egyet ismerek e azzal nem tudom hogyan lehet pillangót rögzíteni ha valaki lenne szíves segíteni...?!

© Hardi sándor 2014. jún. 16. 21:06 | Válasz | #886
Köszönöm szépen Karikasostor!!!!!

© karikasostor 2014. jún. 16. 20:37 | Válasz | #885
Szia! Ezt ugyanúgy kell fűzni mint a szokásos hortobágyi fűzésnél, csak a harmadik sor pillangó után csak két oldalt van hurkolás!
Válasz 'Hardi sándor' üzenetére (#884)

© Hardi sándor 2014. jún. 15. 16:19 | Válasz | #884
ez meg elég nagy ép elnézést még gyakorlom a kép töltést! A lényeg erre a fajta pillangózásra lenne szükségem ha valaki tudna esetleg segíteni......

© Hardi sándor 2014. jún. 15. 16:17 | Válasz | #883

© Hardi sándor 2014. jún. 15. 16:16 | Válasz | #882
Miért nem tudok képet fel tölteni???

© Hardi sándor 2014. jún. 15. 16:16 | Válasz | #881

© Hardi sándor 2014. jún. 15. 16:15 | Válasz | #880
Örvendek annak a fonás fajta nevére és folyamatára lenne szükségem amivel ez az ostor van fel pillangózva ha valaki tudna esetleg megint csak képet vagy valami infót küldeni nagyon meg köszönném!!!!Ostor

© Oláh Miklós 2014. máj. 29. 08:04 | Válasz | #879
IGen, de a kötelet a legvégén az utolsó 3-4 cm már levághatod és csak az összefogott fonószálakat össze kötve arra varrd a rugót csapót.
Válasz 'Bokor Zsolt' üzenetére (#878)

© Bokor Zsolt 2014. máj. 28. 19:52 | Válasz | #878
És a kötél belsejűvel is így kell ?
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#877)

© Oláh Miklós 2014. máj. 28. 19:48 | Válasz | #877
HA a fonást befejezted, össze kell "bandázsolni" és ahhoz kell varrni a csapót, rugót együtt.
Válasz 'Bokor Zsolt' üzenetére (#876)

© Bokor Zsolt 2014. máj. 28. 19:43 | Válasz | #876
kötél belsejű ostorhoz a csapot hogy kell rögzíteni ?

© Bokor Zsolt 2014. máj. 28. 19:33 | Válasz | #875
A csapot hogy erősítik az ostor fonathoz ?


© Bokor Zsolt 2014. máj. 28. 19:18 | Válasz | #874
Köszönöm smiley minden nap tanul az ember sad
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#871)

© Oláh Miklós 2014. máj. 28. 07:08 | Válasz | #873
Üdv.
Így hirtelen én sem tudok mondani , de kovácsok tudnak neked készíteni biztosan.
Válasz 'Marton Ferenc' üzenetére (#872)

© Marton Ferenc 2014. máj. 27. 23:16 | Válasz | #872
Üdvözletem!
Érdeklődni szeretnék honnan tudnék beszerezni olyan csipkés félkör íves kiütőt amivel például a pillangókat szokták formázni. És egyéb kiegészítőket csipkés réz csatokat,csikós csatokat stb. Sajnálatos módon Csanádi Tibor úr már nem készít ilyen tárgyakat.
Előre is köszönöm a segítő válaszokat.

© Oláh Miklós 2014. máj. 27. 18:43 | Válasz | #871
Amelyik oldalról szeretnéd, én az ostornyélhez közelebbi végét ajánlom.
Válasz 'Bokor Zsolt' üzenetére (#870)
2016.nov.13 10:22 | #11
© Oláh Miklós 2014. máj. 27. 18:43 | Válasz | #871
Amelyik oldalról szeretnéd, én az ostornyélhez közelebbi végét ajánlom.
Válasz 'Bokor Zsolt' üzenetére (#870)

© Bokor Zsolt 2014. máj. 27. 15:39 | Válasz | #870
Bőrrel való vonást hogy kell elkezdeni ?
Az aljától vagy a tetejétől ?
Esetleg egy képet/videót nem küldene valaki hogy kezdik el ?
Előre is köszönöm smiley

© Bokor Zsolt 2014. máj. 26. 15:25 | Válasz | #869
Köszönöm sad
Válasz 'tibo' üzenetére (#868)

tibo 2014. máj. 26. 15:08 | Válasz | #868
A fonásra elmegy a szál egynegyede,de280-300 cm a rugóval együtt lesz,a fonás kb 120-130cm,ahhoz 180cm elég.

© papa1979 2014. máj. 26. 09:20 | Válasz | #867
Köszi szépen!

© Bokor Zsolt 2014. máj. 24. 20:37 | Válasz | #866
Adjon Isten smiley Azt szeretném meg tudakolni hogy 2,5-3 m 8 ágú ostorhoz hány méteres szálak kellenek ? Eddig csak kenderből fontam s ki szeretném próbálni a bőrt is.

© Oláh Miklós 2014. máj. 22. 07:53 | Válasz | #865
Remek ostorok, panaszra nem lehet okod.Zalában ezek készültek, teljesen tájjellegű . Gratulálok még egyszer!
Válasz 'papa1979' üzenetére (#864)

© papa1979 2014. máj. 21. 21:54 | Válasz | #864
Köszi a választ!
Igazából nem törekedtem semmire! Én, mivel zalai vagyok, úgy tanultam a "mesteremtöl", hogy a dunántúli ostor az faragott, néha beöntött! Meg nekem jobban bejön mint a többi. Nem mintha azok "rosszak" lennének, félre ne értsd! Szerintem sokkal nehezebb elkészíteni (legalább is számomra). Már próbáltam csinálni "berakásost", de nem igazán sikerült!

© Oláh Miklós 2014. máj. 21. 20:41 | Válasz | #863
Az ónöntéses nyél, mindenképp, de ha nem is bakonyi stílus, felvidék, esetleg dél dunántúl, de ott ónöntés nem volt.Ebből gondoltam, hogy talán arra törekedtél.
Válasz 'papa1979' üzenetére (#862)

© papa1979 2014. máj. 21. 17:17 | Válasz | #862
miböl gondolod, hogy bakonyi ostorok?

© Oláh Miklós 2014. máj. 21. 17:14 | Válasz | #861
Szép munkák. Belekötni nem akarok. Tanácsolok hát, a bakonyi ostorokon nem volt rugó rész, hanem a fonat egészen a csapószíjig volt fonva.Félreértés ne essék szép volt az átmentet. Sallangok se épp így néztek ki de ezt már annyira embere válogatja ,hogy kár róla szót ejteni.Összességében, a készítőnek nincs miért szégyenkezni, szép bakonyias ostorok. Gratulálok.
Válasz 'papa1979' üzenetére (#860)

© papa1979 2014. máj. 21. 16:55 | Válasz | #860
Kösz!

© papa1979 2014. máj. 21. 16:54 | Válasz | #859
Sziasztok!
Véleményeket szeretnék erröl a 3 ostorról!

http://kepfeltoltes.hu/view/140521/201405214027_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/140521/201405214028_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/140521/201405214034_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

© Hardi sándor 2014. máj. 17. 18:00 | Válasz | #858
Bocsánat nem megy nekem ez a kép küldés

© Hardi sándor 2014. máj. 17. 17:59 | Válasz | #857
ostor

© Hardi sándor 2014. máj. 17. 17:58 | Válasz | #856
egy ilyen tökéletes lenne Ha lehet róla szó érdekelne ár ügyileg!!

© Oláh Miklós 2014. máj. 17. 17:15 | Válasz | #855
Én is.
Válasz 'Hardi sándor' üzenetére (#854)

© Hardi sándor 2014. máj. 17. 16:42 | Válasz | #854
El olvastam és írtam választ!! Miklós.

© Oláh Miklós 2014. máj. 17. 13:37 | Válasz | #853
Küldtem egy e-mailt.
Válasz 'Hardi sándor' üzenetére (#852)

© Hardi sándor 2014. máj. 17. 09:27 | Válasz | #852
Örvendek! azt szeretném kérdezni hogy komplett ostorra való anyagot le szabva lehet e itt valakitől valahogyan rendelni? tehát magát az ostort és a pillangókat és az azokat rögzítő vékony bőröket stb!! vagy esetleg kész ostort?

© Oláh Miklós 2014. máj. 04. 08:10 | Válasz | #851
Ha itt kattintasz a nevére már írhatsz is az e mail címére.Lentebb találsz olyan hozzászólást amit ő írt.
Válasz 'Hardi sándor' üzenetére (#850)

© Hardi sándor 2014. máj. 03. 17:10 | Válasz | #850
És Bárdi Lászlóval hogyan lehet kapcsolatba lépni csak írni kell neki itt? vagy esetleg van valami elérhető email cim??

© Hardi sándor 2014. máj. 03. 17:07 | Válasz | #849
Igen igen a pásztor kötésről van szó köszönöm az infót!!! remélem sikerül elérnem!

© Oláh Miklós 2014. máj. 03. 17:01 | Válasz | #848
Gondolo ma pásztor kötésre gondolsz.A vizét kötés kifejezés sok mindenre használatos de erre nem igazán. No de egyébként, nekem konkrétan nincs meg róla ábra vagy bármi, de majd küldenek.Az érdekes ,hogy erről nincs semmiféle könyv vagy ábrázolás csak külföldi irodalomban.Na meg Bárdi Lászlónál, itt a forumon megtalálod...
Válasz 'Hardi sándor' üzenetére (#847)

© Hardi sándor 2014. máj. 03. 12:10 | Válasz | #847
Szép napot tegnap írtam egy pár sort egy számomra fontos dologgal kapcsolatban a vitéz kötést szeretném meg tanulni de sajnos sehol nem találtam rá ha valaki esetleg tudna valami tippet hol találom vagy esetleg valaki tudna nekem leírást vagy képeket küldeni nagyon meg köszönném. itt az email címem: ha esetleg valaki tudna segíteni!! köszönettel Hardi Sándor

Hardi 2014. máj. 02. 16:49 | Válasz | #846
Üdvözletem mindenkinek egy kéréssel fordulok az oldal tagjaihoz szeretném befejezni a karikás ostorom csak egy valami hiányzik a vitézkötés technikája sajnos nem találtam sehol és nagy szükségem lenne rá ha valaki tudna segíteni nagyon meg köszönném ha esetleg kell email cím küldök köszönöm szépen!!!!!

kecskedudás 2014. ápr. 24. 12:34 | Válasz | #845
Köszönöm a választ!sad megpróbálom...mert kecskebőröknél nem jelentkezett ez a probléma.ott ha megszárad áttetsző lesz.

© bardil 2014. ápr. 24. 11:08 | Válasz | #844
És ha esetleg nincs benne (mert nincs benne...), akkor megpróbálni a meszest bőrt egy kis bőrolajjal, vagy faggyúval átkenni, az is megteszi!
Válasz 'kecskedudás' üzenetére (#842)

© bardil 2014. ápr. 24. 11:06 | Válasz | #843
Javaslom fellapozni Hollub János "Bőrgyártás" c. könyvének ide vágó fejezetét...
Válasz 'kecskedudás' üzenetére (#842)

kecskedudás 2014. ápr. 24. 08:22 | Válasz | #842
tiszteletem jó urak!
Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz,hogy a marha bőr meszezés után ha megszárad miért lesz szürke? mivel lehetne natúr hatást elérni?
köszönöm!

© bardil 2014. ápr. 23. 16:48 | Válasz | #841
Válasz 'PL' üzenetére (#840)

PL 2014. ápr. 23. 11:14 | Válasz | #840
Sziasztok! Aki tud olvasni menjen már be a könyvtárba és vegye a fáradtságot a bőripari szakirodalom átolvasására. Nem tisztelitek a timárságot?Kínlódtok!Hollub János :Bőrgyártás falusi timároknak írta közérthetően.

© öcsi 2014. ápr. 23. 08:34 | Válasz | #839
Még csak egy lett kész. Most vettem le a szárítófáról,jobbnak látszik a barkája finomabb tapintású.
Válasz 'bardil' üzenetére (#838)

© bardil 2014. ápr. 21. 20:52 | Válasz | #838
Mik a tapasztalatok, jobbak lettek így a bőrök?
Válasz 'öcsi' üzenetére (#836)

© bardil 2014. ápr. 21. 20:50 | Válasz | #837
Szia! Tudod, de az újabb bőr előkészítő fázisait csináld meg külön, és csak a cserzésre használd ezt a mostani levet; persze utána kell dúsítani, főleg a timsót.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#836)

© öcsi 2014. ápr. 21. 14:12 | Válasz | #836
Laci,ezt az újabb fajta áztatólét tudom újra használni?

© bardil 2014. márc. 25. 19:20 | Válasz | #835
Amiről szó van az a nyersbőr kikészítési folyamatának a része; nem a már elrontott, beszáradt anyag "jóvá tétele"! Az kuka, esetleg még bicskatoknak fel lehet használni.
Válasz 'tibo' üzenetére (#834)

tibo 2014. márc. 25. 09:00 | Válasz | #834
Szia Laci!
Ezeket a kémény sürü rostu bőröket sósavas oldatban áztatjuk felpuhul a rostja?

© bardil 2014. márc. 23. 18:36 | Válasz | #833
Nagyon tömött volt az a bőr, az volt a baja. Ez a módszer remélhetőleg jobban lazítja a rostokat.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#832)

© öcsi 2014. márc. 23. 08:22 | Válasz | #832
A meszezés már megvolt, ma dobom a sósavasba. Amit küldtem mintát, abból a csapószíj sem lett tökéletes.Elővettem egy véknyabb félbőrt,azzal már jól tudok dolgozni.
Válasz 'bardil' üzenetére (#831)

© bardil 2014. márc. 23. 07:17 | Válasz | #831
igen, és 7-10 nap mész
Válasz 'öcsi' üzenetére (#830)

© öcsi 2014. márc. 22. 09:05 | Válasz | #830
Akkor két hét sósav és konyhasó egy hét timsós?
Válasz 'bardil' üzenetére (#829)

© bardil 2014. márc. 21. 18:56 | Válasz | #829
igen, összesen három hét
Válasz 'öcsi' üzenetére (#828)

© öcsi 2014. márc. 21. 17:29 | Válasz | #828
Laci hogy is modtad? Két hétig csak sósav és konyhasó,háromig meg a tinsós lé? Elfelejtettem.

© bardil 2014. márc. 20. 18:41 | Válasz | #827
legyen úgy
Válasz 'tibo' üzenetére (#826)

tibo 2014. márc. 19. 08:57 | Válasz | #826
Szia!Akkor legyen három,de rugó nélkűl.

© bardil 2014. márc. 18. 20:54 | Válasz | #825
Szia! Nekem nem ér annyit az az anyag, ha teljes ostorra való anyag kell max. kettőre valót tudok érte adni.
Válasz 'tibo' üzenetére (#824)

tibo 2014. márc. 17. 10:03 | Válasz | #824
Szia Laci!
Akkor így rendben van?

kecskedudás 2014. márc. 15. 14:42 | Válasz | #823
Tisztelt Urak!

Vitézkötésről kép ill. leírást szeretnék kérni.
Előre is köszönöm a segítséget.
Email:

tibo 2014. márc. 13. 08:48 | Válasz | #822
3 nyolcágu,és a csapó,vagy rugó.3 ostor teste,és a hozzátartozó rugó.Vennék Töled,természetesen térítés ellenében szironybőrt,a díszitéshez,lekötéshez.


© bardil 2014. márc. 12. 20:00 | Válasz | #821
Úgy érted 3 derék és 3 csapó?
Válasz 'tibo' üzenetére (#820)

tibo 2014. márc. 12. 09:00 | Válasz | #820
Nem szironybőr.

tibo 2014. márc. 12. 08:58 | Válasz | #819
A szokásos,3 ostornakvaló.de kellene derék is,mert csúnya ha más anyagból van.

© bardil 2014. márc. 11. 19:14 | Válasz | #818
No, és mi lenne a csereáru..?
Válasz 'tibo' üzenetére (#817)

tibo 2014. márc. 11. 09:06 | Válasz | #817
Laci!
Van még olyan bőröm amit tavaly vittem Neked,ha gondold üzletelhetünk,elviszem a gazdanapokra.

© bardil 2014. márc. 03. 18:36 | Válasz | #816
Öööö, hát én úgy értettem, hogy ideje nincs rá a "Mestör"-nek...
Válasz 'öcsi' üzenetére (#815)

© öcsi 2014. márc. 01. 20:44 | Válasz | #815
Háát ilyet biztos nem...Szebbet!
Válasz 'bardil' üzenetére (#812)

© bardil 2014. márc. 01. 18:56 | Válasz | #814
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#813)

© Oláh Miklós 2014. márc. 01. 17:16 | Válasz | #813
Hát az igaz... csak kedves akartam lenn ismersz smiley
Válasz 'bardil' üzenetére (#812)

© bardil 2014. márc. 01. 07:24 | Válasz | #812
Nem tud az ilyet..!
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#807)

© bardil 2014. márc. 01. 07:23 | Válasz | #811
Nekem tetszik!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#806)

© öcsi 2014. feb. 28. 12:02 | Válasz | #810
Köszönöm.Én az ostornyakat 20-25cm-en vékonyítom de ezt pont eltakarja a pillangózás. Ti hosszabban szoktátok?

tibo 2014. feb. 28. 08:31 | Válasz | #809
Jól sikerűlt ostor gratulálok.

© Csiperke 2014. feb. 27. 10:46 | Válasz | #808
Szép! Grat! Nagy leszek ilyet készítek! smiley

© Oláh Miklós 2014. feb. 26. 21:09 | Válasz | #807
Nagyon Bárdi Lacis smiley Egyébként egyszerű a lekötések precízek, kicsit a derék talán lehetne jobban,hangsúlyozottabban vékony. De összességében gratulálok.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#806)

© öcsi 2014. feb. 26. 20:21 | Válasz | #806
Sziasztok fiúk!
Elkészült egy újabb ostor, mondjatok róla véleményt.
http://kephost.hu/share/0D33_530E3C12
http://kephost.hu/share/F654_530E3C12

© Csiperke 2014. feb. 26. 10:26 | Válasz | #805
Nekilátok a húsolásnak és társainak, mert biztos senki nem fog nekem ilyet szerzni felcsíkozva!
Jó dolog ez! smiley Köszönöm

© bardil 2014. feb. 25. 19:31 | Válasz | #804
Nincs mit! Nehéz lesz boltban találni ilyen anyagot; tímárok, szűcsök sem nagyon foglalkoznak vele, talán még az "ősmagyaroknál" lehetne próbálkozni, rajtunk kívül ők is használják, dobkészítésre. Ha nyershez tudnál jutni legegyszerűbb lenne saját magadnak előállítani. (Így valahogy gondoltam a húsolást; kecske, birka, szarvas, őz leadja így: http://www.youtube.com/watch?v=HDo3Deeo9no )
Válasz 'Csiperke' üzenetére (#803)

© Csiperke 2014. feb. 25. 14:34 | Válasz | #803
Köszönöm a kielégítő választ! Eléggé rossz irányban próbálkoztam ezek szerint! Akkor most neki kell álnom az alapanyag keresésnek.
Válasz 'bardil' üzenetére (#801)

© bardil 2014. feb. 24. 21:19 | Válasz | #802
Itt pedig a mama húsol, illetve próbálgatja: http://www.youtube.com/watch?v=_vLCTEiGX8c .Na kb. így nem kell nekikezdeni, inkább azalatt a pár órahossza alatt, amíg így kapargatta a bőrt csinált volna egy húsolóbakot és egy kétnyelű tompaélű kaszadarabot, közben a bőr is jól felázott volna egy kis hideg vízben, és aztán negyedóra alatt leadta volna a hártyát két kézzel tolva, feszesre kiterítve a húsolóbakon. Ezt a kapirgálós módszert már többeknél láttam, azért szeretik, mert így kifeszítve szikkad egy kicsit a bőr, és kapirgálással adogatja le a húst, nem csúszik rajta a szerszám, mint a jól feláztatott bőrön. De! Igazából a jól felázott bőr adja le a levalókat (vadlé, bőrben lévő zsír stb.), persze ilyenkor a kés csak csúszkál rajta, nyúlik-málik a levaló, nem adja a bőr könnyen. No, akkor tessék jó bőven meghinteni puhafa fűrészporral a húsoldalt, és úgy tessék kipróbálni; új megvilágításba fog kerülni a művelet...

© bardil 2014. feb. 24. 21:03 | Válasz | #801
Az bizony meszes kecske vagy borjúbőr! Semmi köze a növényi cserzésű akármilyen bőrhöz, mivel ez cserzetlen, meszezéssel tisztított, szárított nyersbőr! Kb. így készül nálunk is, csak mi a szőrt mésztejben való áztatással szedjük le: http://www.youtube.com/watch?v=PK7jluRCQ18
Válasz 'Csiperke' üzenetére (#800)

© Csiperke 2014. feb. 24. 15:48 | Válasz | #800
Szép jó napot az Uraknak! olyan kérdésem
lenne hogy milyen bőr alkalmas a oillangók felkötéséhez pásztorkötéssel? Nekem vhogy olyan gyengének tűnik nővényi cserzésű bőrrel és sokszor szakad is meg bereped! Képek alapján
úgy láttam mintha valami keményebb állagúval készítik és sokkal erősebbel mégis vékony!
fogtam már készet és olyan mintha össze lenne száradva és ezáltal megkeményedik! Köszönöm a segítséget előre is!

© Oláh Miklós 2014. jan. 12. 09:29 | Válasz | #799
Ostor derékhoz? Nem szokás.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#798)

© öcsi 2014. jan. 11. 12:03 | Válasz | #798
Sziasztok,szokás a nyersbőr fonószíjat gömbölyíteni bogárhátúra?

nagy 2014. jan. 10. 11:42 | Válasz | #797
csikósnak argentinába menj ott még igazi a munka ha birod egyáltalán

csősz józsef 2013. dec. 27. 08:39 | Válasz | #796
tanítson meg mert nagy koromban csikós leszek

© Oláh Miklós 2013. dec. 05. 19:41 | Válasz | #795
Helyös beszéd.
Válasz 'bardil' üzenetére (#794)

© bardil 2013. dec. 04. 18:52 | Válasz | #794
Ok, tájszólásban fogom megírni, hogy csak Te és a beavatottak értsék...
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#793)

© Oláh Miklós 2013. dec. 04. 17:21 | Válasz | #793
Ó .Lektorálnám négy szem közt szívesen smiley
Válasz 'bardil' üzenetére (#792)

© bardil 2013. dec. 03. 21:24 | Válasz | #792
Az anyag bizony "elfogyott", sajnos újra kell írjam, majd tavaszra lesznek új példányok, mesés stílusban, merész fordulatokkal gazdagon átszőve...
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#785)
2016.nov.13 10:21 | #10
© bardil 2013. dec. 03. 21:17 | Válasz | #791
A fonatot úgy szokás készíteni, hogy a kötélhez hozzákötözzük madzaggal a fonószálakat a derék közepetáján, jó erősen, hogy ne csússzanak ki majd a meghúzáskor. Ezután megfonjuk a fonat egyik felét mondjuk a csapóbekötés irányába. Ha a végéhez érsz a fonásnak, akkor jó erősen kösd körül varrófonállal, majd a kilógó részeket 2-3 cm hosszúra, ékalakban vágd el. A kötél kilógó részét is el kell vágni mostmár, szintén 2-3 cm hosszú maradjon csupán. Ezt a csonkot lebandázsolod, nem kell túl szabályosra, inkább erős legyen. Egy kis kúp keletkezik így itt a fonat végén. Ezután kibontod a fonószálak kötözését a fonat közepén, és visszabontasz egy darabon, akkor előjön a fonat menete, látni fogod, hogy visszafelé, a fonat "eleje" felé is ugyanúgy kell fonni, ugyanaz lesz a rendje. Úgyhogy errefelé is befejezed a fonatot, itt lehet 7-8 cm-es kúpot formálni a fonószálak végéből, ugyanúgy, ékalakú elvágással. Ha megvagy lehet hengeríteni a derekat két deszkalap között. Kövön, sima asztallapon csak csúszkál a fonat, jobb a két deszka, azok között szépen hengeredik. A nyakló bevarrása adja magát; félbehajtasz egy kb 15 mm széles bőrcsíkot, aminek a hossza kicsivel /2-3 cm-rel/ hosszabb félbehajtva, mint a kúpod. Lehet dupla bőrből is csinálni, vagy még több rétegből. Szóval félbehajtod, egy varrófonál öltéssel kialakítod rajta a szemet, amibe a telekszíj megy majd. A két nyelve közé bedugod a fonat kúpját és jó erősen bevarrod, a kb 7-8 cm hosszon. Szebben illeszkedik a "történet" ha a kúpot kicsit lekalapálod, vagy laposra igazítod satuban. Most jöhet a csapószíj. Azt is hasonlóan szokás bevarrni, azaz a rugó három rétegű részének elején a két szélső réteg nyúljon túl 2-3 cm-t a középső bőrdarabhoz képest. Itt ez lesz a nyelv, eközé dugjuk be a fonat másik végén kialakított 2-3 cm-es kúpot (lapítás itt is ajánlott), és ezt is jó erősen bevarrjuk. Jöhet rájuk a pásztorkötés illetve a pillangózás.
Válasz 'Marton Ferenc' üzenetére (#780)

© öregkutya 2013. dec. 03. 05:58 | Válasz | #790
Adjon Isten!
Hátha hasznos valakinek:
www.animatedknots.com
bárnem ostorfonás de szerintem szenzációs

© Oláh Miklós 2013. dec. 02. 17:50 | Válasz | #789
Igen ő az.
Válasz 'Marton Ferenc' üzenetére (#788)

© Marton Ferenc 2013. dec. 02. 00:01 | Válasz | #788
Bárdi László azaz bardil???

© Marton Ferenc 2013. dec. 01. 23:17 | Válasz | #787
Köszönöm a segítséget akkor mindenképpen felkeresem!

© Oláh Miklós 2013. dec. 01. 21:55 | Válasz | #786
Itt is jelen van a fórumon.
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#785)

© Oláh Miklós 2013. dec. 01. 21:55 | Válasz | #785
Bárdi Lászlóval vedd fel a kapcsolatot, neki van egy ostorkészítésről jól összeállított anyaga.
Válasz 'Marton Ferenc' üzenetére (#784)

© Marton Ferenc 2013. dec. 01. 19:34 | Válasz | #784
Igen tudom Dömsödi. Igazából a problémám amit nem írtam,hogy külföldön élek és ezért lenne jó a videós megoldás.

Joskagyerek 2013. dec. 01. 19:24 | Válasz | #783
Czaniga Mihály ott van tőled egy köpésre, nem ismered?
Válasz 'Marton Ferenc' üzenetére (#782)

© Marton Ferenc 2013. dec. 01. 19:00 | Válasz | #782
Bács Kiskun megye, Solt környéke.
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#781)

© Oláh Miklós 2013. dec. 01. 17:34 | Válasz | #781
Üdv! Helyileg merre laksz? Ezt személyesen a legjobb.
Válasz 'Marton Ferenc' üzenetére (#780)

© Marton Ferenc 2013. dec. 01. 12:57 | Válasz | #780
Üdv mindenkinek,
Szeretnék saját részre egy karikás ostort készíteni az anyagom már meg van hozzá csupán a az elkészítéshez való tudásom hiányos sajnos. Lehetőségem nincs,hogy mástól tanuljam meg ezért hajlandó lennék fizetni is,ha valaki virtuálisan tanítana meg rá azaz az ostor készítésének pontos műveleteiről rögzített videókért. Amiket nem tudok az a fonás kezdetekor maga a bevarrás az ágak rögzitése az ostor eleje, és a pillangók rögzítése felkötése (pásztor kötés vagy vitéz kötés amiket hallottam bár ezekre magyarázatot vagy leírást sehol nem találtam) a nyélre és a fonatra egyaránt ezzel a kötéssel rögzítik e a pillangókat.? És végezetül a fonat végén a címerkötés amit nem tudok. Reménykedve várom a számomra pozitív válaszokat és megköszönném vagy megfizetném a segítséget!

tibo 2013. nov. 22. 08:19 | Válasz | #779
Nem tudom hogy hívják,de egy szép tetszetős kötési forma,amivel pillangót lehet felkötni.Van még egy másikfajta,a pásztörkötés amiről nem tudok képet kűldeni.Elmondani viszont bonyolúlt.

© Marton Ferenc 2013. nov. 20. 19:24 | Válasz | #778
Ez lenne a vitéz kötés?
http://www.youtube.com/watch?v=pKudN33OqLQ

tibo 2013. nov. 18. 09:05 | Válasz | #777
Bárdi Lacit a fórumozók között megtalálod.

tibo 2013. nov. 18. 08:39 | Válasz | #776
Bárdi Lacinak van egy nagyon jó
füzete,abból mindent meg tudsz tanúlni.Innen is sok információt lehet kapni,csak türelmesen át kell nézni a fórumot.


Kiss János 2013. nov. 17. 19:57 | Válasz | #775
Lehetséges neten megtanulni az ostor fonást?

tibo 2013. nov. 14. 09:30 | Válasz | #774
Elkűldtem,biztos megkaptad.Ez nyélkötés,de bicskatokkötésnek is jó.

© Marton Ferenc 2013. nov. 11. 00:57 | Válasz | #773
Üdvözletem,
A vitézkötésröl való leírást vagy képeket akár mit megkaphatnám én is?
e-mail:
Nagyon szépen köszönöm előre is!

tibo 2013. okt. 10. 09:41 | Válasz | #772
Elkűldtem a fonást,remélem jó.

© Sitta 2013. okt. 07. 20:46 | Válasz | #771
Köszönöm!
A cím:

tibo 2013. okt. 04. 14:20 | Válasz | #770
Egyfajta fonást tudok kűldeni,ha megkűldöd az e-mail címedet.

© Sitta 2013. okt. 04. 09:45 | Válasz | #769
Szép napot uraim!
Lenne egy kérdésem,amennyiben lehetséges,és hajlandóak segíteni.
A vitézkötés menetéről szeretnék kapni egy leírást,mert amiket eddig találtam,az alapján nem sikerül megcsinálni.
Hálás lennék amennyiben segítenének!
Köszönettel:Kanyó Attila

laller 2013. okt. 02. 17:42 | Válasz | #768
http://www.youtube.com/watch?v=TfFM_NJzg-g

ferencferko 2013. szept. 26. 18:50 | Válasz | #767
feri

Jóskagyerek 2013. aug. 23. 20:53 | Válasz | #766
'sten!
Tudna nekem segíteni valaki (tudom hogy lerágott csont, de nem találtam a fórumon használható infót róla) hogy a címerkötést hogy is kell készíteni?
Köszönöm előre is.

© öcsi 2013. aug. 18. 16:47 | Válasz | #765
Tibo,még nem adtam el belőle.Most egy darab van.

© öcsi 2013. aug. 18. 16:45 | Válasz | #764
Laci,elküldtem az e-mail címet.A szarvasbőr kb 170 cm.

© bardil 2013. aug. 15. 16:55 | Válasz | #763
Szia! Jót tesz neki a nyeregszappan, de azért csodákra nem képes; a rosszul kikészített bőr nem lesz tőle jó!
Válasz 'tibo' üzenetére (#762)

tibo 2013. aug. 14. 09:38 | Válasz | #762
Laci!
A nyeregszappanos kezelés után lesz olyan puha a bőr?

© bardil 2013. aug. 13. 16:43 | Válasz | #761
e-mail címre elküldöm a képet. A szarvasbőr jó lesz; ha nem elég hosszú körkörösen kell a szálat vágni!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#759)

tibo 2013. aug. 13. 11:01 | Válasz | #760
Öcsi!Mennyiért szoktál adni egy nyers szarvasbőrt,

© öcsi 2013. aug. 13. 10:40 | Válasz | #759
Van egy szarvas nyersbőröm 1,2-1,5mm. Egy teljes kép is jó lenne.

© bardil 2013. aug. 12. 16:48 | Válasz | #758
Ja, és a szálvastagság 1,5 mm, a vékonyításoknál lementem 1 mm-re (ezt nem nagyon bírja a timsós bőr, csak a nyers!)
Válasz 'öcsi' üzenetére (#756)

© bardil 2013. aug. 12. 16:40 | Válasz | #757
4 mm-es a legnagyobb vastagságnál, 3 az átmenetnél, 2 a csapóbekötésnél. A nyaknál is 3-as. Nincs olyan képem amelyiken a fonat jól látszik, teljes képet tudok küldeni.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#756)

© öcsi 2013. aug. 12. 12:02 | Válasz | #756
Milyen szélesek a fonószálak a tizenhatosnál? A tiéd hogy sikerült? Van róla képed?

tibo 2013. aug. 12. 08:26 | Válasz | #755
Ezek szerin az enyém rosszul száradt.© bardil 2013. aug. 10. 16:58 | Válasz | #754
Szia! A menete az amit láthattál is a videóban; vagyis ahogy lekerül a marháról keretre feszítik, a húsoldalt faragással megtisztítják, majd a teljes száradás után egy éles késsel lekaparja a szőroldalt (ezt megelőzően a nagyját lenyírta géppel a szőrnek). De ha lehúsolod, és 5-6 napig meszezed a bőrt, utána lekaparod a szőrt, 1-2 napig még hideg vízben áztatod, sűrűn lecserélve a vizet, majd kiszegezve megszárítod ugyanaz az eredmény.
És persze nedvesítve szabdalta fel, ez biztos! Én novemberben fontam egy nyersbőr 16-ost, akkor abban a ködös-párás időben nagyon jó állagú volt az anyagom.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#753)

© öcsi 2013. aug. 10. 10:03 | Válasz | #753
Laci,mi a menete a szárítással konzervált bőrnek? Mitől jön ki a szőre? Az amerikai is nedvesítette a felszabdaláshoz?

© bardil 2013. aug. 09. 16:08 | Válasz | #752
Nem emlékszem, hogy szivacsos, enyves és viaszos bőrt szabattam volna veled...(!?)Pontosan mire gondolsz? Szivacsos a bikabőr nyaka és hasa, néha a leg-fara. Enyves a rosszul, magas hőmérsékleten beszárított bőr, az nem veszi már fel a vizet, azt dobd el. A gerinc mentén azért vágjuk ketté a bőrt, hogy ne 30-40 kilóval kelljen küzdeni, csak 15-20-al... Szóval?
Válasz 'tibo' üzenetére (#749)

© bardil 2013. aug. 09. 16:03 | Válasz | #751
A lenti videóban nyers, tisztított, csak szárítással konzervált marhabőrt dolgoznak fel. Nagyon jó fonószálakat lehet ám belőle nyerni! Főleg nagyobb szálszámok fonására alkalmas, keskeny és vékony szálakat lehet belőle szabni; kibírja a szabást és a fonást is. Egy titka van csak a használhatóságának: a nedvesítés. Ezt kell nagyon jól eltalálni, ne legyen túl száraz, ne legyen pacalos, átalig nedvesedjen. Utána csaknem ugyanúgy szabható, mint a cserzett bőr (persze azért sokkal"nehezebb" anyag). A nedvesítés akkor jó, ha a kés szépen viszi, nem túl kemény az anyag, de nem is hajlik el a kés elől. Nem nagyon száraz tapintású, de nem is nyúlik el a meghúzáskor. Nehéz eltalálni, akár napokig is érlelni kell, amíg jó nem lesz. Ráadásul a farrész tömöttebb, több vizet "kér", a nyakrész felé pedig hamar felveszi a vizet a nyersbőr, könnyen pacalosodik.

© öcsi 2013. aug. 09. 14:13 | Válasz | #750
Laci,az én nyersbőröm kopogós,kemény.Hogy szabdaljam föl?

tibo 2013. aug. 09. 08:21 | Válasz | #749
Laci!
Rosszul mondtad nyesr bőr felszabdalását,mert a puhítható
szivacsos részt kettévágjuk,ha a gerincvonalánál vágjuk el.A viaszos enyves rész nem puhítható,soha nem lesz szivacsos.Kissé puhítható,de nem jó fonásra.Fonásra a szivacsos fehér rész jó csak.


© bardil 2013. aug. 08. 20:10 | Válasz | #748
Válasz 'öcsi' üzenetére (#746)

© bardil 2013. aug. 08. 20:06 | Válasz | #747
http://www.youtube.com/watch?v=PK7jluRCQ18
Válasz 'öcsi' üzenetére (#746)

© öcsi 2013. aug. 08. 11:19 | Válasz | #746
Sziasztok fiúk! Meszes bőrből szeretnék ostort fonni. Tudnátok tanácsot adni? A felcsíkozáshoz és a fonáshoz,és hányas fonást érdemes készíteni?

© pernyezsandár 2013. júl. 02. 21:06 | Válasz | #745
Adjon Isten !
A Győrfi János féle aranycsiríz nem egészen igy készült,de használja Kend egészséggel.
Minden Jót !
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#744)

© karikasostor 2013. júl. 02. 20:33 | Válasz | #744
Kedves Pernyezsandár!
Köszönöm a kielégítő választ.
Bár nem volt túl részletes, de ezt hámoztam ki belőle.
1 kg lisztet kevés vízzel csomómentesre összegyúrni mint egy tészta alapot, majd ezt vízben többször több lében "kimosni" vagyis a vízben tovább gyúrni és íly módon a keményítőt kimosni a masszából. A végén csak egy jó maroknyi végtermék marad, ha jól gondolom ez a sikér tartalma a lisztnek, ami sárga színű kicsit gumis állagú, ez a csiríz. Ezt el kell nyújtani vékonyra mint egy levestésztát, majd hagyni megszáradni és mint a lebbencstésztát összetörni. Használat előtt kis edénykébe kis vizet rátöltve hagyni kell, hogy felázzon majd a fölösleges vizet leönteni róla és csómómentesre összekavarni. Így sokáig tárolható szárazon és bármikor használható. Beáztatás után, főleg ha tovább áll megbüdösödik de ettől eltekintve ugyanúgy használható.
Válasz 'pernyezsandár' üzenetére (#742)

anti 2013. júl. 01. 12:22 | Válasz | #743
Azt hiszem erre a válaszra mondják, hogy: nesze semmi fogd meg jól.
Válasz 'pernyezsandár' üzenetére (#742)

© pernyezsandár 2013. jún. 30. 17:44 | Válasz | #742
Adjon Isten !
Arnycsiriz, liszt és víz, Győrfi János balmazujvárosi csizmadia egyszer megmutatta hogyan készül. Ő még használta ameddig be nem jöttek a modern ragasztók pálmatex, stb
Na minden jót !

© karikasostor 2013. jún. 29. 05:56 | Válasz | #741
Nem tudja valaki az aranycsiriz elkészítésének a módját?

© bardil 2013. jún. 27. 20:20 | Válasz | #740
Köszönöm!
Válasz 'tibo' üzenetére (#739)

tibo 2013. jún. 27. 08:41 | Válasz | #739
Kösz.Laci,és boldog névnapot kívánok.

© bardil 2013. jún. 26. 22:13 | Válasz | #738
Kb. 3 cm-es szélességűt érdemes húzogatni, azzal lehet bírni, és 3 fonószálat ad a végén. Ha készre szabott anyagot húzogatsz az elnyúlik a vakmetszéseknél, nem lesz profi a szál!
Válasz 'tibo' üzenetére (#737)

tibo 2013. jún. 26. 10:52 | Válasz | #737
Szia Laci!
Te a 10cm-re levágott bőrt szoktad fűrészlapon huzogatni,vagy a készre vágot 0.5-cm.es darabot.Mivel a véknyabbnak könyebben beszakad a barkája,viszont könnyebb vele bánni.

tibo 2013. máj. 27. 08:40 | Válasz | #736
Nem egy-két napos dolog,de ha itt megnézed a galériában,sokat tanúlhatsz belőle.

Ovari gyula 2013. máj. 26. 12:00 | Válasz | #735
en megszeretnek tanulni ostort fonni. Nehez???

Buga 2013. máj. 05. 08:11 | Válasz | #734
Nem jó helyen keresgélsz ecsém! Kérdezd a barantásokat vagy menj a Bohos honlapjára, mert az ő boszorkány konyhájából kerülnek napvilágra azok a tehénpányvák, amiket te ostornak nevezel. smiley
Válasz 'olivér' üzenetére (#732)

© Nagy Tibor 2013. máj. 03. 19:49 | Válasz | #733
"barantás ostor"
Hát már van olyan is?

olivér 2013. máj. 03. 14:33 | Válasz | #732
Ki tud nekeeladni egy olcsó barantás ostort?


olivér 2013. máj. 03. 14:31 | Válasz | #731
szeretnék megtanulni ostort fonni!

© Attis 2013. ápr. 24. 22:30 | Válasz | #730
Fiúk, nem akarok kötekedni, de az alábbi kb. 20 posztnak mi köze a virtuális ostorfonáshoz??
Átköltözhetnétek a virtuális betyárcsárdába, mert ez oda való...

tibo 2013. ápr. 24. 09:53 | Válasz | #729
Meglátjuk,majd kijutunk.

tibo 2013. ápr. 24. 09:52 | Válasz | #728
A nezten olvastam,hogy pénteken nem lesz ezek szerint,változtattak rarta,vagy nem a főiskola elől fog indúlni?

© Oláh Miklós 2013. ápr. 24. 09:04 | Válasz | #727
Nem lesz? Pont tegnap mondta a Rádióba Fekete Balázs( hódmezőgazda elnöke) ,hogy lesz.Ezt nem értem.Hát oda kocsival senkinek nem ajánlom mert akkora dugó szokott lenni ,hogy órákat lehet várni mire oda jutsz.Akkor nincs más biciklivel vagy gyalog.De menni kell ott a buszoknak szerintem.
Válasz 'tibo' üzenetére (#726)

tibo 2013. ápr. 24. 08:43 | Válasz | #726
A szokásos buszközlekedésre gondoltam,ami a fősuli elől szokott indúlni.

tibo 2013. ápr. 24. 08:09 | Válasz | #725
Miklós!
Pénteken nem lesz buszközlekedés,a vásárhalyi napokra,mivel lehet szerinted kimenni,meg visszajönni?


tibo 2013. ápr. 23. 08:38 | Válasz | #724
Rendben.

© bardil 2013. ápr. 22. 20:46 | Válasz | #723
Szia! Csak szombaton leszek!
Válasz 'tibo' üzenetére (#722)

tibo 2013. ápr. 22. 14:50 | Válasz | #722
Laci!
Pénteken is a gazdanapokon leszel,vagy csak szombaton,hogy mikor bonyolitsuk le a cserét?

tibo 2013. ápr. 22. 10:09 | Válasz | #721
Szombaton lesz csikósbemutató is.

© Oláh Miklós 2013. ápr. 18. 12:56 | Válasz | #720
Igen, persze nálam lesznek.
Válasz 'tibo' üzenetére (#719)

tibo 2013. ápr. 17. 13:13 | Válasz | #719
Hozod az új ostorokat a vásárra Miklós?

© Oláh Miklós 2013. ápr. 17. 13:06 | Válasz | #718
A "fellépőknek" jár ez smiley
Válasz 'tibo' üzenetére (#717)

tibo 2013. ápr. 17. 12:39 | Válasz | #717
Lehet jegyet elővételben venni,vagy ezek jutányos jegyek?

© bardil 2013. ápr. 16. 20:14 | Válasz | #716
OK, 2 db jegyet kérek!
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#715)

© Oláh Miklós 2013. ápr. 16. 18:28 | Válasz | #715
Szóval nekem jó a szombat is csak Perényi a vasárnapot erőlteti mert tán a juhász találkozó is akkor van.

© Oláh Miklós 2013. ápr. 16. 18:27 | Válasz | #714
Igen a következő szombatra gondoltam nem a mostanira smiley Nekem is jó az a nap igen.Majd nállam hagyja perényi a jegyeket.
Válasz 'bardil' üzenetére (#712)

tibo 2013. ápr. 16. 08:25 | Válasz | #713
Nem most hétvégén,majd a következő hétvégén lesz.

© bardil 2013. ápr. 15. 19:03 | Válasz | #712
Ez most hétvégén lesz, 20-21-én? Megyek! Miklós Neked nem jó a szombat?
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#711)
2016.nov.13 10:21 | #9
© Oláh Miklós 2013. ápr. 15. 14:44 | Válasz | #711
Laci remélem ,jössz vasárnap ki mert Perényi már kerülgetett ,hogy mennyünk adja a belépőt.Majd beszéljünk erről.

tibo 2013. ápr. 15. 10:59 | Válasz | #710
Laci szombaton délután leszek a vásárhelyi gazdanapokon,gondolom Te is akkor leszel ott.A telefonszámod megvan.

© bardil 2013. ápr. 09. 20:09 | Válasz | #709
Akkor jó lesz az is.
Válasz 'tibo' üzenetére (#708)

tibo 2013. ápr. 09. 08:26 | Válasz | #708
Sajnos csak egy színben van.

© bardil 2013. ápr. 08. 20:09 | Válasz | #707
Rendben, ha lehet akkor sötétbarna vagy sötétzöld kellene elsősorban!
Válasz 'tibo' üzenetére (#705)

tibo 2013. ápr. 08. 09:05 | Válasz | #706
2-szer nem akartam elkűldeni.

tibo 2013. ápr. 08. 09:04 | Válasz | #705
Rendben,de legalább egy ostorra való bőrt még tegyél hozzá.

© bardil 2013. ápr. 05. 18:47 | Válasz | #704
Szia! Tudok, és megyek is. Cserébe hozhatsz abból az anyagból, amit a múltkor küldtél.
Válasz 'tibo' üzenetére (#701)

© bardil 2013. ápr. 05. 18:46 | Válasz | #703
Szia! Szerintem az a gondod, hogy hagyod a meszet rászáradni a nyélre. Az oltott mész a levegőn visszaalakul mészkővé, amit nem old a víz (az oltott mészből is csak 3%-nyit képes oldani...). Ha hagyod a nyélen a meszet megszáradni, akkor belekövesedik a rostok közé, azt onnan ki nem mosod. Ha vastagon bekened a nyelet oltott mésszel, utána becsomagolod légmentesen, 1-1,5 óra után kibontod, folyó víznél körömkefével le tudod teljesen róla vakarni a meszet. Száradás után finom csiszolópapírral még egyszer nagyon gyengén átdörzsölöd és mehet rá a lenolaj. Ezt pedig nem árt az ezeken az oldalakon már elátkozott hőlégfúvóval jól beleforralni a fába. A lenolaj jobb a zsírnál, mert beleszárad a fába. De a zsír is jó, persze!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#698)

© öcsi 2013. ápr. 05. 12:05 | Válasz | #702
Kösszz a tanácsot Attis. Sokszor láttam már ezt a videót,de ezek szerint nem figyeltem eléggé.

tibo 2013. ápr. 05. 09:52 | Válasz | #701
Laci!
Tudnál-e adni csak fonószíjat két ostorravalót.Nem kell postázni,mert a vásárhelyi napokon találkozhatunk,ha Te is ott leszel.

tibo 2013. ápr. 05. 08:35 | Válasz | #700
Be kell olajozni eltünik a mész.
De ha csak mogyorószint akarsz,hipóban kell áztatni az akácfanyelet.

© Attis 2013. ápr. 04. 23:08 | Válasz | #699
Szia!

1:52-től nagyon figyelj Lajos bácsi minden egyes szavára!

http://www.youtube.com/watch?v=lueXYXa3GQI

Amúgy száradás után elszürkül, de a zsír visszahozza a színét.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#698)

© öcsi 2013. ápr. 04. 18:18 | Válasz | #698
Sziasztok fiúk,az ostornyél meszezése után ti hogy szeditek le a meszet? Nekem nehezen jön le sőt még tisztítás után is kifehéredik.

Gyuresz 2013. márc. 27. 17:24 | Válasz | #697
Szia Laci! Azt szeretném megérdeklődni, hogy ha lenne anyagod tudnál-e nekem küldeni egy ostorra való bőrt?
Előre is köszönöm!!
Üdv.:Gyuri

© bardil 2013. jan. 14. 20:17 | Válasz | #696
Szia! A kisebb ostoroknál is célszerű a "nagyok" arányát betartani, vagyis a csapó teljes hossza a derék hosszával legyen egyenlő. 10-15 cm-rel ha hosszabb a csapó az nem gond, úgyis fogyni fog.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#695)

© öcsi 2012. dec. 28. 21:30 | Válasz | #695
Szia Laci,egy kisebb ostornál hogy alakul a csapószíj hossza?

© bardil 2012. nov. 05. 07:22 | Válasz | #694
A kés élszögével lehet baj, nagyon "harapósra" van köszörülve. Próbáld meg úgy is a vékonyítást, hogy a felesleget ne egyben húzd le, hanem 0,5-1 mm-ként, többször áthúzva a szálat. Ha maradt a bőrben szárazabb, keményebb sziget (érlelés!!!), ott is elvágja a gyalu.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#693)

© öcsi 2012. nov. 04. 20:30 | Válasz | #693
A konyhasós nedvesítés bejött! De más problémám akadt,amióta marhabőröm is van bajba vagyok a vékonyítással. A bőrgyalu valahogy nem akar működni, és folyton belevágok a fonószálakba már egy csomó selejtet készítettem.

© öcsi 2012. okt. 16. 21:21 | Válasz | #692
Köszi a tanácsokat,majd megpróbálom a konyhasós nedvesítést.

© bardil 2012. okt. 15. 19:26 | Válasz | #691
Szia!Ezt a barkaérzékenységet előidézheti jónéhány dolog. Pl. ha a mésztelenítés nem sikerül és a száradás során a mész "beleköt" (vagyis visszaalakul mészkővé, amit a víz már nem old)a bőr egyes rétegeiben (mészfoltosság). Ez akkor is előfordulhat, amikor a meszezés során nem merül el teljesen a bőr és néhol levegő éri (a levegő szén-dioxidjától válik az oltott mész mészkővé). A túl erős savakkal végzett mésztelenítés is károsítja, törékennyé teszi a bőrt, nevezetesen az ún. savas duzzadás. És a hirtelen, tömény timsó-dózissal megkezdett cserzés sem kedvező, összerántja a barkát. Használat közben nedvesítsd a szálat, egy kis konyhasó a nedvesítő vízbe nem árt! Hátha ettől javul, ha nem akkor kuka...
Válasz 'öcsi' üzenetére (#690)

© öcsi 2012. okt. 15. 17:16 | Válasz | #690
Szia,Laci! Fehér fűzőbőrt próbáltam készíteni, rövid cserzéssel és visszameszezéssel,de használatkor megrepedezik a barkája. Mi lehet a baj vele?

© Attis 2012. okt. 09. 23:17 | Válasz | #689
A 681-es hozzászólásnál az ikon felett jobb egér gomb, majd ballal a kép megjelenítésére nyomj.
Válasz 'tibo' üzenetére (#683)

Jóskagyerek 2012. okt. 09. 20:37 | Válasz | #688
Nem vagyok az ecséd.

Buga Jóska 2012. okt. 09. 20:32 | Válasz | #687
Igazad van ecsém! Hát őrizzük a hagyományt a legősibb, legszerényebb formában: Kőbaltát mindenkinek! (De puha kőből, nehogy felsebezze a mamutot.)

Jóskagyerek 2012. okt. 09. 20:24 | Válasz | #686
De szerintem a hagyomány attól hagyomány hogy ott van az emberekben, él tovább akármilyen formában...

Jóskagyerek 2012. okt. 09. 20:22 | Válasz | #685
Tisztelem a hagyományt. Itt olvastam hogy szegényebb néprétegek karikása a fonott kenderostor. Rövid a csapója és lapos (mert a kerek felsebzi a disznó bőrét), szerintem a kígyóderekat is eltaláltam elég jól elsőre (talán kicsit erős is). De szerintem inkább nézzek utána és fonjak egyet 8-ágra kenderből mint szegény eleim, mint vegyek egy vásári szegeltnyelűt és azzal játszam a királyt.
De egyébként elnézést tanácsot kértem hogy fejlődhessek, és szerintem úgy nehéz ostort fonni hogy a kukához köti ki az ember. Légyszives fejtsd ki...

Buga Jóska 2012. okt. 09. 19:54 | Válasz | #684
Jó estét! Majd én mondok véleményt. Eztet fiam erős, összeszedett mozdulattal dobd a szemétre,mert ez oda való! És ha tiszteled a hagyományt hagyj fel a továbbiakban eme tevékenységgel.

tibo 2012. okt. 09. 15:44 | Válasz | #683
Nem lehet kinagyítani,így távolról nehéz véleményt mondani róla.

Jóskagyerek 2012. okt. 07. 17:00 | Válasz | #682
[img]http://http://kepfeltoltes.hu/view/121007/SDC13935_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][/img]

Jóskagyerek 2012. okt. 07. 16:59 | Válasz | #681
Jónapot kívánok!
megfontam az ustorom várom támogató tanácsaitokat
(nem kunsági, nem bihari, nem hortobágyi ostort akartam csinálni hanem egy ostort, amit itt tanultam azok alapján, azokból az anyagokból amihez hozzáfértem)

tibo 2012. okt. 04. 08:51 | Válasz | #680
Folyamatosan csinálom,most is van egy készen elég jó lett,a súlyelosztása ennek a legjobb.az összes eddigieknél.Könnyen dolgozik.

© bardil 2012. okt. 03. 19:57 | Válasz | #679
Szia! Ostort ilyenből nem készítek, de jónak jó anyag, lesz majd helye. És te? Csináltál ostort mostanában?
Válasz 'tibo' üzenetére (#678)

tibo 2012. okt. 03. 08:06 | Válasz | #678
Laci!
Tudtál kezdeni valamit a bőrrel amit kűldtem.Én egész jónak tartom ostorfonásra.

© bardil 2012. okt. 02. 19:16 | Válasz | #677
Úgy értik! Meszes bőrről van szó, le van húsolva, meszezve, szőrtelenítve, kimosva, utána kiszegezve, megszárítva. Nyirkosítva hagyja magát felszabni, és lehet fonni belőle a 16-osokat..! Vékony borjúbőr, nagyobb kecske, lónyak felel meg a célra.
Válasz 'tibo' üzenetére (#675)

© karikasostor 2012. okt. 02. 17:09 | Válasz | #676
Szerintem 16 szál fölött csakis ez a fajta bőrtípus jöhet számításba, mert az ilyen vékony timsós úgy elszakad mint a cérna!
Válasz 'tibo' üzenetére (#675)

tibo 2012. okt. 02. 16:00 | Válasz | #675
Hogy értitek a nyersbőrt?Ahogy lemeszezzük már fonható?
Az nagyon összeszárad.

Jóskagyerek 2012. szept. 21. 21:25 | Válasz | #674
Vannak azért még tisztességes emberek ezen a világon!
Jön és bejelenti a tervét...
Dícséretes!

© karikasostor 2012. szept. 21. 20:51 | Válasz | #673
Szép elhatározás!!!
Válasz 'Bako Ferencz' üzenetére (#671)

Jóskagyerek 2012. szept. 21. 20:49 | Válasz | #672
Áldásom rá!
vagyis "aldasom ra"

Bako Ferencz 2012. szept. 21. 19:35 | Válasz | #671
Szeretnek megtanulni ostorfonast

© karikasostor 2012. szept. 10. 22:17 | Válasz | #670
Hogy Atti Örüljön:
MINDENFÉLEKÉPPEN
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#669)

© Oláh Miklós 2012. szept. 10. 21:36 | Válasz | #669
Röndbe.Mindenképp!
Válasz 'Kurtics Attila' üzenetére (#668)

© Kurtics Attila 2012. szept. 10. 21:34 | Válasz | #668
miki.
az internetbojtár találkozóra gyere és beszélünk.
üdv: attila.
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#667)

© Oláh Miklós 2012. szept. 10. 19:32 | Válasz | #667
Szia!
Két húszast meg egy 24 est már én is gyártottam.Tisztába vagyok ,hogy nem könnyű.De nekem csak az anyag hiányzik hozzá!Nincs elég nagy kecske, és nincs jó hasi se.DE ha lesz viszem istenemre mondom a csizmám is fölfényözöm nektök sad
Válasz 'Kurtics Attila' üzenetére (#666)

© Kurtics Attila 2012. szept. 10. 18:23 | Válasz | #666
szia miklós.
én fontam a 28-ast nyers hasi bőrből nagyon nehéz volt 3 napig kínlódtam vele mire elkészült és ostor formája lett.ha megcsinálod a 32-est és jól is néz ki megcsókolom a csizmádat. remélem találkozunk az internetbojtár találkozón és konzultálunk vagy behódolok előtted ahogy igértem péterrel együtt.
de csak akkor ha hasiból csinálod.
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#665)

© Oláh Miklós 2012. szept. 10. 12:23 | Válasz | #665
Szavadon foglak, lehet majd hajlongani smiley
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#664)

© karikasostor 2012. szept. 10. 08:23 | Válasz | #664
Ha megfonod, lerakjuk egy asztalra és körben leborulunk előtte!
Nem a fonással van a gond, hanem hogy milyen lesz a kész ostor. Hogy azért alakja is legyen!
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#663)

© Oláh Miklós 2012. szept. 10. 08:09 | Válasz | #663
PEti, nekem nem hiszem ,hogy a fonással lenne gond,24est én is csináltam már kukoricaszemre,de láttad is.Hanem nincs anyagom ilyen derekat csinálni sajnos :S Ahhoz valami fasza kis nyersbőr kell, az meg nincs sajnos.DE ha lesz fonok egy 32est ezt itt megfogadom nektek ünnepélyesen!
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#662)

© karikasostor 2012. szept. 10. 07:05 | Válasz | #662
Én láttam, nem sokan tudnák megfonni!
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#661)

© Oláh Miklós 2012. szept. 10. 06:44 | Válasz | #661
Na hát!Mindjárt elbújok ,hogy nekem még nincsen ,hé! smiley
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#659)

Nyírő Zsolt 2012. szept. 09. 23:45 | Válasz | #660
Attis,kösz a választ.

© karikasostor 2012. szept. 09. 23:21 | Válasz | #659
Hát nekem is akadt egy tanítványom!
Szégyen, nem szégyen, már font vagy 5 db 24-est és most előrukkolt egy 28-as ostorral.

© karikasostor 2012. szept. 08. 19:43 | Válasz | #658
Ok, de ahhoz itt kellene legyél, hogy megforgathassalak!
Válasz 'Reni' üzenetére (#657)

© Reni 2012. szept. 08. 19:07 | Válasz | #657
No akkor mulassunk legényök!
http://www.youtube.com/watch?v=mUY_ODJJrQI&feature=related

PappNorbert1 2012. szept. 08. 12:52 | Válasz | #656
Megint én vagyok, a kis buzinnyó, aki mindenféle , nem idevaló dolgot írogat ide.
ip címem 46.251.13.159

© Attis 2012. szept. 08. 00:21 | Válasz | #655
De jó szöme van kendnek, hogy belát a pillangók alá, ahol "láthatóan" bénán van főszögezve a telektartó...Gyuresz ostorát miért nem fikáztad, mert tőled vette az anyagot hozzá??

Ebből is látszik, hogy csak szivatjátok itt a jónépet...Mi van nincs jobb dolgod mint itt élvezni, hogy neked esnek páran?
Amúgy nem én tartottalak bunkónak...[#ejnye1
Válasz 'bardil' üzenetére (#647)

© Nagy Tibor 2012. szept. 07. 21:53 | Válasz | #654
Mikor Hasznos Jani komáddal elmentünk Lajos bácsihoz hogy megmutassa neki az általa készített ostort meg bicskatartót,ami akkor még nem volt olyan mint lenni kellet volna.Szóval Lajos bá elintézhette volna annyival hogy:-ez szar! de nem tette hanem elismerte az igyekezetét, felhívta a figyelmet a hibákra és elmondta hogyan lehet azokon javítani.
Mondjuk így tényleg egyszerűbb a dolgot elintézni,szar oszt kész!
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#652)

© Nagy Tibor 2012. szept. 07. 21:45 | Válasz | #653
"Szépen összehordta a szél a szemetet"

Látod... azért csak van valami amiben egyetértünk!
Válasz 'bardil' üzenetére (#650)

© karikasostor 2012. szept. 07. 20:44 | Válasz | #652
Igaza van Lacinak!
Ami sz@r az sz@r!

© bardil 2012. szept. 07. 20:39 | Válasz | #651
Vajjal vagy margarinnal..?
Válasz 'Nagy Tibor' üzenetére (#649)

© bardil 2012. szept. 07. 20:35 | Válasz | #650
Áááá... Szépen összehordta a szél a szemetet, az szokott olyat! Na, hogy higgadjanak a kedélyök nyomjunk inkább égy kis "hard"-ot a "top"-bul: http://www.youtube.com/watch?v=3IkgXNUZurM
Émmög léléptem égy időre innen az embörök közül, elbújok a tanyára, ahová való vagyok; aki akar mögtanál, tuggya hun...

© Nagy Tibor 2012. szept. 07. 16:11 | Válasz | #649
Nem csak láttam,...mán ettem is!
Válasz 'bardil' üzenetére (#646)

© Reni 2012. szept. 07. 16:06 | Válasz | #648
Van is mit szégyölnöd barátom, oly' bunkóra sikerödtél, hogy helyödbe még az utcára sé mernék kimönni...!! Nem vagy vaj, még csak margarin sé, égyszerűen sz@r... Pont úgy ahogy léírtad...

© bardil 2012. szept. 07. 14:18 | Válasz | #647
Soroljam? Először is az az anyag amibül készült, hááát, az csak úgy néz ki... Csúnya a fonás elindítása a dérékon, gyatra a koszorúkötés, bénán van főszögezve a telektartó a nyélre. A nyélfejön a kötés elindítása igen gyöngécskén sikerült, a szálkörösztözés, nos, minősíthetetlen... Ennyi! Émmán csak ilyen vagyok, nem tudom azt mondani a sz@rra, hogy vaj. Sé azt, hogy margarin... De a bunkóságomat szégyöllöm, na azt nagyon!
Válasz 'Attis' üzenetére (#636)

© bardil 2012. szept. 07. 14:10 | Válasz | #646
Nagy Tibort ajánlom mestörnek, ammán látott olyat, aki csinájja..!
Válasz 'Pacsika Nándor' üzenetére (#637)

© Oláh Miklós 2012. szept. 07. 13:35 | Válasz | #645
Üdvözöllek!
Nos sok tanácsot én sem tudok adni.A kötelet levékonyítani ,a szálakat is levékonyítani azon a részen,és keskenyíteni.Az egész különben matematika, hogy kiszámold a helyes arányokat, mennyire legyen vékonyítva a kötél ,mennyire legyenek vékonyak a szálak és keskenyek, na és egy változó az is hogy hány szálas az ostor...Rutin.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#640)

© Pacsika Nándor 2012. szept. 07. 11:03 | Válasz | #644
Köszönöm szépen az észrevételeket.A derék felső része valóban nem lett 100-as, mert egy kicsit elbénáztam a "fogyasztást", de hála Istennek nagyon jó lett a járása, meg a húzása is rendben van.
Válasz 'tibo' üzenetére (#642)

© Pacsika Nándor 2012. szept. 07. 10:41 | Válasz | #643
Sziasztok!
Még itt az elején szeretném elejét venni BardiL megkövezésének. Mi csak a Lacival ugrattuk egymást jó földiek módjára. De mindenkinek köszönöm, aki a védelmemre kelt. És köszönöm szépen a kritikákat is.

tibo 2012. szept. 07. 10:13 | Válasz | #642
Pedig jó ostor.A lekötés is rendben van,a kígyóderék esik lejjebb a kelleténél,de ha jól jár nem baj.A kígyóderék magyar specialitás,de ott megtörik az ostor lendülete.AZ ostor lényegében onnan kezdődik,a felső része csak dísz.

© öcsi 2012. szept. 07. 09:26 | Válasz | #641
Laci, én is valami könyvből próbálom csinálni! Kisebb nagyobb sikerrel.

© öcsi 2012. szept. 07. 09:22 | Válasz | #640
Miki!Légyszives írj már gyakorlati tanácsot, a jó kígyóderék elkészítéséről. Te hogy csinálod?

© Nagy Tibor 2012. szept. 07. 09:10 | Válasz | #639
Jó ostort készíteni nem egyszerű dolog szerintem!
Elsőre SENKIÉ sem volt tökéletes!
Valaki próbálkozik és az eredményt megossza itt velünk,... ez dicséretes!
Le szarozni...bunkóság!

© Pacsika Nándor 2012. szept. 07. 08:37 | Válasz | #638
Attisnak köszönöm az együtt érző döbbenetet...smiley
Válasz 'Attis' üzenetére (#636)

© Pacsika Nándor 2012. szept. 07. 08:35 | Válasz | #637
Nahát Embör! Mögsejtöttél valamit mi, me' tényleg könyvbű' csiná'tam. Eredeti címe valami "Ustorkészítés Titkos Tana" vagy Készítsünk Karikást. Állítólag hiánypótló mű... bár ezök szerint nem löt az, ha csak égy sz@rt sikerült csinálnom. De ha má', itt tartunk, tudsz-é valami épkézláb mestört ajánlani, akitü' mög löhetne az ustorkészítést tanúni? Valami igazi "USTORMESTÖRT"?
Válasz 'bardil' üzenetére (#632)

© Attis 2012. szept. 06. 22:35 | Válasz | #636
Te miről beszélsz? Mi a baj azzal az ostorral?
Válasz 'bardil' üzenetére (#632)

© bardil 2012. szept. 06. 21:45 | Válasz | #635
Így...
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#634)

© karikasostor 2012. szept. 06. 21:24 | Válasz | #634
http://www.kepfeltoltes.hu/view/120906/P6030416_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

© karikasostor 2012. szept. 06. 21:19 | Válasz | #633
Én nem tudom megnézni!
Te hogy láttad?
Válasz 'bardil' üzenetére (#632)

© bardil 2012. szept. 06. 20:41 | Válasz | #632
Ez égy sz@r, kérlek alássan, tán könyvbül tanútál ustort csinálni? Mér' nem mész el valakihön, hogy mutassa mög hogy köll röndössen..?
Válasz 'Pacsika Nándor' üzenetére (#630)
2016.nov.13 10:21 | #8
© bardil 2012. szept. 06. 20:34 | Válasz | #631
Jó lett ez az ustor, gratulálok!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#616)

© Pacsika Nándor 2012. szept. 06. 20:04 | Válasz | #630
Üdv mindenkinek!
Elkészült az első ostorom! Az öröm öl meg olyan jó hangja van smiley
Íme egy kép is, ahogy a Bemutatkozóban ígértem.

PappNorbert1 2012. szept. 06. 13:45 | Válasz | #629
Sziasztok!
Én egy kis buzi vagyok, aki nem tudja elolvasni, hogy ez a fórum miről szól, és olyanokat írogatok ide, aminek semmi köze nincs a karikás ostorhoz!tibo 2012. szept. 06. 13:02 | Válasz | #628
A karikásostorfonáson mindig van javítani való.Én a nyelet és a fonatot is pásztokötéssel fonom,mert csúnya a két pillangó között a nem egyenletes,sokszor fordúlt fonóbőr.Így látom minden karikáson ,de én nem látom szépnek.Nekem mindig azon akad meg a szemem, és szúrja.

© Oláh Miklós 2012. szept. 06. 12:53 | Válasz | #627
Siekrült megnézni. Mutatós.Egyszerű.A lekötések, jók, szép az anyag is, gondolom Lacitól van.De... a fonás túl hézagos, nem szép.MEg sincs húzva rendesen ez amiatt van, ezen még javíts, nem tudom kígyóderekúra akartad e de nem az.Ezzel nincs baj egy némelyik ostort én se olyanra csinálom.Összességében, ez egy egyszerű de mutatós ostor.Gratulálok!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#626)

© öcsi 2012. szept. 06. 11:35 | Válasz | #626
Szia tibo, köszönöm szépen jól jár az ostor már járattam egy kicsit. Amerikába viszik, remélem jóhírét viszi a Magyar karikásnak. Egyébként szerintem van még mit tanulnom, hogy szebbet készítsek.

tibo 2012. szept. 06. 09:24 | Válasz | #625
Annyi baja van,hogy a csapó végén a bőr nagyon töredezett.

tibo 2012. szept. 06. 09:08 | Válasz | #624
Öcsi!
Ez nagyon jól sikerűlt ostor.Gondolom jól is jár.


© Attis 2012. szept. 06. 09:01 | Válasz | #623
Faggyúzd szorgalmasan, aztán majd jobb lesz. Persze csak ha megfelelő a csapószíj.
Válasz 'Nyírõ Zsolt' üzenetére (#620)

© Attis 2012. szept. 06. 09:00 | Válasz | #622
Egy jó ostornál semmire. A derekat szokták a vendégnyakkal nehezíteni ha túl könnyű, mivel lejjebb engedi az ostor súlypontját.
Normál esetben ugyanolyan hosszú, vagy kicsivel hosszabb a csapószíj mint a fonat. Bár ha rövidebb a fonat, akkor hosszabb rugót és csapószíjat szoktak elétenni.
Válasz 'Nyírõ Zsolt' üzenetére (#618)

© Attis 2012. szept. 06. 08:50 | Válasz | #621
Szia! Olyan apaji stílusú nekem. Egyszerű és jó. Tetszik!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#616)

Nyírõ Zsolt 2012. szept. 06. 08:48 | Válasz | #620
Az eredeti tücsapót sikerült leszanálni,és azóta nem az igazi valahogy az ostor.

© Attis 2012. szept. 06. 08:46 | Válasz | #619
Szia! A második ikon működik csak. Jobb egérgomb- kép megjelenítése- és már látod is.
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#617)

Nyírõ Zsolt 2012. szept. 06. 08:45 | Válasz | #618
Sziasztok! Én még nagyon kezdö vagyok ostor téren. Arra lellék kíváncsi,hogy mire jó a vendég nyak,és milyen hosszúnak kell lenni a csapónak a pásztor kötéstöl nézve?

© Oláh Miklós 2012. szept. 06. 06:59 | Válasz | #617
Én mondanék, csak nem látom az ostort.Valami nem jó lehetett a feltöltésnél.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#616)

© öcsi 2012. szept. 05. 20:11 | Válasz | #616
Itt a fénykép az ostorról. Mondjatok róla véleményt!

© öcsi 2012. szept. 05. 20:07 | Válasz | #615

© öcsi 2012. szept. 05. 19:54 | Válasz | #614

© bardil 2012. szept. 05. 07:04 | Válasz | #613
Igen, bíztam benne, hogy jó lesz! Fotó készül?
Válasz 'öcsi' üzenetére (#612)

© öcsi 2012. szept. 04. 11:42 | Válasz | #612
Bocsánat,zsírozástól.

© öcsi 2012. szept. 04. 11:40 | Válasz | #611
Laci,eikészült az ötödik szarvasbőr ostor! A csapószíj tényleg jobb lett a zsírozától.

© bardil 2012. aug. 25. 07:56 | Válasz | #610
Szia! Nagyon bízom hozzá hogy nem! A zsírozás jó állást ad majd neki, meglátod. Üdv.: L.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#609)

© öcsi 2012. aug. 24. 13:51 | Válasz | #609
Szia Laci! Megkaptam a csapószíjat. Ez a bikabőrből van? Nem lessz ez túl puha hozzá?

© bardil 2012. aug. 22. 18:36 | Válasz | #608
Szia! Ha a kikészítés megfelelően sikerült, akkor már nincs másik "trükk". Vasalni kell, amig nem puha!
Válasz 'tibo' üzenetére (#607)

tibo 2012. aug. 22. 08:59 | Válasz | #607
Szia Laci!
Megkaptam,köszönöm.Szeretném tudni,hogy mivel éred el ezt a puhaságot a bőrnél?Írtad,hogy száradásig huzogatod fűrészlapon,de nekem nem sikerűl olyan puhára,vagy van más trükköd is?


© Oláh Miklós 2012. aug. 10. 14:58 | Válasz | #606
Hó bonyolult ez így. elmondva smiley Azt látni kell és érezni, hogy hol ránt melyik része ,hol könnyű.DE a faggyú az sokat lendít a dolgon .
Válasz 'tibo' üzenetére (#604)

© Attis 2012. aug. 10. 12:52 | Válasz | #605
Szia!

Szerintem faggyú, faggyú, faggyú.
Amennyiben ez után is könnyű, akkor hosszabb telekállás, vagy végső megoldásként egy vendégfej olyan, mint ami az "ismeretlen eredetű" ostoroknál van azon a nagyon tarka pillangós ostoron.
Válasz 'tibo' üzenetére (#604)

tibo 2012. aug. 10. 10:09 | Válasz | #604
Sziasztok!
Mivel szoktátok nehezebbé tenni
az ostort,mert könnyű az ostorom,és hol kell nehezebbé tenni,hogy jó legyen a húzása.

Gyuresz 2012. aug. 10. 00:54 | Válasz | #603
Nem köszönöm hogy elmondtad amit a véleményed én erre voltam kíváncsi...amúgy a Lacitól szoktam venni a bőrt készen..és a rugót kecskebőrrel fűztem le...még egyszer köszönöm!
Ha bármi kérdésem lenne írok!
Üdv.: Gyuresz
Válasz 'Attis' üzenetére (#600)

© Attis 2012. aug. 10. 00:29 | Válasz | #602
A legutolsó: bár nem látom jól, de mintha a telektartó aránytalanul nagy lenne. Csináld rövidebbre és vágd be a nyél tetejét V alakban, akkor rendesen elfér a telekszíj.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#597)

© Attis 2012. aug. 10. 00:24 | Válasz | #601
Ez elmaradt: a rugót mivel fűzted össze?
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#597)

© Attis 2012. aug. 10. 00:18 | Válasz | #600
Szia Gyuresz!

Akkor mondom amiket én látok.
-a derék nagyon vastag, és a pillangók utáni rész nem elég vékony a derékhoz képest
-kevés a fejen a pillangó, meg a nyélen is, bár ez ízlés kédése, gondolom szándékosan raktál ennyit, a fejnél viszont az ostor járásába is beleszól a pillangók száma
-a nyél is vastag, vagy ha nem akkor rövid. legyen kb. 40-42 cm, ha túl vastag (főleg a felső része) akkor hamar elfárad az ember keze és nem is olyan könnyű csergetni vele
-a rúgót vékonyítsd le annyira, hogy a fonott résszel szép átmenetet képezzen
- ahogy látom a csapószíj sem vékonyodik le a végére eléggé, ezért is nem lehet csomóval feltenni a sudarat, meg a vastag csapószíjat eltéríti a levegő és nem lesz szép íve az ostornak kicsapásnál és még a levegőben is nehezebben halad, ja és nyeregszappannal kend be a csapószíjat és egy bőrdarabbal áthajtva rajta húzd meg többször, amitől kerekedik egy kicsit
Szerintem vegyél ki a bélésből és a derék feletti részt is szedd meg jobban, hogy hangsúlyosabb legyen a derék ( a felette lévő részhez képest) , mert jobban fog járni. A derék utáni rész szerintem elég vékony, bár kicsit hirtelen vékonyodik le, de ez nem vészes így sem. Látszik a bőrszálakon is, hogy majdnem vízszintesen állnak a deréknál, mert vékonyabb derékra lettek szabva. Amúgy te szabtad ki a szálakat, vagy készen vetted valakitől, mert a vastagságuk jónak tűnik.
És hasonlítsd többször össze Lajos bácsiéval mondjuk, aztán minél inkább olyanok az arányok, annál jobb ustor lesz belőle. Én midenképpen szétbontanám a helyedben. Remélem nem veszed rossz néven amit leírtam, mert nem azért tettem.

Üdv, Attis
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#597)

Gyuresz 2012. aug. 09. 22:55 | Válasz | #599
Szia! Hát igen, de én nem is azt mondtam, hogy de fasza gyerek vagyok csak azt kérdeztem, hogy mit szólnak hozzá, ugyanis nekem ez volt a második ostorom...jah és nekem sajnos nincsen olyan ismerősöm aki olyan profi lenne, hogy tanulhatnék tőle...én csak saját kútfőből csinálom minden szerszám nélkül csak egy-két lyukasztóm van összesen, és lehet majd ha én is 60 év fele járok persze ha megérem akkor majd én is tudok ilyeneket csinálni...amit persze ő sem elsőre tudott....de azért köszönöm a hozzászólást!
Válasz 'Nagy Tibor' üzenetére (#598)

© Nagy Tibor 2012. aug. 09. 22:21 | Válasz | #598
Szia!
Először is elnézésedet kérem hogy én válaszolok,
bár nem engem szólítottál meg.
Ha föntebb rá kattintasz az ostorkészítőkre,és megnézed mondjuk Garai Lajos munkáit neked is látnod kell a különbségeket(őszintén megvallva, vannak).
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#597)

Gyuresz 2012. aug. 09. 10:19 | Válasz | #597
Szia Attis! Az enyémről mit gondolsz? A karikásostor topikban van a link!!

© Attis 2012. aug. 08. 23:18 | Válasz | #596
Csak fonni, vagy készíteni....mert nem ugyanaz!
Fonni a gagyikat gyártók is tudnak (de minek...) Készítésről tudtommal nincs szakirodalom, azt legjobb azt egy öreg pásztortól megtanulni, máshol úgysem lehet igazán jól, vagy csak sok kínlódás árán és veleszületett érzékkel egyedül is, de az sem olyan.
Láttam már pár autodidakta munkáját, hát olyanok is...(tisztelet a kivételeknek)
Vagy jelentkezel "karikasostor" táborába -ha lehet még- és ott is meg tudod tanulni!
Válasz 'Lantos Rebeka' üzenetére (#595)

Lantos Rebeka 2012. aug. 08. 13:49 | Válasz | #595
Én most szeretnék megtanulni ostort fonni. Szakirodalmat keresek.

tibo 2012. jún. 04. 10:19 | Válasz | #594
Az ostorokról nézd meg itt a leírást,a nyolcas fonást lehet megtanúlni.

Ládi Zsuzsa 2012. jún. 03. 15:09 | Válasz | #593
Üdv! Fiatalok foglalkozására szeretnék megtanulni ostort fonni, a fiuknak ostorhoz, lányoknak ékszerkészítéshez, de nem igen találok megtanulható képeket.Sajnos nehezen értem a szöveges magyarázatokat a tájjelegű szakszavak miatt,de ha látnám, talán menne. Találtam 12 szálas fonásról pár perces klippet, de én kevesebb szállal kezdenék. A segítséget előre is köszönöm! Zsuzsa

© öcsi 2012. máj. 19. 10:21 | Válasz | #592
Szia Laci! Szeretnék rendelni tőled kettő darab csapószíjat.

daviddavid 2012. máj. 16. 13:18 | Válasz | #591
ok csak azért akkartam tudni mert nekem van kétféle könyvem ijen fonások és börtárgykészitésekröl, ezért kérdezem hogy ez is ojan vagy másfajta.

tibo 2012. máj. 14. 15:05 | Válasz | #590
A könyv nem arról szól,nyerges és szironyozási ismeretekről.Ha fonásról kell könyv Bárdi Lacinak van .Itt rendelhetsz.

daviddavid 2012. máj. 14. 12:13 | Válasz | #589
bocsánat elirtam
amiröl*
Válasz 'daviddavid' üzenetére (#588)

daviddavid 2012. máj. 14. 12:11 | Válasz | #588
adjon isten
ez a könyv akiröl mindenki beszélsz ez az ostor fonásrol és kiszitéséröl szol ?

Vég Róbert 2012. máj. 14. 09:52 | Válasz | #587
Speciális tiszteletem!
Amennyiben lehetséges én is szeretnék ebből a könyvből egy példányt: Pánczél Attila: Szíjgyártró-Nyerges Alapismeretek
Mindegy, hogy email-ben vagy másolatban postán vagy személyesen.
Előre is köszönöm!:
06703118261

Kecskemét

© Attis 2012. máj. 11. 12:48 | Válasz | #586
Adj Isten!

Az alábbi pár hozzászólásban fordított sorrendben másoltam be, amit fonások után kutakodva találtam. Hátha hasznát veszi valaki.
Állítólag Vásárhely környékéről van szó benne.

© Attis 2012. máj. 11. 12:45 | Válasz | #585
A nyélnek legjobb a szilvafa, legerősebb az akác. Az akác nem egykönnyen törik el, de nehéz. A kőris könnyű és szívós. Az utóbbi időben a rangosabb karikás nyele esztergált. Alsó részét kézmarkolatnak készítették ki, hogy jó fogás legyen rajta, mert sokat van kézben. Sokszor az alsó vége profilált s egy kis gömbben végződik. Felső része fokozatosan vékonyodó s valamivel hosszabb, mint a markolati rész. A könnyű nyelet szerették. Nem mindegy, hogy milyen hosszú: a túl hosszú nyél húzza az ember kezét, nagyot ránt és elfárad a kar. Ha rövid, akkor meg úgy érzi a használója, mintha a nyél nem is volna. A rövid nyél suta és nem lehet vele nagyot durrantani. Az ideális nyél 40—45 cm hosszú.

A szilvafa nyelet azért is szerették, mert sűrű, erős és nem tört könnyen. Felülete sima és nem szálkás. A színe miatt is a legkedveltebb nyél. A levágott szilvafaágat 4—5 napra lótrágyába dugták, a trágya gőze megpácolta és kipirosodott, később pedig szépen megért. A nyél munkáihatóvá vált és nem repedezett.

Egyesek a nyelet kétnyelű késsel vagy bicskával faragták, azután üveggel lekaparták és dörzsölőpapírral dörzsölték. A nyél formája és minősége az egyszerűtől a szemrevalóig igen széles skálán mozgott.

A legtöbb nyél kerek volt, szegletes felsőtestű nyéllel csak ritkán találkoztunk. A legegyszerűbb : egy rudacska, amelynek a felső végét kétoldalt megnyesték. Legtöbb egyszerű nyélen megtalálható az az eljárás, amelynek eredményeképpen jó fogás esett rajta. Ezt kétféleképpen érték el: a markolatot kidomborították, vagy a markolat alsó és felső végét fokozatosan mélyítették. Néha éppen ellenkezőleg: a markolat középső részét mélyítették ki. Az alsó részét vagy tompára faragták, vagy egyenesre hagyták. Ha találtak egy gyöngyházgombot, az egyenes végű botra felszegelték. Ritkán előfordult, hogy a nyelet szegletesre faragták, azonban a markolatja annak is gömbölyű volt. A szegletes nyél oldalára is szokás volt a talált réztárgyat rászegelni. Így Kérdő János 1928-ban készült karikása nyelét is egy domború rézgomb díszíti.

Legtöbb nyél felszíjazott. Voltak azonban, akik sima nyelet használtak, de egy bőr bújtatót (amelybe a kezüket dugták) mindenképpen erősítettek rá. Ha a csikós vágtában ment a lovak után, akkor a bújtató szíjat felhúzta a csuklójára, hogy ki ne essen a kezéből. Ezért csuklószíjnak is hívták. A felszíjazott nyél szebb. A nyél díszítése nagy változatosságot mutat. Célszerűnek látszik először a Menyhárt István által készített ostor nyelének díszítését bemutatni, annál is inkább, mert készítését megfigyeltük.

Menyhárt István ugyanolyan bőrből vágta a nyélre készítendő fonatokhoz a szíjakat, mint a derékhoz, azzal a különbséggel, hogy olyan szélességűre hasította, mint amilyen vastag a bőr. Vékony szíjjal dolgozott, hogy a lapos fonat a nyélre tapadjon. Egy kisujjnyi szélességű és 40—50 cm hosszúságú bőrdarabot hatfelé hasított, de a bőr végén egy darabig nem bontotta ki (nem hasította el), az lett a kengyel. Abba fűzte a tellenget (lapos, erős szíjat), amelyet a rézkarikába is belefűzött. Kétrétegű volt a kengyel, hogy minél erősebb legyen.

A nyél felső végét laposra faragta, hogy a kengyel jobban ráfeküdjön és könnyebb legyen szegelni. A kengyel végét is lenyeste, hogy a nyélre feküdjön. Majd mindkét bőrt 2—2 szeggel a nyélre szegelte. Ha a kengyel szélesre sikerült, akkor keskenyítette. Azután a fonás következett. Öt ágból könnyű fonni, de a fonatot később szétválasztotta, majd ismét összevette, hogy a végén ismét szétválassza őket. (A fonat szétválasztásával, ismételt összehúzásával is lehet a nyelet díszíteni). Ezért hat ágat font. Vannak, akik a karikás derekát tudják fonni, de a hatost nem, mert az nem minden karikásra kerül. Így fonta körül a nyelet hol hatágú, hol háromágú fonattal, egészen a nyél markolatáig; A fonatokat kárpitosszeggel erősítette a nyélre. A markolat fölé 4 pár sallangot szegeit kartács-szeggel. Minden sallangra egy-egy számot rajzolt lyukasztóval. A számok az ostor készítésének évszámát adják. Az egyik sallangpár alá került a csuklószíj vége, amely egy 20—25 cm hosszú, középen kettéhasított, lefelé kissé szélesedő bőrszalag. Ezt is díszítette. Az alját kisallangozta, vagyis ollóval benyírkálta, ráadásul lyukasztóval három lyukat fúrt rajta. Végül a kengyel alatt közvetlenül és a marok felett lévő sallangsor lábánál a nyélre egy sárgaszínű, kisallangozott (bevagdalt szélű) szélesebb bőrszalagot borított, majd egy vagy két sziromfonattal a nyélhez szorította, és kárpitosszeggel is bebiztosította.

Tanulságos megfigyelni Plenter Béla ostorának nyelét. Szilvafából esztergált s kiérlelt piros színű. A nyél gazdagon díszített. Felső vége elkeskenyedő, legvége bemélyített, s abban helyezkedik el a telleng. A nyél felső végére bőrfejet kötöttek, amelynek két szára ráhaj-lik a nyélre s kis szegekkel rászegelt. A fej két szára szironyból készült és darázskötéssel kötötték át. A darázskötésbe három sor sallangot fűztek, érdekes módon a sallangok nem lefelé, hanem felfelé állnak. A három sorban 4—4 sallang sorakozik. A szironyt a fej lekötése után ritka keresztkötésben egészen a markolatig vezették. A laza keresztkötés dupla szállal történt. A markolat felett a nyelet ismét körültekerték darázskötéssel, amelyben ugyanannyi sallangot kötöttek, mint fent. A bujtatószíj erősen szélesedő s közben feltűnő bő kivágása (nem hasítás) van, az alja pedig csipkézett. Ha rövid a csuklószíj kivágása, akkor rossz vele durrantani, mert feszül benne a kéz. Van, aki beledugja a kezét és megcsavarja. Így nem feszül a kezén, de ki sem esik belőle, és durrantani is tud. A nyélen P B monogram látható. A gazdája árral beleszúrt, és alumíniumdrót darabot kalapált bele. A markolat alsó részére motívumot vert hasonló módon. A legvégén egy sárgaréz gomb díszíti az ostor nyelét. Plenter Béla szerint jó, ha a nyél legvégén van egy kis bunkó. Ha a csikós, pásztor rézgombot vagy más kisebb réztárgyat talált, azon nyomban az ostorára rakta.

Némely nyélen az ostornyakat kétoldalt egészen a markolatig vezették, sőt egyik felől a bujtatószíjban folytatódott. A bőrszalagokat nagy fejű szögekkel szegeltek fel, a 3—3 szegnek alumínium lemezből kivágott alátét van: egyfelől nem szakad ki a szíj, másfelől díszítik az ostort. A kétoldalt párhuzamosan lefelé haladó szíjat közvetlenül a markolat felett szélesebb bőrrel vonták körül, a széleit kisallangozták, majd egy-egy fonattal a nyélre szorították. Ismét másik nyélen a nyakat csak az egyik oldalon vezették tovább, s ez a bujtatóban végződött. A szíjszalagot keskeny szíjjal szorították a nyélhez. Közvetlenül a nyak alatt tekerték körül a vékonyabb szíjjal, maja később sokkal ritkábban, alul pedig egy fonattal kötötték le.

Voltak azonban ostornyelek, amelyeken csak nagyon szolid, vagy semmiféle díszítés nem volt. A szolid díszítés fogalmát kimerítette, ha egy nyélen csak a bújtatót felerősítő különböző vastagságú szíjat lehetett látni. Legtöbbször a bujtató és szára lyukakkal díszített. A nyélre felerősített ostornyakat már nem is lehet a díszítések sorában emlegetni. A felszíjazatlan, tehát díszítetlen nyélen rendszerint nem is volt ostornyak. A nyél legvégét kétoldalt laposra faragták és megfelelő nagyságú lyukat fúrtak rá. A lyuk széleit legömbölyítették, s ebbe fűzték bele a szijtellenget. A telleng csak nagyon ritkán volt zsinegből. Ahol csak a bújtató szíjazata díszítette a nyelet, sokszor ott sem volt kengyel.

A nyél fejébe kötötték a tellenget, amelyet nyaklónak is hívnak. Hasított nyers bőrből készült, mert nagyon erősnek kellett lenni, ugyanis ez tartja az ostort. Keskeny, mert különben nehezítené a nyakat. A nagyon vékony bőrt duplán vették. Ha a telleng hosszú, az ostor nagyot ránt az emberen s nincs jó húzása. A rövidebb alkalmasabb. Ha túlságosan rövid, akkor sután dolgozik. A tellengel szabályozzák az ostorjárást, ha a vendégfejet kiveszik, akkor hosszabbra engedik a tellenget. Miután néha az ostor végéből kirepült a sudár, azért a tellengre néhány tartalék sudarat kötöttek.

Nem minden ostorban van vendégfej. Olyan ostornál van szükség rá, amelynek a dereka egy kicsit könnyű. A vendégfej beiktatásával javult az ostor járása, hosszabb és nehezebb lett. A vendégfejet a derék és a nyél, pontosabban a derék nyaka és a telleng közé tették. A vendégfej: átlagosan 15—20 cm hosszú. Nagy ritkán akad 60 cm hosszú is. Az ilyen ostornál a derék rövid. A vendégfej tulajdonkáppen kétrét hajtott szélesebb bőr, amelynek a derekát átkötötték szirommal. A darázskötésbe sallangokat kötöttek. Legtöbb vendégfej rövid és végig sallangozott. A csupasz vendégfej felső végére egy széles bőrszalagot kötöttek, s a szélét keskeny csíkokra, sallangokra szabdalták. A vendégfejet egy másik telleng kapcsolja, köti össze az ostorderékkal. Ezzel a tellenggel is lehet az ostorjárást szabályozni. Olykor erre is került tartalék sudár. Gyakran a vendégfej mindkét végén egy-egy réz- vagy vaskarika volt. Az ostor hossza (nyél nélkül) 200—300 cm között mozgott.

Miután a karikás ostor legigényesebb kezelői a csikósok voltak, azért az ostorhasználatot a csikósok szemszögéből vizsgáljuk.

A csikóshoz hozzátartozott az ostor, s ezt sohasem hagyta el. Plenter Béla így nyilatkozott: „Ustor nélkül rám kapnának a lovak!" Ha léragatt a ménes (nyugodtan legelt), a csikós leszállt a lováról és a karikást a nyakába akasztotta. A csapót átfűzte a tellengen, görcsöt kötött rá kétszeresen, és a nyél az egyik oldalán lógott. Ha nem használta, mindig a nyakában volt, a nyele pedig kéznél, hogy minden pillanatban előránthassa. A csikós legtöbbször terelésre használta az ostort. Sokszor csak ijesztgette a lovakat. Amikor a csikós a lovak felé ment, durrantott egyet-kettőt, még akkor is, ha nem volt baj. A durrantásra felfigyelt a ménes.

Plenter Béla szerint másként durrogtatott a csikós, a gulyás és másképp a kanász. A csikós mindig hátulról előre durrogtatott s az előtte levő lovat vágta. A gulyás és a kanász pedig visszafele durrogtatott, vagyis felvette a feje fölé és visszafelé rántotta. Hátrább durrant, mint a csikós ostora. A karikás visszafele nagyobbat durrant. A lovaknál inkább pattintottak. Ha egy ló kivált a ménesből, akkor a csikós lóhátról a levegőben addig pattogtatott előre, míg az be nem vágtatott a többi közé. Csak a lustább lovakat érte az ostor hegye. Hajtás közben a csikós állandóan előre pattogtatott, durrantgatott. A csikós azért csattogtatott előre, mert így gyorsabban lehetett. Ugyanis a lovak gyorsan változtatták a helyüket. A csikós lenézte azt, aki hátrafele durrogtatott. „Na té ojan kanászosan durrogtacc!" A juhász, a kanász a földről durrogtatott. Ha egy nagy durrantástól elszaladt a jószág, utánaballagott. Miután nagy volt a távolság közöttük, nem durrogtatott, csak akkor, ha ismét a közelébe ért. A kanásznak nagyobb, nehezebb ostora volt, mert ha rá is vágott a disznóra, nem látszott meg, a lovon pedig nagyon csúnya a kövér hurka. A csikósoknak azért is köny-nyebb az ostora, mert vágtába is használni kellett. A leégett, rossz legelőknél előfordult, hogy egy-egy ló elmaradt, akkor két csikós közrekapta, s ostorhögyre vette őket. Vagy az egyik, vagy a másik eltalálta. Így szoktatták le az elmaradásról.

Süle Bálint úgy tudja, hogy a csikós mindig oldalt, előre nyeste a lovakat és maga előtt, de egy kicsit oldalt durrogtatott. Amikor a csikós lépett, mindig forgott a karikása, s amikor fordította, mindig pattogott. Ezzel szemben a kanász megpörgette a feje felett és ritkábban, de nagyobbat durrantott. Ha a csikós lóháton volt, a pattogás a vágta üteméhez igazodott: alulról fölfele forgatta az ostort és mindig, amikor leült, akkor pattogott. Ügetésben viszont felhúzta és lecsapott vele és akkor nagyokat durrant. Ha két kézre dolgozott a csikós a ló hátán, akkor sokkal többet tudott pattogtatni. Süle Bálintnak könnyebb a ló hátán pattogtatni, mert úgy szokta meg. A csikósok általában két kézre durrogtattak, mindig váltották a kezüket az ostoron. A földön könnyebb két kézre dolgozni, mint a lovon.

Gombkötő József is legtöbbször oldalt suhintott, mert úgy könnyebb, így nem érte az ostor hegye a saját lovát. Megvadulna a csikósió, ha a karikás őt érné. A ló feje felett nagyon vigyázva durrogtattak. Menyhárt István közlése szerint régen, az árpádhalmi ménesgazdaságban a leendő csikósokat egy falóra ülve tanították karikást használni. A fából készült lovat bekrétázták és az elárulta, ha az ostor hegye a „ló" hátán csattant. Akik így tanulták a karikás használatát, azok hosszabb karikást is használhattak. A csikós addig nem ülhetett lóra, míg meg nem tanulta az ostor forgatását.

A csikós nem vált meg az ostorától. Mindig volt tartalék ostora. Süle Bálintnak 4 ostora volt, de Plenter Bélának is mindig volt egy-két tartaléka. Az ostort is érhette baj: a csapó szakadozott, ilyenkor másikat tettek bele. A csikó összerágta: a sós bőrt szereti a csikó. A ló is ráléphetett, s akkor eltört a nyele stb. Ha a jó ostorból kikopott a sudár és a tartalék sudarat nem tudta hirtelen kioldani, akkor a tartalék ostort kapta fel, de a karja csakhamar észrevette, hogy nem a megszokott ostor van a kezében. A karikást is ápolták: időnként vagy olajjal, vagy birkafaggyúval bekenték. A ló szőrétől és az ember ruhájától kifényesedett. Ha az izzadt ló gőze átjárta, tartósabb lett. Ezért az izzadt ló hátára terítették a karikást, s az felitta az izzadságot.

© Attis 2012. máj. 11. 12:44 | Válasz | #584
Amikor Menyhárt István a négyágú fonás negyedrészével elkészült, az ágakat kettéhasította s azután nyolc ággal fonta tovább az ostor derekát. A szíj kettévágását segítséggel fogásonként végezte. Amikor a bicska már közel járt a vágóhoz, a kés megállt és a segítség akkor fogott újra. Ha az egyik ágat elengedte — hogy újra fogjon — akkor kiszaladt a kés. Nyolc ággal a fonás valamivel nehezebb, viszont a szíjak már rövidebbek. Aki négy ággal tud fonni, tud nyolccal is.

Ha a derékba kívánkozott bélés, akkor tettek bele. Ha ékszíjat tettek, akkor a derék nagyon nehéz lett: gulyások, kanászok használták a nehéz ostort, a csikósok a könnyebb karikást szerették. A bélés belehelyezése előtt a fonás végét elkötötték zsineggel, hogy meg ne lazuljon. A bélés egy- vagy kétágú lehetett. Ha a derék úgy kívánta, akkor még egy-két szálat tettek is mellé. A fonást a bélés nem akadályozta.

Ha a fonást abba hagyták és a szálakat nem terítették ki, akkor egy kicsit kifontak belőle s úgy találták meg a sorát. Ha hosszabb időre félbeszakították a fonást, akkor újrakezdés előtt ismét beáztatták. Ritkán került olyan is, aki szárazon font. Az is „megteszi" de mángorláskor az ilyen nem lapul.

Menyhárt István a derék fonásának a vége felé ismét vékonyította a fonást, a szíjak is vékonyabbak voltak, mint a derekánál. Ugyanis darázskötéssel kötik el a fonás végét. Igaz hogy a darázskötés vékony, lapos szálakból font, de még így is vastagít. Amikor az ostor fonását befejezte, a befejező végét is zsineggel elkötötte és vízbe áztatta. Majd a megázott ostort egy deszkára fektette s egy 50—60 cm hosszú deszkával mángorolta, hengerezte, dörgölte, hogy kerek legyen. Mángorlás után a végére rálépett s két kézzel felfele húzta, nyújtotta. A kanászok pedig két fadarab között dörgölték össze. A derék nem lehetett akármilyen hosszú, mert azt a levegőben meg kellett forgatni. Gulyások, kanászok hosszú ostort használtak, mert azok a földről dolgtozak. A csikósok a félhosszút szerették, ha túl hosszú a derék, nehéz a járása.

Amint már említettük, a fonás két ágát hosszabbra hagyták s azok közé, az ún. rudaló közé helyezték, varrták be a csapót. Az igazi csapó fehér, nyers marhabőr. A csapó három rétegű, ám lefele haladva állandóan vékonyodik, azáltal, hogy először elmarad a felső, majd később az alsó szál. Amikor a betoldások elmaradtak, a végeiket laposra nyesték. Végül csak a tulajdonképpeni csapó fut tovább állandóan keskenyedve, vékonyodva. A fokozatos vékonyodás nagyon fontos, mert különben ránt. A 20—30 cm hosszú rudalóban a csapót szironnyal varrták össze ritka öltésekkel. Először a sziromból egy csokrot fogtak össze, ott, ahol a derék véget ért s a rudaló kezdődött. Majd háromágú fonatot készítettek magán az ostoron. A sziromfonat nagyon szorosan fogta körül az ostort. A szirom szabad ágával varrták a csapót a rudalóba. Néha a derékfonat végét a rudaló felett nem egy, hanem két gyűrűvel szorították össze.

Menyhárt István a varrás előtt beáztatta a fonalat, de a végét nem. Eleinte az árral öt réteget kellett átfúrni, később már kevesebbet s akkor könnyebb volt. A jó anyagot nehéz átszúrni. 10—20 öltéssel varrták be a csapót. Az árral mindig ferdén előreszúrva keresztülfúrták a rudalót s a közte levő csapót, majd tű nélkül belefűzték a kemény szirmot. A varrás befejezésekor a fonál végére nem kötöttek csomót, beleszáradt. A 100 cm hosszú, nedves csapót gömbölyítették, a túlságosan lapos csapó nem jó, mert a szél beleakad. Kikötötték a csapót és egy száraz szíjat kétszeresen rácsavartak s föl-le húzogatták rajta. A legömbölyített csapó nem akadt meg a levegőben és biztosabb volt a csapása. A kerek csapó volt a jó, mert az nem kapott falsot, ahova céloztak, oda is talált. A lapos csapó falsot kapott, vagyis a levegő eltérítette. A nagyobb ostorhoz hosszabb csapó járt. Az ostor járása a csapó méretétől is függött. Amikor egyet durrantott a csikós, már tudta, hogy elég hosszú-e a csapó. Ha túl hosszú volt, akkor össze-vissza kalamolt. Ha viszont rövidebb volt a szükségesnél, akkor nem durrant, hiába volt rajta a sudár. Az ilyen ostor suta. A csapó volt kitéve legjobban az időnek.

A csapó végére kötötték a sudarat. A legjobb sudár lófarokból, tehénfarokból készült, de rafiából is kötöttek, azonban ez hamar elkopott. Újabban műanyagból is készítik. A műanyagsudár sokáig eltart és nagyot durran. Menyhárt István a sudarat a következőképpen fonta: kétrét hajtotta és az egyik ágát valamivel hosszabbra hagyta, majd jó szorosan összefonta. Amikor a fonással elérte a sudár felét, a hosszabb szárát átvette és képződött hurkon átbujtatta és megkötötte. Így egyforma lett a két ág. Ha nem volt egyforma, egyenlő hosszúságúra vágták, mert csak akkor durrant nagyot. A sudarat kétféleképpen kötötték be: a szélesebb csapót kivágták és abba tették. Először ráhúzták a csapóra és azután átbujtatták a vágáson, majd jól ráhúzták. Az így felerősített sudár ki szokott szakadni, azért egyszerűen rákötötték. Régebben a tellengen mindig volt 2—3 tartaléksudár. Minél vékonyabb volt a sudár, annál nagyobbat durrant, a vastag tompán szólt.

Sallangnak vékonyabb anyag való, legjobb a bokszbőr. Legtöbbször nem is tudták megmondani, miből készült: sokszor az ostor hulladékjából. Előre elgondolták, hogy hány lesz a nyélen és hány az ostoron. Menyhárt István kezén a következőképpen készült: Egy nagyobb bőrdarabból olyan széles szalagot vágott, mint amilyen hosszú a sallang. A sallangot mindig ferdén vágta, így hulladék csak a két végénél esett le. A vágás a megfigyelt sallang-készítésnél ollóval történt, de deszkán is vágtak bicskával. A sallang általában trapéz alakú, de alul félkör is határolhatta. Legtöbbször békanyelvvel díszítették. A keskenyebbre csak egy sor (két-három) békanyelvet vágtak. A sallangot kétrét hajtották s két-három helyen .,srégén", ferdén bevágták. Az így képződött nyelveket aztán bicskaheggyel kinyomták. A nagyobb, szélesebb sallangon három sort is vágtak. Először a közepén hajtották kétrét s 3—4 békanyelvet vágtak bele. Azután a két szélén hajtották össze, de ott már kevesebb „tért" (fért). Ritkábban úgy is díszítették, hogy a nagyobb, szélesebb sallangot középen kétrét hajtották s először egy nagyobb, majd egy kisebb félkört vágtak bele. A szélét sokszor nem cifrázták, legfeljebb a sarkait lecsípték. Az alsó szélére néha ékeket vágtak. Minél több karikásostort figyelünk meg, annál többfajta díszítési eljárással találkozunk. Ritkán az is előfordult, hogy egyáltalán nem díszítették, azonban a formája, az elhelyezésének ritmusa is tetszetőssé tette. Máshol a sallang mindhárom oldalát kicsipkézték. Ha szélesebb volt, a három szélén (mindig belül) kihasították úgy, hogy a sallangmaradványt 2—3 keskeny csík vette körül. Találkoztunk olyan sallanggal is, amelyet keskeny szeletekre vágtak. A lehetőségeken belül varriálták is a díszítési eljárásokat. A sok kicsipkézett szélű közé kevertek csipkézetlent is. Ha azonban a sallangozást szabdalttal kezdték, akkor mindegyik olyan volt. Ámbár olyan karikás is akadt, ahol a töltött és szabdalt sallangok váltották egymást. Előfordult, hogy a szabdalt sallang középső ágát kilyuggalták a két szélsőt pedig kicsipkézték. Előszeretettel használtak sallangnak színes bőröket: pirosat, kéket. Minden rendszer nélkül keverve fűzték fel a különféle színűket. Hogy egy ostorra hány sallang kell, azt az ostor járása szabta meg. Ha a nyak könnyebb volt és azért rántott, akkor sallangot tettek rá, vagy a tellenget rövidebbre vették. Többféleképpen lehet az ostorjárást szabályozni. Ha a derék közepe olyan nehéz, mint a nyak, akkor jó. A sallangot kevesen pillangónak is hívták. Régebben a kanászok a tarlón bicskával készítették a sallangot.

A sallangozást Menyhárt István a következőképpen végezte: egy keskeny bőrszalagot vágott nyaknak s a nyakkötéssel fejezte be az ostor felső végét. A szalagot megfelelő hosszúságúra elvágta és a végeit laposra nyeste. Ha erős az anyag, akkor a nyak csak egyrétű. A szirmot már előzőleg beáztatta. Az ostorderék felső végét még a fonás befejeztekor madzaggal körülkötötte. Most a madzag alatt elkötötte az ostort a szirommal. A rézkarikát a nyaklóba tette és szirommal körülkötözte. Minden öltésnél az oldalára tekert egyet, hogy az ágakat összefogja, majd a kihúzott szirmot jól meghúzta. Majd kb. 2 cm-rel lejebb ismét átszúrta és körültekerte. A nyakat három helyen kötötte le. Dróttal is szokták a nyakat összekötni, vagy zsineggel, de legjobb a szirom. A kötések a sallang alatt nem látszanak. Régebben sokkal több karikáson volt rézkarika.

Az átkötés után megkezdte a sallangozást. Készített egy gyűrűt sziromból, olyant, amilyen a csapó végén van. Kiszámotta, hogy „nyolc fűzésű legyén". Minden második szemre került egy sallang. A gyűrű-kötéstől kezdte a darázskötést készíteni, amely alulról felfele haladt. Egy-egy gyűrűbe nyolc hurkot kötött s amint már mondottuk, minden másodikba került egy újabb sallangsor. A felső sarkát átlyukasztotta és a sallangot ráfűzte, ráhúzta. A darázskötés egy szál szirommal történt (tehát ez nem fonás volt). A darázskötést egészen a nyakig folytatta s a legszélsőre már nem került sallang. A megfigyeléskor a sallangokra a készítő neve került: mindegyik sallangra egy betűt lyukasztott.

© Attis 2012. máj. 11. 12:43 | Válasz | #583
Az ostor dérékát legtöbbször használt csizmaszárból kivágott szíjból fonták, marhabőrből sokkal kevesebbet készítettek. A sallangot színes hulladékbőrből szabdalták. Varráshoz, darázskötéshez legjobb a kutya- vagy macskabőr. Gyakran a nyél és a derék közé egy vagy két rézkarikát iktattak. A nyelét pedig különféle fából faragták. Az ostorkészítéshez kevés szerszámot használtak, mindössze egy jó bicska, egy ár, egy lyukasztó és néhány kartács-és kárpitosszeg kellett hozzá.

Legjobb anyag a sós, fehér marhabőr, ezt azonban csak a bőrkereskedésben lehetett venni, de nehéz volt hozzájutni. Fehér bőrt csak hasított állapotban kaptak. Menyhárt István készített fehér marhabőrből is ostort, de nem saját részére. Húzódozott mindenki tőle, mert drága volt. A fehérből is takaros derekat fontak, bár volt közöttük olyan súlyos is, amely még a csizma bőrénél is durvább, gorombább, vagyis vastagabb volt. A nyúlós újbőr azonban a csizmaszárnál is rosszabb volt. A frissen készített nyers bőr apad, nyúlik, nem tartja a formáját, időnap előtt megöregszik és megadja magát.

A parasztember nem dobta el az elhasznált csizmáját, hanem feltette a padlásra s a a szárából karikásostort,' ritkábban aratóbocskort készített vagy készíttetett. A Pusztán is az elhasznált zsíros, vikszos csizmából készítették az ostort. Csak a puhaszárú csizma jó, mert az megfelelő vastagságú. A kemény szárat többnyire vékony bőrből készítették, azért is bélelték ki. A boxbőr nagyon vékony. Fordított bőrből készült az igazi jó ostor. Régen a padlásokon volt elég fölhajított csizmaszár és lehetett válogatni. Utóbb gondot okozott a csizmaszár keresése, igaz kevesebb ostor is kellett. Egy ostorhoz egy pár csizma kell, ritkán egydarabból is kikerült. Ilyenkor a karikás kicsi s a csizma pedig nagy. A szárnak a a torkától felfele eső részét használták fel, lejjebb ugyanis varrott, ott lyuggalt a bőr és könnyen szakadt.

Az ostorfejének a bekötéséhez, a nyélre erősítéséhez és a darázskötéshez a kutya- vagy macskabőr a legjobb. A marhabőr is jó, de az drága. Az elszánt (szíjnak, sziromnak, szirony-nak szánt) kutyát agyonütötték és a trágyakazal körül készítették ki. A bőrt (kutya- vagy macskabőrt) nyúzás után három napig érett trágyában tartották. Azután egy fakéssel lepucolták, majd egy deszkára kifeszítve leszögezték. A kopogós keménységűre kikészített bőrt vágáskor langyos vízbe beáztatták. A kikészített bőrt sziromnak, szironynak hívták. A szirombőrt hasították. Legjobb a kutya, macska hátsó része, ott a java. A hasa alja, valamint a nyakáról lekerült bőr sziromnak nem alkalmas.

A karikásostor készítésének leírásánál főleg a Menyhárt Istvánnál történt megfigyelésre támaszkodunk, az ő eljárását vettük alapul. Azonban esetenként — különösen, ha munkája eltér az általánostól — más adatközlőhöz is fordultunk. Az ostorkészítés egyes fázisánál egyszer Menyhárt Istvánnál megfigyelteket közöljük először, s azután a mások közléseit, máskor pedig éppen fordítva.

Menyhárt István a használt csizmaszárt kerekre, illetve ellipszis alakúra alakította éles bicskával, azután kb. 170 cm hosszú szíjat vágott. A két vége vékonyabb és a közepe kissé vastagabb volt. Vágás közben függőlegesen tartotta a kést. Aztán jött a második. Az előzőleg kivágott szíjat hozzámérte s így azok egyenlő hosszúságúak. Amikor egy szíjat kivágott, megigazította: ha szélesebb volt, nyesett egy kicsit belőle, ilyenkor csak úgy sercegett a kés. Egy szár két szíjat adott, ezért kellett a karikásostor készítéséhez egy pár csizmának a szára. Az egy csizmaszárból kivágott két szíjat lehetne egybe is vágni, de akkor nagyon kellene figyelni arra, hogy hol legyen az keskenyebb-szélesebb. Menyhárt István a négy szíj közül kettőt hosszabbra hagyott — az lett a rudaló. Úgy szedte össze a szíjakat, hogy kettő hosszabb legyen. A végét zsineggel lekötötte. A szíjakat a fonás előtt beáztatta, mert a csigavonalba vágott szíjat ki kellett nyújtani s az ázott bőr könnyebben nyúlik.

Plenter Béla szerint az ostorkészító a csizmaszárat áztatta be, hátul a varrásnál kivágta és kikerekítette, majd deszkára terítve szíjat vágott belőle: belül kezdve és folytonosan nagyobbodó csigavonalban haladt kifele a bicskahegy. Majd nedvesen kiakasztotta az istálló előtti szegre és az alsó végére súlyt akasztott, amely egyenesre kihúzta, s úgy száradt meg. A kiegyenesített szíjjal könnyebb fonni.

A fonás az ostorkészítés legfontosabb mozzanata, ezért a derék fonását különös gonddal végezték. Egyesek végig kötéllel bélelték, ámbár nem mindig kellett bélés. Először egy lapos bőrből fejet kötöttek s a két ága közé egy kötelet helyeztek. Vagy alul vagy felül kezdték el fonni a derekat. Ha alulról kezdték, akkor egy darabig négy ágat fontak, majd minden ágat kettéhasítottak és nyolcas ágban folytatták.

Menyhárt István a kezdésnél a csupasz kötélre font, később — hogy a derék fokozatosan vastagodjon — a kötélre egy-két szál dohánymadzagot csavart. Úgy hizlalta a kötelet, hogy az a derékban legyen a legvastagabb. A felső vége ismét vékonyodott, ezért az ilyen derekat kigyódéréknak, kigyóhátnak mondták. A felső, vékonyabb szakasz azonban mindig rövidebb volt, mint az alsó. Menyhárt István szerint nem jó kötéllel bélelni az ostort, mert ha megázik, vagy víz éri, akkor a kötél összehúzódik s a szíj pedig nyúlik.

Aki a derekat nem bélelte kötéllel, az a négy szíj zsineggel összekötött végét felakasztotta az ajtó sarkára, vagy a kisasztalba egy szeget ütött s arra kötötte rá. Máskor egy függőleges gerendába vert egy szeget, vagy a kamín sarkára akasztotta fel a kezdő véget. A tarlón pedig az egyik gyerek fogta s a másik pedig fonta. A fonást a vékonyabb végénél kezdték el. Amikor a szíj végét fonás közben átvették, mindig meghúzták. Érzés kellett hozzá, hogy a fonás egyenletes legyen és ne csavarodjon el. A szálakat egyenletesen húzták meg, különben a fonás elfordult. Ha az egyik ág vastagabb volt, akkor elhúzódott. Ha fonás közben a szálakat összecserélték, a hiba mindjárt meglátszott. A laza fonás nagyon kinyúlt. A jó fonás nem harmonikázik. Ha a fonat tagjai hosszabbak, akkor azt zabszemfonásnak, ha rövidebb, akkor kockafonásnak hívták. Ízlés dolga volt, ki melyiket tartotta szebbnek.

Aki csak 2—3 évenként készített egy karikás ostort, az a fonást mindig nehezen kezdte el: a négyes és a nyolcas fonást is.

© Attis 2012. máj. 11. 12:43 | Válasz | #582
Adj Isten!

Ezt találtam fonások után kutakodva....

I.
"Karikásostor-készítés

Kanásznak, gulyásnak, csikósnak kezéből nem hiányzott a karikás- ustor. Ha a jószágkörül nem használta, akkor a vállán csüngött. Sok karikás a tarlón, őrzés közben készült. A kanászok egymástól eltanulták, néha úgy lesték el, mert a készítője nem adta ki a kezéből. A szíjgyártó mestertől vásárolt ostor drága volt, a mutatós portéka járása ritkán volt megfelelő. A szíjgyártók nem szívesen készítettek karikást, mert sok időt elrabolt tőlük. Jelenleg kevés mester működik, ezért sok munkájuk van, és más munkával rövidebb idő alatt több pénzt keresnek, mint ostorkészítéssel. Menyhárt István szerint a parasztoknak régebben legtöbbször a csikósok, gulyások készítettek karikást, s azok voltak a jó járású ostorok. A pásztorok még a parasztgyerekek előtt is készítettek ostort, nem féltették a tudományukat. Plenter Bélának viszont az a véleménye, hogy nem sok csikós csinált ostort, hanem azzal csináltatta, aki jó járású ostort tudott készíteni. Főként a fiatalabbak készítettek karikásostort, az idősebbeknek már nem volt türelmük hozzá. Sohasem volt nagy azoknak a száma, akik jó karikást tudtak készíteni.

A hagyományos paraszti életmód megszűnésével megfogyatkozott a karikások száma a Pusztán s egyszersmind az ostorkészítők száma is. Ma már csak nagyon kevés ember tud jó és szép karikást készíteni. Ezek közé tartozik Menyhárt István is. 12—13 éves korában kezdte tanulni a készítését. A „szémbevaló" szomszéd fiától, Baranyai Sándortól tanulta. Később a tanyájukba került egy csikósbojtár, aki lenehezedett a lóról, s beállt hozzájuk béresnek. Tőle a darázskötést sajátította el.

Menyhárt István először saját magának készített égy ökörhajtó ustort. Kerített magának egy pár rossz csizmát és megpróbált ostort készíteni. Hamar belejött és a családban minden fiúgyereknek készített. A rokonoknak is csinált, könnyebben pásztorkodtak, mert jól durrogott az ostor. A gyerekek korához szabta az ostort, ha egy helyre kettőt készített, vigyázott arra, hogy egyformák legyenek. A távoli rokonoknak nemigen készített karikást.

Menyhárt István fiatalabb korában nem vergődött ostorkészítéssel, mert nagyobb darab földön gazdálkodtak s a sok munka mellett nem is bajlódhatott vele. Így aztán az ostor legtöbbször télen készült, amikor az idő beszorította őket. Ekkor előbb rendbe tették a jószágot és elvégezték a tanya körüli munkájukat. Ritkábban nyáron is csinált ostort, de csak ha esős volt az idő. Ilyenkor az eresz vagy a szín alatt készült az ustorderék s egy másik alkalommal „fölöltöztette," vagyis sallangokat aggatott rá. Különösen a fonáshoz kellett nyugodt idő, mert a karikás egyéb munkáját abba lehetett hagyni, de ha a fonást félbeszakította, megszikkadt a bőr és nem lett szép a fonás. Hogy a napnak melyik részében csinálta az ostort, az mindig a munkájától függött, akkor vette kezébe, amikor kedve kerekedett rá, ilyenkor mindig „szorult rá idő". Ritkán fordult elő, hogy az ostorkészítést még lámpafénynél is folytatta.

Idősebb korában, amikor termelőszövetkezetben dolgozott, másnak is készített ostort. A megrendeléskor közölték, hogy lóháton vagy földön használják-e. Ha a csikós csak a lóháton használta, akkor rövidebbet, ha csak a földön ki- és behajtáskor használta durrog-tatásra, akkor hosszabbat készített. Ha az ostort készíttetőnek volt már karikása, megbeszélték, hogy az újnak milyen legyen a járása, húzása. A készíttető általában hozta is a régi ostort és legtöbbször az volt a kívánsága, hogy a húzása olyan legyen, mint a réginek, mert azt már megszokta. A régi nyelet feltétlenül hozta magával, mert a keze ahhoz szokott. Menyhárt István sürgősre nem szerette vállalni, kedv és türelem, főleg idő kellett hozzá.

© Nagy Tibor 2012. máj. 07. 16:04 | Válasz | #581
Persze sok mindent lehet a neten keresztül is tanulni ezt nem vitatom,de így sorvadnak szépen el az emberi kapcsolatok.
Biztos te is jobban örültél volna ha valamelyik nagy öreg lát el személyesen tanácsokkal.
Szóval én csak azt mondom aki ostorkészítést akar tanulni
tegyen meg mindent azért hogy találkozhasson szakavatott készítőkkel.
Válasz 'tibo' üzenetére (#579)

tibo 2012. máj. 07. 15:49 | Válasz | #580
A galériában Szabó Gábor bácsi mutatja és magyarázza is.

tibo 2012. máj. 07. 11:10 | Válasz | #579
Pedig neten keresztűl is lehet ostorfonást tanúlni.Én onnan tanúltam.

© Kurtics Attila 2012. máj. 06. 20:35 | Válasz | #578
tibor
tény és való hogy az ostorkészítést csak úgy lehet megtanulni hogy látod miként készül.viszont ha visszatekintesz a fórumon akkor olvashatod hogy alakulóban egy ostorkészítő baráti összejövetel és ott elsajátíthatsz mindent ami az otorkészítéshez kell sőtt ráadásnak még egy bicskatokkal is gazdagabb a résztvevő mert az is benne van a buliba ha érdekel valakit a honlapon lehet érdeklődni.
Válasz 'Nagy Tibor' üzenetére (#577)

© Nagy Tibor 2012. máj. 05. 22:00 | Válasz | #577
Küldtem üzenetet.
Válasz 'István' üzenetére (#576)

István 2012. máj. 05. 20:58 | Válasz | #576
Én örülnék a legjobban ha valaki nekem ezt élőben megmutatná! De sajnos nem nagyon szokás a tudást átadni ebben a magyarországban!

© Nagy Tibor 2012. máj. 05. 17:27 | Válasz | #575
No hát... ne tessék már ennyire megsértődni!
Igazad van a címet illetően,csak azon húztam föl magam egy kicsit, hogy az istenért sem tudtam még rá jönni, hogy a fenébe lehet az ostor fonást az interneten keresztül megtanulni.Én úgy tudom aztat látni kéne élőben,valakinek meg kéne mutatnia hogy kell. De hát csuda dolog ez az internet!
Válasz 'István' üzenetére (#574)

István 2012. máj. 05. 11:32 | Válasz | #574
Kedves Tibor! Szerintem olvasd el a fórum címét, mert lehet nem sikerült értelmezni, hogy mit is jelent! Várj segítek: "Ide azok írjanak, akik interneten akarnak ostorfonást tanulni EGYMÁSTÓL."
Én egy kis segítséget szerettem volna kérni nem kioktatást!!! Sajnos az ilyen kedves segítőkész emberek miatt nem sikerült még tökéletesen megtanulnom!

Itt leírom neked a részeit, és elnézést ha megsértettelek a kérdésemmel! A karikás sok részből tevődik össze, s tájanként igen változatos az egyes részek elnevezése. Általánosnak mondható a nyélhez erősítő szíjkötés neve: a telek. A karikás derekát kötél köré 6, 8 vagy 12 vékony szíjból, ágból szokták fonni. Az ehhez csatlakozó csapó egyes szíjból áll, a csapó végére kerül a sudár, ami a cserdítéskor a durranó hangot adja.
Tehát, hogy pontos legyek a pásztorkötést szerettem volna megtanulni és ha ebben valaki tudna nekem kioktatás nélkül segíteni, az nagyon megköszönném!

© Nagy Tibor 2012. máj. 04. 20:41 | Válasz | #573
Ne vedd sértésnek,de 4 év alatt illett volna az ostor részeinek megnevezését megtanulni,
mert olyan hogy főrész, végrész,takaró díszfonás...hát ilyet még nem halottam!

Válasz 'István' üzenetére (#572)

István 2012. máj. 04. 18:34 | Válasz | #572
Sziasztok!
Kérlek segítsetek!
Körülbelül 4 éve próbálkozom ostorfonással kisebb-nagyobb sikerrel. Rengetek olvasás és keresgélés után eljutottam oda, hogy megtudom fonni a főrészét az ostornak, de sajnos sehol nem találom, hogy kell a végrészét belefonni illetve a takaró díszfonást hogy kell fonni! Kérlek segítsetek! Már kifogytam az ötletekből! Ha ostorfonással kapcsolatban létezik valami szakkönyv vagy leírás bármi azért nagyon hálás lennék!!!!

© bardil 2012. ápr. 08. 07:32 | Válasz | #571
Szia Gyuri! Igen, köszönöm szépen!
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#570)

Gyuresz 2012. ápr. 07. 21:32 | Válasz | #570
Szia Laci! Megérkezett a madárka, és magvan minden tolla???

tibo 2012. ápr. 02. 13:25 | Válasz | #569
Vagyis nem a rugónál lévő fonásra gondolok.

tibo 2012. ápr. 02. 13:16 | Válasz | #568
nem krokodílhátu fonásra gondolok.

tibo 2012. ápr. 02. 13:08 | Válasz | #567
Kösz,de kűldhetnél róla egy rajzot.Mivel most hétvégén voltam Böszörményi csergrtésen vettem egy boicskatokot,de sehogy sem tudom megfejteni,szétszedni se akarom.Előre is köszönöm.

© karikasostor 2012. ápr. 02. 12:55 | Válasz | #566
Szia!
Nem engem kérdeztél, de nem!
Ilyen fűzést akkor találsz ostoron, ha a telektartó teteje is díszítve van!
Válasz 'tibo' üzenetére (#565)

tibo 2012. ápr. 02. 11:26 | Válasz | #565
Laci!
A bicskatokfonás olyan amivel felkötjük a pillangót?

© bardil 2012. márc. 31. 15:25 | Válasz | #564
Szia! Rendben, ne feledd a postaköltséget..! Üdv.: L.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#563)

Gyuresz 2012. márc. 30. 20:52 | Válasz | #563
Szia Laci! Megjött az anyag nagyon jó, köszönöm szépen a jövő hét elején adom fel az árát!
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#562)

Gyuresz 2012. márc. 26. 20:46 | Válasz | #562
Szia! Most olvastam az email-t várom őket! Köszönöm
Üdv.: Gyuri
Válasz 'bardil' üzenetére (#554)

© karikasostor 2012. márc. 26. 10:39 | Válasz | #561
Ez egy kicsit összetettebb dolog, mintsem, hogy néhány képről meg lehessen tanulni!
Válasz 'daviddavid' üzenetére (#560)

daviddavid 2012. márc. 26. 09:06 | Válasz | #560
mert hogy most a kötélt fonám be csak még nem tudom hogy kel elkezdeni

daviddavid 2012. márc. 26. 08:53 | Válasz | #559
hát leginkáb az elkezdéséröl meg a fonás irányárol hogy mejk szálat hova fordicsam meg ijenek

© karikasostor 2012. márc. 22. 19:50 | Válasz | #558
Nem tudom az ostorkészítés melyik pillanatáról szeretnél egy képet, ami alapján elkészíthető egy karikás ostor?
Válasz 'daviddavid' üzenetére (#556)

© bardil 2012. márc. 22. 19:12 | Válasz | #557
http://www.karikasostor.hu/keptar/ostor_keszites/index.html
Válasz 'daviddavid' üzenetére (#556)

daviddavid 2012. márc. 22. 11:36 | Válasz | #556
Sziasztok én is szeretném megtanulni eszt az ostor fonást aki tudna küldeni egy képet a készitéséröl anak megköszönöm it az e-mail cimem

Gyuresz 2012. márc. 20. 19:57 | Válasz | #555
Ok és a kisebbik mennyibe rúg körülbelül mert az nem nekem lesz és azért kéne tudnom a megközelítő árát!
A másik az jöhet az már biztos.
Pont ma fontam meg a másikat holnap meg állítom össze majd ha kész lesz küldök képet...
Üdv.:Gy
Válasz 'bardil' üzenetére (#554)

© bardil 2012. márc. 20. 16:37 | Válasz | #554
Szia Gyuri! Szóval akkor egy fekete és egy fehér gyerekostor-anyag kellene, ha jól értettem. A fekete a szokásos 6 araszos (120 cm)fonathoz, a gyerekméretű pedig kb. 4 araszos (80 cm) fonathoz legyen? Ezt az 5 méteres anyagot nem hiszem hogy be tudom vállalni. Ahhoz 2,5 méteres fonat kellene legalább, vagyis a szálakat 3 méternél hosszabbra kellene szabni. Olyan hosszú marha meg nincs; legfeljebb ha körkörösen van szabva a szál. Na mindegy, ezt majd átgondolod még, az első kettő nem gond, azokat tudom küldeni. Üdv.: L.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#553)

Gyuresz 2012. márc. 19. 22:02 | Válasz | #553
Szia! Szerintem akkor kérek egy feketét megint és lenne egy olyan kérdésem, hogy szeretnék egy gyerekméretű ostort fonni olyan 150cm hosszút és egy nagyot kb.:5m hosszút persze csak dísznek, ha tudsz ebben segíteni hogy mi az ára ha küldenél neki anyagot, és azt szeretném kérdezni hogy kötelet is küldesz-e majd hozzá mert most csináltam azzal a fajtával amit én vettem de kicsit bajos volt...előre is köszönöm.
Üdv.:Gyuri
Válasz 'bardil' üzenetére (#552)

© bardil 2012. márc. 18. 18:03 | Válasz | #552
Szia! Ugyanúgy fond, mint az eddigieket, vagyis kicsit nedvesítsd meg. Ettől majd enyhén fogni fog, de ha kész a fonat és újra megszárad már nem lesz gond. Szép készen a fekete, de azért az igazi a natúr... Most van elég jó anyagom, majd szólsz ha kell!
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#551)
2016.nov.13 10:20 | #7
Gyuresz 2012. márc. 18. 17:41 | Válasz | #551
Szia Laci megkaptam az anyagot nagyon tetszik majd nemsokára lehet hogy kell még egy de majd úgy is írok. Az arát majd holnap adom fel elnézést a késedelemért!
Üdv.: Gyuri

© Pista 2012. márc. 14. 22:34 | Válasz | #550
Igen, engem főleg ez érdekelne.
Válasz 'Szíjgyártó' üzenetére (#549)

© Szíjgyártó 2012. márc. 14. 22:07 | Válasz | #549
Nem tudom, hogy foglalkozik e nyeregváz készítéssel? Vonalakban biztos van említés róla.A nyeregváz egy külön szakma.
Válasz 'Pista' üzenetére (#548)

© Pista 2012. márc. 14. 21:59 | Válasz | #548
Jó estét!

Én is megkaptam a könyvet, köszönöm szépen.
Viszont csak a szíjas rész van benne, a nyeregváz készítéséről nem találtam benne semmit. Jól sejtem, hogy az a második részben van?
Válasz 'Szíjgyártó' üzenetére (#546)

© F Robi 2012. márc. 14. 20:56 | Válasz | #547
Köszönöm a könyvet,megkaptam, remek anyag.
Válasz 'Szíjgyártó' üzenetére (#546)

© Szíjgyártó 2012. márc. 13. 10:07 | Válasz | #546
Az öreg Pánczél azért tudott valamit, mégha sokat is vitáztunk.(a felhasználói oldalt nem ismerte)
A füredinyereg, és szerszám rajz az én munkámról készült.

tibo 2012. márc. 13. 10:02 | Válasz | #545
Nagyon profi a könyv mégegyszer köszönöm,és úgy látom első olvasatra,hogy a sallangfonással sokat foglalkozik.

© Szíjgyártó 2012. márc. 13. 07:44 | Válasz | #544
Hasznotokra váljék!

karaffagye 2012. márc. 12. 15:17 | Válasz | #543
Én is megkaptam a könyvet, nagyon szépen köszönöm Szíjgyártó Uram!
Válasz 'Szíjgyártó' üzenetére (#538)

tibo 2012. márc. 12. 12:04 | Válasz | #542
Most telefonált a lányom,hogy megjött a csomag,kösz.

Gyuresz 2012. márc. 11. 19:06 | Válasz | #541

Köszönöm
Válasz 'Szíjgyártó' üzenetére (#538)

karaffagye 2012. márc. 09. 13:39 | Válasz | #540
Én sem kaptam meg eddig.
Válasz 'tibo' üzenetére (#539)

tibo 2012. márc. 09. 08:35 | Válasz | #539
Szíjgyártó Úram!
Remélem nekem kűldtél másolatot,még nem kaptam meg.Gondolom ma megkapom.Előre is köszönömm.

© Szíjgyártó 2012. márc. 07. 08:39 | Válasz | #538
Már nincs másolat.Az összeset kipostáztuk.Küldj egy emailt, és válaszként megkapod.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#535)

Gyuresz 2012. márc. 04. 19:19 | Válasz | #537
Jó és akkor majd a bicskatoknak valót is el tudod küldeni?
Válasz 'bardil' üzenetére (#536)

© bardil 2012. márc. 03. 18:44 | Válasz | #536
Szia!
Jövő héten postára teszek egy adagot, majd látod milyen ez. Üdv.: L.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#534)

Gyuresz 2012. márc. 03. 10:54 | Válasz | #535
Szia! lehetne arról szó, hogy nekem is csinálsz egy fénymásolatot, és körülbelül az mennyire rúg az ára? Előre is köszönöm!
Üdv.: Gyuri
Válasz 'Szíjgyártó' üzenetére (#516)

Gyuresz 2012. márc. 03. 10:53 | Válasz | #534
Szia Laci! Azt szeretném megkérdezni, hogy tudnál-e készíteni egy adag fekete bőrt a közeljövőben? Köszönöm
Üdv.: Gyuri

© Szíjgyártó 2012. feb. 28. 13:16 | Válasz | #533
Igen el készült! A napokban postára is kerül. Sokan kértek belőle és nem akartam egyesével szaladgálni a póstára.
Válasz 'tibo' üzenetére (#532)

tibo 2012. feb. 28. 08:11 | Válasz | #532
Elkészűlt-e már a könyv?

© F Robi 2012. feb. 20. 20:33 | Válasz | #531
Jó estét
Én is szeretnék egy másolatot kapni a könyvből,címemet e-mail-ben küldöm,előre is köszönöm.A fizetés mikéntjét majd a Pistának küldött válaszodból megtudom.
Válasz 'Szíjgyártó' üzenetére (#529)

© Pista 2012. feb. 20. 20:21 | Válasz | #530
Jó estét!

Akkor légy szíve készíts nekem egy másolatot.
A pénzt hogyan küldjem? (postán vagy bankszámlára?)

A postacímet e-mailben elküldtem. De szívesen érte is megyek.

Előre is köszönöm.
Válasz 'Szíjgyártó' üzenetére (#529)

© Szíjgyártó 2012. feb. 19. 21:24 | Válasz | #529
Stét.
Igen kaphat! Mindenkinek a teljes könyvet másoltuk, úgy gondoltam ártani nem használ a benne lévő információ.
A nyergezéshez azért több kell az írásos anyagnál.

Válasz 'Pista' üzenetére (#528)

© Pista 2012. feb. 17. 17:19 | Válasz | #528
Jó estét!

Kaphatnék én is egy másolatot ebből a könyvből?
Főleg a nyeregkészítésről szóló rész érdekelne, de ha nem túl terjedelmes, akkor az egész könyv is.
Válasz 'Szíjgyártó' üzenetére (#516)

© Szíjgyártó 2012. feb. 16. 12:20 | Válasz | #527
Nem jött egyikre sem!
Küld el a cimed sms-ben, holnap úgy is póstázok.
Válasz 'karaffagye' üzenetére (#522)

tibo 2012. feb. 16. 09:03 | Válasz | #526
A pénzt utánvéttel,vagy előre is elkűldhetem,ahogy Neked jó.

tibo 2012. feb. 16. 08:59 | Válasz | #525
Köszönöm előre is a másolatot.Címem Czuprák Tibor
4600 Kisvárda
Dobó.I.Út.28.

Gyuresz 2012. feb. 15. 20:12 | Válasz | #524
Hát igen de csinálni kell és akkor jobban megy majd.Már lassan az enyém is elkészül,de sajnos nem sok időm van rá, de ha kész küldöm a képet.
Üdv.: Gyuri
Válasz 'bardil' üzenetére (#523)

© bardil 2012. feb. 15. 18:46 | Válasz | #523
Szia! Jó kis ustor lett ez, de azért van még mit finomítani, szebben csinálni. Na majd a következőknél!
Üdv.: L.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#511)

karaffagye 2012. feb. 15. 16:59 | Válasz | #522
Én is kértem, nem kaptad meg az emailt?
Válasz 'Szíjgyártó' üzenetére (#521)

© Szíjgyártó 2012. feb. 15. 15:01 | Válasz | #521
Az igért könyv másolata elkészült!
Válasz 'tibo' üzenetére (#519)

© Szíjgyártó 2012. feb. 09. 16:41 | Válasz | #520
Ok. Valószínü a jövöhéten megvalósul.
Hétközben ezen a számon elérhető vagyok: 06305825176
Válasz 'tibo' üzenetére (#518)

tibo 2012. feb. 09. 16:19 | Válasz | #519
Amikor kész vagy címemet megadom.

tibo 2012. feb. 09. 16:14 | Válasz | #518
A Papírt szívesen fizetem,meg
a postadíjat is természetesen,és előre is köszönöm.A nyeregkészítés nem érdekel,csak a sallangkészítés.Előre is köszönöm.

© Szíjgyártó 2012. feb. 09. 13:28 | Válasz | #517
Várlak!Csak hívj elötte mert költöztünk. Az utóbbi időden, úgy is vendég járás van nálunk "fórumosokból".
Válasz 'karaffagye' üzenetére (#515)

© Szíjgyártó 2012. feb. 09. 13:24 | Válasz | #516
Nem tudom, hogy beszerezhető-e még valahol. Sok éve nyomtak belőle limitált példányban oktatási céllal, mert nem volt átfogó tananyag a témában.Fénymásolatot szivesen adok, csak a papirt kell kifizetni.
Válasz 'tibo' üzenetére (#514)

karaffagye 2012. feb. 09. 12:15 | Válasz | #515
Én lehet, hogy elmennék hozzád esment! smiley Majd jelentkezem, ha lesz időm, illetve neked lesz időd. Üdv, karaffagyé
Válasz 'Szíjgyártó' üzenetére (#513)

tibo 2012. feb. 09. 10:29 | Válasz | #514
Hol lehet beszerezni a könyvet,és mennyibe kerűl?

© Szíjgyártó 2012. feb. 08. 23:14 | Válasz | #513
Üdv.Pánczél Attila: Szíjgyártró-Nyerges Alapismeretek című könyvében benne van mind a kilenc sallangfonási technika.
Aki eljön Isaszegre, annak szivesen megmutatom a sallangfonást, nem egy ördögtől való dolog.
Válasz 'tibo' üzenetére (#508)

© karikasostor 2012. jan. 29. 17:33 | Válasz | #512
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.278708192193167.66382.100001619660515&type=1&l=ea6d0d4d59

Gyuresz 2012. jan. 29. 14:58 | Válasz | #511
Szia Laci! Elkészült a barátom az ostorral! Ha érdekel itt meg tudod őket nézni:http://www.facebook.com/media/set/?set=a.278708192193167.66382.100001619660515&type=1&l=ea6d0d4d59

© Oláh Miklós 2012. jan. 12. 14:43 | Válasz | #510
Vásárhelyen is csinálja több szíjgyártó is.
Válasz 'tibo' üzenetére (#508)

tibo 2012. jan. 12. 14:32 | Válasz | #509
Ha lenne időm én is elmennék tanúlni,mivel ezt csak régi mesterek művelik,és ez is egy hungarikum,máshol nincs.

tibo 2012. jan. 12. 14:25 | Válasz | #508
Valaki sallang készítéséről tud könyvet,azt én is megvenném.Különben Tóth Sándorral beszéltem,és szívesen tanít,csak el kell menni Hortobágyra.

Gyuresz 2012. jan. 10. 19:30 | Válasz | #507
Köszönöm mindenkinek a segítséget!!

© bardil 2012. jan. 10. 18:59 | Válasz | #506
Igen!
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#501)

tibo 2012. jan. 10. 12:28 | Válasz | #505
Nekem megvan, sallang van benne,de készítésről nem esik szó benne.A Tóth Sándor félére gondolsz.

© Pista 2012. jan. 10. 09:33 | Válasz | #504
Próbáld megszerezni a "A nyersbőr feldolgozásától a késztermékig" című könyvet.
Ebben van leírás a sallangfonásról.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#502)

tibo 2012. jan. 10. 09:24 | Válasz | #503
Gyuresz!
Pesten lehet venni Molnár Ferenc
szerszámkészítötöl,honlapja is ez.Mindenféle bőrszerszámot,még bőrcsíkot is árul.

Gyuresz 2012. jan. 09. 18:50 | Válasz | #502
Tud valaki segiteni,hogy hogyan lehet lószerszámra sallangot készíteni, előre köszönöm..????

Gyuresz 2012. jan. 09. 18:31 | Válasz | #501
köszönöm szépen! És akkor a bicskatoknak valót is tudod küldeni mellé??
Válasz 'bardil' üzenetére (#500)

© bardil 2012. jan. 09. 18:29 | Válasz | #500
www.csanadipityke.hu
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#499)

Gyuresz 2012. jan. 09. 17:47 | Válasz | #499
Valaki tudna nekem mondani olyan helyet ahol lehet venni bőrdiszítő készletet????

© bardil 2012. jan. 09. 16:42 | Válasz | #498
Szia! Amit én tudok szerezni, az 12-15 mm-es csak, de azt hízlalni kell a fonás elején, tudod. Ez jó lehet amit vettél, akkor ezt nem kell külön hízlalni, hanem inkább jobban szedd meg. Februárra tudok csinálni esetleg újabb anyagokat, most el vagyok "havazva". Üdv.: L.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#497)

Gyuresz 2012. jan. 09. 15:46 | Válasz | #497
Szia Laci! Tudtam venni kötelet, de milyen vastag is kéne mert már, hogy hazahoztam vastagnak tűnik(kb.:15-17mm)?
A másik pedig az lenne, hogy amit beszéltünk fekete bőrt, ostornak azt tudsz-e készíteni a közeljövőben?
Üdv.: Gyuri

tibo 2012. jan. 04. 08:23 | Válasz | #496
Öcsi.
A tapasztalatom szerint jól alá kell bandázsolni,hogy síma felületet kapjunk,és így lesz szép a fonás.

© öcsi 2012. jan. 03. 20:01 | Válasz | #495
Köszönöm mindenkinek a véleményét,megfogadom a jó tanácsokat.

© öcsi 2012. jan. 03. 19:59 | Válasz | #494
Hogy szól-e? Ha még egy amerikai srácnak is sikerült könnyedén, akkor azzal nincs baj! Le sem tette a kezéből,úgy szált fel a buszra is,hogy a nyakában volt! A sofőr nézett is nagy szemekkel, vajon ennek mi baja?
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#491)

© öcsi 2012. jan. 03. 19:51 | Válasz | #493
Igazad van,szerintem azért van mert, a dvd-n fentről lefelé készítette Laci.Nekem pedig csak lentről felfelé megy a pásztorkötés.
Válasz 'tibo' üzenetére (#488)

© Oláh Miklós 2012. jan. 03. 19:20 | Válasz | #492
Barna arra gondol ,hogy a deréknak egész a sudárig vékonyodni köll és a tiédben látható kis törés, majd alakul az, e felé töreködjél:

ostor
Válasz 'öcsi' üzenetére (#487)

© Oláh Miklós 2012. jan. 03. 19:13 | Válasz | #491
Jó lösz az! Oszt.. szól é?
Válasz 'öcsi' üzenetére (#483)

© Barna 2012. jan. 03. 15:26 | Válasz | #490
Tibo bocsánat,hogy neked címeztem.

© Barna 2012. jan. 03. 15:25 | Válasz | #489
Remélem harag nélkül tehetek egy észrevételt.Véleményem szerint túl széles a tűcsapó rész a fonáshoz viszonyítva,sőt a végén is.
Válasz 'tibo' üzenetére (#488)

tibo 2012. jan. 03. 15:04 | Válasz | #488
Megnéztem,szép az ostor,a rugó előtti elkötés nem túl szép.A nyél is jól sikerűlt.

© öcsi 2012. jan. 02. 21:20 | Válasz | #487
Szerintem csak rosszul próbálod. Kattints bal gombbal háromszor a szövegre,majd jobb gomb és menj rá az ugrásra.
Válasz 'tibo' üzenetére (#485)

© öcsi 2012. jan. 02. 21:17 | Válasz | #486
Köszi szépen, de szerintem ezen még van mit finomítani. Megint kaptam kettő rókabőrt,így már gazdaságosabb lessz a benzines öblítés!

tibo 2012. jan. 02. 07:56 | Válasz | #485
A kép nem jött át.

© bardil 2012. jan. 01. 18:53 | Válasz | #484
Nem csoda, hogy jól működik, az arányai elég jók lettek! Gratulálok!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#483)

© öcsi 2012. jan. 01. 17:22 | Válasz | #483
Itt van a kép az ostorról:
http://kepfeltoltes.hu/view/120101/Karik_s_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/120101/Karik_s_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

© bardil 2011. dec. 31. 10:57 | Válasz | #482
Naa! Ez jó hír; akkor megvan a kezdeti siker, amin fel lehet buzdulni... Készül kép a műről? Megnézném! Üdv.: L.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#481)

© öcsi 2011. dec. 31. 09:02 | Válasz | #481
Szia Laci! Elkészült a szarvasbőr ostor! És el is ment Amerikába, egy jó barátommal együtt. Nagy meglepetés volt! Rögtön elkezdett csergetni vele,este tíz órakor! És csodálkozott hogy,egész jól sikerül neki. Mert a hortobágyon vásárolt jó vastag, és jó hosszú kigyóval nem ment neki!

© morphin 2011. dec. 30. 13:16 | Válasz | #480
Üdvözlök mindenkit!
Kiskorom óta amikor is láttam az Indiana Jones-t mindig is szerettem volna egy ostort.Nagyszüleimnél van pár karikás ostor,de ezek annyira nem tetszenek...nem is ezen a vonalon indultam el készítés terén.
Engem kifejezetten az angol "bullwhip"-nek illetve "snakewhip"-nek hívott ostorok érdekelnek.Mivel a bőr elég kényes anyag,és drága is...hála Istennek találtam egy anyagot amit régóta előszeretettel használnak "odakint" ostorkészítéshez.Ez a paracord.(magyarul ejtőernyő kötél) Rendeltem 60métert ~2600Ft...de a "bélés" fonása közben rájöttem lehetne hosszabb is kicsit ezért úgy néz ki pont nem lesz elég.Sebaj rendeltem még, úgy is szeretnék fonni még ezt azt.(kulcstartó stb stb)
A bélés 8as fonással készült, a külső réteg viszont 12essel fog.Amiért ide írok, az pedig nem más, mint hogy létezik valamiféle számítás amivel meg lehet tudni nagyjából milyen hosszú szálak kellenek egy adott hosszúságú ostor fonásához? Az én ostorom 10ft azaz ~3 méter hosszú lesz csapóval,sudárral együtt.Nagyjából tudom a külső réteghez milyen hosszúak kellenek, mert a leírás ami alapján én is fonom,készítem az ostorom megadott méreteket egy 8ft-as (~2,5m).Én ezt 1,25-el szoroztam és úgy néz ki a belső réteg alapján jó lesz a külső is.Nem olvastam itt vissza sokat,de mivel ez karikás ostor fórum gondolom ilyesmivel itt nem foglalkoztok.Remélem azért a számításban tud vki segíteni.
Még annyit, hogy nagyjából milyen áron lehet bőrhöz jutni illetve a belső réteget ti hogy oldjátok meg, hogy vékonyodjon?(azt hiszem karikásnál csak a külső réteget fonják)
Köszönöm
Üdv
K.Tamás

tibo 2011. dec. 29. 12:07 | Válasz | #479
Sokszor hallottam a viztézkötésről,vagy vitézfonásról,de milyen az?

Gyuresz 2011. dec. 24. 15:47 | Válasz | #478
Oké köszönöm körülnézek és szólok , hogy találtam-e. Köszönöm válaszod!
Kellemes Ünnepeket Kívánok!
Üdv.:Gyuri
Válasz 'bardil' üzenetére (#477)

© bardil 2011. dec. 23. 18:18 | Válasz | #477
Szia! Nálunk két helyen árulnak ilyen kötelet az egyik egy faárubolt, a másik pedig iparoscentrum néven fut, szerszámokat, anyagokat árulnak, 200 ft/m -ért kötelet is. Gondoltam, hogy kötél azért beszerezhető, ezért nem csomagoltam, meg nem is nagyon fért már a dobozba. De ha végképp nincs felétek küldök pótlólag, a bicskatok anyaggal úgyis adós vagyok még. Üdv.: L.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#475)

cs.vili 2011. dec. 23. 16:20 | Válasz | #476
Sziasztok!nagyon tetszik az oldal,most kezdtem el ismerkedni az ostor fonással.a mai nap szereztem be kötelet,de bőrt már nem tom honnan szerezhetnék,ebben szeretném a segítségeteket kérni...
Előre is köszönöm!sad

Gyuresz 2011. dec. 23. 15:25 | Válasz | #475
Szia Laci!MEgkaptam a bőrt de kötél nem volt benne, az múltkor volt csak vagy elfeledted? Küldöm ma az árát. Olyan kötelet hol tudok venni szerinted? Köszönöm
Üdv.:Gyuri

© bardil 2011. dec. 20. 18:50 | Válasz | #474
Rendben! Remélem jól saccoltam meg a méretét a derékhoz. Kicsit szélesebbre szabtam ahhoz képest amilyenre szoktam, hogy biztosan jó legyen, ha nem stimmel majd utánavágod. Üdv.: L.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#473)

© öcsi 2011. dec. 20. 16:03 | Válasz | #473
Szia Laci,ma kaptam meg a csomagot.Köszönöm szépen,holnap küldöm az árát!

Gyuresz 2011. dec. 18. 23:43 | Válasz | #472
Akkor kolléga, ha kész leszek vele rakok fel képet. Sok sikert a szaruhoz!
Válasz 'kisberisferi' üzenetére (#471)
2016.nov.13 10:20 | #6
© kisberisferi 2011. dec. 18. 19:46 | Válasz | #471
Szívesen megnézem az intarziás munkádat.És még egyszerűbb dolgom is lenne mivel szakmám asztalos és szakkör keretében sokat intarziáztuk.
De mint irtam szaruval szeretnék berakni egy nyelet persze ha sikerül.

Gyuresz 2011. dec. 18. 09:11 | Válasz | #470
Szia! ŰHa nem ragaszkodsz a szaruhoz ajánlani tudnám a fa furnért is az nagyon jól néz ki, én most intarziás nyelet akarok csinálni! Ha érdekel küldhetek képet!
Válasz 'kisberisferi' üzenetére (#461)

© kisberisferi 2011. dec. 17. 09:54 | Válasz | #469
Köszi segítségedet de ragaszkodnék a szaruhoz könnyebb dolgom is lenne a szaruval még ha föl is kellene szeletelnem csontom van igaz marha lapocka és az ajánlott módom ki is dolgozva.Ha már említed a Hidrogén-peroxidot fa anyagok fehérítéséhez egyöntetűbbé tételére is kiváló.

© bardil 2011. dec. 16. 19:16 | Válasz | #468
Szia! Sajnos olyanom nincs, valamennyi fekete talán akad, meg a szokványos szürke színű esetleg. Ha teljesen fehér kellene miért nem csinálod meg csontból? A marha lábszár-csontból főzöl egy jó levest, a csontot lekapirgálod, majd újra megfőzöd trisós vízben. Azután beleteszed 1-2 napra hidrogép-peroxidba (fodrászok adnak...), majd leöblíted, megszárítod, és lehet fűrészelni. Törékenyebb anyag, mint a szaru, de a nyélbe berakva már mindegy.
Válasz 'kisberisferi' üzenetére (#465)

© bardil 2011. dec. 16. 19:09 | Válasz | #467
És akiknek nem elegendőek a szavak, meg is akarják valósítani az elképzeléseiket látogassanak el szerszámokért, kiegészítőkért a www.csanadipityke.u -ra..!
Válasz 'Csanádi Tibor' üzenetére (#463)

© Oláh Miklós 2011. dec. 16. 14:40 | Válasz | #466
Szaru faragóktól lehet esetleg szerezni,nekem onnan vannak lapok vagy ahogy Laci mondja marha szarvból vágni az is tökéletes.
Válasz 'kisberisferi' üzenetére (#465)

© kisberisferi 2011. dec. 16. 14:08 | Válasz | #465
Laci köszönöm válaszodat. Egész világos szinte fehér kellene egy nyél berakásához.

tibo 2011. dec. 16. 12:04 | Válasz | #464
Én is nagyon sokat köszönhetek a jó tanácsainak.Nélküle nem tudtam volna megtanúlni a karikáostorfonást.

© Csanádi Tibor 2011. dec. 15. 19:55 | Válasz | #463
Laci ismét naprakész! smiley)) Örülök, hogy ilyen ember hozzászólásait, olvashatom minden nap!!! Gondot fordít, minden apró idevágó részletre.
Ajánlom "szavait" minden fórumot olvasó, lelkes, utat kereső, igaz embernek.
Válasz 'bardil' üzenetére (#462)

© bardil 2011. dec. 15. 19:30 | Válasz | #462
Ahhoz öreg tehénnek a szarva lenne jó, annak a hegye arasznyi hosszon is tömör szaru már, könnyű milliméteres lapokra fűrészelni, és nem is szálasodik, mint a fiatal marháké. Milyen színű kellene?
Válasz 'kisberisferi' üzenetére (#461)

© kisberisferi 2011. dec. 15. 09:10 | Válasz | #461
Sziasztok!
Tudtok e adni infót hol tudnék beszerezni berakáshoz való szaru hulladékot?

Gyuresz 2011. dec. 15. 07:29 | Válasz | #460
okké várom! köszi
Válasz 'bardil' üzenetére (#457)

© bardil 2011. dec. 14. 18:24 | Válasz | #459
Szia! Fel is törted már? A rókabőr a leírt módszerrel kikészítve nem veszíti el kellőképpen a zsírosságát, a feltörés során ez előjön a bőrből, és ami még nagyobb gond, hogy a szaga is (a "rókaillatot" a szakírók ibolyaillatnak titulálják...). Na erre a kettős problémára megoldás a benzinezés, úgyhogy szerintem ne mellőzd! Meglátod majd, hogy mekkora lesz a különbség benzinezés után, sokkal puhább és szalonképesebb is lesz a bőr. Még valami; ezzel a módszerrel főleg szobadísznek lesz jó a róka, mivel a timsózott bőr zsírozás nélkül nem vízálló...
Válasz 'öcsi' üzenetére (#458)

© öcsi 2011. dec. 13. 20:00 | Válasz | #458
Szia Laci, megszáradt a rókabőr,de egyáltalán nem lett kemény, és a bundája is jól ˝repked˝ a levegőben. Lehet hogy nem igényel további kezelést?

© bardil 2011. dec. 13. 18:27 | Válasz | #457
Szia Gyuresz! A csütörtöki postával megy a cucc, ha még aktuális!? Üdv.: L.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#447)

© bardil 2011. dec. 13. 18:24 | Válasz | #456
Szia Tibi! Sajnos a "profizmusom" erősen megkérdőjelezhető, maradjunk inkább a "lelkes amatőr" jelzőnél... Egyébként profik hozzászólását én is szívesen olvasgatnám a témában, de bölcsen hallgatnak! Nagyon jól szolgálnak a szerszámok, amiket a nyáron szereztem be Tőled! Ezúton is ajánlom mindenkinek a Csanádi-féle kiütőket! Üdv.: L.
Válasz 'Csanádi Tibor' üzenetére (#452)

© bardil 2011. dec. 11. 18:16 | Válasz | #455
Szia Gyula! Örülök, ha használhatóak az általam leírtak. Remélem sok utánajárást és kísérletezést spórol meg aki ezeket olvassa; ez is a célom vele.
Üdv.: L.
Válasz 'karaffagye' üzenetére (#453)

© bardil 2011. dec. 11. 18:13 | Válasz | #454
Szia! Nem, a gazolin nem ugyanaz, mint a gázolaj!!! Gázolajjal meg ne próbáld! A gazolin leginkább a tiszta benzinhez hasonlít (sebbenzin, foltbenzin); de nem egyezik ezekkel sem. Pontosan nem tudom micsoda, erre felénk ez a neve, valami kőolaj származék, sokkal illékonyabb a benzinnél is. Azt tudom, hogy régen a kétütemű autókba sokan használták, mivel harmada, negyede az ára (persze kevertek hozzá olajat). Jó lenne valami ilyesmit beszerezned, mert egyébként nem éri meg a kikészítés, 10 liter benzin kell hozzá. Ezt a benzinezést nagyobb "szériánál" hordózással oldják meg, egy nagy forgó dobba benzines fűrészporba megy vagy 20-25 rókabőr.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#451)

karaffagye 2011. dec. 03. 21:45 | Válasz | #453
Kedves Laci! Talán sokunk nevében köszönöm a konkrét segítségedet, amit bőrkikészítés és ostorkészítés terén adsz!!!! Segítségeddel én magam készítettem már kecskebőr dudatömlőt, szőrös borzbőrt, de ostort is!

Szóval, köszönöm!!! Üdv, karaffagyé
Válasz 'bardil' üzenetére (#450)

© Csanádi Tibor 2011. dec. 03. 21:12 | Válasz | #452
Profi vagy Laci!!!
Válasz 'bardil' üzenetére (#450)

© öcsi 2011. dec. 03. 20:48 | Válasz | #451
Köszi,várom acsomagot.A rókát már meg is nyúztam, szép a bőre nem lyukas,mert sörétessel lőtték.Írtad hogy gazolin,gázolajra gondoltál?

© bardil 2011. dec. 03. 18:04 | Válasz | #450
Szia! A madárka tegnap elrepült...
Ennyire biztosra ígérték a rókát?! Remélem nem azért, mert már megvan! A rókát kikészíteni nem nehéz, ha a szőrt sikerül rajta megtartani. Mondd meg a vadász ismerősnek, hogy ha lehet elejtés után a teherautón felakasztva vigye haza, illetve úgy hűljön ki, és ha rögtön nem viszi el hozzád akkor odahaza is felakasztva tárolja. A rókát mielőbb, szépen kell megnyúzni, a hátsó combjainál nagyon szakadékony, ott nem árt késelni. A farkat egy kisarasz hosszan ki kell nyúzni teljesen, és utána jól ráfogva kell kirántani a többi részét, és ezután kell felhasítani a bőrt a végéig. A lábakat az utolsó ujjpercig szintén ki kell nyúzni, és a fülek se maradjanak bent, azt is ki kell venni a húsoláskor. Ha golyóval lőtték összeférceled ahogy már írtam, a húsolás után. Húsolás előtt áztasd egy napig, hidegvízben, de ne fagyjon meg. Az áztatólébe egy jó marék só, és egy félmarék timsó nem árt, az esetleges szőrlazulás ellen. Húsolni az állványba fogva a félkezes kis tompaélű vakaróval kell, bőven fűrészporozd, a szájaszélénél, szemeknél, és a comboknál elég makacs a hús, ezt éles ollóval lehet jól lecsipkedni. Érdemes a talp-párnákat is jól megszedni ollóval. A húsolás után kézmeleg vízben alaposan ki kell mosni. Akkor jó a mosószer mennyisége, ha a szőre bőven adja a habot; de a bőrös felét is alaposan mosd meg. A mosás közben a langyos mosószeres víztől megereszkedik a bőr, a zsíros részek is oldódnak-puhulnak, ezért érdemes mégegyszer átvakarni az egészet ilyen melegen is. Hidegvizes öblítés után jól kicsapod, szikkadhat is egy kicsit. 30-40 literes műanyag kádban el fog férni cserződni, jó kétvödörnyi hideg vízbe tegyél 3 dl-t a tömény anyagból amit már írtam. Ebben töltsön el egy napot, a következő napon mehet az újabb pohár tömény anyag, a bőrt reggel-este átgyúrod, nagyon jó lenne át is vakarni a húsos felét. A harmadik nap este kiveszed, jó alaposan átvakarod, és kiöblíted, kicsapva szikkadjon egy órát, de legalábbis száraz ronggyal a húsos felét töröld át. Ezután asztallapra húsos felével felfelé kiteríted, ránc nélkül. A tömény anyaggal vékonyan átecseteled az egész húsos felet, ügyelve a száj-szem-orr-lábvégekre. Másnap estefelé rúdra dobva a húsos felével kifelé száradhat. 3-4 nap alatt feltétlenül száradjon meg, főleg az orr és a lábak száradnak nehezen. Ha a rúdnál lévő húsos fele megszáradt már - ez szárad legkönnyebben - akkor fordítsd is meg, hogy a szőre is száradjon. Csontra száradjon meg, és ne idegeskedj, ha feketére, zsírosra szárad. Száradás után a tanult módon nyirkosítod, feltöröd. A fej nem fog könnyen menni, azt egy párszor át kell majd ecsetelni tiszta vízzel, és közben félnapokig érlelni. Ha viszonylag puha és visszaszáradt kellően, akkor egy ragyogó napsütéses száraz időt kivársz. 5 liter tiszta benzint öntesz egy vödörbe és a rókabőrt alaposan kimosod benne (benzinálló gumikesztyű, tűz és robbanásveszély!!!)Ezt újabb adag tiszta benzinben meg kellene ismételni mégegyszer. A használt benzint ne öntsd ki, később is jó lesz, le kell ülepíteni, leszűrni és újabb első lének még alkalmas. A kimosott bőrt kiakasztod szellős helyre megszáradni. Ezután gyakorlatilag kész is, lehet csiszolni, körülvágni. Ha a szőre nem zsírtalan, akkor a szőrét száraz fűrészporral bedörzsölöd, majd kirázod. Az kiszedi a zsírt. Akkor jó a szőr, ha ráfújsz és szálanként repked (na nem a levegőben....). A benzin drága dolog manapság, a tiszta benzin (foltbenzin) főleg. De a célra alkalmas a kúton vett benzin is, sőt ha tudsz beszerezni gazolint, az is.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#448)

© bardil 2011. dec. 03. 17:23 | Válasz | #449
Szia!
Két anyag gyakrolatilag elkészült, akkor még kettőt összehozok, persze meglesz!
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#447)

© öcsi 2011. dec. 03. 12:33 | Válasz | #448
Szia Laci,kapok egy rókát szeretném kikészíteni szőrösen. Tudnál írni róla hogyan csináljam?

Gyuresz 2011. dec. 02. 22:12 | Válasz | #447
Szia Laci! Mi újság , hogy látod lesz-e még idén bőr? Ha nem az sem baj mert valószínű, hogy 4 adag kénesmiley
Helló

© bardil 2011. nov. 30. 20:13 | Válasz | #446
Szia! Pénteken várhatóan feladom.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#444)

© Nagy Zsolt 2011. nov. 30. 18:41 | Válasz | #445
Jó estét!
Ezt találtam,
http://egyeb.vatera.hu/egyeb/marhabox_bor_1512876269.html
felénk 1m2,-t 9000,-ft körül árulnak.

© öcsi 2011. nov. 30. 11:08 | Válasz | #444
Szia Laci,mikorra várhatom a csomagot?

Gyuresz 2011. nov. 15. 19:04 | Válasz | #443
köszönöm
Válasz 'bardil' üzenetére (#437)

© öcsi 2011. nov. 15. 18:17 | Válasz | #442
Igen,szeretnék ilyen bőrhasítót.Mi az ára,és személyesen vagy postán vehetem át? A borjúbőr fekete fehér foltos volt.Ilyen marad vagy csak a száradás után tűnnek el a fotok?

© bardil 2011. nov. 15. 16:39 | Válasz | #441
Írtam már, hogy meg lett hengerelve, hogy ne nyúljon és tömörödjön. Ugyanazt csináld vele mint a többi bűrös mestör (cipész, szíjgyártó, bőrdíszműves stb.) ha puhább anyagot akar: NYIRKOSÍTS!!! Nyeregszappanos vízzel megtörlöd a szálakat, kicsit állni hagyod és mehet a fonás! A kész ostort is jobb úgy járatni, ha előtte kicsit megnedvesíted, próbálgatod, a végén pedig lezsírozod. Üdv.: L.
Válasz 'tibo' üzenetére (#438)

© bardil 2011. nov. 15. 16:35 | Válasz | #440
Naná, de csinálok is neked ilyet ha kell.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#439)

© öcsi 2011. nov. 15. 09:23 | Válasz | #439
Szia Laci,akkor talán majd megnézhetném egyszer ezt is,személyesen?

tibo 2011. nov. 15. 08:33 | Válasz | #438
Laci!
Nem puhult meg a bőr,mit lehetne még csinálni vele?Bekentem vazelinnel,az eddig segített.Talán a használattól megpuhul?Kissé vastag is ,de azon tudok segíteni.

© bardil 2011. nov. 14. 19:18 | Válasz | #437
Ha a hétvégém a tervek szerint alakul - és a lúbűr is úgy akarja - meglesz e hónapban!
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#435)

© bardil 2011. nov. 14. 19:14 | Válasz | #436
Szia! Csináltam már ilyet másnak is; ha látnád szégyellenél pénzt adni érte, annyira egyszerű, de működik és a megfelelő állagú bőrből tökéletes szálakat lehet vele vágni!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#433)

Gyuresz 2011. nov. 14. 19:14 | Válasz | #435
esetleg még egy hozzávetőleges időpontot tudnál majd mondani...??

Gyuresz 2011. nov. 14. 10:12 | Válasz | #434
jó lesz jövő hónapban is ha akkor tudod és jó lesz a toknak való is akkor... köszönöm
Válasz 'bardil' üzenetére (#422)

© öcsi 2011. nov. 14. 09:28 | Válasz | #433
Garai Lajos bácsi hasítását én is láttam, azért az nem semmi! A te találmányod megvásárolható?

© bardil 2011. nov. 13. 20:48 | Válasz | #432
A kecskét próbáltad már, amit adtam?

© bardil 2011. nov. 13. 20:47 | Válasz | #431
Egy darabot azért kipróbálok, hogy milyen lesz. Attól tartok, h szakadozni fog, mert 1-2 cm-enként valósággal be van irdalva az egész. Még a gerincvonalon is van lyuk.
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#429)

© bardil 2011. nov. 13. 20:41 | Válasz | #430
Van egy állítható hasítóm, saját "találmány" egy tapétavágó kés pengéje köré építve. Először lehúzom vele a szálat 8,5 mm-esre aztán a két végét még újra behúzom, a kívánt méretre lekeskenyítem. Lehet vele az átmeneteket is szabni szépen, vágás közben állítható. De Garai Lajos bácsi csak úgy az asztal szélén bicskával szokta, érzésből.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#428)

© karikasostor 2011. nov. 13. 20:40 | Válasz | #429
Nem én ismerem őket, egy kondorosi csikós haverjai!
Nem is mi kértük, hanem ez a csikós gyerek ajánlotta fel, hogy majd szerez lúbűrt.
Ha nagyon szar, hozzá se kezdj!
Válasz 'bardil' üzenetére (#427)

© öcsi 2011. nov. 13. 20:34 | Válasz | #428
Szia,köszi az infót! Értem a kötél megszedését,de hogy szabod ilyenre a fonószálakat? Milyen mószerrel?

© bardil 2011. nov. 13. 20:02 | Válasz | #427
Ajjaj, mi lett volna, ha nem szólsz?!? Jóban vagy te ezekkel..?
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#426)

© karikasostor 2011. nov. 13. 19:59 | Válasz | #426
Az fasza!
Még jó hogy lett nekik szólva, hogy szépen legyen nyúzva!
Válasz 'bardil' üzenetére (#425)

© bardil 2011. nov. 13. 19:55 | Válasz | #425
Váltson nyúzómestört Mestöruram, mert ezök a bűrök luk-hátán lukasak, tele vakmetszéssel. Én ilyet még nem láttam, mivel nyúznak arrafelé, húsdarálóval..? Mögpróbálkozunk azér vele! Hazaért, igen.
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#423)

© bardil 2011. nov. 13. 19:49 | Válasz | #424
Szia Öcsi! A borjút ne kapkodd el, vágj egy tenyérnyi próbadarabot belőle, és szárítsd meg csak úgy, 2-3 nap alatt. Közben próbáld gyúrogatni, törögetni, hogy jó-e; mindenhol átvitte-e az anyag. Ha nem tűnik jónak, nyugodtan hagyd benne még egy hetet, esetleg egy kis tömény anyagot önthetsz még a léhez, vagy csak 2-3 dl sósavat külön. Van itt egy menű az ostorkészítésről, egy dolgozat formájában azt olvasd el. Nálam a kötél 12 mm-es átmérőjű kenderkötél, vastagítani szoktam pólóból vágott pamutcsík rátekerésével az elejétől számított egy kis araszt követően 1,5-2 nagyarasz hosszan kb 15 mm átmérőjűre. Szóval az elejétől elhagysz 15 cm-t, utána spirálisan rátekered a pamutcsíkot max 40 cm hosszan, és vékony madzaggal rá is lehet kötni. a vastagítás után 10 cm-t hagyod a kötelet eredeti vastagságban, majd szétcsavarod a kötélszálakat (a négy vagy három fő eret) és mindegyiknek kivágod a harmada elemi szálát, persze nem egy "magasságban", hanem az elsőét a vastagítás után tíz centivel, a következőét ehhez képest lejjebb 10 centivel, és így tovább. Ha mind a négy (vagy 3) fő eret megszedted, akkor az utolsó szedéstől mért újabb tíz centitől újra megszeded mindegyik eret, mostmár felezheted mindegyiket 10-10 centire egymástól. Utána az ereket visszaigazgatod/sodrod a helyükre. Ha jól szedted meg a csapó-bekötésnél már csak kb fél centi átmérőjű a kötél. Érdemes az egész kötelet utána méhviasszal vagy száraz nyeregszappannal átdörzsölni, szépen összeáll tőle, és jobban fognak a fonószálak csúszni rajta a fonáskor. Egyébként szedni fonás közben szoktuk a kötelet, de így talán érthetőbb ahogy leírtam. Ahhoz, hogy kígyóderekú legyen az ostor a vastagítás feletti kötél - részt is meg kell szedni, ugyanígy, csak nyilván rövidebb szakaszon, az első kb. 15 cm-en egyenletesen elosztva. A fonott rész készen 6 nagyarasz legyen, az első harmadán kellene "megvívni" a vastagítást (hízlalást), kétharmadán pedig a fogyasztást. A fonószálakat én úgy szabom 8-as fonáshoz, hogy az első 20-25 cm-en 6 mm-ről felmegy 8,5 mm-re a szál, 50 cm-en ez a mérete, utána 50 cm-en lemegy egészen 5 mm-ig, majd ezzel a mérettel kell még legalább 50 cm; 170-175 cm-es szálakat használok. Persze, a kötél végig fut a fonat alatt!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#421)

© karikasostor 2011. nov. 13. 19:25 | Válasz | #423
Leköt a lúbűr?smiley
Reni hazaért?
Válasz 'bardil' üzenetére (#422)

© bardil 2011. nov. 13. 19:17 | Válasz | #422
Szia! Erre a hónapra már nem tudom vállalni, szinte minden hétvégém foglalt. A bicskatoknak valót el tudom küldeni s.o.s. Üdv.: L.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#420)

© öcsi 2011. nov. 13. 18:15 | Válasz | #421
Szia Laci!Bejött a hamus dolog a kecskebőrrel ma rámáztam,sajnos elég kicsi.A borjúbőrt 15.-én veszem ki az áztatóléből. Nemsokára kezdem a fonást!Mik az arányok az ostorderéknál? A kenderkötél végig fut a csapószíjig?Hogy véknyítod a kötelet?

Gyuresz 2011. nov. 12. 20:37 | Válasz | #420
Laci! Ha most rendelnék 3 ostorra való bőrt azt mikorra tudnád elkészíteni mind a három olyan mint az előző és a bicskatoknak egy olyan kéne aminek a méreteit elkülted!! Üdv Gyuri

© bardil 2011. nov. 07. 19:37 | Válasz | #419
Szia! Egy öreg tehéné volt. Meg lett tömörítve a bőr két henger között még szabás előtt, hogy ne nyúljon a későbbiekben, emiatt érezheted keményebbnek, de a zsírozástól majd bepuhul. Anyagiak rendben!
Válasz 'tibo' üzenetére (#418)

tibo 2011. nov. 07. 09:30 | Válasz | #418
Laci!
Milyen bőr a mostani amit kűldtél,mert a barkája szebb mint az eddigiek.Keményebb kicsivel,de a vazelin megpuhítja.

© bardil 2011. nov. 06. 17:44 | Válasz | #417
Egy 12,5 x 10,3 cm-es és egy 12,5 x 6 cm-es darab kiadta az enyémet. 4-5 szál fűzőbőr kell még hozzá, meg egy csík vastagabb bőr, illetve egy csontkupáncs (ez lehet fából, agancsból, szaruból vagy vastag bőrből is). Ja, és kell természetesen egy kaptafa, ennek a mérete egyezzen a bicskáéval, esetleg kicsit ha nagyobb, az nem árt. Igazából a bőrt ehhez kellene szabni majd... Ekkora darab bőr - ha csak az kell - nem képez "üzleti" értéket, postaköltségen elküldöm.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#416)

Gyuresz 2011. nov. 05. 19:57 | Válasz | #416
Szia Laci! te esetleg nem tudod hogy mennyi bőr kell egy csikós bicskatokhoz? És ha ha tudsz hozzá anyagot keríteni akkor az mennyibe kerülne? köszi

© bardil 2011. nov. 05. 18:27 | Válasz | #415
A szárított bőröket először fel szoktuk áztatni, ehhez kell 1-2 nap, kicsit sózott langyosvízben hamarabb megy. Szinte nyers állapotúra fel kell áztatni és érdemes ezután rögtön le is húsolni. Célszerű lenne neki friss meszet kavarni és nem ártana meszezés előtt fahamus vízben áztatni pár órát, az lúgosítja a bőrt, hatásosabb a meszezés. Ehhez egy jó félvödör fahamut leforrázol, és amikor már elhűlt hozzáöntöd az áztatóléhez. Fél napot álljon benne a bőr, párszor gyúrd is át benne, és utána mehet a mészbe. Ebben a hűvös időben 3-4 napig is meszeződhet, naponta kétszer mozgasd át a bőrt benne. Remélem ezután már leadja a szőrt! Ha nem, akkor az a bőr már valamilyen kikészítési próbálkozáson átesett, a szőr megkötött benne, lehet hogy eldobós lesz... Ha viszont leadja a szőrt alaposan vakard át a színét, és mégegyszer a húsoldalt sem árt tompa vakaróval. Utána jó mosószeres langyos vízzel kimosod, legalább negyed órán keresztül gyúrogasd a mosóvízben, majd hidegvízzel kiöblíted. Utána mehet a szárítófára, színével felfelé kiszegezve. Mást ne csinálj vele, szerintem ne cserezd! Ez az igazi meszes kecske, ezzel nagyon jó lesz kötözni! Ha cserezni akarod a kecskét, ugyanúgy csináld, mint a birkát. Erősebb, jobb állású bőre van a birkáénál, a csávában állhat napokig (4-5 nap) is a timsózás előtt. Timsózni pedig elegendő lenne csak a tömény anyaggal, mondjuk kétszer átecseteled az egészet kiterítve. Utána száradhat, ha kiszegezed fűzőbőrnek fel lehet utána hasogatni ugyanúgy, mint a meszest. Ha feltöröd akkor lesz erszénynek vagy pillangónak való bőröd.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#414)

© öcsi 2011. nov. 05. 15:49 | Válasz | #414
Szia,nem jön a szőre a száraz kecskebőrnek. Lehet vele valamit kezdeni?

© öcsi 2011. nov. 05. 10:20 | Válasz | #413
Szia,felcsíkoztam a szarvast,jól sikerült.Meszes bőröm még nincs, most kaptam egy szárított szőrös fél kecskebőrt.Remélem sikerül szőrteleníteni,bele raktam mészbe.Régebben írtad,hogy a meszes bőrt is cserzed egy kicsit.Hogy készíted?

© bardil 2011. nov. 04. 19:00 | Válasz | #412
Igen, egyetértek, amig sikeres az eredmény megéri a fáradozást. De ha egy-két végeredmény nem megfelelő és a kidobások száma gyarapodik, az igencsak el tudja venni az ember kedvét. Pedig ezt bele kell kalkulálni, még a gyárak is készítenek selejtet, egész magas százalékban! Kíváncsi vagyok a juhra, mit ad majd!? Meszes bőrt csináltál már közben, a fűzésekhez?
Válasz 'öcsi' üzenetére (#410)

tibo 2011. nov. 04. 08:54 | Válasz | #411
Laci!
Ma elkűldtem a madárka árát.

© öcsi 2011. nov. 04. 08:13 | Válasz | #410
Ma rakom száradni a juhot, és csíkozom a szarvast.Sajnos a napokban nem sok időm volt, mert disznót vágtam. Egyébként az önszívatásról csak annyit,hogy megéri ezt a fáradságot,mert ez az igazi alapanyag!Ha az őseink kezdetleges módszerekkel meg tudták csinálni,akkor mi miért ne tudnánk? Legalább ezt őrizzük meg magunknak!

© bardil 2011. nov. 03. 18:13 | Válasz | #409
Szia! Na mi újság, hogy halad a juh? Szárad már? Lesz belőle valami? A szarvast sikerült felcsíkozni? Valahol a neten azt olvastam, hogy a házilagos bőrkikészítés felér az önszívatással; mi a véleményed erről a megállapításról..? Üdv.: L.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#406)

© bardil 2011. nov. 03. 18:08 | Válasz | #408
Ok, rendben!
Válasz 'tibo' üzenetére (#407)

tibo 2011. nov. 03. 08:43 | Válasz | #407
Szia Laci !
Megkaptam az árut tegnap este.
Minden rendben van.Kösz.Holnap kűldöm az árát.

© öcsi 2011. okt. 30. 11:54 | Válasz | #406
Oké,majd később találkozzunk már valamikor,nagyon kívácsi vagyok! Üdv.

© bardil 2011. okt. 30. 10:19 | Válasz | #405
Igen, biztos szerencsés dolog lenne egy személyes konzultáció, mutatnék néhány bőrt sikerülteket és kevésbé jókat is. Sajna a jövő hét nekem nem jó, még a szombat is munkanap lesz.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#404)

© öcsi 2011. okt. 30. 09:07 | Válasz | #404
Szia!A bőr vastagsága adja a 2 mm-t,és nem törik a színe ha ketté hajtom, és elég jó puha is. A jövő héten szabad leszek, tudnánk találkozni esetleg? Elvinnék a bőrből is egy darabot, hogy megnézd.

© bardil 2011. okt. 30. 08:47 | Válasz | #403
Szia! Emberzsírral puhul a bőr..! De írtam, hogy lehet azt csinálni napokon keresztül is, lényeg hogy ne száradjon vissza törés nélkül; ehhez vissza kell csomagolni a bőrt a nejlonban, ez jót is tesz neki, ha van ideje érlelődni nedvesen. A színének is fehérnek kellene lenni, de ez vadbőröknél ritkán sikerül szépre, a vadbőrt még életében is sok sérülés éri, kullancs-csípés, sebek, hegek, verekedések nyomai. Elejtés után sem a bőr kímélete az elsődleges szempont, húzzák-vonják a földön a tetemet, sérülhet a bőr. Barnás foltokat eredményez a bőrben rekedt vér, illetve ha a meszezés során nem kapartad meg eléggé, nem ment le a szőr alatti pigment. Ezek csak esztétikai hibák a mi esetünkben, ostornak még jó lesz az a bőr. Milyen vastag lett? Adja a 2 mm-t? Puha is valamennyire? Nem törik a színe ha félbehajtod? A birka szebb lesz majd, egész hófehér!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#402)

© öcsi 2011. okt. 29. 21:18 | Válasz | #402
Szia Laci. Írom az élményeimet, hát ez a bőrpuhítás egy kicsit fárasztó.Milyen színűnek kell lenni a bőrnek? Az enyém húsoldala fehér,a barkája pedig szürkés néhol barna foltos.

Gyuresz 2011. okt. 28. 19:37 | Válasz | #401
Köszönőm szépen próbálkoztam és remélem a második még jobb lesz. Oké összeírom mi kellene és küldöm az email-t a napokban.
Jó hétvégét!
Válasz 'bardil' üzenetére (#398)

tibo 2011. okt. 28. 11:10 | Válasz | #400
Valószínü ma fogom megkapni.
A pénzt csak szerdán kűldöm.

© bardil 2011. okt. 28. 07:21 | Válasz | #399
Szia! Csontra megszáradt a szarvas? Végre, itt a nagy nap! Mit akarsz belőle készíteni? Ostort? A nyak szélességében a farig terjedő anyag való annak, ha adja a 2 mm vastagságot, és az 1,6 m hosszúságot legalább. Mindegy így egyelőre nem fogod tudni használni semmire, a feltöréshez vissza kell nedvesíteni. Ez nem egy délelőttös munka, legalább 2-3 nap kell hosszá, hogy megfelelően sikerüljön. Először is a húsoldal és a színe felől is be kell vizezni. Mehet rá slagból, vagy vödörből autómosó kefével. Negyed-fél óra múlva próbáld meg összetekerni egy hengerbe, és tedd bele egy nejlonzsákba. Töltsön el 1-1,5 órát azután nézd meg, hogy kézzel tudod-e feszegetni, enged-e már. Ha nem, vagy csak szigetekben nedves akkor a száraz helyeket újra lehet még vizezni, újra szivalkodjon egy ideig. Ha földnedves lett mindenhol és ostor fog készülni belőle akkor ebben az állapotban fel tudod már csíkozni 3-4 cm-es szalagokra, egy hosszú egyenes vonalzó mentén. Olló is vinni fogja már, de késsel is lehet. Ezeket a szalagokat hosszanti irányban áthúzogatod egy tompa tárgyon. (Nekem az "új" vasalóm egy oszlopba vert négyszögletes szárú ácskapocs...). Ezeket a szalagokat addig kell így dolgozgatni, amig közben megszáradnak, fél-egyórás száradást lehet neki adni két áthúzás között. Ha megszáradt kész is az anyag; mehet a további hasogatás, az ostornak szánt méretre. Ha táblában akarod hagyni a bőrt, és úgy puhítani, akkor azt az állványt csináld meg, amit a képen láttál. Hasonlóan kell belefogni a bőrt, és a félbevágott ásó rövid nyelét a hónod alá veszed, az élével bedig kaparod-nyújtod a bőrt, széltében és hosszában is. Itt is némi száradás után újra meg újra puhítani kell a teljes száradásig. Na várom a további "élményeket"!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#396)

© bardil 2011. okt. 28. 07:06 | Válasz | #398
Egész jó lett ez elsőre, hé! Ostorhoz való bőröm akad még kevéske, van olyan darab is amiből bicskatokot lehet készíteni; más egyebem nincs. Írj e-mailt, hogy mekkora darabok kellenének, majd megnézem mit ad ki.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#397)

Gyuresz 2011. okt. 27. 22:46 | Válasz | #397
Szia Laci! csak így tudtam küldeni várom a véleményed! http://www.facebook.com/media/set/?set=a.225808427483144.56165.100001619660515&type=3
Lenne még egy pár kérdésem, hogy tudnál csikós ostorhoz is bőrt küldeni mert egy ismerősömnek rövidebb kéne amit lovon is tud használni és ha tudsz akkor mennyiért, és csikós bicskatokhoz kéne még bőr és csikós övhöz réz szegecsek? Várom válaszod!

© öcsi 2011. okt. 27. 19:45 | Válasz | #396
Szia Laci,holnap délelőtt elkezdeném betörni a szarvasbőrt. légyszives írd meg mikéntjét. Már a borjúbőr midkét fele is pőre! A borjúból kettévágáskor leesett két kisebb darab, szeretném meghagyni nyersnek, hogyan csináljam?

© bardil 2011. okt. 27. 16:31 | Válasz | #395
Rendben, kiváncsian várom a "borzalmat"! Üdv.: L.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#394)

Gyuresz 2011. okt. 27. 12:40 | Válasz | #394
Szia Laci! Ma munka után küldöm a képet, nem nagyon szép a díszítés azt még gyakorolni kell smiley de idővel talánn menni fog...és majd szeretnék rendelni bőrt de azt majd még megmondom hogy mennyit.

© bardil 2011. okt. 26. 19:31 | Válasz | #393
http://kjntfotoarchivum.adatbank.transindex.ro/kep.php?id=965&q=bWVneWU9UXNPaGE4T3pJQ2hDWVdNbUl6STFPVHQxS1Ema2V6ZD0yODEm&vissza=kepek

© bardil 2011. okt. 26. 18:54 | Válasz | #392
Szia! Biztosat a teljes száradás után lehet majd rá mondani. Ha foltokban üvegszerűre szárad, akkor az nem túl jó hír, de nem biztos hogy ettől még rossz, lehet, hogy egy kicsit gyorsan szárad. Péntekre kiderül! Ha megkaparod fehér a körmöd helyén? Ha a megszáradt részt behajtod a húsos felére nem reped a színe? Akkor lehet, hogy jó lesz mégis. Igen, igen, száradjon meg csontra, kb olyan kemény is lesz, kopogjon csak, majd feltörjük. Készül az ásó? Cserépléc megvan? A cseréplécből kellene csinálni egy egyszerű kis állványt, mindjárt keresem a képet itt a neten.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#391)
2016.nov.13 10:20 | #5
© öcsi 2011. okt. 26. 18:43 | Válasz | #391
Én sem bírtam ki kapirgálás nélkül! Egyébként a közepe fehérebb, a széle felé sötétebb a bőr. Elég keménynek találom a száraz részt. Ez így jó?

© bardil 2011. okt. 26. 16:42 | Válasz | #390
Az már úton van második napja!
Válasz 'tibo' üzenetére (#389)

tibo 2011. okt. 26. 10:26 | Válasz | #389
Laci!
Mikor várhatom a két ostorra valót?

© bardil 2011. okt. 25. 19:32 | Válasz | #388
No, akkor kezdődnek az izgalmak, jó lesz-é vajjon? Én már ilyenkor nem bírom ki, szoktam a szárazabb részt körömmel kapirgálni, esetleg meghajtogatni, hogy fehéredik-e!? Egyébként fehérre szárad, vagy pergamenszerűre, sötétre? Remélem fehérre... A birkának nem kell túl erős levet csinálni, a szarvas levébe mehet bele, kicsit hígíthatod is tiszta vízzel, és nem kell neki sok idő sem, ha nem szagosodik egy hét bőven elég. Onnan tudod, hogy jó-e már, hogy összegyűröd, jó erősen kicsavarod egy helyen belőle a levet, és amikor szétfeszíted és körömmel megkaparod akkor már fehéredik. Ha a has felől a színét megkaparod és lejön a barka, akkor meg már túl jó is. Ez nem annyira jó módszer mondjuk, mert ezen a részen a mész is leviszi néha a barkát. Főleg a merinóét, a cigája jobban bírja a "kiképzést". A borjú is mehet majd a szarvas és a birka levébe, nem feltétlenül kell új levet csinálni! 2-3 napig áztasd külön konyhasós-savas vízben, utána mehet a használt lébe, egy kicsit töményíts rajta egy fél adag vegyszerrel (0,75 kg konyhasó, 0,5 kg timsó, 1-2 dl sósav feloldva, 2-3 napon keresztül hozzáöntve). És persze a borjú másik felének is jó lesz még ez az anyag, megnyalintod az ujjadról, és ha inkább fanyar/húzós akkor szinte jó is, ha inkább csak sós akkor kis timsó mehet még majd hozzá. Na hajrá!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#387)

© öcsi 2011. okt. 25. 18:24 | Válasz | #387
Nálunk szomorú csepergős idő volt,a bőrt bevittem fűtött helyre,szépen szárad. Én a szőrt, egy széles spaklival toltam le a bőrről,elég könnyen ment.A birkabőr már az áztatólében van,a borjú pedig a mészben.

© bardil 2011. okt. 25. 17:33 | Válasz | #386
Van kétnyelű késem, egy éles amivel húsolok, és egy tompa kétnyelű kaszadarab, azzal a szőrt nyomom le meszezés után, illetve a kisebb bőröket azzal húsolom is. Javul az idő, ma itt kellemes szeles napos idő volt, száradozott sokat a cucc!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#385)

© öcsi 2011. okt. 24. 08:49 | Válasz | #385
Én is megpróbálok majd egy tőkét csinálni.Neked van hozzá kétnyelű késed is? Igen ma szegezek,sajnos nálunk csak a lakásban van fűtés.Lehet hogy elviszem egy barátomhoz.Kazánházba jó lehet?

© bardil 2011. okt. 24. 07:00 | Válasz | #384
Szia!
Igen, én is csináltam egyet, tölgyfából van, olyan 40-50 cm-es átmérőjű, bő egyméteres hosszúságú darab. Három lábat csináltam neki, az enyém nem olyan meredek, mint a bácsié. Nagyon hasznos dolog! Akkor ma szegezel? Kifogtuk ezt a rossz időjárást, nem fog szépen száradni, én is kínlódok egy borjúbőrrel éppen, nem halad. Ha tudod valamilyen fűtött szellős helyre tedd a tiédet száradni, péntekig jó lenne, ha beszáradna.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#383)

© öcsi 2011. okt. 23. 19:18 | Válasz | #383
Szia Laci,szépen dolgozik ez a tímár! Te is használsz ilyen tőkét? Hogy készül a tímártőke?

© bardil 2011. okt. 23. 08:41 | Válasz | #382
http://www.youtube.com/watch?v=97w1nvHNSSs&NR=1
Válasz 'öcsi' üzenetére (#381)

© öcsi 2011. okt. 22. 20:59 | Válasz | #381
Szia!Remélem tényleg így is lesz, már alig várom. Ma kaptam egy borjúbőrt is! Szép nagy, mostmár értem miért kell ketté vágni.

© bardil 2011. okt. 22. 08:13 | Válasz | #380
Szia! Akkor közelít az igazság pillanata..! A félbevágott ásóból egy bőrpuhító eszköz lesz, ezt célszerű lenne időközben megcsinálni, mire a bőrt puhítani kell. Kellene még 5 szál 2 méteres Bramac-cserépléc is, vagy egy olyan asztal, ami kb 2 m hosszú, vagyis a bőr hosszában elfér rajta.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#379)

© öcsi 2011. okt. 21. 19:02 | Válasz | #379
Szia laci,a szarvasbőr ideje hétfőn járna le a kiszámolt idő szerint. Mihez kell a félbevágott ásó?

tibo 2011. okt. 21. 15:41 | Válasz | #378
Az elsö három bőr szép fehér lett,utána lett foltos.Azokon gyakoroltam a szabást,de nem nagyon sikerűlgetett,most már nagyobb a gyakorlatom a szabásban.

© bardil 2011. okt. 21. 14:26 | Válasz | #377
Foltos lehet attól is, hogy "megégetted" a bőrt. Ha túl meleg vízben mostad ki, vagy a nyúzás után a nyúzó mestör kint felejtette a napon, már foltokban enyvesedhetett a bőr, ez 40 celsius fok felett elinduló folyamat. Ahol enyvesedik nem veszi fel a vizet és a cseranyagot rendesen. A timsóval is vigyázni kell, ugyanazt csinálja a bőrrel, mint a nyelveddel, ha megnyalod; összehúzza a felületét, és utána a mélyebb rétegekbe nem, vagy nehezebben engedi be a bőr a cseranyagokat. Ezért ázzon elször simán konyhasós vízben, és a timsót csak kis adagokban, napokon keresztül add hozzá. Előszőrre minél hígabb koncentrátumban találkozzon a bőr a timsóval, és fokozatosan töményíts. Az is fontos, hogy az első órákban-napokban sűrűn megforgasd a bőrt, mivel gondolom neked sem akkora kádad van amiben teljesen ki tud terülni, ezért ráncot vet, gyűrődik. A kis kádban nem egyformán éri az anyag mindenhol ha nem mozgatod, gyúrogatod át elégszer.
Válasz 'tibo' üzenetére (#374)

© bardil 2011. okt. 21. 14:16 | Válasz | #376
Hogy halad a szarvasbőr? Lassan kifelé kell már haladnia a szárítófára!? Ha a tompor résznél csinálsz rajta pár centi mélyen egy vágást, és a keresztmetszet már homogén, nincs benne inas-sötét, eltérő színű csík, akkor mehet ki a léből, száradhat. Ha nincs szárítófád amire kiszegezed, megszáríthatod símán kötélre, vagy rúdra dobva is; a szarvas nem túl vastag, ki fogod tudni törni, ha összeszárad is! Szerezz be egy ásót közben, amit nem sajnálsz flexszel félbe elvágni majd, és kell neki egy félméteres nyél is, aminek mankószeű véget kell csinálni, kényelmesen feküdjön a hónod aljába, olyat!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#360)

tibo 2011. okt. 21. 11:03 | Válasz | #375
A mész miatt volt,azt gondoltam kevés timsót adtam hozzá ,és mindig annak növeltem a mennyiségét,de végül is a mész volt a hibás,mind foltos lett.
Majd jövőre kikészítek egy jó pár darabot.

tibo 2011. okt. 21. 10:47 | Válasz | #374
Jó lesz lila pillangó,de ha van szines több fajta még jobb.
Megy a szabás csak rossz a bőröm,foltosra száradt mind.Vagy tíz bőröm van ugy ,nem tudok mit kezdeni vele.

© bardil 2011. okt. 20. 19:03 | Válasz | #373
OK, megvan az anyag, jövő hét elején tudom küldeni. Küldhetem egyben, megy már a szabás? Pillangó is kell? Az milyen színű? Van nagyon szép sötét-lilám.
Válasz 'tibo' üzenetére (#370)

gerg 2011. okt. 20. 14:31 | Válasz | #372
okés! ha eltudod küldeni mail-re az ugy rendben van asszem má leírtam az e-mail em de itt van még egyszer köszi még egyszer.

© Zoli 2011. okt. 20. 13:13 | Válasz | #371
Simontornyán is foglalkoznak meszes bőrrel, csak nem a gyárban.
Válasz 'bardil' üzenetére (#369)

tibo 2011. okt. 20. 09:41 | Válasz | #370
Laci!
Nem igazoltad vissza a rendelésem.Két ostorra valót kértem.

© bardil 2011. okt. 20. 06:56 | Válasz | #369
Nem mondom, hogy lehetetlenség vele megcsinálni, persze próbálgatni lehet, azután majd látod; az igazán jó szirony csak 0,3-04 mm vastag, csapófűzéshez esetleg 0,5-ös amit használok. Egészen más állású, mint a kikészített timsós bőr. A kötést gyakorolgatni nagyon jól lehet azzal a műanyag szalaggal, amivel az A4-es méretű, 2500-as kiszerelésű nyomtatópapír dobozok vannak átkötve. Írószerboltban biztos adnak. De magad is tudsz készíteni meszes fűzőbőrt, Simontornyán nem hiszem, hogy foglalkoznak ilyesmivel. A mikéntjét leírtam itt pár hozzászólással lejjebb. A kérdéses lekötést pásztorkötésnek hívjuk errefelé, és nagyon egyszerű kötés, e-mail címedre tudok küldeni egy rövid kis leírást róla.
Válasz 'gerg' üzenetére (#368)

gerg 2011. okt. 19. 21:15 | Válasz | #368
Sajnos egy jó ideig nem tudok beszerezni kb 3 hónapig mert simontornyáról hozná apám, a timsósat is igy vettem.Méter árukat szállít apám vagyis sofőr és időszakosan mennek csak oda.de az a jó hogy a timsóson a nyak résznél van egy kb 60cm 70cm es rész ami 1mm vastag ezzel vartam a telektartót is a szíjba jó erős lett a 100 szöget derékszögben meghajlította a200 ast meg elgörbítette mikor meghúztam és nem lett semmi baja se a szíjnak se a varatnak. ameddig nem tudok dob bört vagy pergament beszerezni egy ideiglenes kötéssel elkötném meg addig is tanulgatnám a módszert hogy minél jobb legyen.
Válasz 'bardil' üzenetére (#367)

© bardil 2011. okt. 19. 19:15 | Válasz | #367
Ha megvan az anyag a szironynak elmagyarázom a kötözést..!
Válasz 'gerg' üzenetére (#365)

© bardil 2011. okt. 19. 19:14 | Válasz | #366
Ok, megkaptam, minden rendben, köszönöm!
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#364)

gerg 2011. okt. 19. 13:49 | Válasz | #365
mégegyszer köszönöm

Gyuresz 2011. okt. 19. 09:51 | Válasz | #364
Szia Laci! Hétfőn postáztam a pénzt, nem én küldöm mert én a munkám miatt nem tudom, tesom szokta feledni csak elfelejtette núlt héten de most már feladta. Köszönöm a türelmet. Szia

© bardil 2011. okt. 19. 07:22 | Válasz | #363
Akármiből nem lehet szép elkötést csinálni, szerezz még be szirony-bőrt (dob-bőr, pegamen)is, pl. meszes kecskét. A fonat elkötéséhez 3 mm széles, hosszanti irányban kiszabott bőrcsíkok kellenek ebből az anyagból. Egy fonat lekötéséhez a csapónál kell kettő szál, a díszekhez az ostornyaknál legalább hat szál, azok már lehetnek 4 mm szélesek is.
Válasz 'gerg' üzenetére (#362)

gerg 2011. okt. 18. 21:40 | Válasz | #362

Tudna valaki nekem abban segíteni, hogy hogyan kell a karikás ostoron az elkötést készíteni? Éppen készítek egyet a pénzemet rászántam arra hogy vegyek egy 2m2 jó timsós ostorbőrt. meg is lett.meg is fontam, de egy jó elkötést kellene elkészítenem hogy erős és mutatós legyen sajna azt még nem tudtan elkészíteni az ostorfonat végére mert nem tudom hogyan kell. Ha tudna valaki valami képet vagy leírást adni arról hogy kell, elöre is köszönöm azt.
az -e mail:

© bardil 2011. okt. 18. 20:59 | Válasz | #361
Szia! A lövött rész "eltüntethető", ha már le van húsolva, ki van mosva a bőr leterítjük húsos felére egy asztalra. A szőrös oldalon a lövés környékén le szokott menni a szőr is kissé, ezt kimetszük egy éles késsel, hogy a szőr a seb széleinél ép legyen. Ezt a kimetszést egész durva esetekben is meg lehet csinálni, meg lehet vele menteni a bőrt! A lyukat úgy kell alakítani, hogy hosszúkás, szilvamag alakú legyen. Ezután megfordítod a bőrt, és a húsos oldalon egyszerűen összevarrod a lyukat, szépen hosszanti irányban, lesz egy 8-10-15 cm hosszú egyenes varrat. Ezután a bőr majd megszárad, utána még fel is fogjuk puhítani, ez a varrás a szőrös oldalon nem fog meglátszani. A kisebb lyukakat is célszerű egy-két öltéssel összehúzni, ez a golyó bemeneti nyílásánál szokott lenni. Hagyományos módon a pillangók natúr timsós fehér bőrből készültek, kecskéből, birkából. Nagyon jól néznek ki ezek is ám, Ópusztaszeren láttam ilyen régi ostorokat kiállítva. A timsós bőr azután szépen "beért" egy idő után a zsírozástól, használattól, piszkolódástól. Színes bőr leginkább suszter-, vagy szűcs-hulladékból kerülhetett, ezt kérdeztesd meg pernyezsandár uramtól, aki napi kapcsolatban áll a régi csikósokkal. Én 1 mm-es bútorbőrt használok pillangónak, 6-8 ezr Ft-ért egész nagy táblát adnak bőrös boltban, szanben is egész jó választék van. Szíjgyártóknál is érdemes szétnézni, kicsivel jobb állású bőrből (1,5-2 mm körüli vastagsában) szoktak dolgozni, annak a hulladékát fel lehet használni pillangónak.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#360)

© öcsi 2011. okt. 18. 18:56 | Válasz | #360
Szia Laci,a borzbőr sajnos kettő helyen is sérült a lövés miatt,ezért ez megy a kukába. A birkabőrt elkezdtem meszezni.Hagyományos módon miből készültek a pillangók, ha szineset akartak? És miből készül most,mit használtok?

© bardil 2011. okt. 17. 20:09 | Válasz | #359
Szia! Ostoros témára egyik sem való. A birkát esetleg meg lehet csinálni kopasznak (ugyanazzal a timsós cserzéssel, mint amit már leírtam); ebből lehet csinálni erszényt, vagy natúr fehér pillangókat, ilyesmit. A borzot szőrösnek kellene kikészíteni. Nagyon nehéz húsolni! Szőrösnek ugyanúgy kell timsózni, mint a csupasz bőrt, nyilván itt kimarad a meszezés és a savazás. Tehát kiáztatod enyhén sós vízben (20 liter víz, fél kiló konyhasó, és egy szűk marék timsó is mehet az áztatólébe, mert itt amennyit küzdünk a kopasz bőr szőrtelenítésekor, legalább annyit kell küzdeni a szőr fentmaradásáért is. Ebben segít a kevés timsó, már az áztatáskor...). Áztatás után lehúsolod, ez hasonlóan fog menni a nehéz bőrök húsolásához, nem tudod tompa kaszával lenyomni, éles késsel le kell faragni. Ha lejött a hús (át fognak a szőrök néhol jönni, mint a disznóbőrnél, ez nem gond) a bőrt kiöblíted, majd kimosod mosogatószeres langyos vízben. Ezután gyakorlatilag mehetne a szarvasbőr mellé 2-3 napra ázni a cserlébe. Ennek ennyi idő elég is lenne, utána ki kellene öblíteni, a húsos felét jól át kellene kaparni egy tompa kaszavassal. Ha leszikkadt célszerű lenne egy kis tömény cserével vékonyan átkenni egy ecsettel, főleg a nyak, fej, fülek, szájaszéle környékét. Ez a tömény anyag állhat a szokásos 10 liter víz, 1,5 kg konyhasó, 1 kg timsó, 2 dl sósav anyagokból. Ecsetelés után álljon még kiterítve egy napot az asztalon, aztán mehet szikkadni egy rúdra, nem szükséges kiszegezni. Ha megszáradt ettől se ijedj meg, majd folytatjuk..! Ebből lehetne tarisznyát csinálni, de inkább kettőből.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#358)

© öcsi 2011. okt. 17. 18:55 | Válasz | #358
Szia Laci kaptam két nyersbőrt,egy birkát és egy borzot. Mit lehetne belőle kihozni?

dan 2011. okt. 16. 08:25 | Válasz | #357
Üdvözlet, betyártársak!
Azt kérdezném, hogy ha karikás ostort szeretnék magamnak (nem készíteni) akkor hova forduljak? (nem a legbénább, de nem is a legdrágább kéne...) e-mail cím:

© bardil 2011. okt. 15. 19:01 | Válasz | #356
OK, várok türelemmel.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#354)

© bardil 2011. okt. 15. 19:00 | Válasz | #355
Ne fagyjon meg az áztatólében, sem pedig majd a szárítófán a bőr, arra ügyelj! Legjobb lenne fűtött helyen tartani a kádat (kazánház, garázs), vagy pincében, ahol nincs fagyveszély.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#353)

Gyuresz 2011. okt. 14. 23:05 | Válasz | #354
pedig most hétfőn lett feladva az összeg..de utánna nézek!
Válasz 'bardil' üzenetére (#352)

© öcsi 2011. okt. 14. 18:47 | Válasz | #353
Szia Laci milyen a jó hőmérséklet az áztatáshoz? Arra gondolok, hogy jó e a bőrnek és a víznek ez az egyre hűvösebb idő?

© bardil 2011. okt. 14. 12:34 | Válasz | #352
Nem akar ideérni a postás...
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#344)

© bardil 2011. okt. 10. 20:39 | Válasz | #351
Ha már az ősi módszereknél tartunk, - én legalább - kipróbáltam az agyvelővel való cserzést (nem a sajátoméval, bár használtam azt is közben...). Meglepően jó eredmény született, és ami nagyon érdekes, hogy az így kikészített bőr vízálló lett! Nem olyan értelemben, hogy nem ázik el, hanem ha vízbe teszem és utána újra megszárítom puha marad, nem keményedik meg.

© bardil 2011. okt. 10. 20:33 | Válasz | #350
A pőre tömegének 8-10%-a a timsó mennyisége. Ennek legalább 100%-a legyen a konyhasó, de inkább másfélszerese. Egyébként a bőr tudni fogja mennyit vegyen fel pontosan, a te feladatod, hogy megadd neki amennyi kell, éspedig fokozatosan! Szóval, magyarul (...) a tíz kilónyi bőrödhöz 1 kg timsó biztos elég, az 1,5 kg konyhasó ehhez van mérve, a kevéske sav segít beindítani a folyamatokat. A napokat újra számolva: 1-2-3-ik nap a sima konyhasós-savas vízben ázik, 4-5-6-ik napokon a timsós-savas levet egyenlő részletekben hozzáöntögeted. 7-8-9-10-11-12-13-14-ik napokon pedig már csak forgatod, gyúrogatod. A 15-ik napon kiveszed a bőrt, és egy órahosszát tiszta hidegvizben áztadod, közben néhányszor átgyúrod (vagyis a felesleges cserlét kiöblíted belőle...) Utána lehet szegezni. Így OK? Jaaa! Egy lényeges dolog! Műanyag kádakban történjen minden folyamat, illetve műanyag vödrökben! Egyes anyagok "eszik" a fémet (pl a sósav a horganyzott vödröt). Persze aki a 100 évvel ezelőtti módszerekhez ragaszkodik, az szerezzen be favödröt, dézsát. És ne használjon Jar-t, tessék szappant főzni házilag először! És nem ám Dick meg Eicker késekkel nekimenni a bőrnek kérem! Kaszahegyből tessék kusztorát gyártani, oszt' azzal lehet husolni! Timsót meg savat sem tudtak a jó pásztorok beszerezni, de kikészítésként a bőrre rávizelős módszerre nagyon esküdtek... Erről szóló jelenkori kísérletek tapasztalatait szívesen olvasgatnám itt!!!
Válasz 'öcsi' üzenetére (#349)

© öcsi 2011. okt. 10. 19:45 | Válasz | #349
Szia Laci,miért érdekes hogy hány kiló a bőr? Az utolsó vízben való áztatásra egy hetet írtál, öt vagy hét napra gondoltál?

Pap Norbert 2011. okt. 09. 17:55 | Válasz | #348
http://www.facebook.com/event.php?eid=176410589104797

© bardil 2011. okt. 09. 11:54 | Válasz | #347
Szóval akkor szőrtelen-hústalan a bőr! 30-40 liter vízhez adj 2-3 dl 20%-os háztartási sósavat, ebben fürödjön mostmár legalább egy fél napot, arra ügyelj, hogy negyed-félóránként meg kellene benne forgatni, jól átgyúrni. Ezután kézmeleg vízben mosd ki, használj Jar mosogatószert hozzá. Ezt kövesse hidegvizes öblítés, majd egy rúdra vagy kötélre dobd ki lecsöpögni-szikkadni. (Úgy gondolom, hogy tíz kilogrammnál nem lesz több a leszikkadt bőr, esetleg mérd már meg majd!) Ha leszikkadt (ebben a hűvös időben 1-2 órahossza, ha van egy kis szélmozgás)elkezdjük a "kezelést". 1,5 kg konyhasót oldj fel forróvízben, adj hozzá 2 dl sósavat, jól kevergesd el. A bőrt tedd 30-40 l tiszta hideg vízbe és az oldatot öntsd hozzá, de előbb várd meg, hogy kissé hűljön, nehogy túl meleg legyen a bőrnek!Ebben a sós-savas vízben mostmár töltsön el három napot a bőr, minden nap kétszer gyúrogasd át. Közben csinálj 1 kg timsó és 1 dl sósav felhasználásával újabb oldatot, ezt pedig újabb három napon keresztül egyenlő arányban öntögesd még a léhez. Utána még egy hétig napi mozgatással álljon a bőr ebben. A hét letelte után kiveheted, tiszta hideg vízben ázzon egy órát, jól gyúrogasd ki, szikkadjon le megint, majd egy méretének megfelelő asztallapra szegezd ki, ne túl feszesen. 4-5 nap alatt száradjon meg, szellős, hűvös helyen. Ha eddig megvan folytatjuk.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#345)

© bardil 2011. okt. 09. 11:40 | Válasz | #346
Igen, tudok fekete bőrt készíteni, és Te is fogsz tudni, nemsokára... Nyugalom!
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#344)

© öcsi 2011. okt. 09. 11:27 | Válasz | #345
Szia Laci! A szarvasbőr pőre ázik a vízben, légyszives írj hogy folytassam. köszi.

Gyuresz 2011. okt. 08. 14:06 | Válasz | #344
LAci! Megkaptam a dvd-t, nagyon tetszik a következő postával küldöm az árát, és láttam rajta egy fekete ostort...olyan bőrt is tudsz csinálni vagy az máshonnan volt??? köszönöm! üdv. Gyuri

© bardil 2011. okt. 04. 20:28 | Válasz | #343
Neeem vót ilyesmi, sömmi, mer' nem köllött! Mögvan a mögfejtés, óvasom Benedek Elektül, hogy vót nekik égy kis varázssíp a szűrujjba, oszt azt időnkint mögfújták, oszt csak előugrott a főd alól égy figura, oszt' aszongya nékik "mit parancsósz édös gazdám?!" Na oszt amelliknek ajjutott éppen eszibe az aszonta neki "hozzá csak ide neköm égy ustort gyorsan, de ollyant ám, ollyan kivert nyelűt, hé!" Na, oszt a hozott, így lött nekik...
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#336)

© pernyezsandár 2011. okt. 04. 19:24 | Válasz | #342
Sten !
Ha könd mán azt modja, a biztos úgy is van.
Ja, aha még ha csak ostorfaggyúzásról volt is szó.
Isten áldja !

© bardil 2011. okt. 04. 16:43 | Válasz | #341
Szerintem befeküdtek vele az ágyba, oszt' ottan hozzábújtak, mögmelegítötték, vagyis dehogyis (!) a suba alatt vót mindez kint a legelőn, lehet még ángyi is is besegítött, oszt a végin lött égy kis csikós is... De ajis löhet hogy ott a kis csikósok sé úgy születtek, vót arrajis titkos módszer!
Válasz 'pernyezsandár' üzenetére (#337)

Gyuresz 2011. okt. 04. 16:27 | Válasz | #340
köszönöm...ennyit akartam csak nem kell ezért összeveszni..smiley

© Oláh Miklós 2011. okt. 04. 10:46 | Válasz | #339
Nyáron kirakjuk a napra az ostort jól lékenve, télön mög a kályha mellé mikó be van gyújtva oszt ,annyi.Ezön fölül mög ki,hogy...
Válasz 'pernyezsandár' üzenetére (#337)

© Oláh Miklós 2011. okt. 04. 10:44 | Válasz | #338
Zsír az is.Jó.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#334)

© pernyezsandár 2011. okt. 04. 09:38 | Válasz | #337
Sten!
Értekezem a témában a leg illetékesebekkel.
A hortobágyi aktiv és már nem aktív csikósokkal,hátha van valami titkos módszerük a "faggyú beolvasztása az ustorba" az elmondottakon kívül.
Minden jót!

© karikasostor 2011. okt. 04. 08:26 | Válasz | #336
Ha pillanatragasztója meg sniccere van a hortobágyi pásztornak, éppen hőlégfúvója is lehet.Hajszárítója meg mindnek van!
Válasz 'pernyezsandár' üzenetére (#331)

tibo 2011. okt. 04. 08:14 | Válasz | #335
Viszont parazsa minden pásztornak volt,mert azt is írta.

Gyuresz 2011. okt. 03. 21:11 | Válasz | #334
ugye a szarvasfaggyú is jó hozzá mert azt tudtam szerezni...???

© bardil 2011. okt. 03. 17:01 | Válasz | #333
'sten!
Nem is kérdözte azt sönki, hogy vót-é nekik, vagy van-é, vagy kinek miva'. A kérdés avvót, hogy hogyan olvasztható a faggyú a bűrbe. Nahát, ahogy léírtam, úgy löhet; mög még tuggyaisten hányféleképpen löhet. Ez asszöm nem lényegi kérdés, az a lényeg, hogy benne lögyön a bűrbe' a faggyú, oszt kész. Ha valakinek nem teccik így, csinálhatja máshogy, az ű dóga! Én tudok úgy ustort csinálni, hogy bevezetöd a bornyút mög a kecskét az udvarba, mög begurítsz égy szilvafarönköt melléjük, 3 hét mulva mög vihetöd az ustort. Oszt' garantálom, hogy azokbul az anyagokbul lösz, nem gépi nyúzású, gyári kikészítésű bóti bűrbűl! Allehet, hogy az ustorba a faggyú hőlégfújóval lösz belemelegítve, de ha gyüvő nyáron csináltatod, akkor belemelegítöm neköd a napon is... Jut eszömbe, mán a nap sé ugyanaz, mint 100 éve vót..! Löhetne nála reklamálni.
Válasz 'pernyezsandár' üzenetére (#331)

© Zoli 2011. okt. 03. 15:35 | Válasz | #332
Adjon Isten!
Ha van, miért ne használjuk?
Válasz 'pernyezsandár' üzenetére (#331)

© pernyezsandár 2011. okt. 03. 14:29 | Válasz | #331
Adjon Isten !
Hortobágyon minden csikósnak van hőlégfúvója,
biztos Karikásostor mesterének Szabó Gabi bácsinak is volt, csak jól rejtegette előlünk mert hogy sohasem láttam használni.Elnézést.
Na minden jót !

tibo 2011. okt. 03. 11:04 | Válasz | #330
Nincs faggyud,patikában kapható vazelin is jó,nem drága.

© karikasostor 2011. okt. 03. 07:29 | Válasz | #329
Ha jó a mosóporod, vagy ha nem fogja szétmarni a bőrt az olaj, akkor nem baj.
Az olaj -30'C-on lesz olyan sűrű mint a faggyú. Ekkor már nem jön ki a bőr rostjai közül.Ha jól beáztattad, akkor a csapód állandóan olajos lesz a ruháddal együtt, lehet évekig.
A faggyús ostor nem keni össze a ruhádat.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#328)

Gyuresz 2011. okt. 02. 23:24 | Válasz | #328
az lehet hogy elrontottam mert nehéz lett, vagy csak nekem furcsa...és az nem baj hogy szerszámolajjal bekentem....? Köszönöm a segitséget...üdv.

© bardil 2011. okt. 02. 19:55 | Válasz | #327
"Csak" a díszek hiányoznak..!? Akkor most jön a munkálatok java! Sótlan zsír vagy faggyú kell a timsós bőrnek, jól írta Péter. A legjobb a faggyú; ki kell sütni, aztán ha kihűlt kivéskélsz belőle egy félmaréknyit, kicsit melengeted a kezedben, majd jó vastagon bekened vele a szíjat, a fonatot, díszeket; minden bőr alkatrészre jusson bőven. Három félmaréknyi adag általában egyszer-egyszer elég rá. Ha rajta van a faggyú a bőrön, utána rá kell melegíteni annyira, hogy teljesen megolvadjon, hogy a bőr be tudja szívni. Ezt nagyobb teljesítményű hajszárítóval vagy hőlégfúvóval könnyen meg lehet oldani, de kipróbálhatod az "ősi" módszert, parázs felett is lehet melengetni. Egy dologra nagyon ügyelj, ne égesd meg a bőrt!!! Hajszárítóval nem lehet gond, de a hőlégfúvó (meg a parázs is) összeégetheti; úgyhogy gyorsan kell mozgatni a fúvót, egy-egy pontra nem szabad hosszan irányítani! Ha kevéske meg nem olvadt anyag marad itt-ott, az nem baj. A bőrbe beivódott faggyú amint kihűl ad egy kis plusz merevséget a bőrnek a kezelés után, ettől nem kell tartani, majd be fog járódni. Ja! Kezelés nélkül ne nagyon próbálgasd még azt az ostort!!! Gyengébb is a bőr zsírozatlanul, meg aztán a faggyú adja meg azt a plusz tömeget, ami a jó húzáshoz kell..!
Kiváncsi vagyok, várom a képet. Küldöm a CD-t. Üdv.: L.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#323)

© karikasostor 2011. okt. 02. 18:57 | Válasz | #326
Venni kell és ki kell sütni! De a sózatlan szalonna is kiváló!
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#325)

Gyuresz 2011. okt. 02. 17:58 | Válasz | #325
És faggyút hol lehet venni, mert csak egy kicsi darab van ami nem elég rá....?

© karikasostor 2011. okt. 02. 11:43 | Válasz | #324
Remélhetőleg olyan puha lesz a bőröd, hogy szét fog mállni, mint a tészta!
FAGGYÚ!!!
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#323)

Gyuresz 2011. okt. 02. 10:23 | Válasz | #323
igen kész van már az egész kész van csak a díszeket kell rátennem.. tegnap már kipróbáltam..egy kérdésem lenne, szerszámolajjal puhítom a bőrt jó az, vagy kell valami más? ha teljesen kész lesz küldök képet.
akkor kéne a dvd. köszönöm
Gyuri
Válasz 'bardil' üzenetére (#322)

© bardil 2011. okt. 01. 19:15 | Válasz | #322
Szia!

Persze, el tudom küldeni a jövő hét elején. Kész a fonat?
Üdv.: L.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#321)

Gyuresz 2011. szept. 30. 18:03 | Válasz | #321
László!
nekiálltam az ostornak...végre. eddig minden nagyon jó remélem ezután is. És egy olyan kérdésem lenne hogy ha dvd-t most kérnék tőled akkor azt el tudnád küldeni a következő hét elején vagy a közeljövőben?
köszönöm előre.
Gyuri

© bardil 2011. szept. 28. 16:36 | Válasz | #320
Ha nincs hát lössz..!
Válasz 'tibo' üzenetére (#317)

tibo 2011. szept. 28. 15:29 | Válasz | #319
Laci!
Megkérdeztem az megbízókat,csak
kettő kell.Kösz előre is.

tibo 2011. szept. 28. 12:07 | Válasz | #318
Még pontosítani kell.Ez még nem konkrét rendelés,biztos,hogy kell,de nem tudom pontosan mennyi.

tibo 2011. szept. 28. 09:53 | Válasz | #317
Szia Laci!
Van-e még ostorra való bőröd,mert lehet,hogy kellene,vagy 3-ra való.Van megrendelésem,de pontosítani kell,akkor rendelem meg konkrétan.

dapa34 2011. szept. 25. 16:30 | Válasz | #316
helósztok

tibo 2011. szept. 23. 09:32 | Válasz | #315
Laci!
Megnéztem az ostort,gratulálok
hagyományosan nagyon szép lett.
Mintha lemásoltuk volna egymásét.Ezt megtartom magamnak,nem adom el.A fekete még nincs megfonva,ha lesz idő megkezdem hétvégén.

Gyuresz 2011. szept. 22. 21:52 | Válasz | #314
jó jó várom a berepülést...smiley
Válasz 'bardil' üzenetére (#313)

© bardil 2011. szept. 22. 20:24 | Válasz | #313
A madárka elrepült...
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#310)

© bardil 2011. szept. 22. 17:12 | Válasz | #312
Én is feltettem az enyémet a gmail-ra! A tiéd nagyon szép lett! Gratulálok!
Válasz 'tibo' üzenetére (#311)
2016.nov.13 10:19 | #4
tibo 2011. szept. 22. 09:58 | Válasz | #311
Szia Laci!Ma kűldöm piros ostort.

Gyuresz 2011. szept. 22. 07:30 | Válasz | #310
okké...köszönöm szépen!!

© bardil 2011. szept. 22. 07:08 | Válasz | #309
Szia! Le van szabva, a mai postába könnyen bekerülhet! Üdv.: L.
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#308)

Gyuresz 2011. szept. 21. 20:33 | Válasz | #308
Szia Bardil! sikerült elkészíteni az anyagot mert már tükön ülök smileymajd ha elküldted esetleg írhatnál hogy megnyugodjak smiley

© öcsi 2011. szept. 20. 18:52 | Válasz | #307
Sziasztok, tudna nekem valaki küldeni egy komplett ostorra való bőrt?

Gyuresz 2011. szept. 15. 20:44 | Válasz | #306
ok

© bardil 2011. szept. 15. 20:39 | Válasz | #305
nem zavarsz
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#304)

Gyuresz 2011. szept. 15. 20:37 | Válasz | #304
ok de nem zavarok ma vagy majd holnap??

© bardil 2011. szept. 15. 20:31 | Válasz | #303
de rövidre is zárhatjuk: 70/211-0309
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#302)

Gyuresz 2011. szept. 15. 20:07 | Válasz | #302
megprószálom megint...

© bardil 2011. szept. 15. 19:18 | Válasz | #301


Erre nem jött semmi..!
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#300)

Gyuresz 2011. szept. 15. 18:43 | Válasz | #300
na asszem most elküldtem de azért írj ha nem

© bardil 2011. szept. 15. 07:12 | Válasz | #299
Nekem nem érkezett e-mail...

Gyuresz 2011. szept. 14. 23:18 | Válasz | #298
írtam emailt, de azt elfelejtettem hogy a könyved hol és mennyiért kapható? Köszi

Gyuresz 2011. szept. 14. 23:03 | Válasz | #297
nem tudom azt még nem néztem...

© bardil 2011. szept. 14. 21:09 | Válasz | #296
Szia! Írtam az email címedre megkaptad?

Gyuresz 2011. szept. 14. 20:52 | Válasz | #295
valaki tud nekem bőrt mert ha nem akkor keresgélek máshol...???

© öcsi 2011. szept. 14. 20:14 | Válasz | #294
Szia amint lessz nyersbőröm,jelentkezem. Különben a távolság nem gond, ingyen utazom mert buszsofőr vagyok.

© bardil 2011. szept. 14. 17:04 | Válasz | #293
Akkor az egy jó süldő csak, ne kinlódj vele, próbálj meg egy szarvasbika-bőrt szerezni, mostanság esnek szép számmal arrafelé, gondolom. Én makói vagyok, innen nem tudok nyersbőrt küldeni.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#292)

© öcsi 2011. szept. 14. 16:58 | Válasz | #292
Szia bardil a disznó koca volt,de sajnos csak egy méter hosszú. Heves megyében verpeléten lakom.

© bardil 2011. szept. 14. 16:50 | Válasz | #291
Szia! Ez a vaddisznó-bőr dolog érdekes, meg lehet timsózni azt is, persze, kérdés, hogy érdemes-e vele kínlódni!? Ha kétévesnél idősebb kandisznóról való a bőr, akkor már van pajzsa, ez a két lapocka tájékán elszarusodott, megvastagodott bőr, ezzel semmiképp se foglalkozz. Ha koca ivarú volt és hosszra kiadja a fej nélkül az 1,7-1,8 métert akkor bele lehet esetleg vágni egy kísérletbe. Én vaddisznót még nem csináltam szőrtelenre!!! Egyébként valószínűleg a bőrvastagság nem ad majd csapószíjnak valót, de ostorderekat fonni alkalmas lehet. Timsós bőrnek igencsak a marhát használjuk, én tudok szerezni nyerset olykor, merre laksz? Meszes bőrnek, szironynak jó a kecske, esetleg a birka, én csináltam már nagyon jót őzből is, ha vadász ismerős van, a dámbőrt is megpróbálhatod, fiatal bojú vagy ünő legyen lehetőleg.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#290)

© öcsi 2011. szept. 14. 08:36 | Válasz | #290
Szia bardil kössz az infót nekem egy vaddisznó bőröm van,ezek szerint ez nem alkalmas de csak ilyet tudtam szerezni. Megpróbálok marhabőrt beszerezni. Esetleg nem tudod honnan lehet hozzájutni?

Gyuresz 2011. szept. 13. 22:49 | Válasz | #289
mindenképpen érdekelne..éspedig milyen nekivalód lenne és mi áron..? nekem a fonathoz kéne először is bőr:12 ágú fonást szeretnék csinálni...de azért még azzal kapcsolatban is lenne pá kérdésem: 12 águ fonat milyen hosszú legyen?,mit szoktál belefonni?,és a cspószíjat milyen módon rögzíted a fonathoz? az esetleges pontatlan megfogalmazásért bocs de lelkes amatőr vagyoksmileyvárom válaszod.
ha az árról nem írsz nyíltam: az email címem köszi előre is....

© bardil 2011. szept. 13. 20:22 | Válasz | #288
Bocsi, Gyuresz, a meszezést Öcsinek írtam... Szóval a timsós kikészítést pedig a marhabőrön kellene elvégezni. Ezt nagyon könnyű elrontani, meg nehéz is (emelgetni a marhabőrt), úgyhogy előbb ajánlom elfelezni az egész nyersbőrt. Hosszára vágd ketté a gerincvonal mentén, és ha még nem csináltál ilyet, akkor javaslom tovább kicsinyíteni a fél bőrt. A fara felől a nyak irányába mérj rá két lépést, utána a gerinc felől a has irányába egy lépést, ezt a téglalapot újra vágd ki, a többi menjen a kukába. (A másik félbőrt sózd le kb. 5 kg konyhasóval, jó vastagon a húsos oldalát, és szőrével kifelé hajtogasd össze, tedd el hűvös helyre. Arra ügyelj, hogy csurogni fog a leve egy idő után... Pár hétig el tudod így tartani, jó lesz a következő kísérlet tárgyául.) Szóval vissza a téglalapra metszett bőrdarabra! UGYANÚGY járj el vele, mint a kecskebőrrel, csináld meg az előáztatást, a meszezést, a szőrtelenítést, a húsolást. A húsolás itt életlen vakaróval nem fog sikerülni, egy jó éles késsel próbálkozz, itt le kell nyesegetni a felesleget. Akkor csinálod elég mélyen a húsolást, ha a bőr ereit eléred. Itt is segíthet egy kis fűrészpor. Ezután még ne mosd ki, ha idáig jutottál tedd a pőrét hideg vízbe ázni, és írj ide, folytatom a történetet...
Válasz 'öcsi' üzenetére (#280)

© bardil 2011. szept. 13. 20:03 | Válasz | #287
Szia! Először is egy bőr nem lesz elég, legalább kettő (fajta) kell, egy borjú vagy tehénbőr, illetve egy kecskebőr. A kecskebőrből készülnek a fűző/kötöző bőrcsíkok. Ezt viszonylag egyszerű is megcsinálni, csak meszezéssel kezeljük. 30-40 liter vízhez keverj 5-6 kg oltott meszet, teljesen fel kell keverni, legjobb olyan fúrógépbe fogható szárral, amit a szobafestők használnak festék-keveréshez. Ebbe a mésztejbe kell a kecskebőrt beleáztatni, miután 2-3-szor cserélt hidegvizes lében előáztattad. Az előáztatás során vértelenedik a bőr; 2-3 órát, fél napot elég a sima hideg vízben állnia, közben gyúrogasd át. Nem baj, ha egy kis "bukéja" (szaga) lesz az áztatás során, annál könnyebben mennek a következő műveletek! Az áztatás után kicsavarod, és mehet bele a mésztejbe, ebbe 3 max 4 napot álljon, naponta forgasd át. Ezután a szőr tompa(!) késsel vakarva lejön a szőrös oldalról. A húsos oldalt pedig le kell húsolni, lehetőleg maradéktalanul. Ez szépen sikerül szintén életlen késsel(kaszadarabbal) vakarva, ha közben puhafa fűrészporral meg-meghinted a bőrt. A keményfák egyes fajtái (pl. akác, tölgy, bükk) befoghatják a meszes bőrt! Ha lejött a szőr és a hús is mosószeres (Dosia, Jar,Ultra) langyos vízben kimosod. Ha volt már egy kis szaga a bőrnek, akkor itt használj Domestos-t is. A mosást úgy végezd, mintha ruhát mosnál ki, bő vízben kell végezni. Ezután újabb hidegvizes áztatás kell, kb egy jó óra elég. Ezután kicsavarod, kinyomkodod a víztől amennyire lehet, majd ki kell teríteni és nem túl feszesre húzva ki kell szegezni pl. egy asztallapra. Árnyékos, szellős helyen max 2-3 nap alatt száradjon meg, de ne túl hirtelen! Egy pergamenszerű, ropogós anyagot kapsz eredményül. Ezt erős ollóval fel tudod csíkozni 3 mm széles csíkokra; ezekkel picit nedvesítve szépen lehet kötözni, fűzni.
Válasz 'öcsi' üzenetére (#280)

© bardil 2011. szept. 13. 19:42 | Válasz | #286
Szia! Nekem van egy kevéske nekivaló anyagom, ha érdekel..!
Válasz 'Gyuresz' üzenetére (#285)

Gyuresz 2011. szept. 13. 19:06 | Válasz | #285
Én abban kérném valakinek a segítségét, hogy szeretnék egy ostort fonni csak nem nagyon tudok hozzá bőt szerezni. tud e valaki olyat aki akár postai úton tud küldeni alapot hozzá, mármint bőrt..előre is köszönöm üdv. mindenkinek.

© bardil 2011. szept. 13. 17:00 | Válasz | #284
Ezt egy kicsit zavarosan írtad le, ez a bőr nem lesz túl jó, ha így csinálja meg valaki..!
Válasz 'tibo' üzenetére (#281)

© bardil 2011. szept. 13. 16:57 | Válasz | #283
Szia! Rendben, várom az eredményt, nekem is kész van a pirosas szíj, meg a nyél kb. félig. Majd összehasonlítjuk..!
Válasz 'tibo' üzenetére (#279)

tibo 2011. szept. 13. 16:11 | Válasz | #282
Meszezés elött húsolni kell,leszedni a húst,faggyút.éles késsel.

tibo 2011. szept. 13. 16:06 | Válasz | #281
Jó erős mésztejet készítel,beleteszed 2-3 napig benne van közben forgatni kell,mindenhol érje a mász.Nézni kell,ha könnyen jön a szőr,tompa késsel le kell szedni a szört.Utána timsózni kell.40 liter vizbe 1.7kg timsó,1.5kg só 1.5dl sósav,ebbe kell lenni 1-hétig.Közben forgatni kell.Meszezés után lemosni,és álljon sósavas vizben.40l-víz,2dl sósav.Timsózás után mosni,rámázni kell.egy hét alatt kész,csak kemény lesz.
Fonásra még alkalmatlan.

© öcsi 2011. szept. 13. 15:48 | Válasz | #280
szeretnék karikásostort készíteni,de segítségre lenne szükségem. Van egy nyersbőröm,szeretném tudni a meszezés és a timsózás folyamatát.

tibo 2011. szept. 13. 14:48 | Válasz | #279
Laci!Jó lett a vazelin,visszapuhult a bőr.Nemsokára kűldöm a piros-fekete fotóját,az ostor már kész,a nyél készülőben,szerintem jó lesz,de majd megszakérted.

tibo 2011. szept. 09. 15:00 | Válasz | #278
Most nincs mivel bekenni,de talán vazelin is jó ,lehet kapni a gyógyszertárban.Az is puhítja a bőrt.

© bardil 2011. szept. 07. 20:41 | Válasz | #277
Szia Tibor! Nem kell félni a nedvesítéstől; először szárazon hengerítsd meg, utána vizes ruhával törölgesd át a fonatot, ne csöpögjön persze, csak érzéssel! Utána hagyni kell negyedórát pihenni nejlonzacskóba vagy újságpapírba tekerve, és újra jöhet a hengergetés, jó alaposan nehézkedj rá a deszkával! Ezután teljesen száradjon meg, majd jöhet a zsírozás. Nem keményedik a bőr jelentősen, sőt inkább előnyére válik a nedves hengerítés, igazodik a fonat, szebb lesz.
Válasz 'tibo' üzenetére (#276)

tibo 2011. szept. 07. 09:50 | Válasz | #276
Laci!Megkaptam az ostorról a képet,A benedvesítéstől azért tartok,hogy nem fog-e megkeményedni a bőr?Nagyon szép az ostorod.

© Zoli 2011. szept. 01. 15:24 | Válasz | #275
Végig benne hagyjuk.
Válasz 'tibo' üzenetére (#273)

tibo 2011. szept. 01. 14:22 | Válasz | #274
Rosszul írtam helyesen elhagyjátok.

tibo 2011. szept. 01. 14:20 | Válasz | #273
Sziasztok!
Az ostor fonásánál végig benne marad a kötélbélés,vagy fonás közben elhaggyátok,természetesen a vége felé.

tibo 2011. aug. 31. 09:52 | Válasz | #272
Maga a fonás még nem minden,sok kell még hozzá,hogy ostorrá álljon össze.

tibo 2011. aug. 31. 09:51 | Válasz | #271
Meg lehet venni a könyvet,minden tudnivaló benne van.

tamás 2011. aug. 30. 18:30 | Válasz | #270
kösz! és ez a könyv nincs meg digitálisan? a videóba nem nagyon tudom látni, hogy mit csinál az ujjaival!
köszönöm!

tibo 2011. aug. 30. 08:14 | Válasz | #269
Szia Tamás!
Bárdi Laci barátunknak van egy könyve,amiben minden benne van.Ezen a fórumon üzenhetsz neki.

© karikasostor 2011. aug. 29. 21:59 | Válasz | #268
Szia!
Nézd meg a filmet!
Válasz 'tamás' üzenetére (#267)

tamás 2011. aug. 28. 20:38 | Válasz | #267
Szia! Tamás vagyok argentinából és szeretnék megtanulni karikás ostort fonni! van valami file amit eltudnátok küldeni ahol el lesz magyarázva, hogy hogy kell fonni? köszönöm!

tibo 2011. aug. 25. 08:36 | Válasz | #266
Köszönöm.

© bardil 2011. aug. 25. 07:14 | Válasz | #265
Késedelmi pótlék... Gondoltam, hogy megint hiba lesz a matekkal, mert magamnak is csináltam egy garnitúrát ezekkel a színekkel, és ott meg hibádzottak a rózsák. Nem baj, itt a gyárja! Jó munkát, üdv.: L.
Válasz 'tobó' üzenetére (#264)

tobó 2011. aug. 24. 16:31 | Válasz | #264
Köszönöm Laci megkaptam,a rózsákat kétszer kűldted el.

© Zoli 2011. aug. 21. 22:00 | Válasz | #263
Némelyiket igen, a többit nem.
Válasz 'bardil' üzenetére (#262)

© bardil 2011. aug. 21. 21:06 | Válasz | #262
Na tessék! Tán még a bűrt is a bótba vöszik..!
Válasz 'Zoli' üzenetére (#261)

© Zoli 2011. aug. 21. 20:52 | Válasz | #261
A pásztorok is használtak kiütőket, pl. a pillangók közepéhez, a lyukakhoz. A héten voltam Hortobágyon, két idős készítőnél is jártam és mindkettőnek voltak kiütői, több fajta is.
Válasz 'tata' üzenetére (#253)

© Pista 2011. aug. 21. 19:29 | Válasz | #260
A pásztorok is használnak kiütőszerszámot.
Sőt, egy egész sor szerszámot használnak és használtak régen is (ezt Béres András is említi az egyik írásában), nem csak bicskával dolgoztak.
Válasz 'tata' üzenetére (#253)

tobó 2011. aug. 20. 08:13 | Válasz | #259
Semmi gond,ezek szerint nem csak én öregszem.

© bardil 2011. aug. 19. 19:41 | Válasz | #258
Akkor valószínűleg a kosárkám mélyén maradt, szépen külön csomagolva. Megnézem, és a hétfői postával megy! Elnézést kérek! Van felénk egy mondás: "Nagy rönd, nagy szögénység!" Úgy látszik a rendetlenség sem garancia a szegénység ellen...
Válasz 'tibo' üzenetére (#256)

© Oláh Miklós 2011. aug. 19. 17:25 | Válasz | #257
Így is van!
Válasz 'tata' üzenetére (#253)

tibo 2011. aug. 19. 08:35 | Válasz | #256
Csak egy a baj Lacidupla piros pillangó nincs a csomagban,csak 8 egyszeres.Gondolkodtam is rajta ,hogy rendezzem el,mert így vagy a nyélre ,vagy az ostorra nem jut.A fekete dupla sincsen elkűldve.Ezek valahogy kimaradtak,esetleg levélként is lehet pótolni.

© bardil 2011. aug. 18. 21:51 | Válasz | #255
Annyi csak a minta, hogy kaptál 8 db piros szimpla pillangót, ezeket a szíjon kell elhelyezni úgy, hogy amikor elkezded a felkötözést egy fekete-egy piros, majd mégegyszer fekete-piros következzen, utána a többi mind fekete fel a nyakig; a sallang (gallér) pedig piros lesz ismét, de ez gondolom adódik magától. A nyélen sok trükk nincs, minden szimpla pillangó fekete; a duplák közül a nagyobbak a pirosak, azok kerülnek ugye alulra, illetve a kis virágok is alul pirosak, a közepük fekete és ennyi.
Válasz 'tibo' üzenetére (#252)

© bardil 2011. aug. 18. 21:46 | Válasz | #254
Jaja, gyalázat...
Válasz 'tata' üzenetére (#253)

tata 2011. aug. 18. 18:32 | Válasz | #253
Urak!
amennyiben önök szerszámkészítő által gyártott kiütő szerszámokat használnak a magyar pásztor művészetet GYALÁZZÁK!! ez nem hagyományőrzés! Ilyen eszközöket a bőrdíszművesek használnak a pásztorok bicskával ,árral dolgoztak!

tibo 2011. aug. 18. 09:07 | Válasz | #252
Laci!
Kezdem a piros pillangójut,hétvégén,mondtad,
hogy elmagyarázod az elosztást .Kösz.

© bardil 2011. aug. 16. 20:22 | Válasz | #251
Ok, ha a piros-feketéhez fogsz jelezd, majd közlöm a mintát! Üdv.: L.
Válasz 'tobó' üzenetére (#250)

tobó 2011. aug. 16. 18:44 | Válasz | #250
Ma elrepült a madárka ára.Megnéztem minden jó.Kösz.

tibo 2011. aug. 12. 09:15 | Válasz | #249
Köszönöm,vettem az adást.

© bardil 2011. aug. 11. 15:50 | Válasz | #248
A "madárka" elrepült..!
Válasz 'tibo' üzenetére (#244)

tibo 2011. aug. 09. 15:05 | Válasz | #247
Köszönöm olyat tudok csinálni.

© bardil 2011. aug. 09. 14:51 | Válasz | #246
Szia! Tudok éppen csinálni, de az egy fél délelőttös móka. Bőrlyukasztó kell hozzá, azt előbb ki kell lágyítani, majd félbe vágni, aztán kireszelni a fogazott részt, és a végén újra edzeni olyanra, hogy ne kelljen gyakran élezni, de ne is törjön az ütögetéstől. De ez csak a csipkézett részt "tudja"; én olyan kiütőt nem tudok csinálni, ami egy lépésben csinál egy pillangót!
Válasz 'tibo' üzenetére (#245)

tibo 2011. aug. 09. 11:11 | Válasz | #245
Szia Laci!
Egy kiűtöt nem tudnál-e eladni amilyen a pillangóhoz kell.Csináltam egyet ,de csak sima.

tibo 2011. aug. 09. 09:03 | Válasz | #244
Nem kell vele sietni,nem olyan sűrgős.

© bardil 2011. aug. 08. 21:05 | Válasz | #243
Szia Tibor! Most benne vagyok egy készítésben nyakig, még a holnapi napot biztosan beveszi, de szerdán vagy csütörtökön legkésőbb postázok!!! Üdv.: L.
Válasz 'tibo' üzenetére (#242)

tibo 2011. aug. 08. 13:36 | Válasz | #242
Szia Laci!
Ha kűldöd az ostorokat légy szíves írni,mert már járok dolgozni és a lányom se mindig van otthon.

© Csanádi Tibor 2011. júl. 31. 12:02 | Válasz | #241
Szép karikás ostor.....smiley))

tobó 2011. júl. 30. 14:19 | Válasz | #240
Köszönöm előre is.ha lehet több kötőszíjat küldeni.meg rugóhoz való szíjat.köszönöm a jókívánságokat.
Szia.

© bardil 2011. júl. 29. 09:04 | Válasz | #239
Szia Tibor!
Az nem jó hír; jobbulást kívánok!
Akkor legyen egy garnitúra fekete, és egy fekete-piros. Jövő héten szerintem el tudom küldeni!
Üdv.: L.
Válasz 'tobó' üzenetére (#238)

tobó 2011. júl. 27. 15:10 | Válasz | #238
Szia Laci!
Szeretnék rendelni Tőled újból két komplett ostorra való bőrt.Nem kell vele sietni,2-3-
hét múlva is jó lesz.Esetleg más színü pillangóval,de ha nincs más az ismertek is jók lesznek.
Nem tudok most bőrkikészítéssel foglalkozni,mert törött lábbal fekszem itthon.Még elég sok idő a felépülés.
Köszönöm előre is.
Írjál,ha rendben van.
Szia.
© bardil 2011. júl. 02. 18:41 | Válasz | #237
Teljesen mindegy, úgy gondolom.
Válasz 'tibo' üzenetére (#236)

tibo 2011. jún. 28. 09:54 | Válasz | #236
Lanolinos, vagy glicerines nyeregszappan jó,vagy csak a natúr?

© bardil 2011. jún. 27. 09:04 | Válasz | #235
Örülök, hogy jók a tapasztalatok! Ha kész a fonat, és be van kötve a csapó is és a nyak is kend be az egészet jó vastagon marhafaggyúval, és napoztasd meg, ahogy már írtam. Három szűk marék faggyút felvesz elsőre. És utána is várom a tapasztalatokat! Üdv.: L.
Válasz 'tibo' üzenetére (#234)

tibo 2011. jún. 24. 15:41 | Válasz | #234
Ez olyan puha,hogy szépen összeállt fonáskor,vizezés nélkűl.Biztos a fényét is attól kapja.

© bardil 2011. jún. 24. 14:17 | Válasz | #233
Szia!
Köszönöm!
A fonószíjak főként a "huzogatásos" kitöréstől puhák, de a szabás után le szoktam kenni még nyeregszappannal is. Ezt lovas-boltokban lehet kapni, viaszsárga anyag, vizes szivaccsal kel habot venni belőle, és a szíjakat áttörülni vele. A legjobb ezután nemsokkal máris fonni, amikor a bőr még kicsit nyirkos. Ha száraz a bőr én fonás közben is szoktam nyirkosítani vizes szivacsos törléssel, akkor főleg nem töri az ember kezét!
Válasz 'tibo' üzenetére (#232)

tibo 2011. jún. 24. 08:20 | Válasz | #232
Laci!
Először is boldog névnapot.
Mivel kezeled a bőrt,hogy olyan puha,fényes?Csak a huzogatásos technikával?Könnyű fonni,az éle nem vágja a kezet.
2016.nov.13 10:19 | #3
© bardil 2011. jún. 23. 21:52 | Válasz | #231
Minden rendben, köszi!
Válasz 'tibo' üzenetére (#230)

tibo 2011. jún. 23. 10:34 | Válasz | #230
Szólj vissza,ha megkaptad a pénzt.

© bardil 2011. jún. 21. 20:28 | Válasz | #229
Szia! Örülök, hogy megfelel, jó alkotást! Üdv.: L.
Válasz 'tibo' üzenetére (#227)

tibo 2011. jún. 21. 08:32 | Válasz | #228
A pénzt ma kűldöm.

tibo 2011. jún. 21. 08:11 | Válasz | #227
Szia Laci!
Megkaptam az anyagot köszönöm,meg vagyok elégedve vele.

tobo 2011. jún. 08. 11:50 | Válasz | #226
06209417131

© bardil 2011. jún. 06. 20:25 | Válasz | #225
A telefonszámod kellene, mert most nézem, hogy a múltkor nem mentettem el...
Válasz 'bardil' üzenetére (#223)

tibo 2011. jún. 06. 15:50 | Válasz | #224
Oké.Kösz.

© bardil 2011. jún. 05. 19:27 | Válasz | #223
Szia Tibor! Lehet róla szó, jövő héten el is tudom küldeni. Fel foglak hívni vmelyik nap, és pontosítunk.
Válasz 'tobo' üzenetére (#221)

tobo 2011. jún. 05. 15:41 | Válasz | #222
Még valami,nagyon meg vagyok elégedve azzal,amit Vásárhelyen kaptam.

tobo 2011. jún. 05. 15:39 | Válasz | #221
Laci!Mondtad,hogy van még ostorhoz való bőröd.Két ostorhoz való bőrt vennék Tőled.Címem:4600
Kisvárda Dobó I.28.Czuprák Tibor.Fizetés a csomag átvételekor,vagy ahogy akarod.
Gondolom annyira ismersz már,hogy megbízol bennem.Légy szives jelezd vissza mikor tudod kűldeni.Kösz előre is.

tibo 2011. máj. 27. 13:14 | Válasz | #220
Ha megy beveszel a csapatba?

© Oláh Miklós 2011. máj. 27. 10:53 | Válasz | #219
Röndbe.
Válasz 'tibo' üzenetére (#218)

tibo 2011. máj. 27. 10:07 | Válasz | #218
Igen,jó ostor kell hozzá.Most fonom.Gyakorolni fogom,csak legyen ídő.Laci adott egy komplett ostorra való bőrt,nagyon jó,már csak a nyelét lell megcsinálni.Nyáron gondolom lesz ídő.

© Oláh Miklós 2011. máj. 26. 19:05 | Válasz | #217
Üdv!
NA!Tanulsz é má csergetni?Azt gyakoroljad inkább, fontosabb százszor.
Válasz 'tibo' üzenetére (#216)

tibo 2011. máj. 25. 08:33 | Válasz | #216
Különben nagyon jó nyél.Köszönöm a tanácsot.

© bardil 2011. máj. 24. 17:04 | Válasz | #215
Szia! A meszezés lényege, hogy a szőr lejöjjön, nincs értelme újra meszezni. A bőr fehér színű a sóktól lesz. A nyél úgy jó ahogy Neked tetszik. Ha eltörik újat csinálsz, vastagabbra.
Válasz 'tibo' üzenetére (#213)

tibo 2011. máj. 24. 12:47 | Válasz | #214
A nyél mindig ilyen vékony szokott lenni,mert még kicsit megfaragom félő,hogy eltörik.

tibo 2011. máj. 24. 12:43 | Válasz | #213
Van-e tapasztalatod benne,hogy visszameszezve jó-e,kifehéredik?

tibo 2011. máj. 19. 14:44 | Válasz | #212
Szólok,de nekem is van bőven,csak nem jól száradt fpltos.Talán,ha visszameszezném kifehéredne.Nagyon profi a bőröd.

© bardil 2011. máj. 19. 08:38 | Válasz | #211
Szia! Na, örülök neki, várom a végeredményt! Ha kell még anyag szólj.
Válasz 'tibo' üzenetére (#210)

tibo 2011. máj. 19. 08:19 | Válasz | #210
Laci!
Készül az ostor,minden nagyon jó hozzá.

© bardil 2011. máj. 17. 07:06 | Válasz | #209
Szia!
Szívesen.
A képet el is várjuk..!
Üdv.: L.
Válasz 'Tutas' üzenetére (#208)

Tutas 2011. máj. 16. 21:12 | Válasz | #208
Tisztelt Bardil!
Nagyon szépen köszönöm a leírást, ezzel be is tudom fejezni az ostort, ha kész lesz teszek róla fel képeket, hogy milyen lett. Üdv!

© bardil 2011. máj. 14. 14:25 | Válasz | #207
Szia! Legyen a teljes csapó is akkora, mint a fonatod, tehát még 120 cm. A rugó kilépve a fonatból legyen 3-szoros bőrből jó 20 centi hosszon, majd még húsz centin kétszeres, és utána 80 centin szimpla. A csapó szélessége a fonat befejezéséhez igazodik először, kb. 12-14 mm-rel indul, a háromrétegű szakaszon lemegy 10 mm-re, a kétrétegű végén 8-ra, a sudárnál elég 6 mm. A csapó 4 mm vastag bőrből legyen, így a vastagsága is 12 mm-ről indul, majd a kétszeres résznél kb 8 mm, a sudárnál pedig ugye 4. Az átmenetek ékalakú faragással/szabással történnek a szélességnél és a vastagságnál is. A csapó bekötése a fonatba egy egyszerű bevarrással történik úgy, hogy a fonószálakat a fonat befejezésekor kb. 3 cm hosszan ékalakban elvágjuk, majd erősen körülkötözzük varrófonallal. A csapószíj ide kerülő részét úgy alakítjuk ki, hogy a háromszoros bőrréteg két külső részét kb 3 cm-rel hosszabbra hagyjuk a középsőnél, és a két túlnyúló ág közé tesszük be a fonat elkötött végét. Ezt először célszerű laposítani, hogy szépen feküdjenek össze (lekalapálással, vagy satuba szorítással). Az összeillesztéskor érdemes ragasztót használni; majd ha ez kész akkor utána ezt a három cm-es részt össze is kell varrni, sőt van aki még le is bandázsolja, vagy a kettő kombinációját alkalmazza (pl. én...). Ezt a varrott részt takarjuk el utána a pásztorkötéssel. Ennyi!
Válasz 'Tutas' üzenetére (#206)

Tutas 2011. máj. 13. 16:41 | Válasz | #206
Adjon az Isten!
Lenne egy kérdésem. A méretarányokról szeretnék érdeklődni, itthon szeretnék magamnak ostort fonni, csak a méretekkel nem vagyok tisztába, ha mondjuk 120cm a fonás akkor mekkora legyen a rugó és mekkora a tűcsapó a végén? A fonásnál hogyan kössem bele a rugót? Sehol sem találtam erről információt. Ha valaki tud segíteni és belefér az idejébe legyen szíves leírni. Köszönöm a segítséget előre is.
További szép napot!

© bardil 2011. máj. 08. 20:10 | Válasz | #205
elküldtem
Válasz 'Titi' üzenetére (#204)

Titi 2011. máj. 08. 19:40 | Válasz | #204
Nagyon köszönöm a segítséged!

Titi 2011. máj. 08. 19:39 | Válasz | #203


© bardil 2011. máj. 08. 19:37 | Válasz | #202
e-mail címed?
Válasz 'Titi' üzenetére (#201)

Titi 2011. máj. 08. 19:33 | Válasz | #201
Nos, csak azt tanultam meg, hogy hogyan fonhatok össze 8 szálat bélés nélkül, viszont akárhogy próbálom bélés köré nem sikerül. Hálás lennék ha azt a rajzot el tudnád nekem küldeni.

© bardil 2011. máj. 08. 19:04 | Válasz | #200
Az hogy lehet, hogy "elsajátítottad", de nem tudod bélés köré fonni? Nem eleve úgy sajátítottad el? Na mindegy! Nekem van egy rajzom, abból talán rájöhetsz a hibádra.
Válasz 'Titi' üzenetére (#199)

Titi 2011. máj. 08. 17:23 | Válasz | #199
Üdv!

Valaki tudna nekem segíteni? Az a problémám, hogy bár a 8 szálas fonást sikerült elsajátítanom, de nem tudom hogyan tudnám ezt bélés köré fonni. Akárhányszor megpróbálom furcsa eredmény jön ki, ezért szeretném valaki hozzáértő segítségét kérni.
Előre is köszönöm!

Attilaand1 2011. ápr. 29. 20:13 | Válasz | #198
Valaki tud e valami infoval szolgálni a kender ostorok kifőzéséről fagyuban vagy valamibe valami modon ?

tibo 2011. ápr. 22. 11:27 | Válasz | #197
A húrkolást már én is le akartam cserélni,de nem sikerűltek a próbálkozások.Nem tartom szépnek.

© bardil 2011. ápr. 20. 19:48 | Válasz | #196
Igen, az a számom; majd megcsörgetsz! Én a hurkolásos kötözést nem használom pillangózni.
Válasz 'tibo' üzenetére (#195)

tibo 2011. ápr. 20. 09:00 | Válasz | #195
A húrkolásos fonás jó,de nem olyan szép mint a pásztorkötéssel.

tibo 2011. ápr. 20. 08:14 | Válasz | #194
Telefonszámod meg van06702110309

tibo 2011. ápr. 20. 08:10 | Válasz | #193
Kösz előre is.

© bardil 2011. ápr. 19. 20:11 | Válasz | #192
Szúrok a pillangón (illetve mindkettőn, mert párban rakom fel őket, kis eltolással...) egy kb 3 mm széles lyukat fűző árral (élesre köszörült kisméretű csavarhúzó még jobb, mert azzal az asztal lapjára fektetve is ki tudod szúrni a bőrt, úgy pontosabb lesz a lyuk). A pásztorkötés "alsó" szálát áthúzom a lyukon, majd a felsővel leszorítom, és ezzel megyek bele ugye a következő sor öblébe. Ekkor ez kerül alulra, erre teszem a pillangókat, és a fölülre kerülő másik szállal szorítom le. Ha négyszögletesre alakítottad ki a pásztorkötés rendjét, akkor a pillangók gyönyörűen sorakoznak majd egymás alá. Ennyi, de megmutatni valóban egyszerűbb lenne, ha összefutunk megmutatom, legyen nálad anyag. Üdv.: L.
Válasz 'tibo' üzenetére (#191)

tibo 2011. ápr. 19. 09:21 | Válasz | #191
Én szombaton leszek ott.Lenne egy kérdésem,mégpedig,a szironybőrbe,hogy rakod bele a pillangót,nem a húrkolásos eljárásnál,hanem a krokodílhátu elkötésnél.

tibo 2011. ápr. 19. 09:03 | Válasz | #190
Köszönöm ,Laci én is így gondoltam,csak pontosítani akrtam,mert nem mindug sikerűl.
Gondolom nem mindig egyforma a cserzés.Erről már írtál egyszer,de gondoltam van valami újabb módszer.

© bardil 2011. ápr. 18. 20:06 | Válasz | #189
Szia! Én nem tapasztaltam semmiféle büdösödést a nejlonos érlelésnél. Volt úgy, hogy 1-2 hétig is maradt már nejlonban a visszanedvesített bőr, de semmi káros hatása nem volt, még csak nem is penészedett meg. Ha nem cserződött ki rendesen, vagy zsíros maradt valahol a bőr, akkor elképzelhető, hogy szaga lesz vagy penészedik. Szellőztetés alatt azt értem, hogy a visszanedvesített bőrt újra megszárítom, csak közben időnként vasalom. Tehát a zsákban érlelt bőrszalagokat kiakasztom az eresz alá, ahol éri a szél. Néha megtapintom, és ha úgy érződik, hogy száradt valamennyit, akkor megvasalom (kitöröm). És megy vissza a szárítórúdra, újra szárad egy kicsit, újra megvasalom. Ez a művelet megy, amíg meg nem szárad teljesen. És ha közben (a teljes száradás előtt) elfogy a türelmem vagy az időm, akkor visszateszem az egész cuccot a nejlonba, és akkor folytatom a műveletet ha újra ráérek. Ha nem vasalod száradás közben, akkor ugyanolyan keményre visszaszárad, mint előtte volt.
Nem tudom még, hogy megyek-e, de nagy a valószínűsége, majd' minden alkalommal ott voltam eddig.
Igen, a súly alatt érlelést úgy értettem. Ennek az érlelésnek az a lényege, hogy a nyújtás (vasalás) műveletéhez a bőr mindenhol egyenletesen nedvesedjen át, a teljes keresztmetszetében; ez nagyon fontos ahhoz, hogy kiadja magát (ki tudjon nyúlni).
Válasz 'tibo' üzenetére (#186)

tibo 2011. ápr. 18. 13:06 | Válasz | #188
Jó dolog,ha bőrt is magad készíted ki,csak a meszezés ne volna,ocsmány dolog.

tibo 2011. ápr. 18. 13:01 | Válasz | #187
A súlyozást úgy érted,hogy vizes bőrt nylonba,és súlyt rá ?

tibo 2011. ápr. 18. 13:00 | Válasz | #186
Laci!
Én már puhítottam nylon zsákba timsós bőrt,de büdösödött,és félö,hogy megrohad.Mit értel a szellőztetés alatt,mikor kell csinálni.Még egy kérdés fogsz-e manni májusban a Vásárhelyi
napokra?


© bardil 2011. ápr. 10. 19:09 | Válasz | #185
Én láttam már elég sok nem jól kikészített timsós bőrt is. Egyébként nem nagy dolog kikészíteni, én nem mennék Visontára semmilyen bőrért... Ezen a kitörésen sok múlik. Ha a pokróc alatt nem szívósodik meg a bőr jól, akkor a csíkokat egyszerűen mártsd vízbe úgy tíz percre, és utána tedd egy nejlonzsákba, akár több napra is benne lehet. Ha nincs időd ülni mellette amikor szellőzteted, inkább tedd vissza a nejlonba, különben visszaszárad. 2-3-4 nap alatt is ráérsz kitörni ezzel a módszerrel. A timsós bőr szeret visszanedvesítve napokon át meleg helyen súly alatt érni. Nagyapám annak idején minket gyerekeket ültetett az ilyen göngyölegekre, ő birkabőröket készített ki bekecsnek, irhának.
Válasz 'anvanti' üzenetére (#184)

© anvanti 2011. ápr. 10. 17:55 | Válasz | #184
tehát törjem be! Köszönöm bardil! Végre egy éppkézláb segítség!
Jó bőr az! Sok jó -nem timsósat- vettem már a tímártól, ezekért meg Karcagról és Szegedről is feljárnak Visontára, hogy ostorrá váljék.
na! majd igyekszem! mégegyszer köszi

© bardil 2011. ápr. 10. 16:16 | Válasz | #183
Az a bőr alighanem sok timsót kapott a konyhasó rovására... Terits rá egy vizes pokrócot egy éjszakára, másnap reggel fel tudod hasogatni 2-3 cm széles csikokra. Ezeket a csíkokat egy satuba fogott laposvas darabon jó erősen húzogasd át, ha nem "engedi" ki magát a bőr visszamehet még egy napra a pokróc alá. Ha a laposvason már símán futnak a csíkok, akkor tedd ki szellőzni őket negyedórára, majd újabb húzogatás újabb szellőzés, míg meg nem száradnak teljesen (3-4 húzogatás). Ha ezután is törik a bőr a barkaoldal felől félbehajtáskor, akkor az én tudományom véget ért (a bőrnek irány a kukába...). Ha nem törik, és viszonylag puha maradt már szárazon, akkor hasihasítóval a csíkokból ki lehet szabni a fonószálakat. A vastagsággal is lesz bajod, azt bőrgyaluval tudod vékonyítani.
Válasz 'anvanti' üzenetére (#181)

© Oláh Miklós 2011. ápr. 10. 13:38 | Válasz | #182
Üdv!
Gyanítom azt a "bőrt" séhogy sé fogod mögpuhítani ,mert rossz minőségű.
Válasz 'anvanti' üzenetére (#181)

© anvanti 2011. ápr. 10. 11:44 | Válasz | #181
Sziasztok!
próbálom második ostorom megfonni, de beletörik a fogam a timsós bőr puhításába.
Ha bő vízzel csináltam, akkor száradás után tört, és a régiek okossága sem segített... kitettem hajnalban, majd jött is a harmat, de ugyanolyan kemény maradt. segítségeteket kérem. Hogy puhítsam meg a timsós bőrt?

© bardil 2011. márc. 20. 10:25 | Válasz | #180
Szia! A fortélyok nagy részét megismerheted itt a honlapon, nagyon jó leírást találsz a témáról! Más dolog, ha készíteni is akarsz, mivel ahhoz megfelelő alapanyag és néhány egyszerű, de nélkülözhetetlen szerszám is kell. És persze főleg valaki, aki megmutatja hogyan kell ezeket használni...
Válasz 'zber' üzenetére (#179)

zber 2011. márc. 19. 13:43 | Válasz | #179
Üdv mindenkinek. A nevem Zsolt és nagyon szeretném megtanulni az ostor készités fortélyait. Ha tudna valaki segiteni, valamilyen formában azt nagyon megköszönném.

Julcsi 2011. márc. 14. 13:09 | Válasz | #178
Üdv!
Viszonylag észrevétlenül toldani úgy lehet, hogy a toldást az éppen fonott szál alá csípteted, pár centiméteren a béléssel együtt hagyod, belefonod, azután a fogyó szálat beviszed a bélésbe és az új szál kerül a helyére.
Válasz 'Attilaand1' üzenetére (#167)

szekelykaloz 2011. feb. 27. 18:01 | Válasz | #177
karikasostor kotelbol
Ezen a linken talaltok nehany otletet hogyan kell elkesziteni az ostort, de akar rendelhettek is, ha erdekel hamarosan (tavasztol tiszakecskei lakos leszek es szivesen segitek ostort kesziteni barkinek ingyer is megtanitok barkit...

© bardil 2011. jan. 27. 20:02 | Válasz | #176
A szépet is csak úgy kell, mint a csúnyát! Készítsd elő precízebben az anyagokat, szabj/fonj szebben. A szép ostorhoz jó kezdet, ha látod hol csúnya a tiéd... A 3-4-ik ostor már szebb szokott lenni! Üdv.: L.
Válasz 'Radócz Laci' üzenetére (#174)

tobo 2011. jan. 27. 10:17 | Válasz | #175
Szia!
Kisvárdában vagyok,esetleg tudok segíteni,attól függ mi a baj.Személyesen is találkozhatunk.T:06209417131

Radócz Laci 2011. jan. 26. 17:08 | Válasz | #174
Sziasztok!

Sikerült elkészítenem egy ostort, ennek nagyon örülök, de már látom, hogy milyen hiányosságaim vannak.
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e Nyíregyháza környékén olyan valaki, aki tud segíteni nekem, hogy megtanuljak szép ostort készíteni, mert csúnyát már csináltam.
Előre is köszönöm a segítséget.

© Szabó Imre 2010. dec. 26. 19:14 | Válasz | #173
Üdvözlet mindenkinek.
Ha a derék meg a csapószíj találkozásánál lévő pásztorkötésre gondolsz azt így elmagyarázni elég nehézkes. A régebbi hozzászólásokban kutakodj a pásztorkötések kapcsán.Ott találsz leírást. Ha nem megy megpróbálok segíteni. Szerintem a derék hossza jó lesz. Majd a fejénél kel vigyázni hogy kemény legyen a pillangók megkötése. A kötél belsőre visszatérve remélem tettél bele súlyt mert különben nem fog szólni az ostorod. Ha figyelmesen többször megnézed a videótárban Gábor bácsi videóját sok mindent megtudhatsz belőle.
Válasz 'Attilaand1' üzenetére (#172)

Attilaand1 2010. dec. 17. 22:51 | Válasz | #172
Nagyon megjott a kedvem, fontak volna nekem de igy olcsobban is kijottem es tanulok is.Tatam tudott volna segiteni de o nem karikas ostort tud hanem, szolosben hasznalt madar riasztonak "az elege hosszu" majd egyszer annak is neki fogok.
Most 130cm korul van szoval tovabb nem is fonom smiley ha igy jo.Ahogy olvastam kb ez az egyharmada a karikas ostornak.Megprobalod elmagyarazni ahogy tudod es megprobalom hatha osszejon.

© Oláh Miklós 2010. dec. 17. 22:07 | Válasz | #171
Interneten akarsz megtanulni ostort készíteni?Elszánt vagy smiley
Mindemellett ezök oylan dolgok amiket itt sajnos nem találsz mög és mi nagyrészét el se tudjuk magyarázni ,így leírva.Mög nem is nagyon értöm ,hogy löhet 2m-rös derakat csinálni.Minek?
Félre ne értsd ,csak tudni szeretném mi vezéröl vele?Az használhatatlan lösz.
Válasz 'Attilaand1' üzenetére (#170)

Attilaand1 2010. dec. 17. 21:38 | Válasz | #170
Koszonom a tanacsokat!
Megprobalom orvosolni, remelem sikerrel jarok mert nem szeretnem elorrol kezdeni mert eddig elege jol jott ki.De ha betartom azt a 6-araszos szabalyt amirol nem olvastam akkor talan jo lesz!
Van egy masik kerdesem is oda meg nem jutottam el csak elmiletileg.Mikor meglesz a dereka vagyis mikor a kotelt teljesen befontam a kovetkezo fonast hogyan fogom osszeilleszteni mert errol semmit informaciot nem kaptam az interneten.

© Oláh Miklós 2010. dec. 17. 18:24 | Válasz | #169
ÜDv!
Toldani sehogyan sem tudod, hogy szép lögyön.Vagyis löhetségös de az nagyon sok munka annyit nem ér....2 m-es derék nincs.Az már nem ostor.De ha mög akarod csinálni ajánlom kezd előről hosszabb szálakkal(körbevágásal tudsz hoszabbat vágni),vagy a kötélbelsőt vödd kissebbre.
Válasz 'Attilaand1' üzenetére (#167)

© Szabó Imre 2010. dec. 17. 16:53 | Válasz | #168
Üdvözlet mindenkinek.
Ha jól értem a te problémád az, hogy a kötél túl hosszú a szíjak pedig túl rövidek. Ha jól vettem ki szavaidból a kötél belsőd az most 2m. Szerintem ezt úgy tudod orvosolni, hogy a kötélbelsőt kisebbre veszed. A saját araszod legyen a mérték. A leghosszabb fonás - legalábbis az és tudásom szerint- 6 arasz. Ettől
szerintem nem érdemes hosszabbat fonni, mert nem győzöd kicsapni.
Remélem tudtam segíteni.
Válasz 'Attilaand1' üzenetére (#167)

Attilaand1 2010. dec. 17. 16:23 | Válasz | #167
Sziasztok!
Lenne egy elege komoly kerdesem.
Neki fogtam az elso ostoromonak 16-fonom.van 2-meter kotel a kozepen es a fonalakat 3,5m szalankent de elege ugy nez ki, hogy nem lesz elege hosszu a szalak,hogy a kotelt befonjam,hogyan tudnam 16-szalat meghosszabitani frown?
Vagy mi a teendo ilyenkor.

Betyárbaranta 2010. nov. 21. 11:04 | Válasz | #166
Természetesen tájékoztatni foglak titeket, de az még jobb lenne ha segítenétek megszervezn iés a végén még találkozni is tudnánk.

© Zoli 2010. nov. 21. 09:24 | Válasz | #165
Tájékoztass minket ha lesz valami konkrétum! Én ha tudok megyek.

Betyárbaranta 2010. nov. 21. 06:57 | Válasz | #164
Helyileg Medinán lenne , a tábor, és örülnénk ha minél többen eljönnétek.
Válasz 'Zoli' üzenetére (#162)

© papa1979 2010. nov. 20. 22:45 | Válasz | #163
Szia!
És azt hogy kell csinálni?
(A neten nem találok semmit erröl)
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#158)

© Zoli 2010. nov. 20. 20:12 | Válasz | #162
Szia!
Ostorfonás volt a kulcsi táborban, de másról nem tudok.
Hol lenne a tábor? Ostort fonni már tudok, de szívesen elmennék, már csak a tapasztalatcsere miatt is.
Én Székesfehérváron lakom.
Válasz 'Betyárbaranta' üzenetére (#160)

© Oláh Miklós 2010. nov. 20. 20:11 | Válasz | #161
Jó estét!
Én még nem hallotam róla ,hogy lönne ilyen, vagy lött volna valamikor.Löhet ,hogy mögnéznénk.
Válasz 'Betyárbaranta' üzenetére (#160)

Betyárbaranta 2010. nov. 20. 20:03 | Válasz | #160
Sziasztok!

Atyafiak! A véleményetekre vagyok kiváncsi.Ostorfonó tábort szerveznék itt Dunántúl déli részén nyár derekán.Tudtok e már korábban rendezett táborokról?
Tudtok e nekem segíteni,kit merre keressek,közületek eljönne é valaki?

© Nagy Zsolt 2010. nov. 20. 18:41 | Válasz | #159
Szia!
Viszonylag " olcsón " lehet venni bőrlyukasztó készletet vaskereskedésben ( nálunk a vasbódban )kb. 2000-3000,- ft körüli áron.
Na most, a neked megfelelő méretűt fel kell áldozni a célra oly módon, hogy " tengelyirányban " flexxel meg kell felezni, le kell vágni.Hosszirányban.
Ezután kör/kör vagy kör/háromszög ( ajánlanám a motorfűrész reszelőket )reszelőkkel a mintát ki kell reszelni.
Sok türelmet.
Válasz 'lacigulyás' üzenetére (#150)

© Oláh Miklós 2010. nov. 20. 13:13 | Válasz | #158
ÜDV!
Az a pásztor kötés, igen a pillangókat is azzal kötöm föl.Legalábbis én.De a derékon mindenki úgy köti a pillangókat.
Válasz 'papa1979' üzenetére (#157)

© papa1979 2010. nov. 20. 11:21 | Válasz | #157
Sziasztok!
Hogyan csináljátok az ostor csapo felöli végén a lekötést!Es a pillango lekotését?Valamiért nem igazán akar sikerulni!
Lécci segitsetek, mert már elég sok börcsikot elrontottam! frown
Köszi

© papa1979 2010. nov. 13. 15:10 | Válasz | #156
Sziasztok!
Hol tudnék olyan pillangóvágót venni, mint amilyen fennt van a gmailon?

Sitta 2010. aug. 03. 19:57 | Válasz | #155
Üdv Tilinkó.Küldtem emailban elérhetőséget.
Köszönöm!
Válasz 'Tilinkó' üzenetére (#154)

Tilinkó 2010. aug. 03. 12:18 | Válasz | #154
Kedves Sitta!
Talán tudnék segiteni a kérésed irányába,ha tudunk privát módon beszélni.
Válasz 'Sitta' üzenetére (#153)

Sitta 2010. júl. 29. 21:26 | Válasz | #153
Üdv mindenkinek!
Olyan kérésem lenne,hogy vennék egy darab ostor fonat részére való bőrt+a lezárásokhoz szükséges vékony bőrt.Ha van olyan pesti ostoros aki tudna nekem ebben segíteni,megköszönném ha jelezne.
Köszönettel Sitta
Szebb Jövőt!

© karikasostor 2010. júl. 25. 14:23 | Válasz | #152
Kovács tímárnál láttam ilyet, Sebők Lajos használja is.Kérdezd meg hol vette!
Válasz 'lacigulyás' üzenetére (#150)
2016.nov.13 10:19 | #2
© bardil 2010. júl. 25. 13:59 | Válasz | #151
Szia!
Azt elég nehéz leírni; látni a legjobb, ahogy egy készítő csinálja. Nekem van róla pár képem...
Válasz 'Vinkler Gábor' üzenetére (#149)

© lacigulyás 2010. júl. 25. 13:32 | Válasz | #150
Sziasztok.

Pillangókiütőre lenne szükségem,mert unom az ollózást.Tud valaki segíteni?Előre is köszi.

Vinkler Gábor 2010. júl. 25. 11:41 | Válasz | #149
Jó napot!

Szeretnék kérni egy kis segítséget a karikás ostor készítésben az ostor szűkítésében és a bél készítésében.
Köszönettel:Gábor

Sitta 2010. júl. 21. 21:49 | Válasz | #148
Na mondjuk azt kicserélni éppen elég meló.....
Válasz 'Csorty' üzenetére (#147)

© Csorty 2010. júl. 21. 07:39 | Válasz | #147
De nem értem, hogy mért mondjak, hogy szétverjük az ostort mi barantások mikor ismerek olyanokat is akiknek 5-6 éve egy karikása van és maximum csapószíjat kellet cseréljen!
Magyarnak lenni büszke gyönyörűség!

© karikasostor 2010. júl. 20. 21:59 | Válasz | #146
Szerintem tök mindegy, mert szét fogod verni, vagy ne barantázz.Bár én még sosem fontam kötélostort, az lehet tartósabb erre a célra mint a bőr.

© Csorty 2010. júl. 20. 20:55 | Válasz | #145
Köszönöm a válaszokat.Valami tanácsot tudnátok adni, hogy jó legyen mert barantázok és hogy tényleg jól legyen megfonva ne csapjam szét hamar!
Magyarnak lenni büszke gyönyörűség!

© karikasostor 2010. júl. 20. 19:22 | Válasz | #144
Én úgy tudom, hogy a derék 6 arasz és a csapószíj a rugóval együtt ugyanannyi mint a derék a fejjel együtt vagy max. 10 cm-vel hosszabb.A csapó meg 15-20 cm.
Így egy ostor kb 220-230 cm hosszú.
Válasz 'Sitta' üzenetére (#143)

Sitta 2010. júl. 20. 18:27 | Válasz | #143
Adjon az Isten!Azt szokták mondani,hogy a fonás fele olyan hosszú szokott lenni mint a csapó.Nekem is ilyen ostorom van jelenleg és elég jól működik.A kötélhossz:bőrnél kb.a teljes hossz egynegyedét veszi fel a fonás,ez kötélnél gondolom valamivel több.
Szebb Jövőt!
Válasz 'Csorty' üzenetére (#142)

© Csorty 2010. júl. 19. 22:15 | Válasz | #142
Adj' Isten szép jó napot!
Segítségeteket kérném szeretnék fonni egy 16 ágú ostort kötélből amit három méteresre terveztem... szóval az volna a kérdésem, hogy hány méter kötelet vegyek és hogy a fonása milyen hosszú legyen?
Előre köszönöm a segítséget... Erőt Egészséget!
Magyarnak lenni büszke gyönyörűség!

© karikasostor 2010. júl. 19. 19:13 | Válasz | #141
Bontsd szét a bohos ostort és próbáld meg leutánozni!
Szerezz be elegendő mennyiségű szigetelőszalagot meg drótot.Fogóval jó erősen drótozd oda a bélhez meg a fonathoz, aztán tekerd be jól szigetelőszalaggal, hogy nehogy kilyukassza a bőrt.
Majd ezt takard le szépen azzal a vitézkötéssel, mint aki jól végezte dolgát.
Válasz 'Sitta' üzenetére (#138)

Sitta 2010. júl. 19. 18:34 | Válasz | #140
Mit?
Válasz 'englertné' üzenetére (#139)

englertné 2010. júl. 11. 00:57 | Válasz | #139
szeretném megtanulni

Sitta 2010. jún. 17. 18:19 | Válasz | #138
Üdv újra!
Az lenne a kérdésem,hogy a csapószíjat hogyan rögzítsem a derékba,illetve a másik gondom az,hogy a derék végét a csapószíjnál milyen fonattal lehet lezárni.Olvastam ezt a vitézkötés nevű lezárást,de nem egészen tiszta a fonás menete.Sehogy sem sikerül...
Megköszönném ha valaki leírná nekem.
Köszönöm.

© Oláh Miklós 2010. jún. 15. 07:06 | Válasz | #137
Hova nagyobbat?Pont jó az.
Válasz 'Sitta' üzenetére (#135)

Sitta 2010. jún. 14. 22:21 | Válasz | #135
Még egy kérdés:milyen hosszú ostort érdemes csinálni?Most egy 2m 20centi hosszú Bohos ostorom van,ezt egy kicsit rövidnek találom.Magasságom számít valamit?(175cm)

Sitta 2010. jún. 14. 22:15 | Válasz | #134
Időközben megoldódott a fele problémám,mert a csapószíjhoz kaptam bőrt fatertól,így már csak a derék részhez kell vennem.Ahhoz tudok venni nubukot olyan 5.000/tábla áron,vagy marhát 8.000/tábla áron.1.5 vagy 2 nm egy tábla.A problémám az volt,hogy a csapószíjhoz is meg kellett volna venni egy tábla bőrt,az meg 12.000 körül mozog.Így egy ostor 18-20 ezer lett volna,mert többet nem akarnék csinálni.
Válasz 'bardil' üzenetére (#133)

© bardil 2010. jún. 13. 09:56 | Válasz | #133
Milyen bőrt tudsz szerezni táblában, és mi az az ár amit húzósnak találsz érte? Mennyi az elfogadható ár neked egy ostorra való bőrért?

sitta 2010. jún. 12. 12:33 | Válasz | #132
Köszönöm a választ.Az a legnagyobb bajom,hogy nem tudok csak táblában szerezni bőrt,az meg úgy elég húzós árban.Igaz,hogy abból 3 ostor is kijön,de én csak egyet szeretnék csinálni.Futok még egy két kört a bőrösöknél...Esetleg valami tipp,hogy merre érdeklődjek?Budapesti vagyok.
Köszi

© bardil 2010. jún. 11. 15:51 | Válasz | #131
Szia!

Szerintem lehet egyfajta bőr, de a fonathoz 2 mm körüli vastagságú kell, a csapószíjnak meg 4 mm körüli. Szóval egy darabban nem biztos hogy kapsz megfelelőt. Ha tudsz vastagabb bőrt szerezni az kiadja mindkettő részt, feltéve hogy a fonószálakat meg tudod gyalulni. Én egyébként fonáshoz tehénbőrt használok (vékonyabb, nem kell annyit gyalulni, főleg a feketetarkák bőrét); csapószíjnak meg bikabőrt, esetleg magyartarka tehenet. Ostornak kiváló a timsós bőr, nem kell feltétlenül növényi cserzésű. A timsóst te is ki tudod készíteni, ha van kitartásod hozzá...
Válasz 'Kanyó Attila' üzenetére (#130)

Kanyó Attila 2010. jún. 11. 12:15 | Válasz | #130
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni,hogy milyen bőrt vegyek ostornak?Egyfajtából lehet a derék és a csapó is,vagy különböző kell?
Köszi

linyó 2010. ápr. 18. 20:25 | Válasz | #129
Üdv Jenő!

Először is azt kell tudni, hogy hol laksz (ki az akihez oda tudsz menni tanulni), mert azt innen leírva nem lehet megtanulni, csak úgy ha látod és Te is csinálod úgy a karikás készítését, mint a csergetést.

Gondolom, ha Győrben laksz akkor nehézkes lenne Hortobágyra kimenni és megtanulni.
Válasz 'Gall Jeno' üzenetére (#128)

Gall Jeno 2010. ápr. 17. 14:28 | Válasz | #128
szeretnék megtanulni karikasostort fonni es hasznalnismiley

© anvanti 2010. ápr. 16. 08:23 | Válasz | #127
én nyers bőből fontam a 8as karikást, 6mm széles csíkokból. Elférne rajt még 1mm, de így is jó lett, csak figyelni kell az illesztésre, hogy ne legyen lyukas túlzottan.
Én bőrcsíkokat fonok körbe, 3 szállal kezdem, majd az első harmadban kettőre csökkentem, a legvége meg 1 szál.

© anvanti 2010. ápr. 16. 07:59 | Válasz | #126
sziasztok!
megfontam életem elő karikás fonatát, de rogton a nyaknál el is akadtam. 8as fonásom erős és szép, ám a nyakon lévőszorító kötés, amire a sallangok is kerülnek nem megy.
nincs róla rajzom és így megakadtam. arról a típusról beszélek, aminek a 4 sarokban van hajlítás, a köztük lévő részeken viszont egymás mellett szabadon szaladnak a szálak.
tudna valaki képet küldeni erről a fonásról?

© bardil 2010. feb. 03. 16:33 | Válasz | #125

Válasz 'ferzsolt' üzenetére (#124)

ferzsolt 2010. feb. 03. 11:39 | Válasz | #124
Szia
Ha adsz egy e-mail cimet akkor kuldok par fotot.

© bardil 2010. feb. 01. 20:36 | Válasz | #123
Érdekelne milyen ostorokat csináltál eddig, van kép róluk?
Válasz 'ferzsolt' üzenetére (#121)

© bardil 2010. feb. 01. 20:34 | Válasz | #122
Nem merek tanácsot adni, nem lenne hiteles a tudásod, én is csak egyszer láttam ezt a műveletet...
Válasz 'ferzsolt' üzenetére (#121)

ferzsolt 2010. feb. 01. 17:27 | Válasz | #121
Szia
Fontam mar nehany borbelseju ostort, de a kotelbelseju kifogott rajtam. A honlapon levo videon figyeltem a fonast , a kotel vekonyitasat de nem tudom megcsinalni,ugy hogy jo legyen. Mit nem csinalok jol? Kosz elore is a tanacsot
Zsolt
Válasz 'bardil' üzenetére (#113)

szabi 2009. okt. 19. 14:52 | Válasz | #120
nagyon jo

© bardil 2009. okt. 17. 17:15 | Válasz | #119
Szia!
A fonott rész a fele szokott lenni a teljes szíjnak. Igen kb. egynegyed fogy, de érdemes 10-10 centivel hosszabbra hagyni az elején és a végén is mert ugye a befejezéseknél is meg kell fogni még a szálakat... Én nem kínlódnék 3 méteres ostorral; 2,40-2,50-es szíj bőven elég.
Válasz 'tamas' üzenetére (#118)

tamas 2009. okt. 17. 15:57 | Válasz | #118
Sziasztok!

Köszi a segítségeket.
Vannak még kérdéseim, sőt így menet közben egyre több.
Egy kb 3 méteres ostoron milyen hosszú a fonott rész?
Mert ami nekem van az szerintem elég rövid.
A fonás kb az 1/4 részét veszi fel a fonóbőrnek?? köszi

© bardil 2009. okt. 17. 09:40 | Válasz | #117
Megnéztem, válaszoltam. Üdv.
Válasz 'karaffagye' üzenetére (#116)

karaffagye 2009. okt. 16. 20:59 | Válasz | #116
Bardil! Írtam egy kérdésekkel teli levelet emailodra. Megnéznéd?

Üdv, karaffagyé
Válasz 'bardil' üzenetére (#115)

© bardil 2009. okt. 16. 19:32 | Válasz | #115
Itt feljebb a menűsoron találsz egy elég jó leírást "Az ostorokról", ajánlom figyelmedbe az olvasgatását, sok kérdésre választ kaphatsz.
Ha marad kérdésed próbálunk segíteni, itt mindenki nagyon segítőkész!
Válasz 'tamas' üzenetére (#114)

tamas 2009. okt. 16. 17:44 | Válasz | #114
Szia!

Köszi az infot!
A méretekkel kapcsolatban örülnék egy kis segítségnek, mert azokat nem igazán tudom. Van 2 ostorom de mind a kettő más méretű és az arányok se jok rajta szerintem. A csapóval nem hiszem, hogy lesz gondom, mert már javítottam olyan ostort aminek ki volt szakadva.
esetleg még a nyaklóval kapcsolatban lesz egy két kérdésem.
köszi a segítséget
Válasz 'bardil' üzenetére (#113)

© bardil 2009. okt. 16. 14:17 | Válasz | #113
Szia!
1,5 cm átmérőjű kötelet válassz, ehhez 8 mm széles, 2 mm vastag csíkokra hasogasd fel a fonóbőrt. De ahhoz, hogy ostort kapj, ne pedig egy durungot, fokozatosan meg kell szedni a kötelet kb. fél centi átmérőre, és a szálak szélességét is le kell vinni a vége felé 6 mm alá. Szerintem... De engem annak idején, mikor hasonló gondjaim voltak az is borzasztóan érdekelt volna, hogy milyenek legyenek az egyes hosszméretek, és hogy hogyan kezdjem el és fejezzem be a fonatot. Azt meg pláne nem tudtam, hogy a csapó meg a nyakló hogyan csatlakozzon a fonathoz...
Válasz 'tamas' üzenetére (#112)

tamas 2009. okt. 16. 12:39 | Válasz | #112
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Szeretnék fonni egy ostort 8-as fonással.
Van 20 mm széles bőröm amit nem tudom milyen szélesre hasogassak.Ha kettéhasítom az széles!? vagy 3 részre?
ÉS milyen vastag kötélre fonjam? előre is köszi

© Tunde 2009. okt. 04. 16:59 | Válasz | #111
Sziasztok

A fiam csikós fiú szeretne lenni, a mai napon kapott Apjától egy karikás ostort és az ostor végén található csapót szeretném neki megsokszorozni, mert elég sűrűn kell cserélni. Tudnátok nekem segíteni, hogy hogyan kell elkészíteni? Elég vizuális tipus vagyok és ez a kép amit itt láttam nekem kevés.

Jozsi 2009. szept. 17. 23:10 | Válasz | #110
szeretnék szép ostort késziteni de van még mit tanulnom

tobó 2009. aug. 24. 08:48 | Válasz | #109
Szia Endre!
Ha szíjgyártó volt az öreg az nagyon jó,sok küszködéstől ment meg,ha megmaradtak a szerszámai,nagyon fontos a vágásnál a varrásnál,nagy segítség.

tobó 2009. aug. 17. 12:16 | Válasz | #108
Endre! Ezen a honlapon"AZ ostirokról+címü írásban.

tobó 2009. aug. 17. 12:14 | Válasz | #107
Szia Endre!
Az ostorfonást könnyen meg lehet tanúlni,viszont az elkötéseket,a pillangó felkötéseket már nehezebb és nincs irodalma.Én is netről kaptam soha nem jöttem volna rá a pásztorfonásra.

Endre 2009. aug. 13. 14:21 | Válasz | #106
Szia "tobó"!
Talátam leírást csak nem volt magyarázórajz,de anyukám segített és most már a nyolcas fonást gyakorolom.
Közben megtaláltuk a Tatám által készített karikás ostort Ő szíjgyártó volt,de sajnos már nincs köztünk, hogy megmutassa, hogy hogyan kell fonni. Most elemzem az Ő remekművét.

Endre 2009. aug. 13. 12:40 | Válasz | #105
Szia "tobó"!
Kösz, de nem értem,hogy ezt hol találom??
Válasz 'tobó' üzenetére (#104)

tobó 2009. aug. 13. 08:18 | Válasz | #104
Szia Endre!
Olvasd el az itt található"AZ
ostorokról"címü részt,részletes leírást találsz.

Jovan Endre 2009. aug. 11. 14:38 | Válasz | #103
A fiam 12 éves és már több napja próbálkozik ostorkészítéssel. Szeretne több ágút fonni de sehol sem találunk róla pontos leírást. Ha valaki tudna segíteni talán még a nyári szünetben el is készülne vele.
Válasz 'Orbán Szabolcs' üzenetére (#98)

viktor 2009. júl. 16. 15:58 | Válasz | #102
köszi olyasmit szeretnék ami jó valamire

pafi 2009. júl. 16. 14:27 | Válasz | #101
egy valamire való karikás 25-30 ezer Ft között mozog szerintem.

viktor 2009. júl. 16. 14:02 | Válasz | #100
egy hortobágyi karikás ostor milyen árban mozog nem kell nagyon jó hanem egy normál??

© anvanti 2009. júl. 16. 12:22 | Válasz | #99
sziasztok!
arra a fonásra lennék kíváncsi, ami a fonott részt rögzíti a csapószárral. 2 karikásom van, az elsőn nagyon szép, erős és esztétikus ez a fonás. Elmentem a készítőjéhez -azt hittem ő az- nyersbőr csíkokkal, hogy csinálja/tanítsa meg nekem. Ezen viszont ez a fonás -bár a célnak tökéletesen megfelel- esztétikában igencsak eltérő és kifejezetten csúnya. Ha egy rajzot be tudna linkelni valaki erről, ilyenről, annak nagyon örülnék. Előre is köszi.

Orbán Szabolcs 2009. júl. 11. 17:56 | Válasz | #98
Sziasztok

Szereték megtanulni ostort fonni,segítségeteket kérném.

Köszönöm

© bardil 2009. júl. 10. 14:02 | Válasz | #97
Ajjaj, mi lösz így velünk, szögény többiekkel..?!
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#95)

© bardil 2009. júl. 10. 14:00 | Válasz | #96
Na én eztet mög is fogadom, oszt' két hét múlva indulok a Hortobágyra, kitanúni a mestörségöt. Ha visszagyüttem elmondom nektök, hogy mire jutottam...
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#94)

© Oláh Miklós 2009. júl. 10. 12:48 | Válasz | #95
Na akkor nem is íroksmiley megmarad a hatalmas tudássmiley tongue
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#94)

© karikasostor 2009. júl. 10. 12:38 | Válasz | #94
Ügyes az aki könyvet ír, de az árából el lehet tölteni Hortobágyon két három napot és többet lehet ott tanulni mint ha kétszer elolvas az ember egy ilyen könyvet.
Válasz 'Áron' üzenetére (#93)

© Áron 2009. júl. 10. 11:18 | Válasz | #93
Én aztat mondom hogy ezt a könyvírásos dógot haggyuk az írókra de tik tuggyátok

© bardil 2009. júl. 10. 07:28 | Válasz | #92
Na, az jó lesz! Én hallottam, hogy öregapám fiatalkorában járt erre egy ember, akinek az egyik ismerőse egyszer volt egy bőrgyárban, és az elmesélte hogy mit látott, hogy hogyan kell a bőrt kikészíteni... Na, ezt majd elmondom Neked, jó lesz a könyvbe...
Válasz 'Oláh Miklós' üzenetére (#86)

© bardil 2009. júl. 10. 07:19 | Válasz | #91
Nekem annyi a tapasztalatom a felnőtt marha meszes bőrével, hogy golyóállóra szárad; szabni, gyalulni lehetetlen, nem is foglalkozom vele...
Válasz 'Szűcs Vendel' üzenetére (#90)

© Szűcs Vendel 2009. júl. 09. 23:15 | Válasz | #90
Idővel a meszes bőrből font karikás is betörik, és hajlékony lesz, csak sokat kell használni. Egy kis faggyúval és napoztatással is lehet rajt segíteni, hogy ne legyen olyan kemény. Talán a meszes bőr tartósabb is, mint a timsós. Ezzel kapcsolatban mik a tapasztalatok?
Válasz 'Nagy Zsolt' üzenetére (#87)

© karikasostor 2009. júl. 09. 22:11 | Válasz | #89
Kötni én is csak meszes bört használok, bár a mostani ostoromnak csak a csapószíja meg a rugója timsós.
A fonás is és a kötözések is mind meszes borjú bőr.
Válasz 'pernyezsandár' üzenetére (#88)

© pernyezsandár 2009. júl. 09. 22:07 | Válasz | #88
Adjon Isten !
Nem tudom Szabó Gabi bácsi Péter mestere milyen kötőhasit használt,én a timsózott hasival úgy vagyok hogy esős idöben vissza nedvesedik,felpuhul.
A hortobágyi pásztorok már akiket én ismerek és készitenek ostort a meszezett borjúbőrt használták legszivesebben, aztán a kecske is volt néha az is csak meszezve, de hát ki mit szeret. Változik a világ.
Na Minden Jót !

© Nagy Zsolt 2009. júl. 09. 21:59 | Válasz | #87
A bicskatoknak alkalmas marhabőr, szőrét szokták mésszel letakarítani.
Ha mindenhol sikerült szépen a szőrt eltávolítani a bőrt alaposan ki kell mosni,majd rámázni.
A nyúzáskor rajtamaradt húscafatokat, szerintem a bicskatok készítésénél legkésőbb a megfelelő méret kiszabása után is elegendő elvégezni.De le lehet húsolni persze az egész táblát is egybe.
Meszes bőrből nem igen szoktak ostort fonni, mert az olyan kemény lesz ha kiszárad mint a beton.
Ezért jó bicskatartónak.

© Oláh Miklós 2009. júl. 09. 21:54 | Válasz | #86
Majd írok róla egy könyvet.
Válasz 'bardil' üzenetére (#85)

© bardil 2009. júl. 09. 20:48 | Válasz | #85
Egy bőrkikészítő "tanfolyamot" is kellene indítani...
Válasz 'laci87' üzenetére (#84)

laci87 2009. júl. 09. 16:30 | Válasz | #84
Sziasztok
A szőrösen kikészített marhabőr ha kimeszezem és megszárítom alkalmas karikás szíjnak? Csináltam egy darabot annyi vele a baj hogy nem lett fehér pedik mielőtt kiszőrtelenítettem az volt.

© bardil 2009. júl. 09. 07:03 | Válasz | #83
Péter! Van egy érdekes kérdésem! A természeti népeknél általában megfigyelhető, hogy a férfiak által használt eszközöket "féltették" a nőktől; ezeket a nőknek még megérinteniük sem szabadott. Ha mégis megtörtént véletlenül, akkor alapos szertartásnak vetették alá abból a célból, hogy a káros feminim behatástól megtisztítsák (főleg a fegyverek, az íjak, nyilak nem találtak célba, ha nő érintette őket). Ilyesmi fellelhető-e nálunk, volt-e ilyen babona? Már abból sejtem, hogy lehetett, h anno a nőknek ki sem igen szabadott menni a pusztára...
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#78)

© bardil 2009. júl. 09. 06:56 | Válasz | #82
Bocsi, ezt Áronnak küldtem, reggel van még

© bardil 2009. júl. 09. 06:55 | Válasz | #81
Ja, igaz...De dacból elhallgatom...
Válasz 'bardil' üzenetére (#80)

© bardil 2009. júl. 09. 06:53 | Válasz | #80
Meszes bőröket nem csinálok, én minden fajta bőrnek adok cserzést, a szironynak valót is cserzem egy rövid ideig.
Válasz 'karikasostor' üzenetére (#77)

© Áron 2009. júl. 08. 22:27 | Válasz | #79
Már ne haragudj de szerintem írtél már róla könyvet sadsadsad
Válasz 'bardil' üzenetére (#76)

© karikasostor 2009. júl. 08. 21:05 | Válasz | #78
Szia!
Szerintem ez nem játszóházba való!
Válasz 'Potibea' üzenetére (#73)

© karikasostor 2009. júl. 08. 21:04 | Válasz | #77
Mennyiért adnál egy meszes bornyúbűrt?
Válasz 'bardil' üzenetére (#76)

© bardil 2009. júl. 08. 20:12 | Válasz | #76
Szia!
Szerintem csapószíjnak nagyon jó a borjúbőr (magyartarka, 4-5 mázsásé), a háti részéből szabj nekivalót, ahol legalább 4 mm vastag a bőr, az erős és nem nyúlós. Csapószíjnak viszonylag puha bőr kell, amelyik nem túl merev és nem törik be a barkaoldalon ha meghajlítod. A te meszes bőröd, ha már beszáradt, nem biztos hogy tudja ezt. Erre a célra jobb lenne a timsós bőr. A száraz meszesből timsósat csinálni (?); ezzel lehet, hogy nem érdemes már vesződni. Én inkább egy nyersnek kezdenék neki! A csapószíjat szironybőrrel "varrják" össze (fűzik), ehhez a célnak megfelelően kikészített vékony borjúbőr, vagy pl. a kecskebőr is jó. A timsós kecske ha szakad igen-igen el lehet b...va. Vagy nagyon erős vagy... A kötözések a nyélen? Jókat kérdezel! Erről a témáról könyvet tudnék írni...
Válasz 'Zsombor' üzenetére (#75)

Zsombor 2009. júl. 08. 17:43 | Válasz | #75
sziasztok!
Nekem van egy nagy kérdésem a csapószíjat milyen bőrből csináljam. Van otthon egy szürke borjú bőröm meszesen abból lehet?Ha igen akkor timsózni kell-e és mennyi timsót tegyek a vízbe?Ha nem jó az a bőr hozzá akkor milyen bőrből kell csinálni? Készítettem ki kecske bőröket csak az a baj velük hogy könnyen szakadnak már volt timsózva. Vajon mit ronthattam el?A csapószíjat mivel tudom össze varrni?? Meg van még egy kérdésem:az ostornyélen hogy vannak a lekötések? Előre is köszönöm:Zsombor

Arnold 2009. jún. 24. 22:42 | Válasz | #74
Üdv !
Az én nevem Arnold van egy 4 ágú karikások ! Az szeretném megtudni hogy az ostor fonásához lehet tudni egy méter 8 ágú fonást ? Az e-mailom :
Üdv ! Arnold

Potibea 2009. jún. 23. 20:01 | Válasz | #73
Nincs szerszámom, nem láttam, nem csináltam ilyet soha, de érdekelne. Játszóházak eddigi kÍnálatát szeretném ezzel bővÍteni. Előre is köszönöm, s persze elfogadom azt is, ha ez Így lehetetlen. Bea

© Áron 2009. jún. 12. 22:23 | Válasz | #72
Szerintem ő olyanra gondolt amivel magát a pillangót lehet ki ütni


© bardil 2009. jún. 11. 07:02 | Válasz | #71
És reszelés előtt kilágyítod faszén parázson a lyukasztót, ha kireszelted utána pedig visszaedzed...
2016.nov.13 10:18 | #1
© Nagy Zsolt 2009. jún. 10. 11:37 | Válasz | #70
Bőrlyukasztóból kell készíteni.
Egy megfelelő méretűt kell a célra,feláldozni.
Darabolókoronggal, a henger alakú részt, hosszában ki kell vágni.
Ezt kovetően kör, ill. háromszögreszelővel,felváltva ki kell reszelni, a maradék félkört.
Így a késsel, ollóval stb.-vel kivágott háromszög alakú bőrdarabka talpából ügyesen ki lehet ütni a mintát.
Válasz 'tobó' üzenetére (#67)

© gebo 2009. jún. 10. 10:59 | Válasz | #69
Sziasztok! Új vagyok itt, pontosabban már régebb óta követem a fórumot, csak nemrég regisztráltam smiley. Engem is könyv érdekelne a nyélről, de a nyélen is inkább a lekötésekről. Ha esetleg tudnátok mondani egy két könyvet amit érdemes beszerezni akkor megköszönném.
Roland

tobó 2009. jún. 10. 09:46 | Válasz | #68
Sziasztok!
Szertném megtudni az ostorkészítésről készült könyv címét.Köszönöm.

tobó 2009. jún. 10. 09:44 | Válasz | #67
Sziasztok!
Pillangóhoz ki tud ajánlani kiütőt,szivasen megvásárolnám,olyan érdekel anilyen a hortobágyi ostorokon látni.

Balkovics 2009. jún. 04. 18:40 | Válasz | #66
Rendben megvan, és köszönöm az eddigi segítséget

© bardil 2009. jún. 03. 20:26 | Válasz | #65
Ajánlom szíves figyelmedbe a 49-ik hozzászólást, kicsit lejjebb...
Válasz 'Balkovics' üzenetére (#64)

Balkovics 2009. jún. 03. 20:19 | Válasz | #64
Uhh...hát az nem jó...hát akkor mind1, azért köszönöm az eddigi válaszokat, még talán az hogy a fonat végét elrejtő négyzetes, vagy nem is tudom mien fonás, hogy azt hogy kell megcsinálni, ha ebben tudnál még segíteni akkor annak nagyon örülnék.

© bardil 2009. jún. 03. 20:12 | Válasz | #63
Kereskedelemben nem beszerezhető...
Válasz 'Balkovics' üzenetére (#62)

Balkovics 2009. jún. 03. 19:23 | Válasz | #62
Esetleg a könyv címét meg tudnád nekem adni?

© bardil 2009. jún. 03. 19:22 | Válasz | #61
Most olvastam egy könyvben, részletesen le van benne írva minden az ostorkészítésről...
Válasz 'Balkovics' üzenetére (#60)

Balkovics 2009. jún. 03. 16:54 | Válasz | #60
Huhh, köszönöm a választ
1, akkor ha ezekkel a paraméterekkel dologozok, és mindent jól csinálok akkor nem lessz sehol csúnya a fonásom?!
2, ezt hogy lehet igy kiszámolni? hogy 15 mm-ra 8db 8mm-es szál kell?
Válasz 'bardil' üzenetére (#59)

© bardil 2009. jún. 03. 16:39 | Válasz | #59
8 mm-es szálból éppen 8 darab kell a 15 mm-es kötél köré.
Válasz 'Balkovics' üzenetére (#57)

Balkovics 2009. jún. 03. 16:04 | Válasz | #58
Köszönöm az eddigi segítségeket

Balkovics 2009. jún. 03. 16:04 | Válasz | #57
Szűcs Vendel: Akkor szükségem lesz majd még szálakra

Bardil: Hát mivel most csak 1,5 cm átmérőjű kötélre fonok, 0,8 cm széles szállal

© bardil 2009. jún. 03. 07:11 | Válasz | #56
Milyen átmérőjű kötélre fonsz, mekkora szélességű szálakkal?
Válasz 'Balkovics' üzenetére (#53)

© Szűcs Vendel 2009. jún. 02. 23:26 | Válasz | #55
Fond inkább 8 ágból, azzal szebb lesz 4 ágból nem lesz olyan szép a fonás, azt csak a végénél elvékonyításnak szokták használni. 4 szállal kezdenek, aztán 8 szállal folytatják.

Válasz 'Balkovics' üzenetére (#53)

© karikasostor 2009. jún. 02. 16:54 | Válasz | #54
Rosszul húzod a szálakat.Ne szét húzd, hanem próbáld meg a kötél irányába húzni, vagy használj szélesebb szálakat.
Válasz 'Balkovics' üzenetére (#53)

Balkovics 2009. jún. 02. 16:11 | Válasz | #53
Üdv! Remélem jó helyen jároksmiley
Arra szeretnék választ kapni valakitől hogy mit is rontok el mindig a karikásom fonása közben? 4 szállal dolgozok, és hiába látszik rendesnek a fonás az egyik oldalon, fordítok rajta egyet és ott már a szálak majdnem hogy vizszintesen vannak. És hát erre szeretnék választ kapni, semmi se jut eszembe hogy ez mitől lehet. A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!

© Áron 2009. máj. 23. 18:44 | Válasz | #52
evvel én is így vagyok frown email-om:

laci87 2009. máj. 21. 13:22 | Válasz | #51
Szasztok
Nekem is az ostor fonott végének a lekötése okoz igen nagy problémát valaki tudna rajzot küldeni vagy leírást hogyan kell ezt csinálni.
Email címem:

© Ozsvald 2009. máj. 17. 11:48 | Válasz | #50
Szevasztok!Nekem van ketto ostorom ,amit Hortobágyon vettem ,Sándor Lajos bácsitól.Még csergetni is csak nagyon ritkán akasztom le ,mert buszke vagyok rájuk , hisz olyan ember készítette ,akinek a munkái az ostorkészíto oldalon is megtalálható . Szétszedni ,az meg maga lenne a legnagyobb vétek.Ezért inkább elmentem Hortobágyra , hogy tanítson meg ostort készítenni , minden dologra emlékszem ,csak erre , a fonott rész és a rugó lekotésre nam .Mostanra sikerult egy olyan ostort készítenem ,ami nagyon jó ,csak hát még a fonás hiányzik róla....olyan tevem van vele , hogy ,ha kész lesz, el akarnám vinni, nem zsuriztetni , hanem meg akarnám hallani a véleményt , olyan embertol , csikóstol , aki a gyakorlatban nap mint nap ,használ ostort ,hogy mit mond rá....

© bardil 2009. máj. 17. 09:34 | Válasz | #49
Hehe... Nagy az érdeklődés a virtuális ostorfonás iránt, úgy tűnik! Várom a tisztelt érdeklődőket az e-mail címemen, úgy látom csak érdemes indítani egy "tanfolyamot"...
Válasz 'karaffagye' üzenetére (#48)

karaffagye 2009. máj. 16. 21:43 | Válasz | #48
Szét kell bontani egy lekötést és adja majd magát. Nekem itt senki sem mondta meg, sőt, ellenezte szinte mindenki, hogy könyvből, rajzról... de valóban, az egyszerűbb megoldás az, ha mi magunk, és nem virtuálisan...

(Azért ha valakinek rajza van, nekem is küldje el.)

© Áron 2009. máj. 16. 20:24 | Válasz | #47
Nekem is pont ez kéne meg a sallang lekötése az ostor fejénél

© Ozsvald 2009. máj. 16. 15:18 | Válasz | #46
Szevasztok ! Segítségre lenne szukségem... az ostor fonott része és a rúgó , fűzött négyszögletes lekötése , amit tudomásom szerint kétszál eros hasi bőrből fonják...errol kellene leírás ,esetleg képes ilusztráció . Elore is koszonom a segítséget

© Áron 2009. máj. 12. 14:34 | Válasz | #45


Nekem nem arra kell de ha tudod hogy kell lekötni a pillangókat leírnád nekem? ha esetleg van képed róla annak is nagyon örülnék smileyKöszi

© Szűcs Vendel 2009. máj. 11. 23:05 | Válasz | #44
Szia! Kb. tudom melyikre gondolsz. De azzal nem fogod tudni felkötni a pillangókat. Az a fonás másra van. Írd meg az emailcímedet és elküldöm.
Válasz 'Áron' üzenetére (#43)

© Áron 2009. máj. 11. 21:05 | Válasz | #43
Adjon isten
Régebben Szűcs Vendel barátunk tett fel a gmailre egy pár képet angol könyvekből és volt egy olyan amin azt mutatta be hogy hogyan lehet megcsinálni azt a fonást ami pl.: az ostor fejénél a pillangók lefogására szolgál és úgy néz ki mint a hármas fonás. Valaki nem tudja leírni , képet adni esetleg vendel nem tudod nekem azt a képet eljuttatni????

Ostoros 2009. ápr. 05. 17:31 | Válasz | #42
kerecsenyfi!

Az ostorodat pl kend le: sózatlan disznózsírral!
de sózatlannal, mert a só eszi a bőrt!
Vagy esetleg lehet kapni a gyógyszertárakba glicerint és ezzel!
Vagy cipőpaszta, csak az a baj vele hogy fog, ezért én a színtelent javaslom!

bekenés sad :

Felakasztod egy fára az ostort, vagy szegre és egy ecsettel szépen jól vastagon bekened, hagy ott egy darabig hogy felszívja... smiley

remélem érthető voltam sad

Hajdú Gábor 2009. jan. 05. 18:40 | Válasz | #41
Szerusztok,szeretném elsajátítani az ostorkészítést akár interneten keresztűl.Igazából Garai Lajos bátol vagy Szabó Gábor bátol személyesen szeretném.De idő és távolság.Egyébként van egy ostorom id. Garai Lajos bátol.Minden nap gyönyörködök benne.

kerecsenyfi 2008. dec. 21. 19:20 | Válasz | #40
Hát, én is kicsit túllőtem, de ajándékba lesz, azért kellett ilyen nagyon....

A csapószíjcsere biztos nehéz, de olyan ez, mint a faúsztatás: egy dolog kell hozzá:

szándék. smiley))

Neekd nincs véletlenül ilyesmi bőröd, Karikásostor?

G.

© karikasostor 2008. dec. 20. 22:37 | Válasz | #39
Annyira nem érdekelt hogy túllicitáljalak,de a csapószíjcsere az azért nem olyan egyszerű!

kerecsenyfi 2008. dec. 20. 21:33 | Válasz | #38
Remélem nem baj? smiley))


© karikasostor 2008. dec. 20. 21:10 | Válasz | #37
Szóval te vetted meg!!!
Válasz 'kerecsenyfi' üzenetére (#35)

kerecsenyfi 2008. dec. 20. 21:07 | Válasz | #36
Hű, az előbb elfelejtettem:
ez az ostor elég "merev", valószínű összetekerve tárolhatták...mivel kenjem be, hogy hajlékony legyen? Faggyú? olaj?

g

kerecsenyfi 2008. dec. 20. 18:54 | Válasz | #35
Tisztelt Uraim!

Rég nem írtam a fórumra, szégyellem is magam, hogy megint "csak" szívességet kérni járok erre....
Birtokomba került egy "régi" karikásostor, 20 év körüli lehet, hortobágyon készült. Számomra elég jónak tűnik, azzal a kis szépséghibával, hogy csapója nem nyersbőrből való, hanem cserzettből, és annak elég gyenge....A kérdés az lenne, hogy tud- nekem küldeni valaki - természetesen a megfelelő ellenérték ellenében - csapónak való vastag, cserzetlen bőrt...Utána már elboldogulnék vele, meg van egy-két bőrös ismerősöm, akik csináltak már ilyesmit, de ők sem nagyon rendelkeznek ilyen anyaggal...

Konkrét felajánlások mellett egyéb ötleteket is elfogadok smiley))

Köszönöm segítségeteket! Kívánok mindenkienk Áldott Karácsonyt, erőben, egészségben eltöltött újabb esztendőt!

Géjza

© karikasostor 2008. dec. 11. 19:58 | Válasz | #34
A pillangókat egy valamire való ostorra egy magát valamire tartó ostorkészítő nem szegeli sehova, hanem mindenhova felköti egy vékonyra hasogatott kecske vagy borjúbörrel.
Válasz 'zsolt' üzenetére (#33)

zsolt 2008. dec. 11. 19:43 | Válasz | #33
Hali
Én azt szeretném megkérdezni hogy a nyélre a pillangokat úgy szögelik rá, és ahol a fonás elkezdödik ott hogy fogassák rá a pillangokat?

© karikasostor 2008. dec. 09. 21:27 | Válasz | #32
Szia!
Örülök, hogy segíthettem.
Arra gondolt, hogy ne legyen sózott, de jó a sózatlan szalonna is de a legjobb a bírkafaggyú.
Válasz 'Péter' üzenetére (#30)

© Nagy Zsolt 2008. dec. 09. 21:20 | Válasz | #31
Édes zsír alatt, a nem sós (használt),egyszerű sajtolt v.pergeléssel kisütött sertészsírt kell érteni.

Péter 2008. dec. 09. 10:04 | Válasz | #30
Szia, Karikás!

Vasárnap találkoztam Gábor bácsival és meglett az ostor, köszönöm a közreműködést!
Egy kérdés Gábor bácsi azt mondta, hogy kenjem át „édes zsírral” ezt nem tudom mi pontosan, bár van nekem egy jól bevált kencém, de nem akarom máshogy, mint ahogy mondta.

xd 2008. dec. 07. 10:56 | Válasz | #29
kedves karikás!
Van egy hulladékbőrből készült szögelt nyelű ostorom amit inkább nem neveznék karikásnak felteszem a képeit elrettentő példaképp hogy érdemessebb venni egy hortobágyit.

xd 2008. dec. 07. 10:51 | Válasz | #28
hát persze hogy lehet de ha igazi jó ostort akarsz szerintem inkább keress hasit könnyebb vele fonni és sokkal strapabíróbbak.
Válasz 'dodó' üzenetére (#27)

dodó 2008. dec. 06. 13:33 | Válasz | #27
Hali!!
Karikást csak hasibol vagy másfajta börböl is lehet fonni?

kistomi 2008. dec. 03. 15:58 | Válasz | #26
szépek az ostorok

© karikasostor 2008. nov. 24. 11:49 | Válasz | #25
Szia!
Van aki csináltat olyan kiütőt, ami kivágja a pillangót lyukakkal meg mindennel egy vágással, de javarészt egyesével vágjuk a pillangó minden mintáját.Azaz 4 vágás és 4 ütés.Nem is egyformák annyira mint a kiütővel kivágottak, de ettől eredetibb.
Válasz 'karesz' üzenetére (#24)

karesz 2008. nov. 23. 18:27 | Válasz | #24
Hali
Én azt szeretném megkérdezni hogy a pillangokat úgy ütik ki vagy úgy vágják ki a börböl?

pzs 2008. nov. 23. 12:57 | Válasz | #23
Köszönöm az információt!!

Hagyományőrző 2008. nov. 23. 12:04 | Válasz | #22
Kedves pzs!

Egyet nem írtam meg az előbb: az enyém kötél köré készült. A bőr köré kötött sokkal nehezebben járatódik be és állítólag a keresztmetszete is inkább ovális mint szép kerek.

Üdv;

Hagyományőrző 2008. nov. 23. 11:59 | Válasz | #21
Adjon Isten!

A fonatot bőr, vagy kötél köré készítik. A kötél pedig kenderből készült u.n. marhakötél, ill. a lovasok által a ló kikötésére használt kötél AMI NEM MŰANYAG. Ha a fonat a készítéskor kellőképpen szoros, akkor az ostor valóban merevnek tűnik. Ezt a merevséget a faggyúval való kezelés és a használat "oldja" majd meg. Egy igazán jól elkészített karikás az anyagtól függően 2-3 év alatt járatódik be. Az egyik ostoromat Garai Lajos bácsi készítette a Hortobágyon tavasszal, ezt az utat járom most én is. Novembert írunk... és most kezdem érezni hogy milyen lesz majd a járása (igen kiváló!!! ) ha majd végleg "összeáll". Ezért türelem, ne kapkodj el semmit. További információkat Pernyezsandártól, Karikásostortól illetve Kerekes Zolitól kaphatsz ebben a témában hiszen Ők mindannyian ostorkészítők (én pedig nem, a leírtak pusztán a saját tapasztalataim). A személyes kapcsolatunk miatt bizton állíthatom hogy örömmel segítenek Neked is ha megkérdezed Őket.

Üdv;
Válasz 'pzs' üzenetére (#20)

pzs 2008. nov. 22. 17:06 | Válasz | #20
Hali, azt szeretném megkérdezni valakitöl hogy a fonást milyen anyagból készült kötélre fonják rá, mert én csináltam már eggyet csak tül merev lett??

© Oláh Miklós 2008. nov. 22. 08:37 | Válasz | #19
Hódmezővásárhelyi vagyok amúgy smiley
Válasz 'Sőti Gábor' üzenetére (#18)

Sőti Gábor 2008. nov. 21. 20:20 | Válasz | #18
Biatorbágyon tudok egy ostorkészítőt, ha akarod, megtudom a címét, és akár a telefonszámát is de azt nem biztos. És ha jól hallottam, az itt szereplő Oláh Miklós is egy ostorkészítő, de nem tudom, hol lakik.

p.zsolti 2008. nov. 21. 20:06 | Válasz | #17
Sziasztok
Nem tudná nekem megmondani valaki hogy a pillangokat hogy csinálják, és milyen fonásal kötik fel a nyélre?

© Ozsvald 2008. nov. 12. 16:22 | Válasz | #16
Szevasztok! Tud valaki ,Gyor vagy Budapest kornyékén ,akitől ostornak való bőrt lehet venni .Jonnek a hosszú esték , fonni szeretnék....

viktor 2008. nov. 04. 15:27 | Válasz | #15
sziasztok
nemtud valaki kecskemét közelében ostorkészítőt aki igazi karikást csinál(hortobágyit)??????????

© Oláh Miklós 2008. szept. 07. 12:29 | Válasz | #14
sudár nem surár ,bocs

© Oláh Miklós 2008. szept. 07. 12:29 | Válasz | #13
Én csak annyit mondanék a surár csapóra való rögzítéséről hogy bevágás is ugyanolyan jó mint a csomó vagy akármi egy titka van..észel kell csergetnismiley

© Áron 2008. szept. 07. 08:52 | Válasz | #12
Szerintem egy hoszú szállal mert a gulyás ahol vagyok úgy csinálta én kárpit szeggel rögzítem a pillangókat

irnik 2008. szept. 06. 21:12 | Válasz | #11
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne: A nyélre a pillangókat egy hosszú folytonos szállal, vagy több szíjjal kell felkötni?

Köszönöm


Üdv

Ákos 2008. aug. 08. 17:56 | Válasz | #10
Sziasztok

Hát, azóta voltam baranta edzésen, és az egyik gyerek valami más módon, bevágás nélkül rakta fel a sudarat, de megint leesett, aztán most az emlitett kép alapján megpróbáltam úgy hogy csomót rakok a szíj végére, tovább bírta de éppen most szakadt le az is róla, szóval nincsen mese, vennem kell egyet, remélem holnap Kurultaj-on árulnak barátságosabb áron ostort. De azért még egyszer köszönöm a segitségeket!

© Áron 2008. júl. 31. 19:56 | Válasz | #9
Én így fonok sugarat: vágok egy 30 cm hósszúságú raffia , bála- , kötőző- madzagot esetleg vékony szárítókötelet (furán hangzik de jól csattog , hidd el ja és ha raffiából fonom akkor általában 3 -4-5 szálat fogok össze). Félbe hajtom a madzagot és megfogom ott ahol félbe hajtottam és elkezdem csavarni egyik kezemmel jobbra mássikkal balra és ha jó megcsavarod egy kis hurok lesz ezt beleakasztom a falba vert kis ácskapocs szerű kampóba ezután bal kezemmel jobbra jobb kezzemmel balra csavarom és így csavarok rajta eggyet aztán fordítva : bal kezemmel balra jobb kezemmel jobbra csavarok egyet rajta (ezt úgy értem hogy: csavarok egyet rajta hogy a jobb kezemből a bal kezembe veszem alul a bal kezemből pedig a jobb kezembe veszem át felül). Ezt addig csinálom míg mind a két kezembe 7-8 nyolc centis darab madzag maradt. ekkor megfogom és egy görcsöt kötök a kettes fonás végére ha legalább 10 centis fonás lett akkor görcsöt kötök a fonás közepére és több helyre úgy mint az ostor fonáson a címerkötés és a hurkolós módszerrel teszem az ostor végére.

ostoros 2008. júl. 31. 12:59 | Válasz | #8
Szia ÁKOS!
a SUDARAT így kell készíteni:
Bálamadzagból pl de rafiából is lehet na mind1 a készítése a következő
Fogsz egy neked tetsző hosszúságú madtagot/de azér ne 2 m es legyen)
félbehajtod a madzagot és ól megtekered hogy kemény legyen a madzag asztán valami karóra körbe ráteszed vagy a szádba is lehet és 2 es fonásal megfonod a végét úgy kösd le hogy szétbontod a végét bozontosra és az egyi szálból lekötöd enyi az egész és felteszed az ostorra remélem érthetően írtam le

© Áron 2008. júl. 29. 20:28 | Válasz | #7
jó biza

© Pista 2008. júl. 29. 16:36 | Válasz | #6
Akkor jó.
Válasz 'Áron' üzenetére (#5)

© Áron 2008. júl. 29. 15:54 | Válasz | #5
én a hurkos módszert használom és jól bevált

© Pista 2008. júl. 29. 13:43 | Válasz | #4
Szevasz Ákos!

Vendel tett fel a Gmail-re június 14.-én anyagot a csapósodrásról, szerintem abból megérted, hogyan kell csinálni. A sudarat műanyag madzagból (pl.bálamadzag) érdemes csinálni, mert az tovább bírja. A csapószíjra ne úgy tedd fel, hogy felhasítod a szíjat és ráhurkolod, mert könnyen le fog szakadni, hanem úgy, ahogy Péter szokta felrakni az ostoraira (a galériában megtalálod). A csapószíjra faggyút használj ha teheted, ha nincs akkor a paraffin olaj is jó, csak ne kenj rá túl sokat (gyógyszertárban tudsz venni).

Ákos 2008. júl. 29. 12:16 | Válasz | #3
Sziasztok!

A papám ostoráról (ami egy elégé régi, told-foltozot darab) leszakadt a sudár meg a széj végéről egy kis darab bőr is. Sudarat még sosem csináltam, nem tudnátok leírni hogyan tegyek rá újat? A másik meg hogy elégé repedezik a bőr rajta, mivel kezeljem?

Előre is köszönöm!


© Áron 2008. júl. 26. 20:27 | Válasz | #2
Ide a szakértő úr nem fog írni de én azt mondom neked hogy nem nagyon értem hogy mit írsz de én is kettesével fontam azt ostort bár nem vartam össze nem értem milyen ostorszíj végén lévő rézkarikáról beszélsz meg milyen sallangról. Az ostor méretéről szóló kérdőívre nem tudok válaszolni azt írd a Ostor kávézó topikba és kérdezd ott karikásostort.

irnik 2008. júl. 26. 19:49 | Válasz | #1
Tisztelt Ostorosok!

Lehet hogy csak az én figyelmemet kerülte el, de nem találtam választ arra a kérdésre, hogy a fonás megkezdése hogyan történik.
Van egy gagyi ostorom, amit szétszedtem, de ott a fonás megindítása úgy történt, hogy a nyolc ágú fonás egy-egy pár szíját összevarrta a fonó, majd egy , az ostorszíj végén lévő rézkarikán is egy bőrpillangót áthúzva eltakarta.
Elég kézenfekvő megoldásnak látszik, bár az ostoron a díszítések alapvetően fel vannak szegelve sőt még drótot is használt a készítő,ott ahol a fonás az egyes szíjban folytatódik.

Ha nem így indul a fonás, akkor a fonáshoz használt egy -egy szíjnak milyen hosszúságúnak kell lenni?
(Vagy félbehajtja a szíjakat és úgy kezd a fonó és később eldugja a végeket? Bár akkor meg egyenetlen lenne a fonás ....)

Ami még számomra kérdéses, és szerintem lesz még néhány , az ostor teljes hosszát mihez mérjük?
Én pl. 176 cm vagyok, 75 kilóval. Megvan már a nyélnek való meggyfa, könyöktől mértem a tenyerem közepéig, ez kb 40 cm. Ezt úgy érzem jól mértem, mert kézreáll de tovább.....?


Előre is köszönöm a segítséget!